Sağlık

Sivilce Neden Olur Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce Nedir? Kör sivilce neden olur? Sivilce nasıl tedavi edilir? En çok merak ettiğiniz sorular ve cevapları...

Sivilce Neden Olur Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce Neden Olur Sivilce Nasıl Geçer? Tıp dünyasındaki adı akne olan sivilce hakkındaki tüm detayları, yine halkın bildiği adıyla yani “Sivilce” adıyla paylaşacağız. Açıkçası güzelliği bozduğu düşünülen, böyle diyorum; çünkü kimilerine göre güzelliği bozacak kayda değer bir şey değil. Fakat takıntı yapanlar için sivilce güzelliği bozmuşken, onun en çokta ergenlerin ve gençlerin baş belası olduğunu söyleyebiliriz.

Hatta birçok genç uzun bir süre aynanın karşısında sivilce sıkma seansları da yapmıyor değil, aslında hiç yapmaması gereken bu işe uzun vakitler ayırıp sivilcelerini sıktıkça, patlayan her sivilce ciltte bir iz bırakıyor, öyle ki bazı izler uzun bir süre geçmek bilmiyor. Hatta kimileri kalıcı dahi olabiliyor.

Hâlbuki sivilce cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler ile enfekte olur ve ciltten kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakırlar.

Sivilce genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu sivilce tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.

Öte yandan bazı bünyeler sivilce oluşumuna müsaittir. Bu bünyelerin en belirgin özelliği ciltlerinin çok yağlı olmasıdır. Yine sivilce oluşuma etken başka bir şey ise kişinin çok yağlı ve kızartma türü yiyeceklere devam etmesidir.

Sivilce Nedir?

Sivilce; kıl kökleri ve yağ bezlerinde meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Yağ bezleri, cildi nemli tutmak amacıyla sebum adı verilen yağ salgılamaktadır. Bu bezlerin tıkanması sonucunda iltihaplı sivilce ve kistler oluşabilmektedir.

Sivilce çok yaygın görülmektedir. Her ırktan ve yaştan insanda sivilce vardır. Elli yaşlarındaki insanlar bile sivilceye sahip olabilir. Bununla birlikte, sivilce en çok ergenlik çağında görülür. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) seviyeleri artmakta ve bunun sonucunda yağ bezleri daha fazla yağ üretmektedir.

Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir. En yaygın sivilce türleri şunlardır:

  • Beyaz sivilce: Bu sivilce kapalı halde ve küçük beyaz iltihap dolu bir tepeye sahiptir.
  • Siyah noktalar: Bu sivilcelerin tepesinde küçük, siyah bir açıklık vardır
  • Püstüller: Lezyonun üstünde irin, altındaki ciltte kırmızı renk olan sivilcelerdir
  • Papüller: Bunlar yumuşak, küçük pembe yumrulardır.
  • Nodüller: Derinin derinliklerinde ortaya çıkan sert, büyük, ağrılı sivilcelerdir.
  • Kistler: İrin dolu, derinde bulunan, ağrılı sivilcedir ve sıklıkla yara izlerine neden olur.

Sivilce Neden Olur?

Sivilce oluşumunda sadece tek bir faktör etkili değildir. Bir kaç faktörün bir araya gelmesiyle akne oluşur. Derimizde bizimle birlikte yaşayan pacnes adlı bakteri çoğalmaya başlayınca, sivilce de artmaya başlar. Anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülebilir. Hatta karaciğer kaynaklı sivilce oluşumu da mümkündür.

Ayrıca hormonların da sivilce oluşumunda etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Androjen hormonları ya artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassaslaşmıştır.

Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur. Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulmaya başlar.

Stres ve endişe de akneyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceleriniz artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Adet döneminde, hormon miktarı değiştiğinden, sivilceler çoğalabilir.

Ayrıca var olan bir sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olunur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir. Ayrıca iyileşme gecikir. Sivilcenin oluşumuna veya daha da kötüleşmesine neden olabilen diğer durumlar ise maddeler halinde şöyledir:

  • Bazı ilaçlar (Steroid gibi ilaçlar)
  • Adet dönemi
  • Yağla yoğun temas etmek
  • Gebelik
  • Uzun süre şapka takmak
  • Genetik yatkınlık
  • Sırt çantası kullanmak
  • Çok yağlı cilt cilt ürünleri
  • Stres ve gerginlik
  • Hava kirliliği veya yüksek nem

YouTube video

Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Akne (sivilce) tedavisi uzun sürelidir ve iyileşmesi geçtir. Tedaviye geç yanıt veren bir cilt hastalığıdır. Kısacası düzenli ve sabırlı bir tedavi uygulanır. Bunun için bir cildiye uzmanına başvurmanız gerekir.

Akne tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olanı, doktorunuz tarafından belirlenecektir. Yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. 2-3 ay süren bir tedavi gerekir.

Bunun dışında cildinizin yumuşak bir sabunla yıkanması, hem yağlanmayı azaltır hem de tedaviye yardımcı olur. Fakat cildi çok fazla kurutan sabunlardan, temizleyicilerden uzak durmanız gerekir. Çok fazla yıkamak cilde zarar verir. Bunun dışında, cildinizi tahriş edecek giysilerden kaçınmanız gerekir. Sivilcenin iyileşmesini yavaşlatan bir durumdur. Sivilcelerle oynamak, sıkmak ya da kaşımak iz kalma ihtimalini arttırır.

Evde Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sarımsak antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antiseptik özelliklere sahiptir. İçerdiği allisin, sivilceye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Düzenli kullanımda cildi temizleyebilir ve sivilce oluşumu engelleyebilir. İltihabı azaltarak akne tedavisini destekler.

3 veya 4 diş sarımsağı soyun ve ezin. Direkt olarak sivilceli bölgeye uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra suyla durulayıp kurulayın. Eğer cildinizde yanmaya veya kaşıntıya neden olursa hemen cildinizi temizleyin.

Cildiniz hassas ise sarımsağı sulandırarak da kullanabilirsiniz; 2 diş sarımsağı ezin ve 1 yemek kaşığı su veya gül suyuyla sulandırıp cildinize sürün. Birkaç dakika bekleyip yıkayın ve kurulayın. Bunun dışında düzenli olarak her gece yatmadan önce bir diş sarımsağı çiğneyerek yemenizin de cildinize ve sivilcelere çok faydası olacaktır.

Sivilceli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yüze özel sabunlar veya temizleyici jel solüsyonlarla günde iki defa yıkanmalıdır. Sivilceli cilt leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler ayrıca cildi nemlendirerek tahrişi önler. Sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir.

Komedonları ve sivilceleri sıkmamak gereklidir. Komedonların temizliği için dermatologlar tarafından kimyasal peeling yapılır ve özel komedon başlıkları ile komedonlar boşaltılır. Tabi bunun dışında birde halkça bilinen özellikle sivilce lekeleri için bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Sivilce lekeleri için iyi gelen kürlere hemen aşağıda onlara değinelim.

Sivilce Neden Olur Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce Lekeleri Nasıl Azaltılır?

Birazdan tariflerini verip sıralayacağımız doğal maskeler sivilce lekelerini yok edici etki gösterecektir. Bu etkiyi artırmak ve lekelerin görünümünü azaltmak için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar da var:

Güneşten Kaçının: Güneşin zararlı UV ışınları cildinizdeki sivilce lekelerinin görünürlüğünü artırıcı etki gösterir. Bu yüzden güneş kremi kullanmadan güneş ışınlarının cildinize direk etki etmemesine özen gösterin.

Cildinizi Nemlendirin: Cildinizin kendini onarması için neme ihtiyacı var. Cilt lekeleri de onarılması gereken bir sorun olduğu için gereken nemi sağlayarak onarım sürecini hızlandırabilirsiniz. Yeni oluşan sivilcelere dikkat: Cilt lekelerinden kurtulurken bir yandan da yeni oluşan sivilcelerin cildinizde leke bırakmasını istemiyorsanız onlara ellemeyin ve tahriş etmeyin.

Sivilce Lekesi İçin Limon Maskesi Kürü


  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı badem yağı

Yukarıdaki tüm malzemeleri bir kap içerisinde karıştırın. Karışımı lekelerin üzerine sürün ve 15-20 dakika bekleyin. Daha sonra ılık su ile durulayabilirsiniz. Maskeyi 1 hafta – 10 gün boyunca günlük olarak uygulayın. Limon suyu cildinizi güneş ışınlarına duyarlı hale getireceği için maskeyi geceleri uygulamanızı öneririz.

Sivilce Lekesi İçin Gülsuyu ve Sandal Ağacı Kürü


  • 1 yemek kaşığı gülsuyu
  • 1 çay kaşığı sandal ağacı tozu

Sandal ağacı tozu ile gülsuyunu karıştırın. Karışımı lekelerin üzerine sürün. Bu şekilde gece yatın. Sabah uyandığınızda soğuk su ile yıkayın. İlk uyguladığınızdan itibaren farkı hissedeceksiniz. Bu karışımı uygulamaya günlük olarak devam edebilirsiniz.

Sivilce Lekesi İçin Bal Maskesi


  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2-3 adet aspirin
  • Bir kaç damlada su

Aspirinlerin üzerine bir kaç damla su damlatarak biraz çözülerek pütürlü bir kıvam almasını sağlayın. Çok fazla su eklerseniz daha kremsi bir form olacağı için çok fazla su damlatmayın. Balı da ekleyerek karıştırın. Bu karışımı lekelerin üzerine sürün ve 15 dakika bekleyin. Yüzünüzü yıkayın. Bu maskeyi haftada 2 veya 3 kere uygulayarak lekelerin görünümünü azaltabilirsiniz.

Sivilce Lekesi İçin Karbonat Maskesi


  • 3 çay kaşığı karbonat
  • 3 çay kaşığı limon suyu
  • 3 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı

Küçük bir kapta tüm malzemeleri birbiri ile karıştırın. Karışımı bir pamuk topu yardımı ile göz çevresini koruyarak yüzünüze sürün. Parmak uçlarınızla nazik bir şekilde lekelerin üzerini ovalayın. Bir saat boyunca bu şekilde bırakın. Ilık su ile durulayıp cildinizi yumuşak bir havlu ile kurulayın. Bu maskeyi haftada iki kez uygulayabilirsiniz.

Sivilce Lekesi İçin Badem Sütü ve Yumurta Beyazı


  • 2 çay kaşığı badem sütü
  • 1 yumurtanın beyazı
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Yukarıdaki tüm malzemeleri karıştırın. Göz çevrenizi koruyarak yüzünüze karışımı yayın. On beş dakika bekleyin ve ardından ılık su ile yıkayın. En iyi sonuçlar için maskeyi haftada iki kere uygulayın.

Sivilce Lekesi İçin Zeytinyağı Kürü


  • 3-4 damla zeytinyağı

Yüzünüzü ılık suyla yıkayın ve havlu ile yumuşak bir şekilde kurulayın. 3-4 damla zeytinyağı alın ve bu zeytinyağı ile yüzünüze iyi bir masaj yapın. 2 saat bu şekilde bırakın ve yüzünüzü yıkayın. Bu uygulamayı günlük olarak yaparak lekelerden kurtulmanın yanı sıra cildinize daha doğal bir parlaklık kazandırabilirsiniz.

Sivilce Lekesi İçin Elma Şırası Sirkesi


  • 15 ml elma şırası sirkesi
  • 5 adet aspirin
  • 4 çay kaşığı deniz tuzu
  • Yarım bardak mineralli su

Öncelikle bir kap içinde suyu ve sirkeyi karıştırın. Bu karışımın içine aspirinleri ufalayarak ekleyin. Ardından deniz tuzunu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Karışımı yüzünüze uygulayın. Yüzünüze nazikçe masaj uygulayarak ölü cilt hücrelerinin deri yüzeyinden atılmasına yardımcı olun. Bir saat kadarlık bir süre içinde kurumasını bekleyin. Yıkayıp durulayın. Maskeyi haftada bir uygulayabilirsiniz.

Sivilce Lekesi İçin Bal ve Yulaf Maskesi


  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • Yarım bardak su
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 kaşık Hindistan cevizi yağı

Yulaf ezmesini yarım bardak su içerisinde kaynatın. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra Hindistan cevizi yağını ve balı ekleyin ve karıştırın. Karışımla yüzünüze özellikle lekelerin üzerine yoğunlaşarak masaj yapın. Otuz dakika bekleyin. Ilık su ile durulayın. Haftada bir uygulayabilirsiniz.

Kör Sivilce Nedir Neden Olur?

Cilt üzerinde baş vermemiş ve ucu olmayan sivilcelere kör sivilce deniliyor. Cildin alt katmanında oluşan bu sivilceler oldukça ağrılı ve rahatsız edicidir. Ciltte görülen kör sivilce çeşitleri diğer tüm sivilcelere göre daha farklı ve rahatsız edici bir özelliktedir. Yumru şeklinde bir görünüme sahip olan kör sivilcelerin kızarık ve şiş bir yapısı bulunur.

Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır. Stres kaynaklı duygu değişimlerinde de cilt altında kör sivilce çıkabilir. Ayrıca hormonlarda oluşan bazı değişiklikler de kör sivilceye neden olabilir.

Kör Sivilce Nasıl Geçer?

Güzellik algısını olumsuz yönde etkileyen kör sivilcelerin geçmesi için bazı yöntemler kullanılabilir. Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır.

Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu sivilcelerin büyümesini sağlayacak bakteri oluşumları da engellenir. Özellikle de kör sivilcelerin önlenmesi için aloe vera kullanılır.

Aloe vera sivilcenin üzerine belli aralıklar ile uygulanmalıdır. Aloe vera düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde kör sivilceler birkaç gün içerisinde geçecektir. Aloe vera genel olarak kör sivilceleri kurutmaktadır. Hazır alınan ve ya evde yetiştirilen aloe vera çeşitleri cilde derinlemesine nüfus ederek kör sivilcelerin hızlı bir şekilde yok olmasını sağlar.

Sivilce Tedavisinde Yapılan Yanlışlar

YouTube video

Sivilce Neden Olur Sivilce Nasıl Geçer? adlı konumuza son verirken, sivilce tedavisi ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu