Lambuka Rengi Değişen Renkli Bir Balık Türü
Lambuka Rengi Değişen Renkli Bir Balık Türü; tropikal bölgelere özgü bir balık olan lambuka ülkemizde sadece Akdeniz’de görülebilen bir balık türüdür. Sarı, mavi, lacivert ve yeşil gibi renkleri bulunduğundan dolayı rengârenk balıkta denilen lambukalar sudan çıktığı zaman renk değiştirme özelliğine de sahiptir.
Özellikle sonbaharda eylül ayında yakalanan ve daha çok Antalya civarında görülen lambukalar otuz kilo ağırlığa ve 170 santim uzunluğa ulaşabilirler. Bazı yakalanan ve kayıt altına alınan lambuka türleri yaklaşık 210 santim olarak ölçülmüş ve kaydedilen maksimum ağırlık yaklaşık 40 kilo olarak belirlenmiştir.
Lambukaların büyüklük oranları, yaşadıkları bölgeye ve mevcut su sıcaklıklarına bağlı olarak değişmektedir. Erkek lambukalar, dişilerden biraz daha uzun yaşama ve biraz daha hızlı büyüme eğilimindedir.
Kıyılara bile rahat bir biçimde yaklaşabilen bu balıklar sardalya, kefal, kolyoz, kalamar, izmarit, istavrit ve kendi ölçülerine münasip, mücadele edebileceği her balıkla beslenirler. Denizlerin takriben 100 metre derinlikleri lambukanın yayılım gösterdiği alanlardır.
Lambuka Balığı Özellikleri Nelerdir?
Lambukalar beslenme durumuna göre üredikleri ilk yıl bir milyon civarında yumurta bırakabilirler. Üst sınıf avcı bir balık olan lambukalar aynı zamanda saldırgan bir türdür. Çok keskin dişleri bulunan lambukalar yakalandıkları zaman, kurtulmak için çok mücadele eder.
Sürekli suretle oksijen ihtiyacını karşılamak için yüzme zorunluluğu duyar. Dik inen küt kafası ile kuvvetli ve geniş ağız yapısıyla tropikal bir balık görünümündedir. Yan yüzgeçlerinden boylamasına üst tarafı mavi, lacivert alt tarafında yeşil, sarı görünümlüdür.
Limon kullanmadan da yiyebileceğiniz lambuka balıklarının ekşimsi bir tadı vardır. Fakat kimilerine göre diğer balıkların tadından daha farklı bir tadı bulunmamaktadır. Gayet lezzetli olan lambukaların etli kısmı da boldur.
Bu balığı sushi olarak deneyenler de vardır. Çiğ lambuka etinin sushi için uygun olduğunu söylemektedirler. Yakalandıktan en kısa sürede derisi yüzülüp marine işlemleri başlatılmalıdır. Karabiber, tuz, defneyaprağı, sarımsak kullanarak lambuka filetolarını yaklaşık üç saat marine edebilirsiniz. Marine işlemlerinden sonra daha lezzetli olacaktır.
Çok önceden sadece Akdeniz’de görülen lambukalar, değişen mevsim koşullarından dolayı çok nadirde olsa Ege denizinde de görülmektedir. Lambukalar oldukça kalın bir deriye sahiptir ve bu deri üzerinde dağınık şekilde ufak benekler yer alır. Etinin de çok lezzetli olduğu bilinir. Yüz gramlık bir lambukada, sadece bir gram yağ bulunmaktadır.
Lambuka Balığı Zehirli mi?
Lambuka balığı zehirli değildir. Fakat resiflerde beslenen otçu balıkları yiyen lambukaların vücutlarında bol miktarda ciguatera toksinleri birikir. Lambuka balığını tüketen insanlarda sindirim rahatsızlıkları, uzuvlarda his kaybı, uyuşmalar, sıcak ve soğuğu ayıramama gibi uzun süren sorunlara neden olabilir.
Ciguatera zehirlenmesinin semptomları, kontamine balıkları yedikten yaklaşık otuz dakika sonra başlayabilir. İlk semptomlar kaşıntı, karıncalanma ve dudaklarda, dilde, ellerde veya ayaklarda uyuşma olarak başlayabilir.
Ciguatera balık zehirlenmesinin tedavisi genellikle mide içeriğinin boşaltılmasıdır. (Mide Yıkama) Bu tedavi yöntemini uygulayamama durumu karşısında kusturma şurubu kullanılabilir. Kalıcı mide bulantısı ve kusma, dehidratasyonu önlemek için intravenöz sıvı uygulamasıyla tedavi edilmelidir. Şok, konvülsiyonlar veya solunum yetmezliği meydana gelirse, derhal uygun tıbbi önlemler alınmalıdır.
Lambuka Balığı Nasıl Yakalanır?
Lambuka balığını avlamak oldukça zevklidir. Birçok balıkçının bu balık hakkında bir bilgisi yoktur. Balık avı konusunda kendini uzmanlaştırmış ve hobi edinen kişilerin sadece lambuka avlamak için, Akdeniz kıyılarına gittiği ise doğrudur. Sağlıklı ve lezzetli bir ete sahip olan bu balığı, haliyle balıkçılar kaçırmak istemezler.
Avlanacağınız bölgeyi keşfetmek isterseniz, suyun üzerinde olan dalgalara ve sıçrayan balıklara bakabilirsiniz. Eğer Akdeniz sularında ava çıktıysanız bu özellik işinizi kolaylaştıracaktır. Güçlü bir av balığı olduğundan yem tercihinizi canlı balıklardan seçebilirsiniz.
Günün her saatinde avlanması mümkündür fakat balık avcılarının genellikle günün ilk saatlerinde daha verimli balık avı gerçekleştirdiği bilinir. Dişlerinin ve ağız yapısının çok güçlü olmasından dolayı, kimi zaman olta ipini kestiği de olur. Bu sebeple lambuka oltası hazırlarken misinanızı çelik veya çok dayanıklı olanlardan seçebilirsiniz.
Olta konusunda çok seçici değillerdir. Çok gezgin ve meraklı balıklar oldukları için yemi gördüklerinde anında gelebilirler. Bu yüzden her oltaya gelme ihtimali vardır. Hacim olarak biraz büyük balık olduklarından dolayı bazen olta sizi yorabilir. Bu sebeple ağ atmak daha pratik ve kolay bir yol olacaktır.
Lambuka balıkları, yemini bir anda yemezler. Oltanızın ucundaki yemi bir süre ağız içinde bekletir ve güven duyduğu anda tek lokmada yutar. Bu durumda sizin yapmanız gereken hamle şöyle olacaktır: Oltanıza geldiğini hissettiğiniz anda biraz bekleyin ve ipiniz gerildiği anda bir anda çekin. Böylece kanca balığın ağzına takılmış olacaktır.
Avınız için lambuka rapalası da kullanabilirsiniz. Rapala sayesinde yaralı bir balık görünümü verilecektir ve lambukanın dikkatini çekecektir. Rapala ile 20 veya 30 metre derinlerden lambuka avlayabilirsiniz.
Kendinden küçük balıkları avlayarak beslendiği için lambuka sahtesi ile de oltanızı hazırlayabilirsiniz. Verimli bir balık için gerekli olan lambuka takımı hazırlamak istediğinizde; kaliteli ve klipsli bir fırdöndü, klips için çelik tel, 5 numara iğne işinizi kolaylaştıracaktır.
Lambuka Balığı Nasıl Temizlenir?
Lambuka Rengi Değişen Renkli Bir Balık Türü adlı konumuza son verirken lambukayla alakalı videolar için burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.