Hayvanlar Alemi

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme

Zeba İspinozu Olarakta Bilinen, Bakımı ve Üretimi Çok Kolay Olan Hint Bülbülleri Hakkında Her Şey!

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme Yeryüzü sahip olduğu güzelliklerle, sahip olduğu eşsiz canlılarla bizleri her zaman şaşırtmaya ve hayretler içerisinde bırakmaya devam etmektedir. Her canlının ayırt edici özellikleri bulunmaktadır. Kuşların en belirgin özellikleri ise uçma yetenekleridir. Genellikle sevimli ve küçük canlılardır. İnsanlar tarafından çok sevilirler.

Avustralya’daki çalılık ve ağaçlarda doğal olarak bulunan ve son yüzyıl içerisinde tüm dünyada sevilen bir ev hayvanı olarak yayılmış olan kuş türü. Türkiye’de daha çok Hint bülbülü adı ile tanınır; fakat gerçekte Hindistan’dan gelmez ve bülbüllerle de muhabbet kuşlarıyla da akrabalığı yoktur.

Asıl isimleri zebra ispinozu olan, küçük ve narin yapıları ile çok hareketli olan Hint Bülbülleri çok kolay ürerler. Hint Bülbüllerinin bakımı ve beslenmesi çok zor değildir. Normal boy bir kafeste bir çift Hint Bülbülünü çok rahat besleyebilir ve üremelerini sağlayabilirsiniz.

Fakat her ne kadar bakımı kolay olsa da bu kuşlar hakkında bilgi sahibi olmadan beslenmelerini tavsiye etmiyoruz. Dar kafeslere koyup bu kuşları hayata küstürecekseniz, tabi ki hiç bakmamanızı temenni ederiz. Zira bu kuşlar diğer kuşlara göre daha büyük kafeslere ihtiyaç duymaktadır.

Hin Bülbülü Özellikleri Nelerdir?

Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,dişilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır. Düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir. Böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir.

Yanaklarda mutasyon tipine göre turuncudan sarıya renge kadar yuvarlak yamalar, göğüs üzerinde, ortaya doğru siyah lekeler ve kuşun boğazına doğru enine zebra deseni gibi çizgiler, kanat altlarında turuncu üzerine beyaz benekli tüyler bulunur.

Dişilerde bu tüy yapısına rastlayamazsınız. Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır.

Aşağıda Hint bülbülünün genel özellikleri maddeler halinde sıralandı:

  • Erkek Hint Bülbüllerinin yanaklarında farklı renkte desenler bulunur.
  • Boyutları 10 santimetre, ağırlığı ise 12 gram kadardır.
  • Ömrü iyi bir bakım ve beslenmeyle 7 yıla kadar uzatılabilir.
  • Sosyal hayvanlardır.
  • Yavrular 90 günlük olunca renkleri belli olur, cinsiyet tespit edilebilir.
  • Erkeklerinin gagaları kızıl, dişilerinki ise turuncu olur.
  • Gözleri kırmızı, ayakları ise sarı ve turuncu tonlardadır.
  • Cinsiyetleri kolay ayırt edilir.
  • Yavru Hint Bülbüllerinin gagaları siyah, tüyleri de gridir.
  • Doğal yaşam alanları kurak iklimlerdir.
  • Çok kolay ürerler.
  • Kanaryalarla iyi anlaşırlar.
  • Sırtlarında ve kuyruklarında zebrayı gibi siyah beyaz desenleri vardır.

Hint Bülbülü Nasıl Beslenir?

Hint Bülbülleri, muhabbet kuşları ile aynı yemlerden yiyebilir. Muhabbet kuşlarının yemleriyle besin değerleri aynı olsa da Hint Bülbülü yemleri daha küçük tohumlu olurlar. Hint Bülbüllerine kanarya yemi de verilebilir.

Nijer tohumu, akdarı, kırmızı darı da severler. Hint Bülbüllerinize Ara ara yumurta da verebilirsiniz. Yeşillik ve meyveleri de seven Hint Bülbülleri de diğer kuş türleri gibi avokadodan zehirlenirler.

Evcil kuşlar kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Kalsiyumu alabilecekleri bir ürün olan mürekkep balığı kemiği, ülkemizde yaygındır ve çok kolay bulunur.

Bu ürün Hint Bülbüllerinin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu yeterince içerir. Gaga taşı olarak da bilinen mürekkep balığı kemiği yerine yumurta kabuğu da kullanabilirsiniz. Ayrıca Hint Bülbülünüzün her daim rahat ulaşabileceği temiz ve taze suyu bulunmalıdır.

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme

Hint Bülbülü Yumurta Maması Tarifi

Hint Bülbülü yumurta maması hazırlamak için gerekli olan malzemeler yarım havuç, petibör bisküvi, yumurta kabuğu ve yumurta sarısıdır. Dilerseniz bunlara ek olarak bir çay kaşığı bal ve maydonoz da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız malzemelerin hepsini rondo yardımıyla küçük parçalara ayırın ve karıştırarak kuşunuza verin.

Fakat yumurta mamasını bir günden fazla kafeste tutmayın, aksi halde mama bozulabilir. Buna ek olarak normal şartlarda haftada bir kereden fazla kuşunuza yumurta maması vermeyin. Hint Bülbülü kuşunuz bu mamayı aşırı yerse ishal olabilir.

Yumurta maması zayıf düşmüş Hint Bülbülü kuşlar için adeta bir iyileştirici takviyedir. Halsiz düşmüş kuşa günde yarım çay kaşığı bu mamadan verdiğinizde kısa sürede toparlanacaktır. Eğer zayıf düşmüş Hint Bülbülü kuşunuz yavruysa haftada iki kez vermeniz daha doğru olur ki, kendilerini kısa sürede toparlayabilirler.

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme

Hint Bülbülü Bakımı Nasıl Yapılır?

Hint bülbülleri kesinlikle küçük kafeslerden hoşlanmaz. Bunun yerine yatay olarak geniş olan kafesler tercih edilmelidir. Tam bir Hint bülbülü tutkunuysanız kuşlarınıza kuşhane olarak bilinen yerlerde bakmanızı tavsiye ederiz. Kuşhaneler kafeslere göre daha geniştir. Özellikle üretim yapmayı düşünen kişiler Hint bülbüllerine kuşhanede bakmalıdır.

Hint bülbülleri diğer kuş türlerine göre daha dayanıklıdır. Bu özelliklerinden dolayı özel bakım gerektirmedikleri söylenebilir. Güneş ışığı alan, aşırı rüzgâr almayan yerler bu kuşları sağlıklı bir şekilde beslemek için ideal olan yerlerdir.

Yemlerinin her gün değiştirilmesi ve her gün temiz su verilmesi sağlıklı yaşamaları için önemlidir. Deniz kabuklarını tüketmeyi sevdikleri bilinmektedir. Deniz kabukları ihtiyaçları olan kalsiyumu almalarını sağlar. Güçlü kemik yapısına sahip olmaları için deniz kabuğu gibi kalsiyum oranı yüksek olan gıda takviyeleri de yapılmalıdır.

Ev ortamında bakılmaya uygun kuş türlerindendir. Kanatlarında tutukluk olmaması için kafes dışına salınmaları gerekir. Karınları acıktığı zaman kendiliğinden kafeslerine geri döneceklerdir.

Papağan ya da muhabbet kuşları kadar sıcakkanlı değillerdir. Bu kuşlara oranla daha hırçın olduklarını söyleyebiliriz. Bu özelliklerinden dolayı uzun süre boyunca elde tutulmaları mümkün değildir. Bu özelliklerinden dolayı genelde görselliğinin beğenilmesinden dolayı ev ortamında beslenirler.

Hint bülbülleri kesinlikle yalnızlığı sevmez. Tek olarak bakılan kuşların ömürleri kısadır. Eğer ev ortamında Hint bülbülü beslemeyi düşünüyorsanız bu kuşlara çift olarak bakmanızı, yalnız bakmamanızı tavsiye ederiz.

Hint Bülbülü Kafes Seçimi Nasıl Olmalı?

Zebra ispinozları, yani Hint bülbülleri çok canlı ve hareketli kuşlardır. Yatay uçuş yaparlar. Rahatça uçabilmesi, yuva yapabilmesi, dinlenebilmesi için yeterli büyüklükte bir kafese ihtiyacı vardır. Etrafımızda gördüğümüz kadarıyla maalesef bu küçücük kuşlar için küçük kafesler kullanılmaktadır.

 Boyutlarıyla ters orantılı olarak ne kadar rahat ortam sağlarsak o kadar mutlu olacaklardır. Yuvarlak hatlı kafesler gözümüze hoş gelse de zebra ispinozlarının pek hoşlandığı kafeslerden değildir. Bir çift için tavsiye edeceğimiz kafes 60 santim uzunluğunda ve 40 santim genişliğinde ve 40 santim yüksekliğinde olmalıdır. Tabi ki bundan daha büyük bir kafes kuş için çok daha iyi olacaktır.

Kuşların bakım esnasında minimum rahatsızlığı için, kafes malzemeleri yemlik, mamalık ve suluk dışarıdan erişilebilir olmalıdır. Rahatlık açısından birden fazla ve kafesin değişik kenarlarında kapı gereklidir. Tünekler pislenmemeleri açısından üst üste olmamalıdır. Böylece alt tünekte kuş pisliği birikmez. Uçuş rahatlığı açısından çok sık olmamalıdır.

Yuvaya yakın bir tünek de öngörülmelidir. Kafesin her taraftan telli olmasının gereği yoktur. İki veya üç tarafının olması fazlasıyla yeterlidir. Işık açısından arka tarafı parlak malzemeden olmalıdır. Kafes sırtı duvara gelecek şekilde, yeterli yükseklikte, çocukların ulaşamayacağı mesafede olmalıdır.

Hint Bülbülü Ele Gelir mi?

Hint bülbülleri yapısı gereği eğitime, diğer kuş türleri gibi cevap vermez. Belli başlı şeyleri yapacak kadar kapasiteleri vardır. O yüzden muhabbet kuşu ya da bazı papağan türleri ile kıyaslamanız yanlış olur.

Konuyla alakalı olarak en çok sorulan sorulardan biri, “Hint bülbülü ele gelir mi?“ sorusudur. Buna cevap olarak üzülerek hayır demek zorundayız. Şu ana kadar bizim bildiğimiz ve gördüğümüz kadarıyla ele alıştırabilen çıkmamıştır. Eğer Hint bülbülünün kafesini sürekli aynı noktada tutarsanız, kafesten çıkıp girebilme gibi eylemleri gerçekleştirebilir.

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme

Yavru Hint Bülbülü Büyüme Süreci Nasıldır?

  • Yavrular yumurtadan çıktıktan yaklaşık 7 gün sonra yavruların gözleri açılır.
  • 18 veya 21 gün sonra ilk tüylenme oluşur.
  • Yaklaşık 1 ay sonra kendi kendine beslenmeye başlayabilir.
  • 35 ila 45 gün sonra artık başka kafese ayrılma vakti gelmiştir.
  • Cinsiyetini belli edecek tüy değişimi 35. günlerde oluşur.
  • Yetişkin tüylerini alması 2. ayın sonunda gerçekleşir.
  • Erişkin Hint bülbülü boyuna ulaşması yaklaşık 3. ayın sonunda gerçekleşir.
  • 9. ayda artık tam anlamıyla eşleşebilecek erişkinliğe ulaşır.
  • Hint bülbülü yumurtalarının büyüklüğü küçük bir zeytin çekirdeği kadardır.
YouTube video

Hint Bülbülü Konuşur mu?

Hint Bülbülü

Hint bülbülleri evde bakılan ispinoz türüdür. Sevecen bir Hint bülbülü besliyorsunuz veya besleyeceksiniz eğitim versem konuşur mu diye düşünüyorsanız Hint bülbülleri konuşamaz. Kuşlarda konuşma özelliği papağan ailesindeki kuşlarda olmakla birlikte her papağan türü bile konuşamaz.

Eğer konuşturmak için bir kuş almayı düşünüyorsanız Hint bülbülü sizin için iyi bir tercih olmayacaktır. Aynı şekilde isimleri her ne kadar bülbül olsa da bülbül ailesinden değil ispinoz ailesinden bir kuş türüdür. Ötmekten ziyade tek düze sesler çıkarırlar. Bu sebeplerden dolayı Hint bülbülünün konuşması noktasında bir umudunuz olmamalıdır.

Hint Bülbülü Eğitimi

YouTube video

Hint Bülbülü Özellikleri Bakımı ve Beslenme adlı konumuza son verirken hint bülbülü hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu