Bitkiler

Roka Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?

Roka Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Roka Neye Yarar? Rokanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Roka Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?

Roka Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir? Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinen roka, yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya’nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır.

İtalya’da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur. Roka son yirmi yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD’de de kullanılır hale geldi.

Roka lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. %90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, hoş kokulu lezzeti seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.

Rokanın Faydaları Nelerdir?

Roka; kalsiyum, mineraller, vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, yüksek oranda C vitamini, A, E, K vitaminleri, folik asit ve az da olsa B vitaminine sahiptir. Roka; sağlık bakımından oldukça faydalıdır.

Turpun akrabası olan rokanın baharlı bir tadı var. Karaciğerin en yakın dostlarından biri olması nedeniyle bu değerli sebze, sofralardan eksik edilmemeli. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudu güçlendirerek olası hastalıklardan koruyor.

Roka, tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi özellikle kış aylarında baş gösteren hava kirliliğine karşı antioksidan özellikler taşıyor. Ayrıca uyarıcı, mideyi onarıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve afrodizyak bir içeriğe de sahip.

Bununla beraber; kalbi korur, göz sağlığını iyileştirir, kanser riskini azaltır, kiloyu kontrol altına alır, sindirime yardımcı olur, kan basıncının kontrol edilmesine katkısı vardır, şeker hastalığını önler, sağlıklı kemikler adına kalsiyum ve K vitaminine sahiptir. Aşağıda rokanın faydaları maddeler halinde sizin için sıralandı:

  • Üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Hastalanmaya karşı bağışıklığı güçlü tutar.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Göz ve diş sağlığına olumlu etkileri vardır.
  • Unutkanlık riskini en aza indirger.
  • K vitamini açısından zengindir.
  • Boğazda bulunan balgamı söker.
  • Hafızayı geliştirir.
  • Görme yeteneğini arttırır
  • A vitamini açısından zengindir.
  • Kemik sağlığına faydalıdır.
  • Kanserli hücrelerin oluşumunu önler.
  • Vücudun B vitamini gereksinimini karşılar.
  • Kanın ihtiyacı olan oksijen değerini yükseltir.
Roka Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?

Roka Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yeşil yapraklı, acımsı bir tada sahip roka C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Roka en çok salatalarda taze tüketilir ancak diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi makarnaya, güveçlere ve soslara da eklenebilir. Rokanın Sağlık adına en bilinen faydaları açıklamalarıyla beraber aşağıdaki gibidir.

Roka A Vitamini Deposudur

Rokanın A vitamini açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, doktorlar akciğer, cilt ve ağız boşluğu ile ilgili çeşitli hastalıkların tedavisi için hastalara roka tüketmelerini tavsiye etmektedir.

Roka Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Antioksidanlar açısından çok zengin olması kalp sağlığına dolaylı olarak katkı sağlamaktadır. Kanın temizlenmesini ve damar tıkanıklıklarının ortadan kaldırılmasını sağlayan roka, kalbin damarlarda meydana gelen tıkanıklıklardan dolayı aşırı şekilde çalışıp yorulmasına engel olur.

Serbest radikallerin damarların içerisinde duvar kısımlarında tabakalar oluşturmasını engeller, damarların elastik ve yumuşak bir yapıda kalmasını sağlar. Böylece damarlarda kan dolaşımını kolaylaştırır.

Roka Anti Kanser Bir Bitkidir

Yiyeceklerden gelen antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese cevaptır. Kanserli hücreler oksidatif stres hücrenin DNA’sına zarar verdiğinde oluşur ve bu hücreler çok çabuk yayılır. Diyetinize doğal bir antioksidan kaynağı rokayı ekleyin.

Roka Optimum Vücut Sağlığına Yardım Eder

Roka aynı zamanda, optimum vücut sağlığını geliştirmeye yardımcı olan tiamin, niasin, B-6 Vitamini gibi bazı önemli vitaminlerin varlığıyla da bilinir.

Roka Mineral Emilimini Artırır

Roka, ıspanak gibi diğer popüler yapraklı sebzelere kıyasla çok düşük oksalat seviyelerine sahiptir. Oksalatlar, vücudun sistemleri tarafından minerallerin emilimini inhibe eder, böylece bitkiden aldığınız bakır ve demir gibi mineraller, verimli kullanım için vücut tarafından daha kolay emilir.

Roka Bağışıklık Sistemini Geliştirir

Roka, bir şekilde vücudun bağışıklık sisteminin savunmasını destekleyen vitamin ve minerallerle doludur. C vitamini, tehlikeli, iltihaplı serbest radikalleri bulmak ve gerçek hasara neden olmadan önce bunları vücudunuzdan çıkarmak için en iyi savunmalardan biridir.

Bu iyi bilinen vitamin, rokada büyük miktarlarda bulunur ve bağışıklık sisteminize ekstra bir destek vererek sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Roka Osteoporozu Önler

Düşük K vitamini alımı kemiklerde yüksek oranda kırılma riski ile ilişkilidir. Yeterli K vitamini tüketimi, kemik matriks proteinlerinin bir değiştiricisi olarak hareket ederek, kalsiyum emilimini artırır ve kalsiyumun idrarla atılımını azaltarak kemik sağlığını iyileştirir. Roka aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacınıza katkıda bulunur.

Roka Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?

Roka Doğum Öncesi Bakım İçin İdealdir

Hamile anne adayları için rokayı diyetlerine eklemek harika bir seçimdir. Folik asit içeren folatların, yeni doğanlarda bazı zihinsel kusurların oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Roka da birçok yapraklı sebze gibi, folatlar bakımından zengin bir kaynaktır.

Roka Metabolizmayı Hızlandırır

Rokaların bir diğer faydası, metabolizmanın desteklenmesine yardımcı olan az miktarda B-Kompleks vitamininin varlığıdır. Sekiz B vitamini, enerji üretimi, yağ sentezi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve hücre ve metabolik sağlık için diğer hayati süreçler dâhil olmak üzere tüm farklı hücre aktivitelerine katkı sağlar.

Roka Kemikleri Güçlendirir

Bol miktarda K vitamini içeren roka, bünyenin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu miktarı sağladığı gibi, kemik sağlığına da katkıda bulunur.

Kemiklerin güçlenmesini sağlayan besinleri sağlar ve yaşlanmadan dolayı meydana gelecek hastalıklardan korur, çocukların sağlıklı ve sağlam iskelet yapılarının oluşması için ciddi anlamda katkı sağlar.

Roka Görmeyi Geliştirir

Roka, bir insanın doğru görme yeteneğini geliştirmek için uzun zamandır bilinen doğal olarak oluşan pigmentler olan tanınmış bir karotenoid kaynağıdır. Aslında, karotenoidler, kişinin görme alanının merkezinin tehlikeye girdiği zaman, maküler dejenerasyon sürecini yavaşlatır.

Diyetinizdeki karotenoidlerin sayısını artırarak (ve roka onlar için harika bir kaynaktır), yaşlılığın bu klasik semptomunu yavaşlatabilirsiniz.

Roka Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Diyet yapanlar için çok etkili bir besin kaynağıdır. Çok düşük kalori içermektedir. Bünyenin gereksinim duyduğu pek çok besini karşılayarak doyurucu özelliği yanında aç kalmadan dolayı oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliğine izin vermez. Mineral kabına uğramadan dengeli ve sağlıklı zayıflamaya yardımcı olur.

Bunun yanında Roka sindirim sitemi için de faydalı bir besindir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakların hareketini arttırır, böylece besinlerin daha kolay hazmedilmesini ve gereksiz olanların daha hızlı dışarı atılmasını sağlar.

Rokanın Zararları Nelerdir?

Her bitkide olduğu üzere rokanın da fazla tüketilmesi, insan sağlığı bakımından zararlıdır. Roka pek çok hastalığa şifadır ancak gün içerisinde tüketilmesi gereken miktar aşılırsa midede ağrı ve yanma meydana gelebilir.

Yine de rokanın tüketimiyle ortaya çıkan zararlar oldukça azdır. Fakat belli miktarlarda tüketilmesinin gerekliliği söz konusudur. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.

Diyet yapan kişiler için her ne kadar doğru bir tercih olsa da, sahip olduğu iştah açıcı özelliğinin göz önünde bulundurularak tüketilmesi gerekir. Ayrıca rokanın doğru şekilde muhafaza edilmesi de son derece önemli olan bir konudur.

Rokanın Mideye Zararı Var mıdır?

Ülser ve gastrit gibi hastalıkların var olmasıyla beraber roka fazla tüketilmemelidir. Ekşi tadı ve içindeki maddeler, kişinin midesine etki edecek olabileceğinden şikâyetler artabilir. Bu durum da mideye zarar verebilir. Nitekim Ülser ve gastrit hastalarının ekşi olan bitki ve meyvelerden biraz uzak durmaları gerekir.

Roka Salatası Tarifi

YouTube video

Roka Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken Rokanın yararları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu