Sarımsak Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Sarımsak Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Sarımsak; geçmiş çağlardan bu yana sağlığa olan faydalarıyla bilinen ve gerek sağlığın geliştirilmesi gerekse lezzet amaçlı olarak sıklıkla kullanılan besinlerden bir tanesidir. Halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni bir faydası daha keşfedilmeye devam etmektedir.
Sarımsak, vücudu iltihaplanmalara karşı korur. Özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan soğuk algınlığından korunmada ve hastalıkların iyileştirilmesinde sarımsak oldukça etkilidir. Ülkemizde birçok bölgede kış aylarında soğuk algınlığına bireylerin ilaç içer gibi sarımsak yuttuğu görülür. Bu da sarımsağın geçmişten bugüne hastalıklara karşı koruyucu olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir
Peygamber övgüsüne mazhar olan ve yetmiş derde deva olan bu mucizevi bitkiden bahsetmesek hakikaten büyük talihsizlik olurdu. Evet, yendiğinde “Mescitlerimize gelerek diğer Müslümanları rahatsız etmeyin” diye buyuran Peygamberimiz sav, sarımsak yenmesini ve onunla tedavi olunmasını da biz Müslümanlara önermiştir. Aşağıdaki hadiste Resulullah sav buyuruyor ki:
Siz sarımsak yiyin, eğer meleklerle sohbet etmeseydim ben de yerdim. Ebu Nuaym
Yine başka bir hadiste resulullah sav şöyle buyuruyor:
Sarımsak yiyin ve onunla tedavi de olun; çünkü onda yetmiş derde şifa vardır. Eğer melekler bana gelmeseydi, ben de yerdim. Beyhaki
Peygamberimiz sav heva ve hevesle konuşmaz. O bir şeye işaret ettiyse mutlaka onda bir hayır, mutlaka onda şifa vardır. Nitekim vücudunuzda iltihap mı var? Öyleyse en ağır antibiyotikten bin kat daha güçlü sarımsakla tedavi olun. Onu çiğ olarak ezin veya kesin yutun veya yoğurda karıştırarak tüketin. Fakat mutlaka sarımsağı keserek veya ezerek tüketin. Dişiniz mi ağrıyor? Sarımsak tüketin. Başınız mı ağrıyor? Tansiyon mu var? Sarımsak tüketin. İşte sarımsak böyle mucizevi bir bitki…
Sarımsak Nedir?
Orta Asya’ya ve İran’ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanım geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı. Günümüzde Çin, tek başına dünyadaki sarımsak ihtiyacının yaklaşık % 80’ini karşılamaktadır.
Ülkemizde ise kalite ve aroma bakımından Çin sarımsağından çok daha üstün olan Kastamonu sarımsağını da pekala atlamamak gerekir. Hatta denilebilir ki dünyanın en iyi sarımsağı Kastamonu sarımsağıdır.
Sarımsak bir soğandan büyüyen çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Bir metreye kadar büyüyen uzun, dik, çiçekli bir gövdesi vardır. Yaprak ayası düz, doğrusal ve sağlamdır ve yaklaşık iki veya üç santim genişliğindedir, sivri bir uçla biter. Bitki, Kuzey yarım kürede Temmuz ve Eylül ayları arasında pembeden mora kadar değişen tonlarda çiçekler üretebilir. Soğanı kokuludur ve sarımsak dişlerini çevreleyen bir iç kılıf ve onu çevreleyen ince bir kılıf ve onu çevreleyen bir dış yaprak katmanını içerir.
Sarımsak Nasıl Yetiştirilir?
Sarımsak yetiştirmesi kolay bir bitkidir ve ılıman iklimlerde yıl boyunca yetiştirilebilir. Sarımsağın eşeyli olarak çoğaltılması mümkün olsa da, yetiştirilen sarımsağın neredeyse tamamı, toprağa tek tek diş şeklinde ekilerek eşeysiz olarak çoğaltılır. Daha soğuk iklimlerde, dişlerin en iyi ekim zamanı toprak donmadan altı hafta öncesidir. Amaç, sarımsak soğanlarının sadece kök üretmesini sağlamak ve zeminin üzerinde filiz bırakmamaktır.
Hasat ilkbaharın sonlarında veya yazın başındadır. Sarımsak bitkileri, soğanların olgunlaşması için yeterli alan bırakılarak birbirine yakın şekilde yetiştirilebilir ve yeterli derinliğe sahip kaplarda kolayca gelişir. Sarımsak, gevşek, kuru, iyi drene edilmiş topraklarda, güneşli yerlerde iyi sonuç verir.
Dikim için sarımsak seçerken, dişleri ayırabilmek amacıyla büyük soğanlar seçmek önemlidir. Dikim yatağına uygun aralıklarla ekilen büyük dişler de soğan boyutunu artıracaktır. Sarımsak bitkileri organik madde içeriği yüksek bir toprakta büyümeyi tercih etmeleri de kaçınılmazdır.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Antibiyotiklerin virüslere bağlı enfeksiyon hastalıklarına karşı yararlı olmadığı, aksine bazı zararlı bakterilerin ve mantarların çoğalmasına neden oldukları, yine bazı antibiyotiklerin de vücudumuzda vitamin sağlayan yararlı bakterileri yok ettiği kesinlik kazanmıştır.
Bu nedenle zararlı bakterileri ve mantarları çoğaltmayan ve vücudumuzda vitamin sağlayan faydalı bakterileri yok etmeyen sarımsak, eski çağlardan beri her çeşit salgın hastalıklara karşı kullanılan ve hiçbir yan etkisi olmayan en güvenli doğal antibiyotiktir. Şimdi aşağıdaki sarımsağın faydalarını madde madde zikredecek ve bazı maddelerin ayrıca açıklamasına yer vereceğiz:
- Mantar oluşumunu engellemesi sayesinde akne tedavisinde kullanılır
- Yaşlanma üzerinde geciktirici etkiye sahiptir
- Salisilat içerdiği için sağlıklı bir kan dolaşımı sağlar
- Tırnak sararmalarını geçirmede etilidir
- İçerisinde bulunan allisin sayesinde mantar oluşumunu engeller
- Damar tıkanıklığının önüne geçer
- Tansiyonu düzenler, kalp ritmini rahatlatır
- Selenyum mineralleri sayesinde kanserle savaşır
- İçeriğinde bulunan sülfür, dolaşım sistemini rahatlatır
- Balgam söktürücü etkisiyle öksürüğe iyi gelir
- Antifungal etkisiyle vücudu virüslere karşı koruyor
- Barındırdığı antioksidanlar sayesine cildin genç kalmasını sağlar
- Kas rahatsızlıklarına iyi geliyor
- Afrodizyak etkisiyle cinsel performansı arttırır
- Saç dökülmelerine karşı doğal bir ilaçtır
- Kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler
- Kabızlığa karşı etkili bir silahtır
- Antibiyotik etkisiyle iltihaplı hastalıklara iyi gelir
- Vücuttaki demir düzeyini dengede tutar
- İçeriğinde bulunan vitaminlerle grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır
Yukarıda maddeler halinde zikrettiğimiz faydaların yanı sıra yine pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsağın bazı faydalarını geniş açıklamalarıyla aşağıya ekledik. Bu faydalarından yararlanmak için pişmiş yemekler içerisinde tercih edilmesinin ve çaylarının tüketilebilmesinin yanı sıra vitamin kaybının önlenebilmesi adına en çok taze olarak tüketilmesi önerilir. Mucize bir besin olarak adlandırılan sarımsağın sağlık alanında fayda sağladığı alanlardan bazıları şunlardır:
Sarımsağın Cinselliğe Faydaları Nelerdir?
Cinsiyet hormonlarının düzenli bir şekilde salgılanması ve cinsel sağlığın korunmasında E vitamini çok önemli etkilere sahiptir. Sarımsakta bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde kadınlarda östrojen ve progesteron gibi cinsiyet hormonlarının dengesi korunur, yumurtlama düzeni sağlıklı bir şekilde devam eder. Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır.
Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de artırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi ve aşılama gibi yöntemlerle bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin de sarımsak tüketimine özen göstermesinde fayda vardır.
Sarımsağın Kansere Faydaları Nelerdir?
Hücrelerin kansere karşı korunmasında en önemli rol, besinlerle alınan antioksidanlara aittir. En önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminleri ile selenyum minerali sarımsakta bol miktarda yer alır. Hassas bir vitamin türü olan C vitamini metal ile temas etmesi halinde etkisini kaybeder. Bu nedenle taze olarak tüketilen sarımsağın metal bıçakla kesilmemesi ve metal ürünlerle temas ettirilmemesi gerekmektedir.
Aynı zamanda kükürtlü bileşenler içermesi sebebiyle sarımsak, çok güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak sarımsak tüketmenin beyin tümörleri, kolon kanseri, özofagus kanseri, mide kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri ve tiroid kanserine karşı koruma sağladığı yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte öne sürülmektedir.
Mevcut kanser hastalarında ise yüksek antioksidan içeriğine sahip olan sarımsak, tedavi başarısının arttırılmasına ve sağlıklı hücrelerin tedaviden olumsuz yönde etkilenmesinin önlenmesine katkıda bulunur. Bu nedenle kanserle mücadele eden ve kanserden korunmak isteyen tüm bireyler düzenli olarak sarımsak tüketmelidir.
Sarımsağın Cilt Çatlaklarına Faydası Nelerdir?
Sarımsak cilt çatlaklarının hafiflemesine ve azalmasına yardımcı olur. Yarım yemek kaşığı ezilmiş sarımsak suyunu, çatlak tedavisinde kullanılan bitkisel yağlar ile birlikte karıştırılır ve sorunlu bölgeye masaj yapılarak sürülür. On dakika masaj sonrasında cilt yıkanır. Bu uygulamaya haftada üç defa kullanarak, cilt çatlaklarınızı hafifletebilirsiniz.
Sarımsağın Saçlara Faydaları Nelerdir?
Soğanlı bitki türlerinden biri olan sarımsağın saça faydaları oldukça fazladır. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile saçların güçlenmesine, daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur. Buna ek olarak kan dolaşımını hızlandırması ve saç köklerini güçlendirmesi gibi nedenlerle saç dökülmesinin önlenmesi üzerinde de oldukça etkilidir. Taze olarak veya yemeklerle birlikte tüketilmesinin yanı sıra sarımsak, saçlara bakım yapmak için de oldukça uygundur.
Çoğu kişi kokusundan dolayı sarımsak ile saçlara bakım yapma fikrinden hoşlanmayabilir. Fakat özellikle yıpranmış saçları olan veya saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerde bu şikâyetlerin azaltılabilmesi konusunda önemli etkilere sahip olan sarımsak, bakım sonrası saçların birkaç kez şampuanlanmasının ardından saçta koku bırakmayacaktır.
Sarımsakta bulunan kalsiyum, sülfür, E vitamini, selenyum, B grubu vitaminleri ve C vitamini saçlarda nem dengesinin korunması, koparak dökülmelerin önlenmesi, saçların yapısal anlamda güçlendirilmesi ve kepek gibi saç derisi sorunlarının azaltılabilmesi üzerinde etkilidir. Tüm bu olumlu etkilerin elde edilebilmesi için haftada bir veya iki kez dövülmüş sarımsak ve zeytinyağı, argan yağı gibi sağlıklı yağlar karıştırılarak hazırlanmış bir karışımı saçınızda on veya on beş dakika bekleterek bakım yapabilirsiniz.
Çiğ Sarımsağın Cilde Faydaları Nelerdir?
Sarımsak, gençleştirici bir etkiye sahip olduğu gibi, akne ve leke tedavisinde de oldukça faydalıdır. Çiğ sarımsaktan küçük bir parça kesilen bölüm, beş dakika kadar akne ve sivilce gibi sorunlu bölgeye sürülür ve sonrasında suyla temizlenir. Haftada bir iki defa uygulandığında aknelerin üzerinde oluşan kızarıklığın hafiflediği ve sivilcelerin kaybolduğu gözlenebilir.
Sarımsağın Kilo Vermeye Faydası Nelerdir?
Sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bir diğeri ise iştah kontrolünün sağlanmasına ve tokluk hissi elde edilmesine yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda yağ yakımını da hızlandıran sarımsak, zayıflama diyeti uygulayan bireylerin düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerden bir tanesidir. Günde bir diş taze olarak tüketilebileceği gibi sarımsak çayı şeklinde de tercih edilebilir.
Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını desteklemesi nedeniyle kabızlık, şişkinlik gibi sorunları önlemeye de yardımcı olur. Tüm bu olumlu etkilerinin yanı sıra sarımsağın kalori içeriği oldukça düşüktür. Yüz gramı yalnızca 149 kilo kalori enerji içerir. Bu nedenle gün içerisinde tüketebileceğiniz bir porsiyon sarımsağın yaklaşık olarak on beş kaloriye denk geleceği söylenebilir. Dolayısıyla vücuda kalori katmadan olumlu etkiler sağlaması da özellikle kilo vermek isteyen bireyler için oldukça değerli bir özelliktir.
Ancak herhangi bir mide hastalığınızın bulunması halinde sarımsağı aç karnına tüketmemeye özen göstermelisiniz. Bu gibi bir hastalığınız söz konusu ise sarımsak tüketmenizde herhangi bir sakınca olup olmadığı konusunda hekiminize danışabilirsiniz. Sarımsağı çay şeklinde tüketmek isteyen fakat kokusundan rahatsız olanlar hazırladıkları çayın içerisine zencefil, limon gibi sağlıklı besin alternatiflerini de ekleyerek daha hoş bir kokuya sahip olmasını sağlayabilir.
Sarımsağın Kronik Hastalıklara Faydası Nelerdir?
Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen sarımsak, kronik hastalıklardan korunmak için de mucize bir besindir. Adinopektin adlı hormonun kandaki seviyesini artırmaya yardımcı olan sarımsak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak Tip 2 diyabete karşı koruma sağlarken aynı zamanda diyabet hastalarındaki glukoz regülasyonunu sağlamaya da yardımcı olur. İnsülin direncinin azaltılması üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Kan şekerinin istenen seviyelerde tutulmasına yardımcı olması ile diyabetin sık görülen nöropati, retinopati ve nefropati gibi komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Damar duvarlarında aterom plaklarının oluşmasını önleyen sarımsak, kalp krizi ve diğer tüm kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmanızı sağlar. Bu alandaki faydalarından bir diğeri ise kandaki total kolesterol düzeylerinin düşürülmesine katkı sağlamasıdır. Dolayısıyla kalp dostu besinler arasında yer alan sarımsağı günde en az bir diş taze olarak tüketerek kronik hastalıklara karşı önleminizi alabilirsiniz.
Tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyolojik ajanlara karşı bir kalkan gibi görev yapan sarımsak; enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur. Dolayısıyla nezle ve gripten idrar yolu enfeksiyonu ve ayak mantarına kadar her türlü hastalıktan korunmak ve bu hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmak adına yemeklerinizde sarımsağa bol miktarda yer verebilir,
Buna ek olarak taze sarımsak tüketimine özen gösterebilirsiniz. Eğer sarımsak tüketmenizin önünde engel teşkil edecek bir sağlık sorununuz yok ise siz de sarımsağı beslenme planınızın bir parçası haline getirerek sağlığınızı koruyabilir, gelecekte karşılaşabileceğiniz pek çok hastalığa karşı önleminizi alabilirsiniz.
Sarımsağın tırnak için faydalarına gelince, iki diş sarımsak ezilerek tırnağın üzerine sürülmesi ve beş dakika bekletilmesi gerekir. Bu işlem haftada iki defa uygulandığında, tırnak sararmalarının geçtiği ve daha parlak tırnaklara sahip olduğu gözlenir. Ayrıca sarımsak tırnağı güçlendirerek kırılmasını önler ve sağlıklı uzamalarını sağlar.
Sarımsak Kokusu İçin Ne Yapılması Gerekir?
Hem besin değerleri hem de içeriği açısında günlük sarımsak tüketimi belli bir miktarda olmalıdır. Ek bir hastalığınız varsa kesinlikle bir uzman hekimden görüş alınmalıdır. Sağlıklı bir birey günde iki diş çiğ sarımsak yiyebilir.
Fakat pek çok insanın kokusu hoş olmayan sarımsağı tükettikten sonra ağız kokusundan rahatsız olmaktadır. Çoğu zaman süt, zencefil, limon suyu ve nane şekeri en azından bir süreliğine sarımsak kokusunu bastırmaktadır.
Sarımsak kış aylarında kilerde ya da kapalı balkonlarda, yazın ise buzdolabının sebze bölmesinde serin ve kuru bir ortamda tutulmalıdır. Bir yumru açıldıktan sonra kurumaması için 10 gün içinde tüketilmelidir. Çünkü temel olarak, ne kadar taze ve sulu olursa o kadar iyidir. Bir başka iyi saklama seçeneği de sarımsağı kavanoz içerisinde yağda bekletmektir.
Sarımsak En Sağlıklı Nasıl Tüketilir?
Bir Sarımsağın içeriğinde bulunan allicin, yalnızca sarımsağın hücre duvarları hasar gördüğünde (rendelendiğinde veya kesildiğinde) oluşur. Bu nedenle yapılan araştırmalar sarımsağı kullanmadan önce ezmenin ve ardından yaklaşık on dakika buharla demlenmesine izin vermenin daha sağlıklı olduğunu göstermiştir. Bu, enzim alliinaza koruyucu madde allicin üretmesi için zaman vermektedir.
Sarımsağı sadece birkaç dakika pişirerek, en uygun etki elde edilmelidir. Çünkü kükürt bileşikleri ısıya duyarlıdır. Ayrıca sarımsağı doğrayarak veya ezerek tüketmek, onu yutmaktan veya pişirerek yemekten daha çok faydalıdır.
Közlenmiş Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Öncelikle sarımsakların nasıl közlendiğini anlatalım. Sarımsaklar ayıklanıp yıkandıktan sonra folyo ya da yağlı kâğıdın serildiği fırın tepsisine konur ve iki yüz derecelik fırında on beş dakika kadar pişirilir. Sarımsakların kabuklarını soymadan yağsız tavada on dakika kadar kavrulur. Ardından kabukları soyularak tüketilir.
- 2-4 saat, Vücuttaki toksinleri arındırmaya başlayarak kanser hücreleriyle savaşır.
- 4-6 saat, Metabolizma hızlanır, vücuttaki fazla sıvıyı atmaya başlar, ödem azalır.
- 6-7 saat, kanı temizlemeye başlayarak kan dolaşımını hızlandırmaya başlar.
- 7-9 saat, vücuttaki iltihap ve enfeksiyonları vücuttan arındırma faaliyeti başlar.
Közlenmiş sarımsak yendiği andan itibaren vücutta etkisini göstermeye başlar. Yukarıda bahsettiğimiz faydalar közlenmiş sarımsağın yenmesinin hemen ardından oluşur.
Aç Karnına Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağı çiğ olarak tüketmek sarımsakta bulunan antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamaktadır. Bu nedenle vücuttaki direnci de arttırır. Sarımsağı aç karnına çiğ olarak yutmanın faydaları ise şunlardır:
- Sarımsak kan şekerini düzenlediği için tansiyon düşürmede büyük yarar sağlar.
- Sarımsak yutmak damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olmaktadır.
- Halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntılar sarımsak yutarak geçilebilmektedir.
- Sarımsak yutmak enerji kaynağı olarak bilinir.
- Ayrıca aç karnına sarımsak yutmanın hazımsızlığa iyi geldiği de bilinmektedir.
- Özellikle kabızlık problemlerine çok iyi gelmektedir.
- Sarımsak yutmak akciğer bronşlarını açar ve rahat nefes alınmasını sağlamaktadır.
- Düzenli sarımsak yutmak ciltte bulunan akne ve sivilceleri de iyileştirmektedir.
Sarımsağın Zararları Nelerdir?
Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe, yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Emzirme dönemindeki annelerin sarımsak tüketirken doktoruna danışması tavsiye edilir. Bebekte karın ağrısına yol açabilir. Sarımsak tüketildiğinde vücutta şişlik, kızarıklık, kaşıntı karın ağrısı gibi semptomlar gözleniyorsa sarımsak tüketilmemelidir alerji durumu göz önünde bulundurulmalı ve doktora danışılmalıdır.
Yine aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar. Kan inceltici özelliğinden dolayı, kan inceltici ilaç kullanan hastalar kesinlikle doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar. Ayrıca bazı uzmanlar doğum kontrol haplarının etkisini azalttığını ileri sürmektedirler
Üç Diş Sarımsak ve Yararları
Sarımsak Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı konumuza son verirken sarımsak mucizesi ile alakalı videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.