Bitkiler

Ebegümeci Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Ebegümecinin kimyasında onun özellikle yeniden oluşmuş guatra karşı güçlü bir silah olduğunu gördüm.

Ebegümeci Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Avrupa, Asya ve Türkiye’de özellikle yol kenarlarında ve ekili olmayan topraklarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Ortalama elli santim boylarında olan bu bitki çok yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin kullanılan bölümü yaprak ve çiçekleri, bazı durumlarda ise köküdür.

Çiçekler tamamen açmadan, yapraklar ise, çiçek zamanı toplanıp gölgede kurutulur. Yumuşatıcı etkisinden dolayı kaynatılarak öksürük, bronşit ve ses kısıklığında kullanılır, ayrıca yapraklarından lapa yapılarak birtakım cilt hastalıklarının tedavisinde yararlanılır. Anadolu’da bazı yörelerde yaprakları sebze olarak yenir.

Ebegümeci Nedir?

Halk arasında develangir, kazan karası ya da ilbik gibi farklı isimlerle anılan, genelde mor çiçekleri ile bilinse de aslında pembe, beyaz gibi farklı renklerde çiçek açan türleri de bulunan bir bitkidir. İsmini de aldığı ebegümecigiller familyasına ait bir bitki olan ebegümecinin dünya üzerinde yaklaşık 1500 türü olduğu bilinse de faydaları nedeniyle en çok değerlendirilen türünün mor çiçekli “büyük ebegümeci” olduğu biliniyor.

Büyük ağaçların altında serin, nemli yerlerde, su kıyılarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir, tohumundan bahçelerde de üretilebilir. Ebegümecinin yaprakları sebze gibi pişirilir; bamya ile karıştırılarak pişirildiği gibi, ayrıca, çiğ olarak salatası da yapılır.

Mayıstan eylüle kadar bütün yaz ebegümeci toplanabilir. Mora çalan pembe çiçekleri ancak mayıstan ağustosa kadar açar. Ebegümeci sindirimi kolay, hafif bir sebzedir. Besleyici değeri pek yoksa da C vitamini bakımından oldukça zengindir.

Ebegümeci eskiden hekimlikte ilâç olarak çok kullanılırdı. Bugün de ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır. Kurutulmuş çiçekleri, kökleri kaynatılarak yapılan suyu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, mideyi düzeltir, kusmaları önler, ateşi düşürür. Bu suyla boğaz gargaraları yapılabileceği gibi, lâvmanda da kullanılır.

Ebegümeci Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci Faydaları Nelerdir?

Özellikle C vitamini ve protein olmak üzere ebegümeci bileşenleri ile beraber sağlık açısından oldukça önemli bir potansiyel oluşturur. Yapraklarının içinde büyük oranda yapışkan bitki sıvısı barındırmaktadır. Bunlar içerisinde astrenjan ön plana çıkıyor. Aynı zamanda expektoran, diüretik ve sedatif gibi çok önemli bileşimler yer almaktadır.

Bu bileşimler insan sağlığı için güçlü bir destek oluşturmak suretiyle farklı durumlarda etki sağlamaktadır. Örneğin organik dokuları büzerek salgı azaltma, balgam söktürücü ya da idrar söktürücü gibi durumlar karşısında oldukça etkilidir. Şimdi aşağıda ebegümeci otunun faydalarını sırasıyla zikredelim:

  • Yüksek ateş durumların ebegümeci kullanılabilir. Ebegümecinin ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. 
  • Ebegümecinin en çok bilinen faydalarından biri öksürüğü kesmesidir.
  • Ebegümeci, bronşit, astım gibi nefes darlığı sorunlarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Vücudunuzda çıbanı ebegümeci lapası kurutur ve yeni çıbanların çıkmasını engeller.
  • Yazın sıcaktan dolayı çatlayan damarlar sonucu gerçekleşen burun kanamalarını durdurur.
  • İçindeki E vitamini sayesinde ebegümecinin cildi yenileyici bir özelliği de bulunmaktadır.
  • Ebegümeci yaşlanmayı geciktirir.
  • Ebegümeci, diş eti problemlerini çözer, diş etini güçlendirir ve ağız kokusunu önler.
  • Soğuk algınlığı ya da grip durumlarında oluşan burun tıkanıklığını giderir.
  • Sigaradan ya da toza maruz kalma sonucu oluşan burun tıkanıklıklarını çözer.
  • Boğaz ağrısını ve bademcik iltihaplarını giderir. Enfeksiyon oluşmasını önler.
  • Ebegümeci köklerinden öksürük şurupları yapılmaktadır.
  • Ebegümeci kökleri modern tıpta ilaç yapımında aktif olarak kullanılmaktadır.
  • Ebegümeci kökleri, cilt kremlerinin yapımında da kullanılmaktadır.
  • Ebegümeci kökü kaynatıldığında cildin temizlenmesini ve pislikden arındırılmasını sağlar.
  • Vücudun herhangi bir bölgesinde bir ağrı varsa, ebegümeci bu ağrıları dindirmektedir.
  • Sindirim sistemi sorunlarını çözerek bağırsakları rahatlatır.
  • Solumun yolları enfeksiyonu ya da solunum sıkıntılarının çözümünde yardımcı görevi görür.
  • Ebegümeci hem kemiklerin hem de diş etlerinin güçlenmesi konusunda uzman bir bitkidir.
  • Ciğerlerde mukusun biriktiği ya da öksürüğün şiddetlendiği durumlarda göğsü yumuşatır.
  • Ebegümecinin diş etlerine iyi gelmesinin sebebi, içinde bolca bulunan malvin maddesidir.
  • Eğer ebegümeci ile bir lapa hazırlarsınız, yanık, yara ya da izleri bu şekilde tedavi edebilirsiniz.
  • Eğer herhangi bir sebebe bağlı olarak sesiniz kısıldıysa, ebegümeci çayı bu ses kısıklığına iyi gelir.
  • Yaralanma, şişkinlik ya da ödem durumlarında, ebegümeci tedavi edici etkiye sahiptir.
  • Mide bulantısını azaltır, istifra edilen dönemlerde mideyi rahatlatır.
  • E vitamini içermesi sebebiyle, saç ya da kıl kökü iltihaplarını önler
  • Saçlardaki kepek ve kaşıntının önüne geçer. Aynı zamanda saçları güçlendirir.
  • Mide problemlerinin önüne geçer, mide ağrısını dindirir.
  • Kış aylarında sıklıkla gerçekleşen bademcik enfeksiyonu problemlerinin önüne geçilmesini sağlar.

Ebegümeci Nasıl Kullanılır?

Eğer taze ebegümecine kolayca erişip toplayabiliyorsanız bu taze ebegümeci bitkisinin yapraklarını tıpkı ıspanak yaprakları gibi kavurarak hamur işlerine katabiliyor, et yemeklerinde ya da çorbalarda değerlendirebiliyorsunuz. Yine yaprak ve çiçekleriyle zeytinyağlı yemekler hazırlayabiliyor ya da kavurarak yiyebiliyorsunuz.

Eğer yalnızca kurutulmuş halde ebegümeci bulabiliyorsanız ya da ebegümecinin faydalarından dört mevsim yararlanmak istiyorsanız onun kurutulmuş halini aktarlardan temin edebiliyor, ebegümeci çiçeğini kaynamış suya atarak çayını demleyebiliyorsunuz.

Ebegumeci Çayı Nasıl Yapılır?

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?

Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ebegümeci bitkisi bahar aylarında tomurcuklanır. Bu bölgedeki pazarlarda da bu bitkiye tazeyken ulaşabilirsiniz. İnce özenle toplanan ebegümeci bitkisi serin havada üstü açık şekilde kurutulur. Tercihe göre bu bitki köklü ile birlikte de kurutulabilir.

