Bitkiler

Mor Lahana Neye Yarar Faydaları Nelerdir?

Mevsiminde tüketilen ve kırmızı lahana olarak da bilinen mor lahananın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor!

Mor Lahana Neye Yarar Faydaları Nelerdir?

Mor Lahana Neye Yarar Faydaları Nelerdir? Bu sene Pazar tezgâhlarının kralı mesabesinde olan ve yüksek fiyatı nedeniyle yanına yaklaşılamayan mor lahananın muhteşem görüntüsü ve o güzel tadı bir yana faydalarından bahsedeceğiz. Hemen ifade edelim ki, kimi yörelerde mor lahanaya ikinci bir ad olarak kırmızı lahana da denilmektedir.

Turpgiller familyasından olan geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları mor veya bordo olan bir lahana çeşididir. Pişirildiğinde genelde mavi renk alır. Kırmızı rengi muhafaza için, içine sirke ya da asitli bir meyve konulmalıdır. Turşu yapımında kullanıldığında turşuya kan kırmızı rengini veren mor lahananın ta kendisidir.

Mor lahana iyi gübrelenmiş bir toprağa ve yeterince neme ihtiyaç duyar. Mevsimlik bir bitkidir baharda ekilir ve güzün toplanır. Mor lahana, beyaz lahanaya göre kışın saklamaya daha elverişlidir, turşu yapılması gerekmez.

Mor Lahananın Faydaları Nelerdir?

Mor lahana, çok eski devirlerde tüketilen hala günümüzde de sağlıklı beslenme reyonlarında yerini alan bir lahana türüdür. Kat kat yapraklarının her birinde sağlığınız için bulunmaz faydalar barındırır. Akdeniz kökenli olan bu sebze, zayıflamak isteyenden tutun da kansere önlem almak isteyenlere kadar geniş bir yelpazede etkili olmaktadır. Mor lahana çeşitleri arasında ülkemizde en çok rengi mora yakın olan türü yaygındır. Mor lahananın faydaları ise aşağıdaki gibidir.

  • Şeker Hastalığı Etkilerini Hafifletir.
  • Göz Sağlığını Korur.
  • Kan Yapıcı Bir Besindir.
  • Kan Dolaşımını Rahatlatır.
  • Kalp Dostudur.
  • Cilt Sağlığını Destekler.
  • Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir.
  • Hazımsızlığa İyi Gelir.
  • Vücuda Güç Verir.
  • Üst Solunum Yollarını Rahatlatır.
  • Sindirimi Kolaylaştırır.
  • İdrar Söktürücü Olmasıyla Bilinir.
  • Kanserli Hücreleri Önler.
  • Kas ve Kemik Gelişimini Destekler.

Mor Lahana Zayıflatır mı?

Kırmızı lahana olarak da bilinen Mor lahana; brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, beyaz lahana gibi sebzelerin de bulunduğu turpgiller grubunda yer alıyor. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen mor lahana faydaları ile dikkat çekiyor. Düşük kalorili olmasına rağmen yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içeriğine sahip olan besin, diyet listelerinin de aranılan sebzeleri arasındadır.

Bir bardak doğranmış mor lahana, yaklaşık 28 kalori içeriyor. Aynı zamanda riboflovin, tiamin, C, K, B6 ve A vitamini açısından da zengin olan mor lahanada yüksek oranda potasyum, az miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko bulunuyor. Bu yüzden mor lahanaya zayıflamak isteyenlerin demir baş yiyeceği dense abartılmış olmaz.

Mor Lahana Nasıl Yetiştirilir?

Mor lahana tohumdan yetiştirilir. Genellikle ilkbahar, sonbahar ya da yaz aylarında tohum ekimi yapılır. Lahana tohumlarını ekmeden bir gün önce çimlenme verimini artırmak için su ya da nemli bir bez içinde bekletmelisiniz. Beklettiğiniz tohumları çimlendirmek için toprak ısısının 10-20 derece arasında olması gerekir.

Tohumları ekmek istediğiniz kaba elenmiş toprak ya da torf karışımı ile yüzeyden bir santimetre kadar boşluk bırakarak doldurun ve fısfıs ile nemlendirin. Nemlendirdiğiniz toprağa mor lahana tohumlarını yerleştirin ve üzerlerini toprak karışımıyla örtün. Yüzeyi tekrar fısfıs ile nemlendirdikten sonra şeffaf streç film ile üzerini kaplayın. Ara sıra kontrol ederek toprağı nemlendirmeye devam edin.

Tohumlar çimlenmeye başladığında streç filmi kaldırın ve güneşten korumaya dikkat edin. Lahana tohumları beş santimetrelik fideler haline geldiğinde bahçenize ya da büyük bir saksıya dikebilirsiniz.

Fideleri aldığınız toprağa torf ya da organik gübre takviyesi yapabilirsiniz. Fideleri dikerken fidenin yaklaşık 3/4’ünün toprak altında olmasına dikkat etmeniz ve dikimin hemen sonrasında can suyu vermeniz gerekir.

Mor Lahana Hangi Mevsimde Tüketilir?

Seracılığın gelişmesi ve tarım alanındaki yenilikler sayesinde günümüzde her mevsim istenilen sebzeye erişmek mümkün oluyor. Ancak uzmanlar her sebzenin mevsiminde tüketilmesinin sağlık açısından daha faydalı olduğunu vurguluyor. Doğal yollarla ve mevsiminde yetişen sebzelerin vitamin, mineral ve besin öğeleri açısından daha zengin ve daha lezzetli olduğu ise bilinen bir gerçek.

Havaların soğumaya başladığı sonbahar aylarında mor lahana tezgâhlarda yerini almaya başlıyor. Soğuk havanın etkisi ile artan enfeksiyonları önlemede önemli bir rol oynayan mor lahana ekim ayından itibaren satışa sunuluyor. Özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında tezgâhlarda çok daha fazla mor lahana görebilirsiniz. Bizde özellikle mor lahananın bu aylarda tüketilmesini tavsiye ederiz.

Mor Lahana Nasıl Saklanır?

Mor lahanayı buzdolabında iki şekilde muhafaza edebilirsiniz. Bütün olarak saklamak istiyorsanız lahanayı yıkamadan buzdolabı poşetine koymanız yeterli. Daha uzun süre muhafaza edebilmek için sebzeyi hiçbir işlem uygulamadan kâğıt peçeteye sarın ve kök kısmı yukarıya gelecek şekilde buzdolabı poşetine koyarak buzdolabının sebzelik kısmına koyun.

Mor lahanayı bu yöntemle yaklaşık birkaç hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Sebzeyi saklamak için uygulanan bir diğer yöntem ise karışım içinde bekletmek. Genellikle parça parça mor lahana kullanmak isteyenlerin uygulayabileceği bu yöntem için sebzeyi bol suda yıkayın. Daha sonra istediğiniz boyutta doğrayın.

Doğradığınız lahanaları tuz ile ovun ve ovma işlemi sonrası çıkan suyu süzün. Süzülen lahanaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve 1 orta boy mor lahana için 4 yemek kaşığı yemek sirkesi ilave edin. Karışımınızı cam kavanoza yerleştirin ve üzerini tamamen kaplayıncaya kadar zeytinyağı ekleyin. Bu yöntemle mor lahanayı buzdolabında bir hafta kadar tutabilirsiniz.

Mor Lahana Nasıl Yenilir?

Mor lahanayı, ızgaraların yanında garnitür olarak tüketmek için biraz baharat ve sirke ile sote edebilirsiniz. Ekstra tat için biraz zeytinyağı ve sarımsak da ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu sebzeyi çiğ olarak salata formunda da yiyebilirsiniz.

Bunun için ihtiyacınız olan şey bazı temel malzemeler. Örneğin kıyılmış lahana yapraklarını brokoli, çeri domates, marul, avokado gibi sevdiğiniz sebzelerle birlikte kullanarak harika bir salata hazırlayabilirsiniz.

Mor lahana salata için en uygun sebzelerden biri. Salatalara kendine özgü bir aroma katan sebzeyi tuz ile ovup suyunu çıkardıktan sonra biraz zeytinyağı ve elma sirkesi ekleyerek farklı bir lezzet yaratabilirsiniz. Sevilen sebzenin en çok tüketilen formlarından biri de turşudur.

Mor lahana turşusu sebzenin daha uzun süre saklanabilmesine olanak sağladığı için de sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca yoğurt, sarımsak, ceviz, mayonez, zeytinyağı ve taze nane ile farklı bir lezzet sunan mor lahana mezesini ya da çorbasını da tercih edebilirsiniz.

Mor Lahana Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mor Lahana Neye Yarar Faydaları Nelerdir?

Mor Lahana Sivilceye İyi Gelir mi?

Sivilceler özellikle erişkin çağında oldukça fazla ortaya çıkmaktadır. Hatta ergenlerin sivilceler adeta baş belasıdır dense yeridir. Bu sivilcelerden kısa yoldan kurtulmak için düzenli olarak mor lahana tüketebilirsiniz. Mor lahana düzenli olarak tüketildiğinde sivilceler de doğal yollardan geçmektedir.

Mor Lahana Baş Ağrısına İyi Gelir mi?

Baş ağrısı her türlü nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Özellikle migren gibi hastalıklarda da ortaya çıkabilen baş ağrısını dindirmek için mor lahana yani kırmızı lahana tüketebilirsiniz. Sürekli olarak baş ağrısı yaşıyorsanız mor lahana tüketilmesi doktorlar tarafından da önerilmektedir. Mor lahana tüketilmesi ile birlikte baş ağrısı önemli ölçüde geçer ve kişi kendini daha iyi hisseder.

Mor Lahananın Kalbe Faydası Var mı?

Mor lahana kalp hastalıklarına oldukça iyi gelmektedir. Düzenli olarak mor lahana tükettiğiniz durumlarda kalp damar tıkanıkları ve kalp krizi riski de önemli ölçüde minimum seviyeye inmektedir. Öğünlerinizde gönül rahatlığı ile mor lahana tüketebilirsiniz. Nitekim unutmamak gerekir ki sebzeler büyük oranda kalp dostudur.

Mor Lahana Hasarlı Hücrelere İyi Gelir mi?

Mor lahana yoğun miktarda c vitamini içermektedir. Aynı zamanda mor lahana doğal bir antioksidan görevi görmektedir. Bundan dolayı hasarlı hücrelerin onarımı için mor lahana tüketimi önemlidir. Vücuttaki tüm tahribata uğramış olan hücrelerin hızlı bir şekilde iyileşmesini ve onarılmasını sağlar.

Mor Lahananın Bağışıklık İçin Faydası Var mı?

Bağışıklık sistemi özellikle kış aylarında önemli ölçüde düşer. Bundan dolayı bağışıklık sisteminin güçlü olması hastalıklara karşı da önemli etki eder. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için mor lahana tüketebilirsiniz. Mor lahana içermiş olduğu besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve daha iyi hissetmenizi sağlamaktadır.

Mor Lahananın Göze Faydası Nedir?

Mor lahananın yapısında gözlere zarar verecek UV ışınlarından koruyan maddeler yer alır. Lütein maddesi sayesinde, güneşin zarar veren ışınlarını vücudunuzdan uzaklaştırır. Güçlü ve sağlıklı gözlere sahip olmak için mor lahanayı mutfağınızda sıkça tüketmeniz önerilir.

Mor Lahana Nasıl Seçilir?

Mor lahana seçerken yapraklarının sıkı olmasına dikkat etmelisiniz. Dış kısmında herhangi bir eziklik, çürük ya da renk değişikliği olmaması gerekiyor. Kendine özgü kızılımsı mor bir görünüme sahip olan sebzenin birkaç yaprağı gevşek olabilir. Elinize aldığınızda büyüklüğü ile ağırlığının orantılı olması da önemli. Canlı görünüme sahip olması, sertliği ve saplarının sağlam yapısı size tazeliği ile ilgili ipucu verecektir.

Mor Lahananın Sindirime Faydası Nedir?

Mor lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir. Antioksidan maddelerden oluşan mor lahana, yiyeceklerin daha kolay sindirilmesinde de rol oynayarak mide hastalıklarının önüne geçer. Faydaları ile gündeme gelen mor lahana zararları üzerine herhangi bir bulgu yoktur.

Sadece tuzlu tüketildiğinde kısa bir süre için mide şişliğine neden olabilir. Kilo verme süreçlerinde mor lahana faydası diyetisyen ve uzmanlar tarafından da bilindiği için sağlıklı beslenme rutinleri için önerilmektedir.

Mor Lahana Şekere Hastalığına İyi Gelir mi?

Mor lahana yararları arasında antidiyabet beslenme türünde rahatlıkla tercih edilmesi de vardır. Mor lahana kan şekerini kontrol altına alır. Bu görevini doğal insülin içermesi sayesinde gerçekleştirir. Düşük kalorili besinlerden biri olan mor lahana ile şeker hastalığının etkilerini en aza indirebilirsiniz. Ani şeker düşüşlerini ve yükselmesini mor lahanayı öğünlerinize ekleyerek önleyebilirsiniz.

Mor Lahananın Solunum Yollarına Faydası Nedir?

Özellikle kış aylarında mor lahananın faydaları daha çok önem kazanır çünkü bu sebze üst solunum yolları sağlığını güçlendirir. Mor lahana ile enfeksiyon hastalıklarından kolayca kurtulabilirsiniz. Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.

Mor Lahananın Zararları Nelerdir?

Mor lahana gaza neden olan yiyeceklerdendir. Özellikle gebe ve emziren kadınların çok miktarda tüketmesi sıkıntı olabilir. Mor lahana yiyen emziren annelerin bebeklerinde kolik görülebilir. Hipotiroidizm, tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanır.

Böyle bir durumdan muzdarip olan kişi Mor lahana tüketirse bu durum kötüleşebilir. Ayrıca, diyabetik insanlarda mor lahana kan şekeri seviyesini etkilediğinden bu sebze tüketimi aşırıya kaçmamalıdır.

Mor Lahana Salatası Tarifi

YouTube video

Mor Lahana Neye Yarar Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken mor lahananın faydaları veya mor lahana salata tarifleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu