Genel

Elma Sirkesi Mucizevi Fayda ve Özellikleri

Peygamber övgüsüne mazhar olan sirke; hastalıklardan zayıflamaya kadar birçok soruna çözüm oluyor

Elma Sirkesi Mucizevi Fayda ve Özellikleri

Elma Sirkesi Mucizevi Fayda ve Özellikleri; yemek ve salatalarda sıklıkla kullandığımız evlerin bereketi olan sirke, doğal tatlar, su ve asetik asitin birleşimi sonucu oluşan kokusu biraz nahoş tadı ekşi meyve suyudur. Sirke alkol içermez ve sarhoş etmez. Peygamberimizin övgüsüne mahzar olan sirkenin çok önemli faydalarının olması belki de bu övgüye mazhar olmasının bir sebebidir.

Daha önceki yazılarımızda sirke nedir ve yine alıç sirkesinin özellikleri hakkında birer yazı kaleme almıştık. Bu yazılara sitemiz üzerinde ilgili kelimeleri aratarak ulaşabilirsiniz. Şimdiki yazımızda ise ülkemizde oldukça popüler olan elma sirkesinden bahsedeceğiz.

Zayıflamadan, ev temizliğine cilt bakımına ve kardiyovasküler hastalıklara varana dek birçok hastalığa önemli derecede şifa olan elma sirkesinin ev yapımı olması, yani doğal yollardan yapılmasının bir hayli önemli olduğunu da unutmamak gerekir.

Yüzyıllardır birçok amaçla kullanılmış ve hala kullanılmaya devam edilen elma sirkesi ayrıca turşu yapımında, bazı yemeklerde, hamur işlerinde, makine temizlemede, zararlı otları yok etmede kullanılmaktadır. Sağlık için sayısız faydası olan doğal elma sirkesi, mineral ve vitaminler bakımından zengin içeriğe sahiptir. İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde tüketilen yiyeceklerden sindirim sisteminin tek başına sindiremediği gerekli olan mineralleri sindirmeye yardımcı olur.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Mayalanan elmanın su ve maya ile bir süre dinlenmesinin ardından gerçekleşen fermantasyonuna elma sirkesi adı verilir. Elmanın içeriğinde bulunan nişasta ve asit ile sirke buluştuğunda kolayca mayalanır. Bunun sonucunda elma sirkesi oluşur.

Hazır fabrikasyon bir şekilde temin edebileceğiniz elma sirkesi yerine, evde yapmanızı önereceğimiz elma sirkesinin daha sağlıklı ve doğal olacağı muhakkaktır. Fakat evde yapacağınız sirkenin mutlaka cam kavanozda yapılması gerektiğini de unutmamalısınız.

Elma sirkesini elmanın kendisiyle veya sadece kabuklarıyla yapabilirsiniz. Eğer sirkeyi elma kabuklarıyla yapacaksınız, elmaların kabuklarını biraz içe doğru, kalınca soyun. Sonra elmaları irice doğrayın. Cam şişenin içine yerleştirin. Arkasından tuzu, şekeri ve son olarak suyu ilave edin. Beş dakika kadar aralıklarla çalkalayın.

Çalkalamadaki amaç, tuz ve şekerin erimesini sağlamaktır. Cam şişeyi karanlık olan bir yerde saklayın. Bir hafta boyunca her gün daha sonra üç günde bir çalkalayın. Yaklaşık 45 gün içinde sirkede küf olmaya başlayacaktır. Küf olunca sirkenin olduğunu anlayabilirsiniz. Olduktan sonra süzgeçten geçirip başka bir şişeye alabilirsiniz.

Elma Sirkesi Mucizevi Fayda ve Özellikleri

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur. Sadece az miktarda potasyum bulunur. Kaliteli bir elma sirkesi yapısında ayrıca bazı amino asitler ve antioksidan maddeler de barındırır.

Organik, filtrelenmemiş elma sirkesi, ürüne bulanık bir görünüm veren ve “sirke anası” olarak isimlendirilen protein, enzim ve yararlı bakterilerden oluşan bir karışımı da içerir. Sirke anası, aynı zamanda sirkenin fermantasyon sürecinde kullanılan bir tür mayadır. Bazı otoriteler sirke anasının sağlık yararlarının çoğunda etkili kısım olduğuna inanmaktadır.

Elma sirkesi; boğaz ağrısını iyileştirme, ateş düşürme ve yara temizliği gibi farklı alanlarda kullanılan geleneksel bir ev ilacı olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Aşağıda elma sirkesinin faydaları sıralanmıştır:

  • Elma Sirkesi Anti Bakteriyeldir

Bu madde içeriğindeki asetik asit nedeniyle doğal bir dezenfektan ve koruyucudur. Bunun nedeni, yiyeceklerin parçalanmasını hızlandıran ve enfeksiyonlara neden olan E. Coli gibi bakterilerin büyümesini engellemesidir.

2018 yılında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar bu sirkenin birden fazla antimikrobiyal potansiyele sahip olduğunu belirlediler. Bunun başlıca nedeni E. coli, S. aureus ve C. Albicans gibi patojenlerle savaşmasıdır. Bununla birlikte, etkili güvenli dozları belirlemek için hala yeterince kanıt yoktur.

  • Elme Sirkesi Kalp Damar Sağlığına Fayda Sağlar

Popüler tıpta, elma sirkesinin kardiyovasküler sağlık üzerindeki yararları hakkında konuşulmaktadır. Aslında, bazı insanlar günlük elma sirkesi tüketiminin hem kolesterol seviyelerini hem de kalp hastalığı riskini düşürdüğüne inanmaktadır. Ancak buna dair yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, hayvanlarda yapılan çalışmalar, bu bileşenin kandaki kolesterol ve trigliserit birikimi gibi kardiyovasküler risk faktörlerini azalttığını bulmuştur. Bu madde aynı zamanda bir antihipertansif gibi görünmektedir. Buna rağmen, insanlarda aynı etkileri doğrulayan kesin bir veri bulunmamaktadır.

  • Elma Sirkesi Saçlara İyi Gelir

Elma sirkesinin saça faydaları özellikle kuru saçlarda görülebilir. Kuru, kırılgan saçlarınız veya kaşıntılı bir saç deriniz varsa, birkaç damla elma sirkesi faydalı olabilir. Saç ve cildimizin pH değeri 5,5 civarındadır ve asidiktir. Normal saç tipi ürünleri alkalidir ve saçların kurumasına sebep olur.

Şampuan sonra da kullanabileceğiniz elma sirkesi, saçınızın pH dengesini korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra, elma sirkesi saçlarda kepek oluşmasını da engelleyebilir. Zira elma sirkesinin mantar önleyici özellikleri sayesinde yağ birikemez ve malassezia gibi maya mantarı oluşamaz.

Ayrıca saç sağlığı konusunda ayrıca yıllardır yanlış bir inanış kulaktan kulağa dolanır. Elma sirkesi, saç biti ve “sirke” olarak bilinen yavrularının yok edilmesinde ilaç olarak kullanılır. Ancak bu doğru değildir. Bit ile mücadele için bir doktora danışmak ve eczaneden alınan bir ilaçla tedavi olmak gerekir. Zira saç biti, insan üzerinde yaşayan ve kanıyla beslenen bir parazittir ve tedavi edilmelidir.

  • Elma Sirkesi Şekere İyi Gelir

Elma sirkesinin şimdiye kadar tespit edilmiş olan en önemli faydası tip 2 diyabetli hastalarda belirtilerin kontrol altına alınmasındaki etkileridir. Tip 2 diyabet, vücut dokularının insüline direnç göstermesi ya da vücutta insülin üretilememesi nedeniyle kan şekeri seviyelerinin yükselmesi ile seyreden bir hastalıktır.

Hastalığın tedavisinde temel amaç kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutmaktır. Bunu yapmanın en etkili yolu, işlenmiş şekerlerden kaçınmaktan geçer. Elma sirkesi de kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahiptir. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını %19 ila 34 oranında arttırdığı ve kan şekeri düzeyini belirgin şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenlerden dolayı sirke; şeker hastaları, gizli şekeri olanlar ve kan şekeri seviyelerini düşük tutmak isteyen kişiler için yararlıdır. Şeker hastalığı olan kişi kullandığı ilaç miktarını sirke tüketerek azaltabilir.

  • Elma Sirkesi Kilo Verdirir

Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmalar Elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Sirke, tokluk hissini arttırarak kişinin daha az kalori almasına yardımcı olur. Örneğin yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte sirke tüketilirse, doygunluk hissi artar ve günün geri kalanında 200-275 daha az kalori tüketilir.

Aşırı kilolu 175 kişiyle yapılan ve 3 ay süren bir çalışmayla, günlük tüketilen elma sirkesinin miktarı ile orantılı olarak, göbek bölgesi yağlarını eritmeye yardımcı olduğu ve kilo vermeyi hızlandırdığı gösterilmiştir. Çalışmaya katılanlardan; Günlük bir 1 yemek kaşığı elma sirkesi tüketenler ortalama 1,2 kilogram kaybederken 2 yemek kaşığı tüketenler 1,7 kilogram kaybetmiştir.

  • Elma Sirkesi İltihabı Kurutur

Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.

Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah bir su bardağı suyun içine bir kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz. Parmaktaki iltihaba ne iyi gelir diyorsanız elma sirkeli suyla iltihaplı bölgeyi temizleyerek iltihabın atılmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Elma Sirkesi Damar Açar

Elma sirkesinin birçok hastalığa şifa olduğu ve pek çok faydasının bulunduğu bilinmektedir. Peki, elma sirkesi tüm faydalarının yanında tıkalı damarları açar mı? Evet, elma sirkesinin kalp hastalıklarına karşı da pek çok faydası vardır. Elma sirkesi kalpteki kolesterolü düşürür bu sayede damar hastalıklarında da koruyucu rol üstlenmiş olur. İçinde bulunan asit ve enzimler sayesinde de kanın ince ve sağlıklı akmasını sağlar.

  • Elma Sirkesi Cildi Güzelleştirir

Doğal bir cilt bakım ürünü olarak da görülen elma sirkesi özellikle sivilce tedavilerinde kullanılmaktadır. Elma sirkesi hem yağlı ciltlerin hem de kuru ciltlerin kullanabileceği bir üründür.

Tonik olarak da kullanılabilen elma sirkesi 1 litre suya 1-2 kaşık elma sirkesi katılarak elde edilen tonik sayesinde cilde uygulanabilir. Asidik bir özelliğe sahip olduğu için yüze uygulanan elma sirkesi maskeleri yarım saatten fazla ciltte bekletilmemelidir.

Elma sirkesi ayrıca soda ile sentezlenerek de kullanılabilmektedir. 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesiyle 3 yemek kaşığı sodanın karışımıyla elde edilen kür sprey ve pamuk yardımı ile cilde uygulanabilir. Bu uygulama günde iki kez sabah ve akşam tekrarlanabilir.

Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Elma sirkesinin en yaygın kullanımı salata ve turşularda mevcuttur. Salata sosunuzu ya da turşunuzu elma sirkesiyle yapabilirsiniz. Turşuda elma sirkesinin güçlü asidi yiyeceklerin bozulmasına neden olan bakterileri engeller. Bal ve zeytinyağı ile elma sirkesini karıştırarak bir salata sosu hazırlayabilirsiniz. Tuz yerine elma sirkesini tercih edebilirsiniz. Maden suyu ve meyve sularına ekleyerek de tüketebilirsiniz. Elma sirkesi tüketimi için günlük önerilen miktar 15-30 ml’dir.

Yüzünüz için uygulayacağınız buhar banyosunda iki tatlı kaşığı elma sirkesi kullanabilirsiniz. 15 dakika boyunca yüzünüzü bu buhara doğru tutup başınıza bir havlu örtün ve bekleyin. Daha sonra yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Bu buhar banyosu, gözenekleri açarak kirlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Saçlarınızın için de elma sirkesinden bir solüsyon hazırlayabilirsiniz. Bir şişede eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu solüsyonu uygulayın ve saçlarınızı durulayın.

Elma sirkenizi mantarla mücadele eden ayaklarınız için de kullanabilirsiniz. Bir ölçü elma sirkesine 2 ölçü kadar ılık su ekleyin ve ayaklarınızı bu suda bekleyin. İpeksi bir cilde sahip olursunuz. Elma sirkesi, sivrisinek ve böcek ısırmalarına karşı hem kaşıntıyı hem de acıyı azaltmak için kullanılabilir.

Elma Sirkesinin Zararları Nelerdir?

Elma sirkesi mide ve dişlerinize zarar verebilir. Elma sirkesinin dişleri beyazlattığı ve parlattığına dair yanlış bir bilgi vardır. Sirke yapısıyla parlaklık verse de diş minesine bir o kadar zarar verir. Siğil gibi sorunlu ciltlere doğrudan uygulandığında yanıklara sebep olabilir.

Bazı durumlarda boğaz tahrişine ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca potasyum seviyelerini düşürebilir. Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir.

Yine elma sirkesinin asitli yapısı reflü hastalığı olanlar için zararlı olabilir. Ayrıca elma sirkesini temizlik amacıyla kullanırken çamaşır suyu gibi kimyasallarla karıştırmayın. Bu durum zehirlenmelere yol açabilir.

Aç Karnına Elma Sirkesi İçmek

YouTube video

Elma Sirkesi Mucizevi Fayda ve Özellikleri adlı konumuza son verirken elma sirkesinin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu