Yaşam

Yengeç Nedir Nasıl Pişer ve Yengeç Helal mi?

Bütün âlimlere göre balık türleri helaldir. Balık dışındaki ürünler, Hanefi âlimler tarafından helal kabul edilmemiştir.

Yengeç Nedir Nasıl Pişer ve Yengeç Helal mi?

Yengeç Nedir Nasıl Pişer ve Yengeç Helal mi? O aslında sıradan bir deniz canlısı olsaydı belki konumuz olmayabilirdi. Fakat Müslüman ülkelerde dâhil, birçok ülkede bolca tüketildiğinden kendisinden bahsedelim istedik. Çünkü yengeçlerin yakalanması, pişirilmesi ve yenmesi büyük bir sektör oluşturmuş, her ne kadar biz Hanefiler yengeç yemiyor olsak da durum bu…

Yengeçler genellikle kalın bir dış iskelete sahiptirler ve bir çift kıskaç ile donatılmışlardır. Yengeçler tüm dünya okyanuslarında bulunurken; tatlı su ve karada yaşayan türleri de vardır. Yengeçlerin boyutları sadece birkaç milim olan bezelye yengeci ile bir bacağının boyu dört metreye kadar ulaşabilen Japon örümcek yengeci arasında değişiklik gösterir.

Yengeç Nedir?

Yengeçlerin beş çift bacağı vardır. Bunların ilki bir çift kıskaç ile modifiye edilmiştir ve hareket etmek için kullanılmazlar. Birkaçı dışında her yengeçte, karın sefalotoraksın altında gizlenmiştir. Yengeçler yan yan yürür; çünkü bacakları sadece bu yöne doğru bükülür. Kaslar da çifter çifter çalışır.

Bu kaslardan biri bacağı sadece çeker ve yeniden uzatabilmek için antagonistik bir başka kasın devreye girmesi gerekir. Ayrıca bu yürüme tarzı, suyun yoğunluğu ile de ilgili olabilir. Su, havadan yaklaşık 830 kat daha yoğun bir yapıya sahiptir. Akışkanlığı ise havanınkinin 60 katı kadardır.

Bu durum suda yaşayan canlıların, destekleyici iskelete, karada yaşayan canlılar kadar ihtiyaç duymadığını gösteriyor. Örneğin bu yüzden, büyük bir örümcek yengeci su dışında ayakta duramayıp çökebilir. Bununla birlikte, suyun içinde hareket etmek, yine suyun yoğunluğundan dolayı havaya göre çok daha zor.

Bir yengecin vücudunun yanlara doğru sivrileşen bir yapıda olduğu düşünülürse, onun bu yönde yürümesi çok daha kolay olacaktır.  Nitekim balıkların vücutlarının da yüzdükleri yöne doğru yassılaşmış yapıda olduğunu hatırlayalım. Bu vücut yapısı sayesinde, suyu yararak ilerlemiş olurlar ve daha az dirençle karşılaşırlar. Ayrıca yengeçlerin insanlar gibi damarları yoktur. Bu nedenle yengeçlerde açık dolaşım görülür.

Yengeçler Nasıl Beslenir?

Yengeçler hem otçul hem de etçildir ve genellikle su yosunları ile beslenirler. Ayrıca yetenekleri ve türlerine göre yumuşakçalar, solucanlar, diğer kabuklular, mantarlar, bakteriler ve tortular gibi diğer besinleri de yerler. Çoğu yengeçler için bitkisel ve hayvansal kaynaklı karışık beslenme hızlı gelişim ve uygun bir vücut yapısının oluşumu için gereklidir.

Yengeç Nedir Nasıl Pişer ve Yengeç Helal mi?

Yengeçlerin Özellikleri Nelerdir?

Allah her canlıyı birbirinden farklı yaratmış ve her birine yaşadığı ortama ve türüne göre çeşitli özelikler, savunma mekanizmaları veya saldırı sistemleri bahşetmiştir. Hem karada hem de denizde yaşayabilen yengeçlerde bu canlılardan biridir.

Yengeçler çok çeşitli hayvanlardır ve çoğunda zehir bulunur. Akrepler kadar öldürücü olmayan yengeçlerin rengine göre zehirli olup olmadığı söylenmektedir. Renk bakımından farklı olmaları da vücutlarında taşıdıkları zehir ile açıklanmaktadır. Ülkemizde bulunan yengeçler arasında nadiren zehirli türler bulunmaktadır.

Bunlar da genelde denizde ya da kıyıda yaşadığından insanlara çok zarar vermez. Buna rağmen bir yengecin kıskaçlarına yakalanmışsanız bir sağlık kuruluşundan destek almanız gerekir. Şimdi aşağıda yengeçlerin genel özelliklerini maddeler halinde sıralayalım:

  • Avlarını uzaktan gözleriyle tarayarak algılarlar. Besin kaynağı yosunlar ve balıklardır.
  • Kıskaçlarını iyi kullanabildiği sürece her türlü hayvanı öldürebilecek bir gücü vardır.
  • Yengeçlerin bilinen beş bin türü bulunmaktadır.
  • Vücutları sert bir kabuk ile kaplıdır. Bu sertlik kıskaçlarında daha fazla ortaya çıkar.
  • Yengeçlerin hayalet yengeç olarak adlandırılanı, kendini çok iyi kamufle edebilir.
  • Yengeçler de aynı insanlar gibi acıyı hissedebilirler.
  • Yengeçler çamur içinde yaşayabilir. Bu yüzden sahilde çamurlu yerlerde görülürler.
  • Yengeçler renk değiştirebilen ve yapı olarak farklı renklerde olabilen hayvanlardır.
  • Yengeçler deniz içerisinde de yaşar ve kabuklu ya da kabuksuzlarla beslenebilir.
  • Yengeçler yan yan yürüyebilen bir canlıdır. Hem karada hem de denizde yaşayabilir.

Yengeçler Neden Canlı Canlı Pişirilir?

Yengeçte tıpkı ıstakoz gibi genellikle canlı pişirilir. Bunun da önemli bir nedeni bulunmaktadır. Kabuklu deniz canlıları öldükleri takdirde vücutlarından hızlı bir şekilde toksik madde salgılarlar. Bu nedenle yenmeleri de imkânsız bir hale gelebilir.

Yengeçler de canlı bir şekilde haşlanarak toksik madde salgılanmasının da önüne geçilir. Yengeç canlı pişirilerek kaynar suyun içerisinde ölmesi beklenir. Yengeç genel olarak ağzı kapalı bir şekilde yaklaşık yirmi dakika kadar pişirilir. Kısık ateşle yirmi dakika pişen yengecin suyu azaldıkça üzerine su eklenmelidir. Harlı ateşe alınan yengeç, ağzı kapalı olarak yaklaşık beş dakika pişirildikten sonra servis yapılır.

Yengeç Nasıl Yenir?

Şimdi aşağıda Koreli mi yoksa bir Çinli mi olduğuna karar veremediğim milli bir yiyicinin hüplete hüplete dev kırmızı kral yengeç yiyişini seyredeceksiniz. İşin aslı bu tür videoları hiç tasvip etmiyorum. Birilerinin yiyecek yemesini ve birilerinin onları seyretmesi bana çok itici geliyor. Fakat özellikle son zamanlarda bu çok moda.

Asmr diyerek paylaşılan bu videolarda güya yiyeceklerin, yendiği zaman çıkardığı sesler paylaşılıyor. Birkaç sinema stüdyosundan başka kim bu sesleri ne yapar? Çok tartışılır; lakin işte böyle bir konu için bazen işe yarayabiliyor.

YouTube video

Yengeç Yenir mi Yengeç Eti Helal mi?

Yengeç dört hak mezhepten biri olan Hanefi mezhebine göre haramdır yenmez. Aslında Hanefi mezhebinde kıstas, yenecek türün balık şeklinde olması, yüzgeçlerinin ve solungaçlarının olmasıdır. Bunun dışındaki midye ıstakoz gibi hiçbir tür Hanefi mezhebinde yenmez, haramdır. Şafii mezhebinde ise bu türler yense bile yengeç eti Şafii mezhebinde de haramdır.

Kara ve deniz hayvanları hakkında gerek Kur’an-ı Kerim gerekse hadis-i şeriflerde bütün türler isim olarak zikredilmediğinden, bu hususta farklı hükümler ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda, bütün âlimlere göre balık türleri helaldir. Balık dışındaki ürünler, Hanefi âlimler tarafından helal kabul edilmemiştir. Maliki, Şafii ve Hanbeli âlimleri ise Maide Süresinin 96. ayetindeki “Deniz avı” ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hz. Peygamber’in, “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir” ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır.

Maliki ve Hanbeli âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.

Dev Kral Yengeç Temizleme ve Pişirme

YouTube video

Yengeç Nedir Nasıl Pişer ve Yengeç Helal mi? adlı konumuza son verirken Yengeç hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu