Barakuda Denizin Hırçın ve Saldırgan Kralı
Barakuda Denizin Hırçın ve Saldırgan Kralı; barakuda balığı levrekgiller ailesine ait olan bir balık çeşididir. Hepinizin bildiği gibi bir tuzlu su balığıdır. Sürüler halinde dolaşan bu balık hırçın ve saldırgan özellikleri ile dikkat çeker. Adı hakkında bir karmaşa olsa da, Ülkemizde ıskarmoz, deniz turnası ve kimi yerlerde “Baraküda” diyerek telaffuz edilse de genel itibariyle “Barakuda” olarak bilinir.
Barakuda balığı özellikle Akdeniz havzasında yaşayan ve ılık suları seven bir balık olarak bilinir. Avlanması zor olan bu balığın tüketimi sınırlı olmaktadır. Derin sularda yaşayan ve dönerek uyuyan bu balıklar kıyıya yakın olan yerlerde avlanabilmektedir. Nisan ve Mayıs ayları bu balıklar için üreme zamanı olmakla birlikte erkek barakuda balıkları bu üreme dönemlerinde daha çok hırçın olmaktadır.
Çok hızlı bir yüzücü olarak görülen bu türün ince bir gövdesi bulunur ve bu gövde küçük pullarla örülü durumdadır. Balığın birbirinden oldukça uzak iki sırt yüzgecine, ileriye doğru çıkık olan bir alt çenesine, çok sayıda sivri ve keskin dişlerle kaplı olan büyük bir ağza sahip olduğunu görebiliyoruz.
Bazı türlerinin 45-50 cm olacak kadar daha küçük olduğunu görebildiğimiz gibi daha çok Atlas Okyanusunda, Antik Denizinde ve Büyük Okyanusun batısında yaşamakta olan barakuda balığı yaklaşık olarak iki metre uzunluğa ve daha fazlasına sahip olabilmektedir.
Sırtı koyu gri, lacivert ya da yeşil renklerde olabilen bu balığın iki yanının gümüş gri üzerine siyah hareli olduğu görülür. Bu türün balıkları arasında tek başına yaşamayı tercih eden balıkları görebildiğimiz gibi sürü halinde gezinen balıklarını da görebiliriz.
Bu tür daha çok balıkla beslenmekle beraber daha çok hamsi ve sardalye gibi küçük balık sürülerine saldırmaktadır. Açgözlü ve atak bir balık olan bu tür avcı bir yapıya sahiptir. Bazı türlerinin ılıman bölgelere kadar sokulduğunu da bildiğimiz bu ailenin Akdeniz’de karşılaşılan iki türünün de ıskarmoz balığı adıyla bilindiği görülmektedir.
Barakuda Nedir?
Barakuda’nın boyutu büyük ölçüde değişebilir; boyutu 50 ila 170 santim arasında olabilir. Oldukça hızlı olmasını sağlayan çok aerodinamik bir şekle sahiptir ve uzun ve kaslı vücudu ile öne çıkar. Bu balık, ağzı incelenene kadar oldukça zararsız görünüyor.
Çenesi vücudunun geri kalanına kıyasla çok büyüktür. Onlarla yüz yüze gelirseniz sizi panikletecek bir dizi keskin, düzensiz diş barındırır.
Ağırlığı 9 ila 20 kilo arasında değişir; ancak, yaklaşık iki metre uzunluğunda ve 25 kilo olan örnekleri bulmak da çok mümkündür. Güçlü çenesi avını çok şiddetli bir şekilde parçalayabilir. Sadece birkaç rakip hayvan yetişkin bir barakuda saldırısından kurtulabilir.
Yaşam alanlarına gelince, yetişkinler ve genç örnekler farklı yerlerde yaşar. Genç barakudalar, kolay av ve daha sıcak suların olduğu sığ ve kıyı bölgelerinde yaşamaya eğilimlidir. Öte yandan, yetişkinler zamanlarının çoğunu daha derin sularda geçirirler.
Ayrıca onları genellikle kıyı lagünlerinde, her zaman yiyecek bir şeyler ararken bulabilirsiniz. Bu yırtıcılardan biriyle dünyanın neredeyse her yerinde karşılaşabilirsiniz.
Barakuda Balığı Nerede Yaşar?
Barakuda balığı sıcak ve ılık sular ile okyanuslarda yaşayan bir balık türüdür. Ekonomik değeri yüksek olan bu balığın eti yağlı ve lezzetli olmaktadır. Avcı olan barakuda balıkları avlarını seri bir şekilde avlayabilmektedir. Saldırgan barakuda balıkları tek başına avlanır ve tek başına yaşamaktan hoşlanmaktadırlar.
Barakuda balıklarının parlayan nesnelere karşı bir zaafı bulunmaktadır. Bu balıklar parlayan her şeye saldırma eğilimindedir. Nitekim Barakuda, karşılaşmak istemeyeceğiniz bir balıktır. Etkileyici boyutu ve güçlü kas yapısı onu en korkulan okyanus avcılarından biri yapar.
Barakuda Nasıl Temizlenir?
Barakuda Ne Yer?
Yetişkin bir barakuda yenebilecek neredeyse her şeyi yiyebilir. Bununla birlikte, en sevdiği yemekler hızlı ve kolay yakalanan küçük balıklar, küçük kabuklular ve kalamardır.
Barakudalar insanları beslenmelerine dâhil etmezler ve kendilerini tehdit altında hissetmezlerse saldırmaları çok nadirdir. Bir saldırıda bulunsalar bile, çok çabuk kaçarlar. Yetişkin bir barakuda saldırısının sonuçları genellikle şiddetlidir ve ciddi yaralanmalar içerir. Ancak, çoğu zaman ölümle sonuçlanmazlar.
Barakuda Nasıl Çoğalır?
Bu balık genellikle suyun daha sıcak olduğu ve daha fazla yiyeceğin olduğu Nisan ve Eylül ayları arasında ürer. Üç yaşına geldiğinde, erkek bir barakuda üreme için yeterince gelişmiştir. Öte yandan, dişilerin vücutlarının hazır olması için bir yıl daha gerekir.
Dişiler yumurtalarını sığ ve ılık su olan bölgelere yerleştirmeyi tercih ederler. Onları korunan alanlara koyarlar, ancak diğer balıkların onları yememesi için onları mümkün olduğunca dağıtırlar.
Dişiler her yumurta bıraktığında, 5000 ila 30000 yumurta bırakır. Bu, yeni nesil barakudaların neslini garanti altına almak için yeterlidir, çünkü çoğu yumurtadan çıkmaz ve bunun yerine yırtıcılar tarafından yenir.
Yumurtadan çıktıklarında, resif alanları, daha tehlikeli alanları keşfetmek için dışarı çıkmadan önce küçük balıklara ihtiyaç duydukları korumayı sunar. Bu daha derin bölgelerde, avcıların yakalaması için kolay avlardır.
Barakuda Avcılığı Nasıl Yapılır?
Çok nazlı bir balık olduğundan dolayı avcılığı meşakkatlidir. At çek yöntemiyle kıyıdan su üstü sahtelere aksiyon verilerek, ya da az dalarlı sahtelerle yine kıyıdan aynı yöntemle avlanabilir. At çek yaparken bazen balık kıyıya kadar sahteyi takip eder fakat saldırmaz, bu durumda farklı renklerde sahteler kullanılarak balık kandırılabilir.
Ayın az göründüğü gecelerde tekneden de verimli avlar verebilir. Tekne ışığına toplanan küçük balık sürülerine saldırır, bu durumda suda ince uzun bir karartı görürseniz bilin ki barakuda sürüsü teknenizin altındadır. Bu durumda yine at çek yöntemiyle dalarlı sahtelerle bu balıklar kandırılabilir. Barakuda hareket etmeyen yeme genellikle saldırmaz, yemli takımla avlanılacaksa kesinlikle canlı yem kullanılmalıdır.
Barakuda Yenir mi?
İnsanlar bazen orta boy bir barakudayı fileto şeklinde yerler. Bununla birlikte, daha büyük barakudaların doğu ülkelerinde gıda zehirlenmesine neden olduğu söylense de henüz ispat edilmiş bir gerçeklik yoktur.
Görünüşünden dolayı, en değerli spor balıkçılığı balıklarından biridir. Hızı ve gücü, bir zıpkınla avlanmasını oldukça zorlaştırır. Bununla birlikte, birini yakalayabilir ve inanılmaz dişlerinin resmini çekebilirseniz, oldukça etkileyicidir. Şu anda, oldukça bol oldukları için yok olma riski yoktur. İslam fıkhına göre dört mezhebe göre de barakuda helaldir, eti yenebilir.
Barakuda Nasıl Pişer?
Barakuda Denizin Hırçın ve Saldırgan Kralı adlı konumuza son verirken, barakuda balığı hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.