Bitkiler

Kenger Otu Neye Yarar Faydaları Nelerdir?

Deve dikeni olarakta adlandırılan Kenger otunun sağlığımız için şifa sunan faydalarını sizin için derledik!

Kenger Otu Neye Yarar Faydaları Nelerdir?

Kenger Otu Neye Yarar Faydaları Nelerdir? Çiçek açan kısmı yuvarlak bir top gibidir. Genellikle çiçekleri kırmızı ve mor olur. Papatyagiller familyasından olan kenger bitkisi elli santime kadar uzayabilir. Sütlü, dikenli ve otsu bir bitki olan kengerin dalları kısa ve kalındır. Bolca miktarda şifası olan bu bitkinin dikenleri sert ve ele batan türdendir. Halk arasında deve dikeni olarak da adlandırılan bu bitki kesildiğinde kendine özgü sütünü salar.

Dünyanın birçok farklı yerinde yetişme potansiyeli bulunan kenger otu, sağlık açısından farklı olanaklar sunan özel bir bitkidir. Şifalı otlar arasında yer almasının yanı sıra, faydaları hem dikenleri üzerinden hem de sakızı aracılığıyla sağlanmaktadır. O yüzden değişik kullanım yöntemleri sunarak pek çok hastalığa karşı önemli bir katkı sağlar. Aynı zamanda belli başlı bazı ağrılar ya da bağışıklık sistemi üzerinde de etkilidir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde sıklıkla görülür. Halk tarafından kenger genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.

Dikenli ve şifalı bir bitki olarak öne çıkan Kenger otu, kurak iklimi seven bir bitki türüdür. O yüzden yaz aylarında ve sıcağın bol olduğu bölgelerde yoğun yetişir. Tohumları ile beraber kurak ve çakıllı bölgelerde yoğun yetişen bitkiler arasında yer alır.

Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından birçok farklı faydası olduğunu söylenmesi gereken kenger otu, son dönemlerin en popüler doğal bitki kaynakları arasında yer almaktadır. Özellikle hem sakızı hem de dikenleri ile beraber değişik yöntemler üzerinden kullanım imkânı vermektedir. Aşağıda kenger bitkisinin faydaları maddeler halinde sıralandı:

  • Dişlerin beyazlatılmasını sağlar.
  • Taş Düşmesini Kolaylaştırır.
  • Hazmı Kolaylaştırır.
  • Kansızlığı Önler.
  • Mide şişkinliğini giderir.
  • Halsizliğe iyi gelir.
  • Vücudu Dinlendirir.
  • İştahı açar.
  • Baş Ağrısını Azaltır.
  • Yüz Kaslarını Güçlendirir.
  • Tansiyonu Düzenler.
  • Şekeri Dengeler.
  • Diş Sağlığını Güçlendirir.
  • Hücreleri Yeniler.
  • Toksinleri Vücuttan Atar.
  • Kulak Zarı Sorunlarına İyi Gelir.

Kenger otu insan sağlığı konusunda sunduğu faydalar ile oldukça önemlidir. Özellikle şeker ve tansiyon hastalıklarına karşı sunduğu katkı ile yoğun şekilde değerlendiriliyor. En önemlisi diş ağrıları ve dişeti hastalıkları ile beraber dişlerin beyazlatılmasında önemli bir rol oynar.

Bağışıklık sistemini güçlendiren kenger otu antikor üretimi noktasında hücrelerin yenilenmesine imkân vermektedir. İçerdiği antioksidan etkisi zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına katkı sağlar. Halk arasında genel olarak kenger otu taze dallarının kabuklarını soymak suretiyle tüketilen bir bitkidir.

Özellikle gövdesinin kesilmesi ile beraber ortaya çıkan süt üzerinden, sakız imalatı gerçekleşir. Tam bir şifa kaynağı olarak öne çıkan sakızı, çiğnense bile herhangi bir şekilde bozulma yaratmaz. Diğer yandan Akdeniz Bölgesi’nde baş kısımları kavrulmak suretiyle kahve şeklinde de tüketilmektedir.

Kenger Otu Neye İyi Gelir?

Kenger otu başta karaciğer olmak üzere mide ve diğer sindirim sitemi organlarına iyi geliyor. Migren ve baş ağrısına karşı kullanılıyor. Diyabet hastalarına da öneriliyor. Mide ağrısı ve kalp krizine karşı da bir kalkan olarak kullanılan kenger otu diş eti rahatsızlıklarına da iyi geliyor.

Saç kıran tedaisi, sivilceler ve safra yolu iltihabı da kenger otunun tedavi edici olarak kullanıldığı rahatsızlıklardır. Terlemeyi kolaylaştırması da vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Eğer çok iştahsızsanız iştahınızın açılması için de kenger otu ve kenger sakızı tüketebilirsiniz.

Anti depresan özelliği bulunan bu ot sinirlere de çok yardımcı oluyor. Kenger sakızının bir diğer faydası ise yüz felci geçiren hastalara sağladığı faydalardır.

Yüz felci geçiren ve yüzündeki bazı kasları oynatmakta zorlanan hastalar bu sakızı çiğneyerek yüzündeki kaslara olumlu etkiler sağlayabiliyor. Kabakulak da kenger otu ve sakızının iyi geldiği hastalıklardan birisidir. Ayrıca karaciğerin iltihaplanmasının yüksek boyutlara ulaşmasıyla meydana gelen siroz hastalığına karşı bir koruyucu olarak düşünülüyor. 

Kenger Otu Neye Yarar Faydaları Nelerdir?

Kenger Otu Nasıl Temizlenir?

Kengeri köklü aldıysanız önce kök kısmını kesmeniz gerekir. Daha sonra dış bölümdeki kötü durumdaki yapraklar ayıklanır. Dikenli yapraklar da temizlenir. Kalan kısımda bulunan dikenler ise kazınmalıdır. Suda yıkayıp süzdükten sonra kengeri istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.

Bazı kenger türleri yumru şeklinde olabilir. Bu türün dikenli bölümlerinin tümü ayıklanır. Kalan kısımdaki dallarda hafif yumuşak dikenler varsa bunlar da kazıyarak temizlenmelidir. Bu kenger türü lavaş arasında dürüm gibi tüketilebilmektedir. Yerken kuru gelmemesi için yanında ayran içebilirsiniz.

Kenger otundan sakız yapılacaksa önce gövde içindeki sıvı çıkartılır. Ortalama yirmi dört saat bu sıvının akıp kıvama gelmesi beklenir. Sonrasında toplanıp soğuk suda taş ile iyice dövülmesi gerekir. Son olarak sıcak suda bir süre kalan sakızlar son temizliği yapıldıktan sonra çiğnenmeye hazır hale gelir.

Kenger Otu Nasıl Yenir?

Taze sap bölümleri genellikle yemek olarak tüketilir ve hazırlanırken kabukları soyulur. Ayrıca salatalara ekleyenler de vardır. Çiğ ya da haşlanarak yenilebilmektedir. Çorbaya ve böreklere bazı yörelerde eklenebilmektedir.

Kenger bitkisi içinde sütü vardır. Özel bir yöntemle elde edilen bu sütten kenger sakızı yapılır. Bu ürün pahalı bir türdür. Bu sakızı çiğnedikten sonra bir süre temiz bir yerde saklayıp tekrar çiğnemeye devam edebilirsiniz.

Akdeniz yöresinde ise kengerin baş kısımları özel bir içecek yapımı için toplanır. Bu kısımlar kavrulduktan sonra öğütme işleminden geçirilir ve kenger kahvesi elde edilir. Kenger dikeni tohumları bal veya pekmez gibi bir tatlı ile karıştırılıp tüketilebilir. Bitkinin bu bölümünün de faydalı olduğu söylenmektedir.

Kenger Sakızı Nedir?

Kenger sakızı, kenger bitkisinin kökünden elde edilen bir tür sakızdır. Kenger bitkisi ilkbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişir. Bu bitki aynı zamanda baharın müjdecisi olarak bilinir. Kenger bitkisinin yetiştirme maliyeti olmasa da toplaması çok zor olduğundan bu işi yapacak kişi sayısı çok azdır.

Tüm bu etkenler kenger sakızının fiyatının yüksek olmasına neden olmaktadır. Kenger, içerisindeki bileşenler sayesinde şifalı etkilere sahip bir bitkidir. Dolayısıyla bu bitkinin kökünden elde edilen kenger sakızının da sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

Kenger sakızının sadece bir tanesi her gün yarım saat çiğnenirse bir ay boyunca kullanılabilir. Sakızın kendine has, hoş bir kokusu ve tadı vardır ve neredeyse kenger sakızının faydaları, bu bitkinin kendi doğal faydasıyla özdeşmiş olup, aynı etkileri göstermektedir.

Kenger Otu Hakkında Sık Sorulan Sorular

YouTube video

Kenger Otu Neye Yarar?

Kenger otunun pek çok hastalığa yararlı olduğu belirtilir. Vücudu baştan aşağı onarmaya yaradığı söylenir. Bu geniş iyileştirici özelliği nedeniyle Avrupa’da çok tercih edilen bitkidir. Ama en çok yüz felci geçirenler ve kulak zarını iyileştirici özellikleriyle ön planda olan bir bitkidir.

Kenger Otu Ne Zaman Çıkar?

Kenger otunun çiçeklerini açmaya başladığı mevsim ilkbaharın orta zamanlarıdır. İlkbahardan başlayarak yazın başına kadar süregiden yaprak ömrü vardır. Yaz mevsiminin başlangıcıyla yapraklarını dökmeye başlar ve kartlaşır.

Kenger Sakızı Nasıl Yapılır?

Kenger bitkisinin kökü çapraz şekilde kesilerek sakız olacak sıvının akışı sağlanıyor. Bir gün boyunca toprağa akmaya devam eden sıvı, sakız olduktan sonra kadınlar tarafından toplanarak eve götürülüyor. Soğuk su altında taşla dövülüp sıcak suda bekletilen sakızlar, ardından toprak ve otlardan temizlenip satışa sunuluyor.

Kenger Sakızı Neye İyi Gelir?

Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi olduğu belirtilen sakızın, iltihaplanan veya patlayan kulak zarının tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, iştah açıcı ve hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış bulunuyor.

Kenger Otunun Zararları Nelerdir?

Genel olarak bakıldığı vakit kenger otunun herhangi bir zararının olmadığını ifade etmek mümkün. Ancak her doğal bitki kaynağında olduğu gibi kenger otu da aşırı tüketildiği vakit zararlı olabilir. Kenger otu farklı bitki türlerinde olabildiği gibi bazı hafif zararlara sahip olabilir. Bu yan etki denilebilecek rahatsızlıklar bazı kişilerde ortaya çıkmıştır. Genellikle yan etkileri görülmez.

Alerjiyi tetikleyebildiği görülmüştür. Bağırsaklarda bazı sorunlara neden olabildiği ifade edilir. Süte karışarak bebeklerde gaz sancılarına neden olduğu söylenir. On iki yaş altındaki çocuklarda olumsuz etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Hassas olanların kullanmaması önerilir. Kronik hastalığa sahip olanların kullanılması kesinlikle önerilmez. Hamile ve emziren annelerin kullanım öncesi doktorlarına başvurmaları önerilir. Kenger otu tüketimde dikkat edilmesi gereken ot türlerinden birisidir. Faydaları çok fazla olarak bilinir ancak aşırı tüketimi her otta olduğu gibi kenger otunda da sıkıntılara yol açabilir.

Kenger Otu Kür Tarifi

YouTube video

Kenger Otu Neye Yarar Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, deve dikeni faydaları veya kenger otu faydaları ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu