Hünnap Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?
Hünnap Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunur. Ayrıca Karadeniz’de Çoruh Vadisi havzasında, Manisa’nın Demirci ilçesinde ve yaygın olarak Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu kasabasında bulunur ve değişik türleri görülür. hünnabın 6 cinsi ve bu cinslere bağlı 25 türü bulunmaktadır. Hünnap ilk olarak Çin’de yetiştirilen ve ortalama yedi bin yıldan bu yana gıda olarak ve tıbbi amaçla değerlendirilen bir bitkidir.
Zeytin büyüklüğünde olan hünnap meyvesi, dış görünüşü itibariyle iğde meyvesiyle karıştırılabiliyor. Pek çok hastalığın tedavisi için etkili bir metot olarak kullanılan hünnap “hayatın meyvesi” olarak da anılmaktadır. Ünnap ve çiğde gibi isimlerle de anılan hünnap, lezzetli bir meyve olmakla birlikte vücuttaki pek çok sisteme de iyi gelmektedir.
Hünnap meyvesi, hem yiyecek olarak hem de ilaç yapımında kullanılır. Yiyeceklerde hünnap çok çeşitli tariflerde yer alır. Endüstride ise hünnap özleri, cilt bakım ürünlerinde kızarıklığı, şişliği, kırışıklıkları, kuruluğu azaltmak ve güneş yanığından kurtulmak için tercih edilir.
Stresi ve uykusuzluğu hafifleten, iştah açıcı, sindirim yardımcısı, anti aritmik ve doğum kontrol hapları olarak kullanılmışlardır. Meyvenin tatlı kokusunun gençleri âşık ettiği söylenmektedir. Meyveler taze olarak tüketilmekte veya kurutulup şeker haline getirilmektedir. Ayrıca meyvelerden çay ve şurupta yapılmaktadır.
Hünnap Nedir?
Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış kabuğu derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa tatlı lezzetlidir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunur.
Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi nedeniyle, hünnap mükemmel ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Özellikle antioksidan ve bağışıklık artırıcı özelliklere sahip, önemli bir vitamin olan hünnap C vitamini bakımından zengindir.
Ayrıca kas kontrolü ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan makul miktarda potasyum da içerirler. Bunların yanında hünnap meyvesi, vücudunuza enerji sağlayan doğal şeker formunda karbonhidrat içerir.
Dünyanın pek çok yerinde daha çok yenen ve yemek pişirmede kullanılan kuru hünnap, şeker ve kalori bakımından taze meyveye göre çok daha yüksektir. Kurutma sırasında meyvenin içindeki şekerlerin yoğunlaştırılmış hale gelmesi ve işlem sırasında ilave şeker kullanılması buna sebep olur.
Hünnabın Faydaları Nelerdir?
Kuran-ı Kerimde sidrin maḣdûd adıyla geçen Hünnap, birçok bilimsel makale ve bilimsel çalışmalar neticesinde elde edilen verilere göre, hünnabın faydaları çok geniş bir yelpazede değerlendirilmektedir. Hünnap meyvesinin faydaları tarihi dönemlerde, afrodizyak, laksatif ve panzehir olarak kullanılırken, İspanya’da hünnap kabuğu gebelik önleyici olarak tercih edilmekteydi.
Bunların yanı sıra hünnap; balgam söktürücü, öksürük giderici, toksin atıcı etkilerinin yanında kabukları sayesinde laksatif gibi etkileri için de tercih edilmektedir. Hünnap; İbni Sina reçetelerinde, öksürük giderici, kabızlık önleyici, sindirim düzenleyici ve mide ülseri için yer almaktadır.
Son yıllarda daha çok çalışmada kendine yer bulan hünnap meyvesi içeriğinde; tanin, şeker, müsilaj, A ve C vitaminleri, fenolik bileşikler, karetonoidler, demir, magnezyum, manganez, potasyum ve fosfor doğal olarak bulunmaktadır.
Bu zengin içerik Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tanınmış ve kabul görmüştür. Şimdi aşağıda Hünnabın Faydalarını maddeler halinde ve açıklamalarıyla beraber sıralayalım:
Hünnap Uyku ve Beyin Fonksiyonlarına İyi Gelir
Hünnap, uyku kalitesini ve beyin fonksiyonunu iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Ortaya konan araştırmalar, antioksidanların bu etkilerden sorumlu olabileceğini öne sürmektedir.
Hünnap meyvesinin ve tohum özlerinin, sıçanlarla yapılan deneylerde, uyku süresini ve kalitesini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, bu meyve genellikle anksiyeteyi azaltmak için alternatif tıp uygulayıcıları tarafından reçete edilmektedir.
Dahası hayvan deneyleri ve diğer test çalışmaları, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerine, sinirleri tahrip eden bileşiklerden koruma konusunda yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Hünnap Sindirimi Düzenler ve İyileştirir
Hünnabın yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Meyvede bulunan karbonhidratların yaklaşık % 50’si, faydalı sindirim etkileri ile bilinen liften gelir. Bu besin, dışkınızı yumuşatmaya ve hacim kazandırmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini hızlandırır ve kabızlığınızı azaltır.
Dahası hünnap özleri midenizin ve bağırsaklarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Ülser, yaralanma ve bağırsaklarınızda bulunabilecek kötücül bakterilerden zarar görme riskinizi azaltır.
Son olarak hünnabın içindeki lif, faydalı bağırsak bakterileriniz için yiyecek görevi görür. Bu durum zararlı bakterilerin büyümelerine engel olup, bağırsak florasında yararlı bakterileri güçlü konuma getirir.
Hünnap Enfeksiyonlara İyi Gelir
Hünnap bitkisinin meyvelerinden elde edilen ekstratın gram pozitif bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle hünnap bitkisi bilinen antibiyotiklere karşı direnç geliştiren patojen mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda önemli bir ajan olarak kullanılmaya adaydır.
Hünnap Bağışıklığı Artırır Kansere Mani Olur
Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesine engel olabilir. Antioksidan özelliklere sahip, doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin, tehlikeli hücreleri etkisiz hale getirebileceği ve iltihabı azaltabileceği belirtilmiştir. Azalan iltihap ve serbest radikal seviyeleri sayesinde, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar da önlenmiş olur.
Bunun yanında, antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap ligninleri de, bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik ederek ve bu hücrelerin, zararlı bileşikleri etkisiz hale getirme oranını artırarak insan sağlığına önemli bir katkı daha yapmaktadır.
Hünnap özü ise, zararlı istilacı hücreleri yok edebilen, doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerini güçlendirmektedir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, yine hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dâhil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü ortaya koymuştur.
Hünnap meyvesinin C vitamini açısından zenginliğinden yukarıda bahsedilmiştir. C vitaminin de güçlü anti kanser özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Araştırmacılar, bu faydaların öncelikle meyvede bulunan antioksidan bileşiklerin bir sonucu olduğuna inanmaktadır. Yine de, bu çalışmaların çoğu hayvanlarda veya test tüplerinde yapılmıştır, bu nedenle herhangi bir kesin sonuç çıkarılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Hünnap Hipoglisemiye İyi Gelir
Halk arasında diğer bir yaygın kullanımı, hipoglisemiyi önlemesi üzerinedir. Bu kullanım yapılan çalışmalarla da desteklenmiştir. Hünnap tüketimi pankreas beta hücreleri üzerinde insülin sentezini artıcı etkisi bulunmaktadır.
Hünnap Antioksidan Zenginidir
Hünnap meyvesi, başta flavonoidler, polisakkaritler ve bazı yararlı asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içermektedir.
Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir. Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dâhil olmak üzere birçok kronik duruma sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Serbest radikallerle savaşma yeteneklerinden dolayı, antioksidanlar önemli yararlar sağlamaktadır.
Bir hayvan deneyi araştırması, hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin, karaciğerde serbest radikal hasarının neden olduğu stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Aslında, hünnap meyvesinin faydalarının çoğu, işte bu antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.
Hünnap Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Hünnap meyvesi, çay şeklinde tüketilebilir. Meyvesi yaş ya da kurutulmuş halde ara öğünlerde yenebilir. Öte yandan hünnap meyvesinin reçelini de yapabilirsiniz. Nitekim hünnap meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuş, çiğ bir dokuya ve hurmaya benzer tada sahiptirler.
Çiğ olduklarında, bu meyveler tatlı, elma benzeri bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir. Yemeden önce çıkarılması gereken iki tohumlu bir çukur içerirler. Kurutulmuş hünnaplar genellikle tatlılarda kullanılmak üzere veya özellikle Asya’da, şeker gibi kendi başlarına yenmek üzere satılmaktadır.
Yine de, kurutulmuş meyvelerin, taze meyvelerden daha yüksek kalorili olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca yoğunlaştırılmış bir şeker kaynağıdır. Bu nedenle diyetinizde kurutulmuş hünnap meyvesini sınırlandırmalısınız. Hünnap sirkesi suyu, marmelatları Asya’nın bazı bölgelerinde yaygındır. Pazar yeri ve marketlerde bulmanız mümkündür.
Hünnap Meyvesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Antioksidan ve C vitamini kaynağı olan Hünnap bağışıklık sisteminde güçlendirici etkiye sahiptir. Bağırsak sorunlarına iyi gelir ve kabızlığı tedavi eder. Kalp damar sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir. Hünnap özellikle içinde bulunan yüksek magnezyum oranından dolayı kas ve kemik ağrılarına da iyi gelir Antioksidan zengini hünnabın hipoglisemiye ve kansere karşı iyi geldiği de bilinmektedir.
Hünnap Şeker Hastalığında Nasıl Kullanılır?
Yaprakları ve çiçekleri, tazeyken ya da kurutulduktan sonra çay yapılarak içilebilir. Çay olarak da hünnabı tek başına ya da diğer bitkilerle karıştırarak ya da siyah çayla birlikte demleyerek içmeyi deneyebilirsiniz. Ülkemizde hünnap yaprakları kaynatılıp içilerek yüksek kan şekerini düşürmek için kullanılır.
Hünnap Meyvesi Günde Ne Kadar Yenmelidir?
Çay şeklinde tüketilebileceği gibi taze meyvesi de yenilebilir. Kolesterol ve kan yağlarının eritilmesi için gün içinde yenebilir. Bu etkileri için aç karnına sabahları günde iki tane hünnap yenmesi maksadın hâsıl olmasına kâfi gelir.
Hünnap Çayı Nasıl Yapılır?
Hünnap çayının pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle son zamanlarda popülaritesi artan meyve çayları arasında hünnap çayı da yer almaktadır. Pek çok faydası bulunan hünnap çayı yapımı şu şekildedir.
Bir bardak suyu kısık ateşte kaynatınız. Kaynamış suyu ateşten alıp üzerine dilimlenmiş birkaç parça kuru hünnap meyvesini atınız. On dakika kadar bekleyiniz. Artık çayınız hazır şimdiden afiyet olsun.
Hünnap Nasıl Saklanır?
Hünnap meyveleri yaz ayında büyümeye başlar ve sonbahar başlarında olgunlaşınca toplanır. Pek bilinen bir meyve olmamasına rağmen eylül ve ekim aylarında manavlarda ve halk pazarlarında bulunabilir.
Sonbaharda toplanan hünnap meyveleri taze olarak tüketilebileceği gibi güneşte kurutulup saklanabilir. Hünnap meyvelerini kuruturken meyvelerin tamamen olgunlaşmış olmasına dikkat edilmelidir. Kurutulmuş hünnap meyveleri ise aktarda bulunabilir.
Hünnabın Zararları Nelerdir?
Her zaman söylüyoruz, yediğiniz bal bile olsa fazlası zarardır. Çoğu insan için hünnap meyvesinin yenmesi güvenlidir. Buna rağmen, antidepresan ilaç olan venlafaksini veya diğer serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerini alıyorsanız, bu ilaçlarla etkileşime girebileceğinden hünnaptan uzak durmalısınız.
Öte yandan fazla tüketilmesinde gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Ayrıca Hünnabın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Aşırı tüketiminde alerji etkisi, ishal yapması ve kan akımını hızlandırması Hünnabın zararları arasında yer alabilir. Fazla tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.
Ek olarak, hünnap meyvesinin özünün fenitoin, fenobarbiton ve karbamazepin dâhil olmak üzere belirli ilaçların etkilerini güçlendirebileceği bulunmuştur. Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, diyetinize hünnap meyvesi eklemeden önce olası endişelerinizi sağlık uzmanınızla görüşmek, sizin için yararlı olur.
Hünnap Meyvesi ve Maranki
Hünnap Neye iyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, hünnap faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.