Bitkiler

Dikenli İncir Namıdiğer Hint İnciri Nedir?

Kan şekerinden, kalp ve damar hastalıklarına varana dek birçok hastalığa iyi gelen dikenli incirin faydaları

Dikenli İncir Namıdiğer Hint İnciri Nedir?

Dikenli İncir Namıdiğer Hint İnciri Nedir? İnsanın ellerine batan ve bir kaktüs çeşidi olan dikenli bir bitkiden bu kadar lezzetli ve muazzam bir meyvenin olmasına şaşırmamak elde değil. Eskiden beri daha çok tel örgü vazifesi için evin veya bahçelerin kenarlarına dikilen bu kaktüse benzeyen diken, Akdeniz ve Ege bölgesinde özellikle sıcak iklimlerde kendi kendine yetişebilen bir bitkidir.

Dikenlerin üzerinden toplanan dikenli incirden reçel, marmelat ve pestil gibi ürünler yapılabilmesinin yan ısıra bizatihi Adana sokaklarında buzun üstünde soğutularak ve kabuğu soyularak da satılmaktadır. Dikenli inciri toplama ve yeme hususunda en çok dikenlere dikkat etmek gerekir.

Çünkü dikenli incir zaten kaktüse benzeyen dikenli bir bitkiden toplanıyor ve yemişin üzerinde de neredeyse görünmeyecek kadar ince dikenler bulunuyor. Soyarken bu dikenlere dikkat edilmezse ele batar, çok acı ve kaşıntı verir.

Dikenli inciri soymak için mutlaka kalın bir eldiven giymek gerekir. Hatta dikenli incirleri su dolu bir kovaya doldurup hafifçe bir sopa yardımıyla karıştırıp, incirlerin üzerindeki dikenlerin etkisi kısmen de olsa giderilmelidir. Kabuğu soyulmadan meyvesi yenmeyen dikenli incir içindeki çekirdekleri ile beraber yenir.

Adana ve civarında adı dikenli incir olan veya cennet meyvesi denilen bu meyveye ege yöresinde mısır inciri denir. En önemli ve en çok bilinen diğer adıyla Hint inciri olan dikenli incir yine bazı yörelerde Frenk inciri veya kaynanadili olarak bilinir.

Dikenli İncir Nedir?

Atlas çiçeğigiller familyasına ait olan dil şeklinde ve yassı üzerinde bolca sert ve sivri dikenleri olan, on santimetreye kadar büyüyebilen, sarı, kırmızı veya turuncu renkleri olan, kabukları dikenli ve bol çekirdekli, tatlı bir aromaya sahip olan ve çekirdekleriyle beraber yenen sulu bir meyvedir.

Çok farklı bir aromaya sahip olan dikenli incirin suyu çıkarılarak tüketilebildiği gibi yüksek früktoz oranına sahip meyvesi kabukları soyularak da tüketilebilir. Yüksekliği beş metreye kadar çıkabilen dikenli incir ağacı fidanı, çalı ya da ağaç formunda olabilir. Bitkinin sapları etli ve çöl ortamına adapte olabilme yeteneğine sahiptir. Bitkinin çiçekleri açık sarı ile turuncu arasında gösterişli ve büyüktür.

Genellikle mart ayından haziran ayına kadar çiçekli olan bitki, haziran ayından sonra meyve vermeye başlar. Dikenli incir tohumu meyvenin çekirdekleridir. İlk başta yeşil renge sahip olan meyveler ortalama dört ayda olgunlaşarak iki yüz gram ağırlığa ulaşabilir.

Hint inciri C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Bu özelliği ile özellikle soğuk havalarda kişilerin bağışıklıklarının güçlenmesinde etkili rol oynar. Açlık hissini bastırması yönü ile kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilebilir. Sindirim sistemini de etkileyen bu meyve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.

Dikenli İncirin Faydaları Nelerdir?

Modern tıpta fayda bulamayan birçok insan derdinin dermanını alternatif tıbba yönelerek, bitkilerden ve çeşitli yemişlerden faydalanarak şifa bulmaya çalışıyor. Herkes için geçerli olmasa da alternatif tıptan fayda bulanların sayısı da azımsanmayacak orandadır. Tabi yine de önce her tür probleminiz varsa doktora görünmeniz ve sağlık kuruluşlarına öncelik vermenizi tavsiye ederiz. Aşağıda dikenli incirin faydaları maddeler halinde sıralandı:

  • Yüksek oran C vitamini içerdiğinden yine losyon ya da tonik olarak kullanımında kırışıklık, sarkma ya da yaşlılık gibi sorunların önüne geçer.
  • Dikenli incirin yaprakları kaynatılarak losyon haline getirilirse, düzenli olarak kullanımında ciltteki akneleri ve lekeleri yok eder.
  • Dikenli incirin cilt nemlendirici etkisi vardır. Aşırı sulu bir meyve olması sebebiyle, düzenli olarak kullanıldığında cildi nemlendirir.
  • Dikenli incir kan şekeri değerlerindeki dalgalanmaları ortadan kaldırmaktadır. Böylece dikenli incir kan şekerinin dengelenmesine fayda sağlar.
  • İçerdiği riboflavin maddesi sebebiyle gevşemenize yardımcı olur ve stres ya da depresyondan kurtulmanıza yardımcı olur.
  • Dikenli incir yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sebebiyle kendinizi enerjik, zinde ve iyi hissetmenizi sağlar.
  • Dikenli incir damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi kardiyovasküler hastalıkların yaşanmasına mani olarak koruma sağlar.
  • Dikenli incir adeta bir kolesterol dengeleyicidir. İçerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde kolesterolü dengeler.
  • Hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilen ateş, öksürük, boğaz ağırı gibi durumların etkilerinin hafifletilmesinde yardımcı olur.
  • Kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.
  • Dikenli incir bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların vücudunuza uğramasına engel olur.
  • Düzenli tüketildiğinde afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor.
  • Şeker içermesi ve kalori bakımından zayıf olması sebebiyle tatlı isteğinizin önüne geçer ve kilo almanızı önler.
  • Dikenli incir lifli yapısı sebebiyle tokluk hissi yaratır. Dolayısıyla kilo verme süreçlerinde iyi bir yardımcıdır.
  • Lif bakımından zengin olduğundan sindirim sistemini düzenler. Bağırsaklarda meydana gelen pek çok sağlık sorununu tedavi eder.
  • Dikenli incir içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırdığından dolayı vücut için güçlü bir antioksidan etkisi yaratıyor.
  • Nezle, grip ve bronşit hastalıklarında ortaya çıkan ateş, boğaz ağrısı, öksürük, balgam gibi semptomların etkilerini azaltır.
  • Dikenli incir, yüksek karbonhidrat oranıyla özellikle spor yapan insanlara fazlasıyla enerji sağlar. Vücuda zindelik katar.
  • İbni Sina’nın da tedavilerde kullandığı dikenli incir, yaşlanma belirtileri olarak ortaya çıkan kırışıklara meydan okur.
Dikenli İncir Namıdiğer Hint İnciri Nedir?

Dikenli İncirin Kalori Değeri Nedir?

Kurutulmuş ve yaş dikenli incirin enerji değerleri incelendiğinde, enerji değeri bakımından 100 gram kadar kurutulmuş dikenli incirinin kalori değeri yaklaşık 251 kalori iken, 100 gram yaş dikenli incirin kalori değeri ise yaklaşık 74 kalori kadardır.

Dikenli incir kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi kalp sağlığını koruyan mineraller içermektedir. Ayrıca C vitamini, diyet lifi ve antioksidan açısından da zengindir. Bu içerik yönüyle sağlığa ciddi faydalar sağlamasının yanında dikenli incirin bir adeti 41 kaloridir.

 Diyet Lifi çoğunlukla bitkilerde, tahıllarda, sebze ve meyvelerde bulunan sindirilemeyen bir karbonhidrat formu olup, dikenli incirin bir porsiyonunun 5 gram lif içermekte, bu da günlük lif ihtiyacımızın %22’sini karşılamaktadır. Lif açısından zengin olan Frenk inciri bu özelliği ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasında görev alarak, kabızlık ve şişkinliği önler, kolon kanserine karşı koruyucu olur.

Dikenli İncir Nasıl Tüketilir?

Dünya genelinde Afrika ve Güney Amerika’da Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişen dikenli incirin, leke ve çili giderilebilmesi için yaprakları kaynatılır ve ılık sıcaklık seviyesine geldiğinde tonik ve losyon olarak kullanılır. Aynı zamanda sedef ve egzama rahatsızlıkları üzerindeki etkisi de fazladır. Yaşlanma, sarkma ve kırışma belirtilerini içinde bulundurduğu C vitamini sayesinde yok etmektedir.

 Kişiyi uzun süre tok tutar. Yapısında lif olması bu özelliğin var olduğu anlamına gelir. Diyet yapılan dönemlerde dikenli incirin bu özelliğinden fayda sağlanması mantıklı olabilir. Az kalori oranına sahiptir. Kilo verilmek istenen zamanlarda tatlı krizi olduğu zaman bu meyveyi tüketebilirsiniz.

Kalorisinin az olması kilo almayı engellemektedir. Bedene yüksek oranda zarar veren ödemi vücuttan atmaktadır. İçinde K vitamini bulunur. Karbonhidrat oranının fazla olması dolayısı ile spor yapanlara fazla enerji vermektedir. Spor yaparken enerji daha uzun zamanlar vücutta kalır.

Dikenli İncir Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Dikenli incirin yaprakları kaba görünümlü ve silindirik yapıya sahiptir. Kısa ömürlü olan dikenli incir yaprağı üzerinde zıpkın ya da ince yapıda dikenler yer alır. Bitkinin taze yapraklarından yemek yapılır. Yapraklar yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle kabızlık problemi çekenler için tedavi edicidir.

Dikenli incirin yaprakları kaynatıldığında jelimsi bir yapı ortaya çıkar. Bu yapı cilt bakım ürünü olarak kullanılır. Bitki yaprağının en önemli özelliği yüksek nem oranı ve uzun süre nem depolama yeteneğidir. Kaynatılarak elde elden jel yapı cilde sürüldüğünde cildin de uzun süre nemli kalmasını destekleyerek kırışıklıkların giderilmesini sağlar.

Uzun süre ve düzenli olarak dikenli incir yapraklarından elde edilen karışımın kullanılması ciltte tazeliğe, canlı ve pürüzsüz bir görünüme neden olur. Aynı zamanda dikenli incir yaprağı saçların sağlıklı uzamasını ve canlı görünmesini sağlar.

Bitkinin yaprakları dikenlerinden temizlenerek ezilir ve ezilen bitki kırık ya da ağrıyan romatizmalı bölgeye konulduğunda ağrı ve acıları azaltır. Dikenli incir yaprakları kurutularak hayvan yemi olarak da kullanılabilir.

Dikenli İncirin Zararları Nelerdir?

Vücudun çok sayıda çekirdeğin sindirimini gerçekleştirmede zorluk yaşayabilme ihtimaline karşı günlük olarak üç adetten daha fazla tüketilmesi önerilmez. Bazı durumlarda bağırsak tıkanıklığına sebep olan çekirdeklerin cerrahi operasyonla vücuttan çıkartılması gerekir.

Aç karnına ve çok fazla tüketilmesi karın ağrısı, şişkinlik ya da hazımsızlık gibi sorunlara neden olur. Bu sorunların devamında ise kabızlığa neden olabilme ihtimali yüksektir.

Çok fazla olgunlaşmadan tüketildiğinde karaciğerde hassasiyet oluşturarak, vücutta alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durum cilt yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ya da kabarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir.

Düzenli olarak kullanılması gereken kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmesi sakıncalı olur. Kanın pıhtılaşmasına engel olan bu ilaçların vücuda etkisini devre dışı bırakır ve vücuda fayda sağlamasına engel olur.

Dikenli İncir Nasıl Toplanır ve Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Dikenli İncir Namıdiğer Hint İnciri Nedir? adlı konumuza son verirken, dikenli incir ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu