Teknoloji

Monokristal Güneş Paneli Nedir Neye Yarar?

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi ve güneş panelleri hakkında önemli bilgiler

Monokristal Güneş Paneli Nedir Neye Yarar?

Monokristal Güneş Paneli Nedir Neye Yarar? Rahmetli Erbakan için denirdi ki; “Kendisine demir sorulsa cevaba cevherden başlardı” Bizde bu konumuzda her ne kadar monokristal panellerin özelliklerini anlatmak istesek bile, söze güneş panellerinden bahsetmek, güneş panellerinin ne işe yaradığından bahsetmek çok daha doğru olacaktır.

Şayet güneş panellerini birkaç kelime ile izah edecek olsak, aklımıza gelen en önemli cümle temiz enerji üreten paneller demek yerinde olacaktır. Nitekim dünyada elektrik enerjisi üretilen birçok kaynak var. Ömürden hidroelektrik santrallere, nükleer santrallere ve doğal gibi kaynaklardan elektrik üretme gibi birçok alternatif mevcuttur.

Fakat bunların içinde en temiz olan, doğaya zarar vermeyen iyi bir enerji kaynağı var ki o da güneş enerji sistemidir. Çatılara, gemilere, dağ evlerine veya karavanların üstüne yerleştirilen güneş panelleri sayesinde güneş ışığından elektrik enerjisi üretilir. Bu elektriğin gücü, güneşin şiddetine ve kullanılan panellerin sayısına göre değişiklik gösterebilir.

Bir karavanda kullanılan sadece iki güneş paneli, o karavanda bulunan buzdolabını, televizyonu, ışıkları, bilgisayar ve telefon şarjlarını çalıştıracak ve yirmi dört saat boyunca başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayacak şekilde elektrik tüketimini karşılamaya yetebiliyor.

Bu paneller kendi içlerinde dörde ayrılıyor. Genel olarak güneşin yansıdığı alanın siyah olduğu paneller monokristal panel iken, mavi renkte olan panellerde polikristal panel olarak biliniyor. Ayrıca saydam panel ve esnek panel diyerek adlandırılan güneş panelleri de bu alanda sıklıkla kullanılır.

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Solar Panelde denilen güneş panelleri, güneş enerjisinden elektrik üretmek için satın alınan ilk malzemedir. Piyasada birçok çeşitte solar panel vardır. Bu yazımızda Güneş Paneli nedir? Monokristal güneş paneli mi verimli yoksa polikristal güneş paneli mi? Sırasıyla bunları açıklamaya çalışacağız.

Verimlilik açısından ise güneş paneli verimliliği, kullanım ömrü boyunca yavaş bir oranda azalır. İlk 10 yıl, standart test koşullarında ölçülen fabrika verimlilik oranı, ortalama 15 yıl bu değerde %10 azalma, 25 yılda ise %20 azalma gibi değerler üretici firmalar tarafından performans garantisi olarak verilmektedir.

Monokristal Güneş Paneli Nedir Neye Yarar?

Monokristal Güneş Paneli Nedir?

Güneş paneli çeşitleri arasındaki en verimli güneş paneli monokristal güneş panelidir. Bu güneş paneli türü, küçük alanda büyük enerji üretir. Ancak monokristal enerji panellerinin fiyatı diğer güneş panellerine göre biraz daha pahalıdır.

Monokristal güneş hücrelerinin verimlilik oranı %24 civarındadır. Bu oran piyasada bulunan diğer güneş enerji panellerine göre çok fazladır. Ama watt başına birim fiyatı da aynı şekilde diğer enerji panellerine göre neredeyse iki katını bulabilmektedir.

Bu güneş panellerinin kullanım ve elektrik üretim ömrü daha uzundur. Monokristal solar paneller sıcak iklimlerde daha verimli çalışabilmektedir. Monokristal panelin diğer panellere nazaran en önemli özelliği gölgeli havalarda bile elektrik enerjisi üretebilme potansiyelinin bulunmasıdır.

Tabi ki gölgeli alanlarda ve gölgeli havalarda elektrik enerjisi üretimi güneşli havalara nazaran oldukça düşük olur. Bu yüzden güneş panellerini toza ve kire karşı sıklıkla temizlemenin elektrik üretimine önemli katkıları olur.

Polikristal Güneş Paneli Nedir?

Polikristal Güneş Paneli En Ucuz Güneş Paneli Türüdür. Polikristal güneş paneli, tam bir piyasa malı diyebiliriz. Gerek verimi, gerekse birim maliyeti açısından dengelidir ve fiyatı en ucuz güneş panelidir. Birçok güneş enerji santrali, polikristal güneş panelleri ile yapılmaktadır.

Piyasanın neredeyse %68 den fazlası polikristal güneş panelleri kullanmaktadır. Ayrıca havadaki ısı değişimlerinden monokristale göre daha az etkilenir. Bu güneş pillerinin verimlilik oranları yaklaşık %15 civarındadır. Polikristal solar panel, daha çok alan kaplar, daha az enerji üretir.

Solar panel seçimi yapılırken, ciddi alan kısıtları olmadığı durumda polikristal panelleri rahatlıkla seçebilirsiniz. Güneş paneli teknik verileri dikkatlice incelenmeli, fiyat performans olarak çeşitli markaların polikristal ve monokristal modelleri karşılaştırılmalıdır. 1. Kalite bir polikristal panel, düşük kalite monokristal panelden daha üstün performans gösterecektir ve yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanılabilecektir.

Esnek Güneş Paneli Nedir?

Esnek Güneş Paneli Esnek, Verimli ve Uzun Ömürlüdür. Esnek güneş paneli, çok fazla kullanım imkânına sahip bir solar paneldir. Bu güneş panelleri gerçekten çok esnektir. Esnek güneş panelleri kırılmaz ve çok dayanıklıdır.

Bu tip güneş pillerinin yapısı hem monokristal hemde polikristal olabilmektedir. Bu durumda, bu enerji panellerinin verimliliklerini de çeşitlendirmektedir. Esnek güneş paneli, çok hafiftir. Çünkü bu panellerin alüminyum çerçevesi ve temperli camları yoktur. Buda, onları çok daha hafif yapmaktadır.

Ayrıca, kubbe tarzı eğimli çatılar için çok idealdir. Çatının düz olması gerekmemektedir. Kullanım alanları çok fazladır. Örneğin şarjlı araçlar, şarjlı deniz araçları, otobüs durakları, eğimli fabrika çatıları, eğimli otopark gölgelikleri gibi alanlarda kolaylıkla kullanılabilir.

İnce Film Güneş Paneli Nedir?

İnce Film Güneş Paneli En Hafif ve En Kolay Montaj İmkânına Sahip Paneldir. İnce film güneş paneli, güneş enerjisinden elektrik üretimi piyasasında en küçük oranda paya sahiptir. İnce film güneş panelleri pek tercih edilmez. Bu solar panel türünün tercih edilmemesinin en büyük sebebi ise verimleri az olmasıdır.

Bu ince film güneş panelleri, çok fazla yer kaplamaktadır. Ama bu kadar alan kaplamasına rağmen, alan-verim ilişkisi açısından çok kötü bir performansa sahiptir. Bu solar panel çeşidinin yaklaşık verimliliği %7 civarındadır. Bu gerçekten düşük bir verimliliktir.

Ancak bu solar paneller çok şık bir görüntüye sahiptir. Daha çok tasarım için tercih sebebidir diyebiliriz. Ayrıca, aşırı ısı değişimlerinden ve gölgelenme gibi durumlardan çok aşırı etkilenmez.

Saydam Güneş Paneli Nedir?

Saydam Güneş Paneli Çığır Açacak Bir Solar Panel Çeşididir. Saydam güneş paneli, piyasadaki güneş panellerine nazaran 40 veya 50 kat daha fazla verimlidir. Bunun anlamı, çok az alanda, inanılmaz derecede elektrik üretim verimidir.

Bu güneş pillerinin kimyasal yapısı kısaca şu şekildedir; hidrojen, karbon, oksijen ve üretici firmanın gizli formülü. Bu saydam solar panel, herhangi bir cam yüzeye sprey gibi sıkılıyor ve cam yüzey tamamen bu sıvı ile kaplanıyor. Daha sonra kaplanan cam yüzey elektrik üretmeye başlıyor.

Ayrıca, gölgelenme durumlarından dahi neredeyse hiç etkilenmiyor. Önümüzdeki beş sene içerisinde, bir devrim niteliğinde olan ve en verimli ve en temiz elektriği en az alanda üretebilecek olan saydam güneş panellerinin piyasaya sürüleceği söyleniyor.

Küresel Güneş Jeneratörü Nedir?

Cam küre olarak bilinen bu güneş enerji üreticisi icadın fiyatı şu an için tam olarak bilinmiyor. Proje aşamasında olması ve sadece belirli noktalarda kullanılması nedeniyle, maliyet konusunda net bir açıklama yapılmadı. Almanya menşeili bir buluş olan bu icat, kısa zamanda pek çok alanda kullanılacak gibi görünüyor.

Cam küreden güneş enerjisi jeneratörünün bir diğer özelliği de gece bile çalışabilmesi ve enerji üretebilmesi. Bu icada ortam hazırlayan unsurların başında, güneş enerjilerinin çok yüksek verimli olmaması geliyor.

Ayrıca güneş panellerinin en büyük dezavantajı oldukça maliyetli kurulumlarının olmasıdır. Tüm bu dezavantajlardan yola çıkarak güneş panellerine alternatif yeni bir sistem geliştirildi. Cam küreden yapılan bu icatla birlikte artık daha verimli ve nitelikli enerji elde etmek mümkün. Güneş elektrik üreteci olarak da adlandırılan bu sistemde, cihazın çok verimli olması ve gece dahi çalışması, yapılan yatırımların hızlanmasını sağladı.

Bu sistemin çalışma prensibi ise şu şekilde. Öncelikle küre su ile dolduruluyor. Bu su ve küre, güneş ışınlarını olduğundan 10 bin kat daha büyük olmasını sağlıyor. Böylece bulutlu günlerde güneş enerjisinden, geceleri ise aydan ve bulutlardan enerji üretilmesi sağlanıyor.

Bu sistemin içerisinde fotovoltaik paneller yer alıyor. Bu sayede büyüyen ışınlar, küçük panellerin üzerine gelmiş oluyor. Kürenin kendi ekseni etrafında dönmesiyle de enerjinin güneşten alınıp, küçük panellerin üzerine yoğunlaşması sağlanıyor. Böylece, kürenin merceği küçük bir noktaya odaklanabiliyor. Buradan da diğer alanlara yayılıyor. Böylece az enerji harcanarak çok verim elde ediliyor.

Monokristal ve Polikristal Panel Arasındaki Fark Nedir?

YouTube video

Monokristal Güneş Paneli Nedir Neye Yarar? adlı konumuza son verirken güneş panelleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu