Yaşam

Müşteriye Özel Yemek Yapan Pakistan Mutfağı

Kişiye özel yapılan yemeklerde, malzemenin doğal ve taze olması, yemeklere inanılmaz bir lezzet katıyor

Müşteriye Özel Yemek Yapan Pakistan Mutfağı

Müşteriye Özel Yemek Yapan Pakistan Mutfağı; Tıpkı başlıkta da ifade ettiğimiz gibi, lokantadan içeri giren müşterinin istediği yemeği, ona özel pişirip servis ediyorlar. Belki Avrupa’da ve ülkemizde sadece ultra lüks restoranlar için geçerli bir durum olabilir; Fakat Pakistan’da böyle bir hizmeti almanız için yedi yıldızlı bir otelde kalmanız icap etmiyor. Bırakın lokantaları birçok sokak lezzeti sunan seyyar satıcılar bile bu usulle hizmet veriyor.

Pakistan ve Hindistan halkı aynı ırkın mensubu olan bir halk; fakat Hindistan halkı kahir ekseri Hindu iken, Pakistanlılar ise Müslümandır. Irk ve kültürleri aynı olmasına rağmen temizlik ve hijyen noktasında Pakistanlılar Hindistan’ın çok daha ötesinde temiz bir yere sahiptir.

Hindu halkı vejetaryen olmasına rağmen yine Pakistanlılar yemeklerinde bolca et kullanır. Hindu yemekleri ile Pakistan yemekleri arasında ortak bir payda bulacaksak eğer, bu payda bolca kullanılan baharatlardır dersek yanlış olmaz.

Pakistanda Gıdalar Hilesiz ve Doğal

Bu ülkeye bizim ülkemizde olan hileler henüz ulaşmamış. Özellikle gıda hususunda yediğiniz her şeyin doğal ve organik olduğunu söylemek pekâlâ mümkün. Eğer bir gün yolunuz düşer de Pakistan’a giderseniz, yoğurdundan peynirine, etinden tavuğuna, domatesinden, biberine varana dek her şeyin doğal ve organik olduğunu lezzetinden bile anlayabilirsiniz.

“Para verdim tereyağı yiyemedim. Para verdim yoğurt tadı alamadım” gibi sözler bu ülkede geçerli değil. Çünkü yukarıda da ifade ettiğimiz gibi tüm ürünler gerçekten hilesiz ve doğal. Aşağıdaki videoda ise Pakistanlı bir müşteri için yemek yapılıyor. Dikkatlice izlediğinizde yapılan yemekte herhangi bir katkı maddesi olmadan yemeğin yapıldığını görebiliyorsunuz. Salça bile kullanmıyorlar. Domatesi pişirip ezip salça yerine kullanıyorlar.

Müşteriye Özel Yemek Yapan Pakistan Mutfağı

Derisinden arındırılmış eti kırmızıya çalan tavuk önce parçalara ayrılıyor, sonra yemek pişirme alanına geldiğinde, tamamen yağsız olan tavuğun bulunduğu saca koyundan elde edilen doğal yağ aktarılıyor. Tavuk eti aktarılan koyun yağıyla iyice pişene kadar karıştırılıyor. Sonra yemeğe domatesler katılıyor. Domatesler pişince ezilip kabukları yemeğin dışına atılıyor.

Böylece saf ve en taze salça elde edilmiş oluyor. Yemeğin sonunda ise yemeğe yeşil sivri biber katılarak yemeğe acı bir tat veriliyor. Son haliyle ateşin üzerinden alınan yemek tabağa konularak müşteriye servis ediliyor. İşte Pakistan’da kişiye özel bir yemeğin serüveni böyle başlayıp, müşterinin masasında son buluyor.

Müşteriler Yapılan Yemeği Görebiliyor

Ülkemizde ne yazık ki böyle bir hizmet yok. Tanınmış restoranlarda bile yemekler yüz ve yüz elli kişilik kazan veya tepsilerde geceden hazırlanmaya başlanır. Hazırlanan yemekler, topluca pişirilip restorana ancak öğleye doğru aktarılır. Sonra o yemek gün boyu bütün müşterilere dağıtılır. Akşam beşte bile restorana gitseniz, size ta sabah pişen yemek sunulur.

Bu sadece bir restoranda veya bir lokantada olan düzen değildir. Bu ülkemizde lokanta sektöründe yerleşmiş genel düzendir. Pakistan’daki düzene nispeten daha sağlıksız olduğunu düşünüyorum. Üstelik yemek pişerken, mutfağın servis alanının dışında olması sebebiyle, mutfakta neler dönüyor, yemeklere neler katılıyor, bilebilene aşk olsun.

Fakat Pakistan’da sokaktaki yemek satıcıları da dâhil yapılan tüm yemekler, müşterinin gözü önünde ya da arzu isterse pişme aşamalarını görebileceği noktalarda yapılıyor. Hatta büyük restoran ve lokantalarda bile yemeklerin pişme aşamasını müşteri rahatlıkla görebiliyor.

Pakistan Mutfağında Tavuk Yemeği

YouTube video

Pakistan Mutfağına Dair Notlar

01 – Pakistan mutfağında yemeklerde baharat çok kullanılır. Sos ve baharat çeşnileriyle yemekler tatlandırılır. En sık kullanılan baharatlar; Biber tozu, köri, zencefil, sarımsak, kişniş, kırmızıbiber ve tarçındır

02 – Pakistan Mutfağının en popüler sosu, Güney Asya ile özdeşleşen Garam Masala’dır. Pakistan’da hemen her yemeğin içerisinde mutlaka konulan bu baharatın içerisinde genellikle kimyon, kişniş, tane karabiber, kakule, karanfil ve tarçın yer alır.

03 – Umman Denizi kıyısındaki bulunan ve bir Pakistan şehri olan Karaçi’de fazladan deniz mahsulleri özellikle (balık) yaygın olarak tüketilir. Pakistan mutfağındaki baharatlı yemekleri hafifletmek için ise yemeğin yanında yoğurt servis edilir

04 – Öğle ve akşam yemekleri birbirine çok benzer. Roti (ekmek), chawal (pirinç), sabzi (sebzeler) ve gosht (et) bir yemeğin ana unsurlarıdır. Her yemeğe chapatis veya ekmek eşlik eder. Pirinç ile yapılan yemeklerin başında Biryani ve kuru üzümle yapılan kabuli pilavı yer alır. Ana yemek için körili et, yumurtalı kıyma ve köfte tercih edilir.

05 – Sokak satıcıları çeşitli içecekler ve atıştırmalıklar satar. En popüler içecek çaydır. Genellikle süt, küçük hindistan cevizi ve şeker ile kaynatılır. Lassi (ayran) ve şeker kamışı suyu yaz aylarında oldukça popülerdir. Bir başka serinletici yaz içeceği nimbu paani dedikleri limonatadır. Buz taneleri, tuz, şeker, soda ve limon suyundan yapılır.

06 – Pakistan mutfağının en popüler atıştırmalığı Samosa’dır. Samosa; patates, nohut, et veya diğer sebzelerle doldurulmuş hamurları derin yağda kızartarak yapılır. Samosa Hindistan ve Orta Asya Türki cumhuriyetlerinde de çok meşhur bir yiyecektir. Orta Asya’da adı samsa olarak bilinir.


Eğer baharatlara alışıksanız ve baharat alerjiniz yoksa Pakistan yemeklerini özellikle kebaplarını kendinize çok yakın bulacak, hatta bazı yemeklerin enfes tadına kapılacaksınız. Bu yüzden Pakistan seyahatinizde yemek konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğiniz muhakkak. Bunun dışında Pakistan hakkında başka bilgilerde edinmek istiyorsanız Pakistan hakkında merak edilenler adlı sayfamıza göz atabilirsiniz.

Pakistan Mutfağında Koyun ve Keçi Yemeği

YouTube video

Müşteriye Özel Yemek Yapan Pakistan Mutfağı adlı konumuza son verirken, Pakistan mutfağı ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu