Hayvanlar Alemi

Denizlerin Kuzusu Sarıkuyruk Ve Özellikleri

Akya ile karıştırılan, yağsız bir balık olmasına rağmen 80 kiloya ulaşabilen sarıkuyruk balığının özellikleri

Denizlerin Kuzusu Sarıkuyruk Ve Özellikleri

Denizlerin Kuzusu Sarıkuyruk Ve Özellikleri; biz bu mübarek balığa denizlerin kuzusu dediysek sebebi var. Çünkü sarıkuyruk adıyla bilinen bu balığa kimi yörelerde kuzu balığı da denilmektedir. Kuzu balığı denmesinin sebebi ise, tıpkı bir kuzu gibi olmasıdır. Işınsal yüzgeçliler sınıfına ait olan bu balık özellikle Akdeniz’de çok daha fazla görülür.

Ve yine Akdeniz’de bulunan türleri neredeyse 80 kiloya ulaşır ki, bu durumda bir kuzudan çok koçu andırır. Sarıkuyruk balığı zaman zaman akya balığına benzerliği yüzünden akya ile de karıştırılır. Hatta balıkçı tezgâhlarında kimi sarıkuyruklar akya balığı diyerek satılır. Fakat bu iki balık türü birbirinden gayet farklıdır.

Sarıkuyruk Nedir?

Bu balık çok mücadeleci yapısıyla ön plana çıkar. Ekonomik değeri çok yüksek olan sarıkuyruk, aynı zamanda sportif amaçlar ve olta balıkçılığı içinde ideal balık türlerindendir. Çok avcı bir balık türü olan sarıkuyruk balıklarını hayatını küçük balıkları yiyerek idame ettirir.

sardalya, kolyos, gümüş, kupes, gibi balıklar onun için en ideal besin kaynaklarıdır. Denizlerimizde otuz santimden daha büyük olmak şartıyla ve sadece bir adet sarıkuyruk avı serbesttir. Fakat mayıs ve haziran ayları üreme mevsimi olduğu için bu aylarda sarıkuyruk avı yapılmaz.

Hem derinlerde yaşayan hem de yüzeyde yaşayabilen sarıkuyruk balığının ortalama ömrü on beş yıldır. Sarıkuyruk balığının yöreden yöreye değişen yine birçok adı bulunmaktadır. Kuzu balığı, Bu isimlerden ilki ve en çok bilinenidir. Liça, çıplak, leka, iskender, pulsuz ve çatalkuyruk isimleri de yine kuzu balığının yani sarıkuyruk balığının halk arasında kullanılan farklı isimleridir.

Sarıkuyruk hafif elips şeklindedir. İki yandan basık olarak durur. Genelde yüz santim uzunluğunda olsalar da maksimum iki yüz santime ulaşabilirler. Yaklaşık 35 kilo ağırlığında olurlar. Saldırgan bir balık türüdür. Aç olmasa dahi gördüğü balıkları öldürmeye meyillidir. Hızlı ve atiktir.

Sıcak suları severler. Az sayıda sürüler halinde gezer ve göç ederler. Sırtında çift yüzgeç bulunur. Kuyruk yüzgeci çatal şeklindedir. Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara denizlerinde ve İspanya, Batı ve Güney Afrika kıyılarında bulunur. Eti lezzetlidir. Nesli tükenmekte olan balık türlerindendir.

Sarıkuyruk oldukça lezzetli ve sıkı bir ete sahiptir. Tane olarak değil kilo olarak satılan bu balığın yenebilen türünün yanında yenmeyen cinsi de bulunur. Ancak balıkçılar bu ayrımı yaparlar. Sarıkuyruk kılçıklı bir balık değildir. Daha çok büyük kılçıkları vardır. Yani kemikli bir yapısı vardır. Yerken sizi rahatsız edecek veya ağzınıza batacak gizli kılçıkları yoktur.

Sarıkuyruk Balığının Özellikleri Nelerdir?

Sarıkuyruk (Seriola dumerili) ya da yurt dışındaki ismiyle amberjack olarak bilinir. Sarıkuyruk sırtı mavimsi gri, yanlara doğru zeytin yeşilimsi, karnı gümüşi beyazdır. Zeytin yeşili renk ilk bakışta hâkim renk olarak göze çarpar. Vücudunun ortasında kuyruğa doğru kehribar (amber) renkli bir çizgi vardık ki bu çizgi balığa amberjack adını verir.

Sırt yüzgeci çifttir. Birincisi ufak ilk ışınsal bir yüzgeçken ikincisi ilk ışınları uzun sonrakiler kısa kuyruğa kadar uzanan bir şekildedir. Anal yüzgeci ikinci sırt yüzgecinden daha geriden başlar kuyruğa kadar uzar. Tüm yüzgeçleri esmercedir. Yan yüzgeçleri pek gelişmiş gibi durmasa da diğer yüzgeçleri ve çatal kuyruk yüzgecinin oldukça gelişmiş olması sarıkuyruğa mükemmel manevra ve hareket yeteneği sağlar.

Akdeniz’de, ilkbaharda doğan balıklar, bir yıl sonra sırasıyla yaklaşık 800 gram ve 40 santim uzunluğa ulaşacak ve dört yaşında (93-106 santim) boyları üçe katlanacaktır. Atlantik denizinde büyüme oranları, genç balıklarda yılda 24 santim ve yaşlı balıklarda ise yılda 0,7 santim arasında değişmektedir.

Sarıkuyruk Balığı, Avrupa ve Kuzey Amerika’da önemli bir ticari balık ve aynı zamanda popüler bir balık türüdür. Yüksek kaliteli eti ve ticari değeri nedeniyle çok takdir edildiği gibi birçok kıyı topluluğu için önemli bir besin maddesi ve geçim kaynağı olmuştur.

Sarıkuyruk Balığı Yetiştiriciliği Yapılıyor mu?

Balık yetiştiriciliğinin pek çok dalında olduğu gibi sarıkuyruk üretiminde de öncülük yapan ülke japonya’dır. Bu balığın yetiştiriciliğine dair çalışmaların 1928 senesinde başladığı bildirilmekte ise de esas gelişmeler 1960 senesinden sonra olmuştur. Sarıkuyruk balığı Japonya halkı için yemeklik olarak çok önemli olan ve sashimi denilen çiğ balıketi üretiminde kıymetli bir balıktır.

Sashimi (saşimi) yemeği balık etinin başta soya dâhil olmak üzere çeşitli soslar ile çiğ olarak yenilmesidir. Ayrıca Sushi (suşi) denilen ve yine pirinç ile çiğ balığın bileşiminden yapılan bir yemek yapımında da sarıkuyruk balığı eti kullanılır.

Sarıkuyruk haşlanmış ya da kızartılmış olarak da tüketilir. Tuzlanmış ve kurutulmuş sarıkuyruk eti de Japonya’da beğenilen bir gıdadır. Japonya’daki nüfus artışı ve ekonominin gelişmesi sonucu toplumun iyi balıketi tüketimine yönelmesi, bu balığın zamanla pahalılaşmasına neden olmuştur.

Avcılığın ara sıra azalması yetiştiriciliği teşvik etmiştir. Bu arada eskiden insan gıdası olarak değerlendirilen pek çok küçük balığın, zenginliğin artış göstermesi sonucu yemeklik olarak değer azalınca, bunların ucuz bir biçimde balık yemi olarak kullanılma imkânı da sarıkuyruk yetiştiriciliğini etkilemiştir.

Özellikle su ve hava sıcaklığının daha yüksek olduğu güney bölgelerinde sarıkuyruk balığı için önemli yetiştirme merkezleri doğmuştur. Enime Bölgesi sarıkuyruk yetiştiriciliği bakımından Japonya’da önde gelmektedir. Yetiştirme çiftliklerinin artmış olması sebebi ile Japonya’da senenin her mevsiminde sarıkuyruk balığının pazara sevk edildiği görülür.

Bunun sonucudur ki sabitlenmiş bir fiyat garantisi de ortaya çıkmakta ve bu durumda yetiştiriciliği teşvik edecek güvenli bir üreticilik ortamı doğmaktadır. Ancak yine de, yıl sonlarına doğru avcılık yoluyla sağlanan miktarın çoğalması bu dönemlerde bir bolluk yaratır ve bir miktar fiyat ucuzlaması görülür ise de bu aylarda tüketimin de çoğalması fiyatlarda bir dengeleme sağlar.

Sarıkuyruk Balığının Faydaları Nelerdir?

Lezzetiyle sevenlerini mest eden sarıkuyruk balığı sofralarınızda pek çok farklı şekilde misafir olabilir. Sarıkuyruk balığı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun ilk yanıtı ise kızartma şeklinde olacaktır. Sarıkuyruk balığı kızartması bu balığın en lezzetli hallerinden biridir. Yağsız bir balık olduğu için kızartırken bol miktarda yağ kullanmak önemli bir püf noktadır. 

Eğer balığı kızartma şeklinde tüketmeyi sevmiyorsanız ya da daha sağlıklı bir şekilde tüketmek istiyorsanız fırında sarıkuyruk balığı da yapabilirsiniz. Aşağıda sarıkuyruk balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Beyin hücrelerinin çalışmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hücreleri onarır.
  • Omega-3 yağı barındırır.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Fosfor ve kalsiyum kaynağıdır.
  • Sperm hücrelerini çoğaltır.
  • Cildin daha genç görünmesini sağlar.
  • Diyabetin ortaya çıkmasını geciktirir.
  • Bebeklerin gelişimine faydalıdır.
  • Dişlere iyi gelir.
  • Göz sağlığına katkıda bulunur.
  • Uyku kalitesini önemli oranda artırır.
  • Hücreleri onarır.
  • Çocukların gelişmesinde rol oynar.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelir.
Denizlerin Kuzusu Sarıkuyruk Ve Özellikleri

Sarıkuyruk Balığının Besin Değeri Nedir?

Sarıkuyruk balığının bazıları zehirli bir türdür. Bu zehirli türlerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Hatta ölümlere yol açabilir. Zehirsiz olan türlerin ise Ortalama bir porsiyonu 100 gram olarak ele alacak olursak 135 kaloridir. Ayrıca 420 mg potasyum, 157 mg fosfor, 30 mg sodyum, 23 mg kalsiyum, 0.5 mg demir, 55 mg kolesterol ve 23 gr protein içermektedir. A vitamini açısından da zengindir.

Sarıkuyruk balığında yüksek oranda protein bulunmaktadır. Doymamış yağ bakımından da zengin olan bu balık türü tam olarak kalp dostudur. Bu yağlar, kandaki kolesterol miktarını dengelemektedir. İçerdiği potasyum sayesinde kalp krizi riskini azaltır ve kalsiyum, fosfor içeriği ile kemikleri, dişler besler.

Sarıkuyruk İle Akya Balığının Farkı Nedir?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi sarıkuyruk balığı ya da namı diğer kuzu balığı sıklıkla akya balığı ile karıştırılmaktadır. Öncelikle; aya balığı adının da içinde geçtiği gibi; “ak” bir balıktır; yani rengi gümüşi, beyaza yakındır. Kim bilir, belki de bizdeki ismi tam da buradan gelmektedir.

Daha sonra gözümüze çarpan özellik ise; nispeten yassı bir balık olmasıdır. Genelde çoğu balığın yapısı, belli oranda yassı olmakla birlikte, “yassı” olarak da niteleyemeyeceğimiz kadar da enlidir. Akya için ise rahatlıkla “yanlardan hafif yassı” olarak bahsedebiliriz.

Bir başka özelliği ise bu yassı gövdeyi takip eden kafanın nispeten benzerlerine oranla daha küçük olmasıdır. Dikkat ettiğimizde; gözlerin de biraz ağza yakın olduğunu gözlemleyebiliriz. Bu kafa yapısı; bu balığa oval, simetrik ve kibar bir görüntü kazandırır ki bu da oldukça estetik bir görüntü arz eder.

Görüntüden ziyade, akuadinamik açıdan da hayvana çeviklik kazandırdığını söyleyebiliriz. Gelelim yüzgeçlere. Bu kalemde, ilk ve en önemli ayırt edici özellikler, bence, anal yüzgeçtir. Anal yüzgeç, oldukça ortadan ve hemen hemen sırt yüzgecinin ikinci kısmıyla aynı noktadan başlar. Bu da oldukça ayırt edici bir özellik olarak tezahür eder.

Sırt yüzgeci deyince; bir diğer önemli ve aslında göze çarpmayan yüzgeç ayırıcılığı da sırt yüzgeçlerindedir. Akyanın sırt yüzgeçleri iki kısımdan oluşur. Birinci bölümde, sekiz adet küçük dikensi yüzgeç varken, ikinci bölümdeki sırt yüzgeci, oldukça gelişmiş ve belirgindir. Kuyruğu da ince ve çatal yapısıyla, muhteşem vücut estetiğini tamamlar.

Sarıkuyruğun da kendine özgü ayırt edici özelliklerini ele alalım. İlk olarak, balığın kendine has renkleri çarpıyor gözümüze. Sırt kısmı grimsi olmakla birlikte, yanlara doğru, haki yeşilimsi bir renge doğru açılmaktadır. Karnına doğru, bu hâkim renk açılır, karın kısmı beyazımsı bir renk alır.

Vücudunun yan ve orta kısmında amber sarısı bir şeridi vardır ki; bu renk, balığın İngilizcede “Amberjack” adını almasına neden olmuştur ve karakteristik bir ayırt edici özelliktir. Vücudu, Akyaya göre, biraz daha enli ve topludur. Kafası ve ağzı, Akya balığına göre daha büyüktür. Sarıkuyruğun yüzgeç yapısını incelediğimizde de, birtakım farklılıklar gözümüze çarpar.

Öncelikle, anüs yüzgeci, Akyaya oranla oldukça geriden başlar. Yüzgeçlerdeki birinci fark budur. İkinci belirgin fark ise; sırt yüzgecinin birinci kısmının Akyaya oranla daha gelişmiş veya belirgin olmasıdır. Kuyruk yüzgeci de oldukça gelişmiş olup, karakteristik özellik olarak sarıkuyruk, en az Akya kadar çevik ve yırtıcı bir balıktır.

Sarıkuyruk Balığı ve Püf Noktalar

Sarıkuyruk balığı pulsuz bir balık olduğu için seçerken derisinin canlılığına bakmak gerekir. Derisi gergin ve parlak ise bu balığın taze olduğunu gösterir. Rengi dışında gözlerinin parlaklığına ve kokusuna bakılır. Eğer balık taze ise kokusuz olur ve gözleri canlı görünür. Bunun dışında balığın taze olup olmadığını etin gerginliğinden anlaşılabilir.

Sarıkuyruk balığı saklanırken dikkat edilecek hususlar ise diğer balıklarla aynıdır. Eğer balık dondurucuya konulacaksa önce temizlenir ve buzlukta en fazla on beş gün bekletilmelidir. Balığı dondurucudan çıkardıktan sonra ise bir gün buzdolabında bekleterek çözülmesi sağlanır. Fakat her ne olursa olsun balığın her daim taze yenmesi taraftarıyız. Ayrıca sarıkuyruk yağsız bir balık olduğundan en güzel pişirme şeklinin unlayarak tavada yağda pişirmek olduğunu hatırlatırız.

Oltayla Sarıkuyruk Avı Nasıl Yapılır?

YouTube video

Denizlerin Kuzusu Sarıkuyruk Ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, sarıkuyruk avı ile alakalı başka videolar için buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu