Belçika Mavisi Sığır Irkı ve Özellikleri
Belçika Mavisi Sığır Irkı ve Özellikleri; vücut geliştirme sporu yapan gençlerin hayranlıkla seyrettiği o muazzam kas kütlelerine sahip olan sığır ırkıdır Belçika mavisi. Adeta yetişkin bir Belçika mavisi yürüyen kas kütlesi gibidir. Kasların büyüklüğü ve iriliği olağanüstüdür. Erkeklerde ağırlığı bir tonu bulan bu yürüyen kas kütleleri melez bir ırktır. Bu hayvan İngilizlerin shorthorn ve Fransızların şarole sığır ırkı karışımıdır.
Doğarken de iri doğan Belçika mavisi buzağıları hızla kilo alırlar. Bu ırk süt ırkı değil bir et ırkıdır. Belçika mavisi bu yüzden eti için beslenilir. Kasların çok güçlü ve çok olması nedeniyle, yağ ve kemik oranı da çok düşüktür. Boynuzlu ve boynuzsuz türleri de buluna Belçika mavisinin rengi beyaz veya beyaz üzerinde siyah benekler olabilir. Bazen kırmızı benekler de görülür. Daha çok kırçıllı renk ağırlıktadır.
Belçika Mavisi Özellikleri Nelerdir?
Belçika orjinli bir ırktır. Belçika mavisinin heykelimsi, yoğun kaslı görüntüsü, çift kaslı olarak da bilinir. Çift kaslı fenotipi kalıtsal bir durumdur ve kas hücrelerinin hacminin artışı yerine kas hücrelerinin sayısının artması sonucu (hyperplasia) oluşur. Bu kalıtsal durum “Piedmontese” türü sığırlarda da bulunur.
Her iki türdeki sığırların da yemi kasa çevirmede üstün yetenekleri vardır bu da bu tür sığırların etlerinin yağ oranın düşük olmasını sağlar. Belçika mavisi ismini türün tipik gri-mavi alaca görüntüsünden almış olmasına rağmen kılları beyazdan siyaha kadar farklılık gösterebilir.
Belçika mavisi sığırlarının yemi ete dönüştürme oranı diğer sığırlara göre yüksektir. Bu oranın yüksek olmasında kilo alımında artmış protein ve azalmış yağ kompozisyonunun gerçekleşmesidir. Ancak kemik yapıları ve ağırlıkları diğer sığırlarla aynı olduğundan diğer sığırlara oranla daha yüksek bir kas/kemik oranına sahiptirler.
Diğer sığırlara oranla yaklaşık %20 daha fazla bir kas verimine sahiptirler. Bu ırkın yüksek kas verimi için, bu değişmiş kilo alma kompozisyounu dengelemek üzere daha fazla protein ağırlıklı bir diyet gereklidir. Besi bitimi sırasında bu tür yüksek enerjili yemlere ihtiyaç duyar ve eğer yüksek lif içeren diyet sunulursa istenilen besi performansını gösteremez.
Çift kaslı bu ırkın değeri üstün karkas özelliğindedir. Ancak düşük yağ oranı yüzünden etin mermerleşmesi ( tekstürü) de azalır ve bu etin yumuşaklığın da azalmasına neden olur. Diğer taraftan Belçika Mavisi’nin etinin yumuşaklığında bir değişiklik olmadığını çünkü çok sayıda ve kısa (ufak) kas liflerinden oluştuğunu savunanlar da vardır.
Belçika Mavisinin etinin kolajen miktarı da düşüktür bu da aminoasitlerin verimini arttırarak protein kalitesini yükseltir. Yeni doğan buzağının çok büyük olmasından dolayı sezaryen operasyonu bu tür için rutin olarak yapılmaktadır. Ayrıca diğer etçi, sütçü veya kombine türlerle melezleme yapıldığında da doğum kanalının darlığından dolayı zor doğum görülebilir.
Belçika Mavisini yetiştirmenin karlı olup olmadığı doğum sırasında yaşanan sıkıntılar ve yoğunlaştırılmış yemlere olan metabolik ihtiyaçtan dolayı tartışılır durumdadır. Ancak değerli etlerin yüksek oranı, etin yapısı gibi nedenlerle çift kaslı hayvanların karkas değerleri arttırılabilir.
Yağ depolamasında ki yavaşlık çoğu zaman kesimi geciktirir bu da bakım giderlerinin artışına neden olur. Belçika Mavisi sığırları yoğun şekilde bakım ve yönetim istediğinden zor koşullarda yetişemezler. Bu gibi nedenlerden dolayı bu türün genel verimi ekonomik olarak halen belirsizdir.
Belçika Mavisi Genetik Özellikleri Nelerdir?
Kas gelişimi, erken olgunlaşma, etinin gevrekliği, sakin mizaçlı oluşu, yüksek yemden yararlanma oranı, beside yağlanma yerine kaslanma, annelik içgüdülerinin belirgin olması ırkın en önemli özellikleridir.
Safkan yetiştirmede doğum güçlüğü çok yüksek orandadır. Safkanlarda sezaryen operasyonu %70’in üstündedir. Fakat melezlerinde bu problem söz konusu değildir. Belçika Mavisi sığır ırkında Myostatin genini baskı altına alan bir gen vardır. Myostatin geni kaslanmayı bir yerde durduran, sınırlayan gendir.
Bu geni baskılayan gene sahip olan Belçika Mavileri besi esnasında kaslanırlar. Tüm vücut kasları belirgin olup, özellikle arka bacak kasları, bu yüzden çifttir. Belçika’da kas yapısı sebebiyle “süper sığır” yönetilmesinin kolay olması sebebiyle ise “Nazik dev” olarak söz edilir. Çok et veren bir ırk olduğundan “Et makinesi” de denilmektedir.
Belçika Mavisi Görünüm Özellikleri
- Belçika mavisinin renkleri çoğunluk kırçıldır.
- İnce ve narin kemik yapısı vardır.
- Uysal ve sakin yapılıdır.
- Gelişmiş kas yapısı bulunur.
- Çevre şartlarına uyumu iyidir.
- Yüksek verimlidir
- Buzağılarda hızlı büyüme ve erken gelişme.
Belçika Mavisi Ağırlık Özellikleri
- 12 Aylık Erkek Canlı Ağırlık: 1047 kilo
- 12 Aylık Dişi Canlı Ağırlık: 816 kilo
- 24 Aylık Erkek Canlı Ağırlık: 1709 kilo
- 24 Aylık Dişi Canlı Ağırlık:1102 kilo
Doğumlar diğer ırklardan 4-5 gün önce gerçekleşir. Genellikle 283-285 gün olan sığır gebelik süresi Belçika Mavisinde 279 gündür. Myostatin geninin baskı altına alınması sebebiyle diğer ırklara göre %20 daha fazla et elde edilir.
Karkası yağsız, değerli et kısımları büyük olduğundan kasapların sevdiği bir ırktır. Angus ırkı ile melezlendiğinde et kalitesi daha da yükselir. Eti gevrek, yağ asitleri dengeli ve kolesterolü düşük, protein oranı yüksektir.
Ülkemizde kullanma melezlemesi için önerilebilecek, ülkemizin ortalama karkas ağırlığını yükseltecek, yemden yararlanmanın yüksek olması sebebiyle kârlı olacak bir ırktır. Kullanma melezlemesi şemalarında yer alması kesinlikle düşünülmelidir.
Belçika Mavisi Türkiye de Var mı?
Belçika mavisi sığırlarına ağırlıklı olarak Belçika, Romanya, Polonya ve Litvanya gibi ülkelerde rastlamak mümkündür. Belçika mavisi sığır ırkının Türkiye’de satışı çeşitli satış noktaları üzerinden yapılıyor.
Gerekli izinleri alınmış, aşıları yapılmış yetişkin sığırları veyahut buzağılarını da satın alabilmek mümkün. Daha çok Macaristan üzerinden sığı yetiştirme çiftliklerinden yine ithalat yapabilen firmalar vasıtasıyla bu sığır ırkı temin edilebilmektedir.
Belçika Mavisi Sığırı Nasıl Beslenmeli?
Bu sığırların beslenmesine gelince, beslenme düzenlerine daha çok yüksek protein alımının dâhil edilmesi gerekir. Bu metabolik gereksinim, büyük kas yapılarını korumak için gereklidir.
Bu nedenle, beslenme şekilleri protein oranı yüksek ve lif oranı düşük olmalıdır. Böylelikle kas yapısını koruyabilir ve yaşamsal işlevleri için yeterli enerjiye sahip olabilir ve hareket edebilirler.
Mali düzeyde bakıldığında ise bu türün üremesi her kıtanın yasalarına göre yapılması gerekse bile faydalar sağlayabilir. Örneğin Avrupa’da, yetiştiriciliği belirli bir akreditasyona ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, hayvan refahına ekonomik faydadan daha çok değer verilmesidir. Çünkü bu cinsin karmaşık doğumlar ve genetik seçimin sürdürülmesi ile ilgili sorunları vardır.
Belçika Mavisi Et ve Süt Kalitesi
Genlerle yapılan deneylerin bir sonucu olarak, yetiştiriciler sadece büyük miktarda ete sahip hayvanları getirmekle kalmayıp aynı zamanda önemli ölçüde iyileştirmeyi de sağlamışlardır. Et daha sulu, yumuşak ve diyetli olmuştur. Bir karkas ile mükemmel özelliklere sahip minimum % 80 saf et, minimum yağ ve kolesterol elde edebilirsiniz.
Belçika mavisi ineklerinin süt hayvanlarından çok daha düşük sağım eşiği vardır. Büyük boy ve büyük kas kütlesi süt miktarını etkilemiştir. Ortalama olarak, 180-250 günlük laktasyon için, süt verimi, yaklaşık % 3,5 yağ içeriği ile yaklaşık 2000 ila 4500 litredir.
Tartıya Sığmayan Belçika Mavisi
Belçika Mavisi Sığır Irkı ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, belçika mavisi sığır türü ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.