Tamamen kuruyan bitki çay olarak tüketilmek için hava alamayacak şekilde saklanır. Bu saklama çeşidi poşet ya da kavanoz olabilir. Ancak çayın verimini ve etkisini düşürmemek için plastik yerine cam içerisinde muhafaza etmek daha şifalı olacaktır. Böylece rutubet görmeden uzun süre saklanabilir.

Kullanıma hazır hale getirilen ebegümeci çayı önce yıkanır ver tozdan arındırılır. Daha sonra; bir su bardağı içme suyu kaynatılır. Kaynadıktan sonra altı söndürülür. İçerisine üç çay kaşığı kadar ebegümeci bitkisinin kurusu atılır. On dakika kadar dinlenmesi ve çökmesi beklenir. Daha sonra da tüketilir. İsteğe göre içerisine birkaç damla limon damlatılabilir ya da bir çay kaşığı bal katılabilir.

Bazen bu bitki ıhlamur, ada çayı, papatya gibi hafif bitkilerle de karıştırılarak demlenebilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı ve boğaz problemleri olanların severek tüketeceği bu çayın bilinen bir zararı yoktur. Ancak her şey gibi bu çayın da fazlası sizi için zararlı olabilir.

Ebegümeci Çayının Faydaları Nelerdir?

Boğaz kuruluğunu önlemeye yardımcı olan ve göğsü yumuşatan ebegümeci çayı, meyan kökü çayı gibi öksürük, bronşit, ses kısıklığı ve amfizeme karşı faydalıdır. Protein ve C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olan ebegümeci çayı, gargara olarak kullanıldığında ağız içi iltihapları, diş eti hastalıkları, plak, faranjit ve kronik bademcik iltihaplarının tedavisinde etkilidir.

Ebegümeci çayı ile yapılan pansuman göz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olur. Midedeki ağrı ve yanmayı azaltmak amacıyla ebegümeci çayından yararlanılır. Cilt üzerindeki çıban, yara ve yanıkların iyileşme sürecini destekleyici özelliğe sahiptir.

Ebegümeci gargarasını yapanların ya da yapacak olanların dikkat etmesi gereken püf nokta sürekliliktir. Yani tek seferde fayda görmeyi beklememek gerekir. Özellikle kronikleşmiş rahatsızlıklarda günde 1 kez olmak üzere en az yirmi gün arası devam ettirmek gerekir.

Ebegümeci bitkisi ayrıca diğer bitiklerle de karıştırılarak etkisine etki katmaktadır. Ancak bu konuda iyi araştırma yapmış olmak ve uzman görüşü almak faydalı olacaktır. Örneğin tek başına şifa kaynağı olan ısırgan otu ile ebegümeci otunun karışımı hastalıklara karşı işlev gücünü arttırmaktadır. Ebegümeci otu ve ıhlamur karışımı ise çay olarak demlendiğinde enfes tadının yanında boğazı daha fazla rahatlatmaktadır.

Ebegümeci Hakkında Sık Sorulan Sorular

YouTube video

Ebegümeci Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Ebegümecinin içinde bolca C vitamini bulunduğundan güçlü antioksidan özelliklere sahip bir bitki. Bu özelliği sayesinde soğuk algınlığı, bronşit, grip ve nezle gibi birçok rahatsızlığa çözüm oluyor. Özellikle göğsü yumuşatıcı bir etki oluşturduğu, balgam ve öksürüğü hızla yok ettiği biliniyor.

Aynı zamanda ateş düşürme konusunda da etkili oluyor. Uzun süreli kullanımlarında antioksidan özelliklerinin etkisiyle cilt sağlığını olumlu yönde etkiliyor, cildin temizlenmesine yardımcı olduğundan daha ışıl ışıl bir cilde kavuşma imkânı sunuyor.

Taze Ebegümeci Nasıl Tüketilir?

Mutfaklarda ve sağlık alanında kullanımı yaygındır. Ebegümecinin yapraklarını tıpkı ıspanak gibi kavurabilirsiniz. Daha sonra hamur işlerine katabilir, et yemeklerinde ya da çorbalara katarak lezzetli yemekler elde edebilirsiniz. Birde yaprak ve çiçekleriyle zeytinyağlı yemekler hazırlayabilirsiniz. Kullandığınız diğer pırasa ve türevi gibi sebzelerle yapılan yemeklerin tümünü ebegümeci otuyla da yapabilirsiniz.

Ebegümeci İltihabı Kurutur mu?

Ebegümeci, güçlü bir iltihap giderici olarak tanınmaktadır. Demlenen ebegümeci çayı, boğaz iltihaplarında kullanılabilir. Bu tür durumlarda çay ile boğaz gargarası yapılabilir. Ancak çayın içilmesi, vücudu içeriden de desteklemeye yardımcı olacaktır. Böylece vücuttaki var olan iltihapların giderilmesi içinde faydalı olacaktır.

Ebegümeci Çayı Zayıflatır mı?

Pek çok kişi ebegümeci otu zayıflatır mı sorusuna cevap arar. Ancak bu durum kişiden kişiye değişebileceği gibi zayıflatmaya genel olarak yardımcı olmaktadır. Ebegümeci çayı metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımını hızlandırıp hızlı bir şekilde kilo vermeye etki eder.

Ebegümeci Nerede Bulunur?

Pazarların yanı sıra bazı süpermarketlerin manav reyonlarında ebegümeci mevcuttur. Ebegümecinin kurutulmuş ve paketlenmiş hali ise aktarlarda ve yöresel ürün pazarlarında satışa sunulur. Bununla birlikte tohumu da aktarlarda ve pazarlarda bulunabilir. İlle de taze tüketilmesi gerekiyorsa, mevsiminde temin edip tüketmeye özen gösterilmesi uygun olacaktır.

Ebegümeci Guatra İyi Gelir mi?

Saraçoğlu diyor ki; Yıllar önce araştırdığım ebegümecinin kimyasını tekrar incelediğimde onun özellikle yeniden oluşmuş guatra karşı güçlü bir silah olduğunu gördüm. Ebegümecinin dişi guatra karşı etkili olabilmesi için özellikle taze olarak kullanılması şarttır. Taze yaprak ve saplarından çayının hazırlanarak içilmesi gerekir.

Ebegümecinin Salatası Olur mu?

Yukarıdaki videoda da görüldüğü üzere ebegümecinin kavurması, sarması ve dolması olduğu gibi  salatası da olur. Salatasını yapmak için, ebegümeci kaynayan su içerisinde ya da buhar sepetinde haşlanır. Ardından doğranır veya bütün bırakılır. Ebegümeci salatası sarımsaklı yoğurtlu, ya da zeytinyağı limon suyu ilavesiyle servis edilir.

Ebegümecinin Zararları Nelerdir?

Ebegümeci bitkisinin bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor ancak tabii ki dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların doktorlarına danışmadan kullanmaları tavsiye edilmiyor. Aynı şekilde kronik ve ciddi bir rahatsızlığı bulunanların, düzenli olarak ilaç kullananların, özellikle depresyon tedavisi görenlerin ve depresyona iyi gelen ilaçlar kullananların doktorlarına mutlaka ama mutlaka danışması gerekiyor.

Bunun dışında düzenli ve ölçülü bir şekilde kullanmak ve aşırıya kaçmamak da önemli tabii. Örneğin eğer ebegümeci çayı içecekseniz günde bir, maksimum iki fincan içmeli, bir hafta her gün içtikten sonra bir hafta hiç içmemeli ve bu şekilde aralar vererek tüketmeye devam etmelisiniz. Sonra kendinize fayda sağlamak isterken farkına bile varmadan zarar vermiş olmayın, aklınızda en ufak bir şüphe dahi varsa mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin.

Saraçoğlundan Ebegümeci Kürü

YouTube video

Ebegümeci Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, ebegümecinin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu