Şarole Sığırı Irk Özellikleri ve Üretimi
Şarole Sığırı Irk Özellikleri ve Üretimi; dünyada eti için yetiştirilen ve besi sığırı olarak bilinen Şarole (Charolais Sığırı) adeta Fransa’nın hayvan yetiştiriciliğinde amiral gemisidir. Bu ırkın süt verimi oldukça düşüktür. Etinin kaliteli olması ve yine etinin randımanlı olması itibariyle etçi sığır ırkları arasında yerini alan bu ırk, dünyanın birçok ülkesinde sperm veriminin de düşük olması ve süt veriminin az olması nedeniyle yetiştirilmesi de sınırlı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bütün vücudu kirli beyaz veya koyu krem renkli olan sığır ırkında hem boynuzlu hem boynuzsuz sığırlar görülebilmektedir. Her türlü hava koşuluna uygunluğu ile tanıyacağınız bu sığır ırkı hızlı kilo alma özelliğine sahip bir vücut yapısı olduğu gözlemlenmiştir.
Besi sığırı olarak yetiştirildiğinde etindeki yağ oranı da oldukça düşüktür. Uzun ömürlü olan Şarole sığırı iyi bakım ve beslenmeyle yaşamı boyunca on iki adeta kadar yavru dünyaya getirebilmektedir. Canlı ağırlıkları ortalama 800 kilo olarak bilinir. Verim olarak etçi bir ırk olmasına rağmen besi sığırı olarak da düşünülebilmektedir.
Şarole sığırlarında boğalar günlük iki kiloyu bulan arasında ağırlık artışına sahiptir. 650 ila 700 kilo ağırlığına ulaştığında kesim seviyesine ulaşan sığırlar besi sığırcılığında önemli bir yer edinmiştir. %70’lere varan et randımanı özelliği ile besi sığırı olması için ideal bir seçim olacağını kanıtlar niteliktedir.
Süt verimi yok denecek kadar azdır. Ergin inekler beslenme durumlarına bağlı olarak canlı ağırlıklarında 1000 kiloyu bulabilmektedir. Ülkemizde de besi sığırcılığında da önemli ve ayrı bir yeri bulunmaktadır. Fakat şaroleyi etçi diğer ırklarla karşılaştırmak isterseniz, sitemizde bulunan ve yine etçi bir ırk olan angus sığır ırkı ile karşılaştırma ve kıyaslama yapabilirsiniz.
Şarole Sığırının Görünüm Özellikleri Nelerdir?
- Her türlü hava şartlarına uygunluğu ile tanınmaktadır.
- Boynuzlu ve Boynuzsuz tipleri vardır.
- Bütün vücudu kirli beyaz veya koyu krem renklidir.
- Süt ırkları ile melezlenmeye uygundur.
- Uzun ömürlü bir sığırdır.
- Hem boynuzlu hem de boynuzsuz olarak mevcuttur.
- Boğalarda hızlı kilo alma durumuna sahip vücut vardır.
Boynuz ve tırnaklarına varana kadar beyaz olan şarole sığırı çok sakin huylu ağır hayvanlardır. Bu sığırların bakım ve beslenmesi kolaydır. Şarole sığır ırkında yemden yararlanma yeteneği çok yüksektir.
Şarole besi sığırlarında kas özelliği çok gelişmiştir. Yüksek et verim kalitesine sahiptirler. Sürü uyumu mükemmeldir. Şarole inekler yavrularına çok düşkündür. Buzağıların beslenmesine büyük itina gösterirler. Şarole cinsi ineklerin süt verimleri yüksek değildir.
Şarole inekleri 1000 kilo, şarole boğa ve danalar 1500 kilo canlı ağırlığa ulaşabilmektedir. Seleksiyondan geçmiş şarola sığırların günlük canlı ağırlık artışı iki kiloyu bulmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde modern şarole inek çiftliklerinden yetiştiriciler iyi paralar kazanmaktadırlar.
Şarole Sığırının Genel Özellikleri ve Tarihçe
Kıtasal sığırların Burgundy yakınlarındaki ŞAROLE (Charolais) adında bir Fransız bölgesinden geldiği ve ilk olarak MS 800 civarında tanındığı düşünülmektedir. Bu sığırlar genellikle beyaz veya krem rengindedir, geniş göğüsleri ve iyi tanımlanmış arka kısımları vardır. Şarole kendi kıta muadillerine göre oldukça büyüktür.
Onların ayırt edici rengi genellikle cins çiftçileri için iyi bir avantaj olarak kabul edilir, çünkü kolay tanımlama sığır satışına yardımcı olabilir.
Sığırlar, uyarlanabilir paltolarının yardımıyla yıl boyunca değişken havalarda gelişebilecekleri için İrlanda iklimine uygundur. Daha soğuk kış aylarında daha uzun, daha kalın bir saç tabakası korur, ancak hava yaz aylarında iyileştikçe genellikle daha şık, daha kısa bir kat haline gelir.
İrlanda gibi ülkeler oldukça ılıman hava koşullarına ev sahipliği yaptığı için, alışılmadık derecede sert bir kış mevsiminde veya son derece titrek bir yaz mevsiminde gelişebilme yeteneği iyi bir avantajdır.
Şarole sığırlarının toynakları çok sağlamdır, bu da onları düzensiz veya engebeli ve kayalık arazi için uygun hale getirir. Böyle arazilerde kolayca yayılabilir ve beslenebilirler. Buzağılar genellikle çok dayanıklıdır ve doğduğunda oldukça ağırdır. Buzağılama işlemi genellikle basittir ve sorunsuzdur. Bu, özellikle tek kişilik bir çiftlikte, buzağılamanın zor işi hakkında endişe duyan çiftçiler için büyük bir avantajdır.
Şarole sığırlar hızla büyür ve hızlı kilo alımında mükemmeldir. Ancak büyük iştahları bazı çiftçiler için yem temininde sorun olabilir. Çiftçiler yeterince hazırlanmazsa, sürekli yüksek seviyelerde yiyecek sağlama ihtiyacı kaynakları tüketebilir.
Bununla birlikte, sığırlar çoğu merada verimli bir şekilde otlatma yeteneğine sahiptir ve yemlerini kolaylıkla kaslara dönüştürürler. Ayrıca şarole sığırları genellikle muadillerine göre geç olgunlaşır; bu, çiftçinin ihtiyaçlarına bağlı olarak bir dezavantaj sayılabilir.
Etçi Irk Kralı Şarole
Şarole Sığırı Irk Özellikleri ve Üretimi adlı konumuza son verirken, şarole ırkı özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.