Kırlangıç Balığı Uğuldayan Uğursuz Balık
Kırlangıç Balığı Uğuldayan Uğursuz Balık, biz aslında uğursuzluğa inanmayız. Uğursuzluk denen şey yoktur. Lakin balıkçılar çok gelişmiş yüzgeçleri yüzünden uğultuya benzer ses çıkardığı için kırlangıç balığına, inleyen balık veya uğursuz balık demiştir. Ülkemizde Karadeniz’de nadir görülen kırlangıç balığı Akdeniz, Ege ve Marmara’da yaygın olarak görülen bir balıktır.
Türkiye’de en fazla görülen cinsi kırmızı kırlangıç balığıdır. Kırlangıç balığı göç etmez. Ilık denizleri seven ve denizin beş ila üç yüz metre derinliklerinde yaşamını idame ettiren kırlangıç balığı, çift olarak yaşamayı sever.
Kırlangıç balıklarının küçüğüne derviş balığı denir. Ortalama kırk santim kadar büyüyen kırlangıç balıkları nadir durumlarda seksen santime ulaşabilir. Kırlangıç balığının sırtı kırmızı ve pembe, karın bölgesi ise pembe ve beyazdır.
Lezzetli bir balık olan kırlangıç balığının ekonomik değeri yüksektir. Bunun bir diğer sebebi ise etinin besin değerinin yüksek olmasıdır. Vitamin ve mineral yönünden yüksek olan kırlangıcın protein değeri de hayli yüksektir. Türkiye’de çokça tüketilen kırlangıç Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de en fazla sevilen balıklar arasında yer bulur.
Kırlangıç Balığı Özellikleri Nelerdir?
Hemen hemen her mevsim bulunabilen kırlangıç balığının çorbası ve buğulaması mükemmel olur. Izgara ve tavası pek tavsiye edilmeyen bu balığın, haşlanarak ayıklanmasından sonra mayonez veya zeytinyağı-limon karışımı ile harmanlanarak soğuk meze olarak da tüketilmesiyle de meşhurdur.
Ortalama yirmi senelik bir ömrü olan kırlangıç balığının, olgunlaşma süreci üç yıldır. Üreme mevsiminde sahilden uzak bölgelere giden kırlangıç balığı, yumuşakçalar, küçük kabuklular, deniz bitkileri ve böceklerle beslenen bir balık türüdür.
Bulundukları bölgede bir dişi ve bir erkek olarak gezen fakat sürüden de çok uzaklaşmayan kırlangıç balıkları, Nisan ve Mayıs gibi aylarda yüzmek için sığ sulara girer. Kemikten pullarla kaplı iri başları olan kırlangıç balıklarının göğüs yüzgeçleri büyüktür. Sert ve beyaz eti olan kırlangıç balığı, ıstakoz balıkçıları tarafından yem olarak da kullanılır.
Kırlangıç Balığının Faydaları Nelerdir?
Protein ihtiyacı bakımından kırlangıç balığı en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır. Balıktaki omega-3 yağı, damar sertliği, tansiyon, kalp, damar ile felç gibi hastalıkları önlüyor ve obezite, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltır.
Balıkların içinde görünümüyle neredeyse en havalı balık olan kırlangıç balığı, faydalarıyla da göz dolduruyor. Aşağıda etinde birçok vitamin ve mineral bulunan kırlangıç balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
Kırlangıç balığının zihne faydaları saymakla bitmiyor. Balığın içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zihin açılarak hafıza kaybı ve unutkanlık oranı azalır. Haftada 2 kere balık tüketenlerin tüketmeyenlere oranla çok daha etkin bir hafızaları bulunuyor.
- Kalp krizi risklerini de önleme etkilidir.
- Kandaki yağ düzeyini dengeler.
- Yüksek tansiyonu önler.
- Omega-3 yönünden zengindir.
- Fosfor ve A vitamini deposudur.
- Göz sağlığı için tüketilmesi önemlidir.
- Sinir sisteminin dağılmasını önler.
- Damar sağlığına iyi gelir.
- Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Hücrelerin yenilenmesinde rol oynar.
- Vücuttaki yağların birikmesini önler.
- Felç riskini azaltır.
- Kansere yakalanma riski daha azdır.
- Diş sağlığına faydalıdır.
- Kemiklerin güçlenmesine fayda sağlar.
Vücut direncinizi artırmak için haftada iki kez omega-3 bakımından zengin olan kırlangıç balığı tüketmek gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, balığın retina, beyin ve sperm hücrelerinin tam olarak çalışmasına yardımcı olduğunu, kalsiyum ve fosfat içeriğinin de eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığına iyi geldiğini vurguluyor.

Kırlangıç Balığı Kaç Kalori?
Kırlangıç balığı mutfaklarda en çok tercih edilen balıklar arasına giriyor. Kolay pişmesi, lezzetli olması bu balığı oldukça ön plana çıkarıyor. Kırlangıç balığı içindeki vitaminler oldukça fazladır. İçerisinde fosfor ve A vitamini bulunduran balık göz sağlığı için bilinenden çok daha önemlidir.
Haftada iki kere yenmesi tavsiye edilir. Depresyon ilaçlarının çoğunda bulunan Omega-3 yağı sinir sisteminin dağılmasını önlüyor. Kırlangıç balığı çorbası da omega yağı açısından oldukça güçlüdür. Bunun yanında içindeki kalsiyum da kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Balık olarak oldukça tüketilen ve lezzetli olan kırlangıç balığı kalori açısından çok yüksek değildir. Özellikle diyetlerde protein yerine sık sık kullanılır. Bir Adet Kırlangıç Balığı 148 kaloridir. Düşük kalorili ürünler arasında bulunan bu balığı diyet yaparken tüketebilirsiniz. Bu balıkla beraber spor yaparsanız hızla kilo verildiğini görebilirsiniz.
Kırlangıç Balığı Nasıl Muhafaza Edilir?
Kırlangıç balığı kış aylarında çoğunlukla oda sıcaklığında yirmi derecede yirmi saat süre ile tazeliğinden bir şey kaybetmeden durabilir. Eğer yirmi saatten daha fazla oda sıcaklığında duracaksa temizlenip hemen buzdolabına kaldırılmalıdır.
Kırlangıç balığı donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir nokta da bu balık çözülmüşse tekrar dondurmamaktır. Kırlangıç balığı dondurulmadan önce temizlenmelidir. Dondurulacak balıklar birer öğünlük parçalara ayrılarak dondurmak en iyisi olacaktır.
Balığı dondurmadan önce buzdolabı poşetine koymalı, üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırılmalıdır. Bu sonradan yiyeceği tüketmek istediğiniz zaman, yiyecek hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.
Hazırlanan balıklar önce buzdolabının sıfır ile beş derece bölümünce birkaç saat soğutup daha sonra derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Daha sonra ise dondurucuda şoklama işlemi yapılabilir. Kırlangıç balığı çözüleceği zaman ise, buzdolabının normal kısmına alıp buzunu çözdürmek yeterlidir. Öte yandan buradaki talimatlar aslında tüm balıklar için geçerlidir.
Kırlangıç Balığı Nasıl Temizlenir?
Kırlangıç balığı pullu bir balık olduğu için ilk olarak pullarının temizlenmesi gerekir. Balığın etine zarar vermeden balığın pullarını temizleyin. Pullarını temizlemek için balığın derisine bıçağı bir iki defa sürtmek yeterlidir. Bu işlem sırasında balığın zarar görmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir.
Pulları dışında karnını yararak iç organlarını çıkaracağınız kırlangıç, yapılacak yemeğe göre farklı şekillerde dilimlenir ve kafa kısmı kesinlikle atılmaz. Özellikle çorba yapımında kullanılan kırlangıç başının beyin ve yanak kısımları oldukça lezzetlidir.
Kırlangıç Balığı Nasıl Yakalanır?
Kırlangıç Balığı Uğuldayan Uğursuz Balık adlı konumuza son verirken, kırlangıç avı ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.