Reyhan Nedir Neye Yarar Faydaları Nelerdir?
Reyhan Nedir Neye Yarar Faydaları Nelerdir? Yani şimdi bunu burada ifade etmesek bir hakkı yerine teslim etmiş olmayız; zira koca koca siteler fesleğenle reyhanın aynı bitki olduğunu tereddütsüz yazıp çizmekteler. Oysa reyhan başkadır, fesleğen başkadır. İşin karıştığı yer ise bu iki bitkinin birbirine inanılmaz derecede benzemeleridir.
Öncelikle bilmeliyiz ki fesleğen ve reyhan ikisi ayrı tür ve familyadan türemiyorlar. Yani aynı familyanın aynı cinsinden aynı tür bitkilerindendir. Nitekim reyhan ve fesleğen benzerlikleri ile kolay kolay ayırt edilmez.
Reyhanı fesleğenden ayıran şeyi kokusu ve tadıdır. Ayrıca fesleğen hakkında geniş edinmek isterseniz veya fesleğenin faydaları ile özellikleri hakkında ayrıntılı doküman okumak isterseniz linke tıklayarak veya sitemiz üzerinden fesleğeni aratarak fesleğenle alakalı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Reyhan Nedir Reyhan Nerede Kullanılır?
Yapraklarının aroması biraz acımsı gibi ve keskindir. Kokusunun tek başına pek iştah açıcı özelliği yok ama yemeklere özellikle dolmalara çok hoş bir koku verir. Makarnalarda pek iyi gitmediği söylenir. Boyu, yaprak rengi, şekli ve iriliği fesleğen gibi değişiklik gösterir. Çiçek rengi genellikle pembe, açık mor tonlarındadır. Mamafih yeşil yapraklı olan çeşitlerinde bile genelde böyledir.
Bazen yeşil yapraklılarda çiçek rengi beyaz olup çiçeklerin dış çanak yaprakları ve çiçekleri taşıyan saplar kahverengimsi mor renkte olur. Direk güneşin ve sıcak havanın fazla olmasına göre fesleğenin kokusu daha yoğun, reyhanın kokusu daha keskin olabiliyor.
Reyhan bitkisi mutfakta taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Reyhan otunu kullanabileceğiniz yerlere hemen şimdi bir göz atalım:
- Kurutulmuş reyhan otuyla ya da taze reyhan otuyla çaylar demleyebilirsin.
- Reyhan, tavuk yemeklerine de harikulade bir lezzet katar
- Taze reyhan ile şerbet de hazırlanabilir. Reyhan şerbeti, çok ferahlatıcıdır.
- Kurutulmuş reyhan, pilavlara ve özellikle çorbalara çok yakışır.
- Farklı tat sevenler için kurabiyelerde kurutulmuş reyhan kullanabilirsiniz.
- Taze olarak salatalarda kullanabilirsin. Salatana eşsiz bir aroma katacaktır.
Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama faydası oldukça çok olan bitkilerden biri olan reyhan, yemeklerde, salatalarda, çaylarda ve soslarda kullanabildiğimiz gibi ayrıca alternatif tıp alanında da tercih edilmektedir.
Reyhanın Faydaları Nelerdir?
İçerdiği terpineol, limonene, citral, linalool, citronellol, eugenol ile anti inflamatuvar özelliği bulunur. Bu içerikler ile vücutta meydana gelen iltihaplanmaları giderir. Antioksidan olan bir ot olması nedeni ile serbest radikaller ile savaşarak kanser gibi zararlı ve ciddi olan hastalıklardan korumaktadır.
Kokusu ve tadı hoş olan reyhan faydalı olduğu içinde tercih sebebi olmaktadır. Reyhanın sindirim sisteminden, bağışıklık sistemine kadar birçok faydası vardır. Bunların bazılarını ve en bilinenlerini aşağıda sıralayacağız:
- Anti bakteriyel özelliği ile bulaşıcı hastalıkları önler.
- Sigara bıraktırmaya yarar.
- Vücuttaki asitleri dengeler. Mideye iyi gelir.
- Metabolik faaliyetlere yardımcı olur.
- Gastrit ve ülser gibi hastalıklara iyi gelir.
- Sindirimi kuvvetlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Emziren anneler için süt arttırıcı özelliğe sahiptir.
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Kalp damar sistemini destekler.
- Ağız kokusunu önler.
- İshalin geçmesini sağlar.
- Kemikleri güçlendirmektedir.
- Bağ dokusunun da güçlenmesini sağlar.
- Eklemlerde şişlik oluşmasını önler.
- Reyhan göz sağlığı için faydalıdır.
- Soğuk algınlığı hastalıklarına karşı savaş eder.
- A vitamini bakımından zengindir.
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Baş dönmesi ve yorgunluk gibi şikâyetleri önler.
- Ödem söktürür.
- Karaciğer ve böbrek sağlığı için yararlıdır.
- Öksürük tedavisinde kullanılır.
- Migren ve anksiyete hastalığına iyi gelir.
- Radyasyona karşı korur.
- Kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
- Trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürür.
- Reyhanın kokusu sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırır.
Reyhan Hakkında Çok Sorulan Sorular
Reyhan Nasıl Kurutulur?
Taze reyhanın ömrü çok uzun olmadığı için onu kurutarak saklamak ve tüm sene boyunca dilediğinde tüketmek en güzel metotlardan biridir. Reyhan bitkisini kurutmak için önce bol suda güzelce yıkamalısınız. Suyunu iyice süzdürdükten sonra kalın saplarını ayırmalı ve geri kalan kısımlarını bir gazete kâğıdının ya da pamuklu bir örtünün üstüne güzelce yaymalısınız.
Sıcak, aydınlık, rüzgâr almayan ve nemsiz bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz. Ara sıra karıştırarak ya da alt üst ederek, her yerinin eşit derecede kurumasına yardımcı olmayı unutmayın. Kuruduktan sonra ise geriye ellerinle ufalayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Sonrasında ise cam bir kavanoza koyarak muhafaza ediniz.
Reyhan Çayı Nasıl Yapılır?
Kuru reyhan çayını yapabilmek için bir fincan su kaynatılır ve içerisine bir yemek kaşığı kuru reyhan eklenir. Yirmi dakika kadar demlendirilir ve rengini verdiğinde içilir. Reyhan çayı, taze reyhanlar kullanılarak da yapılabilir. Ancak acı bir tadı olabileceğinden kuru reyhan ile çay yapmak daha çok tavsiye edilir.
Reyhan çayı zayıflatır mı?
Reyhan çayı zayıflatır mı sorusu çokça merak edilen konuların başında gelir. Özellikle diyet programı yapanlar diyet listelerine reyhan eklemek istiyorlar. Düşündüğünüz gibi reyhan çayı zayıflamaya yardımcı olur. Yağ yakıcı özelliği ile fesleğen ile benzerlik göstermektedir. Bu yüzden reyhan zayıflamak isteyenlerin tercih sebeplerinden biridir.
Mor Reyhan Çayı Zayıflatır mı?
Sindirim sistemine oldukça faydalar sağlayan mor reyhan çayı bu özelliği ile zayıflamak içinde tüketilen bir çaydır. Mide sorunları, kabızlık ve sindirim sistemi tedavilerinde kullanılan mor reyhan çayı kilo verme konusuna doğrudan bir etkisi olmasa da düzenli kullanımı ile zayıflamaya fayda sağlayacağı bilgi dâhilindedir.
Reyhan Ülsere İyi Gelir mi?
Ülser de önemli bir hastalıktır. Ülser şikâyeti yaşayanların sayısı bir hayli fazladır. Reyhan yoğun miktarda vitamin içerdiğinden dolayı ülser için mideye oldukça iyi gelmektedir. Mideyi yatıştırır ve mide çeperini de korumaktadır. Bu şekilde ülser belirtilerini de aza indirir.
Reyhanın Soğuk Algınlığına Faydası Var mı?
Kış aylarında soğuk algınlığı sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığını geçirmek açısından reyhan tüketimi son derecede önemlidir. Reyhanı tüketmeniz durumunda bağışıklık sistemine etki edebilirsiniz. Bu şekilde vücut soğuk algınlığı belirtilerini hızlı bir şekilde atlatmaktadır. Aynı zamanda enerji de vermektedir.
Reyhan Gastrite İyi Gelir mi?
Reyhan sahip olduğu besin özellikleri ile birlikte tam anlamıyla bir mide dostudur. Hal böyle olunca mide dostu olan reyhanı tüketerek gastrit gibi şikâyetlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Gastrit en sık karşılaşılan mide hastalıkları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı gastrit ile ilgili araştırmalar son aylarda iyice artmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli olarak reyhan tüketerek gastrit şikâyetlerini önlemek mümkündür.
Reyhan Bulaşıcı Hastalıklara İyi Gelir mi?
Bulaşıcı hastalıklar son derecede tehlikeli olabilir. Özellikle günümüzde bulaşıcı hastalıklar önemli bir hastalıktır. Bundan dolayı reyhan tüketimi bulaşıcı hastalıkların da hızını keser. Bulaş hızını düşürdüğünden dolayı reyhan tüketimi bu hastalıkların yayılmasını da engellemektedir. Reyhan anti viral özelliğe sahip olan bir bitkidir.
Reyhan Evde Nasıl Yetiştirilir?
Reyhan bitkisini ılık, rüzgarsız bir ortamda ve doğrudan güneş almayan fakat aydınlık bir konumda, saksı içinde ya da bahçede yetiştirebilirsiniz. Genişçe bir saksıyı toprakla doldurduktan sonra toprağı hafifçe nemlendirin.
Daha sonra reyhan tohumlarını ince bir tabaka halinde toprağın üzerine serpiştirin. Üzerini de hafifçe toprakla örtün. Ekim işlemi bu şekilde tamamlanmış olacaktır. Reyhanın toprağının besin değeri açısından zengin ve havadar olmasını sağlamalısınız. Reyhan suyu çok sevmez. Haftada bir, köklerine doğru sulamanız yeterlidir.
Reyhan Şerbetinin Faydası Nedir?
Reyhan şerbetinin en önemli özelliği kansızlığa iyi gelmesidir. Kan şekerinin düşmesini önleyerek baş dönmesi ve baygınlığı önler. Reyhan şerbeti şekersiz bir şekilde ağızda gargara yapılarak işlem uygulanırsa ağızdaki yaraları iyileştirir. Sinir sistemini düzenler ve kişinin stresten uzak durmasını sağlar. Reyhan şerbeti arı sokmaları gibi durumlarda da zaman zaman tedavi olarak kullanıldığı görülmüştür.
Reyhan Ağız Kokusunu Önler mi?
Sıklıkla ağız kokusu şikâyeti yaşayanlar için mutlaka reyhan tüketimi önerilir. Reyhan ağız içerisinde ki kokuya neden olan bakterilerin yok olmasını sağlar. Bu şekilde reyhan tüketerek ağız kokusundan kısa süre içinde kurtulabilirsiniz. Ağız kokusu için birincil doğal tedavi seçenekleri arasında reyhan gelmektedir.
Reyhanın Sindirime Faydası Var mı?
Sindirimin artması kilo verme açısından da çok önemlidir. Reyhan tüketerek sindiriminizi kuvvetlendirebilirsiniz. Bu şekilde hem sindiriminiz artar hem de yağ yakmaya başlarsınız. Reyhan sindirim sistemine çok iyi geldiğinden dolayı sindirim sistemi hastalıkların da bir numaralı dostu olarak bilinmektedir.
Reyhan Kan Akışını Hızlandırır mı?
Reyhanda bulunan vitamin ve mineraller, kan dolaşımını hızlandırma konusunda aktif rol oynar. C vitamini içeren bu bitki, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını destekler. Kan akışı da düzenlendiğinde, kalp hastalıklarının oluşma riski en aza iner.
Reyhan Metabolizmayı Hızlandırır mı?
Metabolizması yavaş olan kişiler için reyhan önerilir. Çünkü metabolizmanın yavaş olması kilo almayı sağlar. Bundan dolayı metabolizmayı çalıştırmak ve hızlı bir şekilde kilo vermek için reyhan tüketimi son derecede önemlidir. Reyhan doğada en çok tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır. Doğal tüketimi metabolizmanın alıştırılması açısından son derecede önem teşkil ediyor.
Düzenli Reyhan Tüketirsek Ne olur?
Eski insanların daha dinç olmasının nedenleri arasında reyhanın önemi büyüktür. Reyhan mikrop öldürücü özelliği sayesinde vücuttaki mantarlı hücreleri atar. Bağırsak florasını düzenler. Solunumun işlevselliğini artırır. Bronşları temizler. C vitamini bakımından zengin olan reyhan, kandaki şekeri düzenler. Yatıştırıcı özelliği sayesinde depresyon ve stres gibi hastalıklara doğal ilaçtır. Vücuttaki radyasyonu temizleyerek oksijeni dengeler.
Reyhanın Zararları Nelerdir?
Her bitkide olabildiği üzere reyhan otunun da kimi yan etkileri olabilir. Bu etkiler görüldüğünde uzmanlara danışılmalıdır. Reyhan otunun kimilerine göre kanseri tetiklediği söylenir. Aşırı tüketilmemelidir. Ameliyat öncesinde kullanılmamalıdır.
Hamilelerde ve emziren kişilerde kullanılmamalıdır. Kronik problemleri olan kişilerin kullanmaları önerilen bir durum değildir. Alerji sorunları olan bireyler ve on iki yaş altı çocukların kullanmaması gerekir.
Aşırı kullanımında vücutta farklı pek çok yan etkiler gösterebilir. Baş ağrısı ve mide ekşimesi bunların yaygın olanları olarak karşımıza çıkmaktadır. Reyhan otu kullanımı öncesi, uzmanlara veya doktorlara danışılmalı ve detaylı bilgi alınmalıdır.
Reyhanın Faydaları Saraçoğlu Kürleri
Reyhan Nedir Neye Yarar Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, reyhanın faydaları ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.