Bitkiler

Nohutun Faydaları ve Nohut Hakkında 17 Bilgi

Kanserden, diyabete ve kalp sağlığına varana dek birçok hastalığa şifa olan nohut, kilo da verdiriyor

Nohutun Faydaları ve Nohut Hakkında 17 Bilgi

Nohutun Faydaları ve Nohut Hakkında 17 Bilgi; bakliyat dendiğinde hemen hemen akla gelen ilk yiyecekler arasındadır. Sadece ülkemizde değil, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde de çok tüketilen ve neredeyse mutfakların vazgeçilmez demirbaşları arasındadır.

Akdeniz bölgesinde çok meşhur olan humusun ana malzemesi nohuttur. Yine kavrulduğunda leblebi gibi tüketilen nohut, Maraş ve Urfa gibi şehirlerimizde sokak satıcılarının dürüm olarak da sattığı bir bakliyattır.

Lifli bir besin olan nohut, kötü kolesterolü düşürür ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasında önemli katkılar sağlar. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlayabilen nohut, içerdiği proteinler sayesinde kasların güçlenmesini sağlar ve zihin yorgunluğunu da giderebilir.

Nohutun Faydaları Nelerdir?

Bitkisel yağ ve protein kaynaklarından biri olan nohutta nişasta ve azot madde miktarı yoğundur. Hem sıcak olarak yemeği yapılabilen nohutun, soğuk olarak tüketildiği ve kendisinden çeşitli mezeler yapıldığı doğrudur.

Nohutun içeriğinde bulunan dirençli nişasta, ince bağırsakta sindirilmediği için kan şekeri seviyesini dengeliyor. Bu sayede insülin direncinin önlenmesinde olumlu etkisi bulunuyor. Nohut tüketiminin ardından vücudumuz kısa zincirli yağ asidi olan bütirat üretmeye başlıyor.

Yapılan araştırmalarda, bütiratın hücre yenilenmesine yardımcı olduğu ve kolerektal kanser oluşumunu önlediği tespit edilmiştir. Şimdi aşağıda nohutun faydalarını açıklamalarıyla beraber sıralayalım:

  • 01 – Nohut Bağırsak Sendromuna İyi Gelir

Nohut, irritabl bağırsak sendromu belirtilerini hafifletmese de, durumdan etkilenen insanlara yardımcı olabilir. Uzmanlar irritabl bağırsak sendromu olan bireylerde artan lif tüketiminin hastalığa bir meydan okuma olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, nohut bazı bağırsak sendromu bulunan hastalar için iyi tolere edilen bir lif kaynağı sunmaktadır.

  • 02 – Nohut Kilo Vermenize Yardım Eder

Diyet lifleri, sindirim sisteminde hacim artırıcı olarak iş görür. Bu bileşikler tokluğu artırır ve iştahı azaltır; böylece insanlar daha uzun süre tok hisseder ve böylece genel kalori alımını azaltır. Her çeşit meyve ve sebzeyi tüketmek uzun süredir birçok yaşam tarzıyla ilgili sağlık koşulları riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.

Pek çok araştırma nohut gibi bitki gıdalarının tüketilmesinin obezite, genel ölüm oranı, diyabet, kalp hastalığı riskini azalttığını, sağlıklı bir cildi, sağlıklı saçları, artan enerjiyi ve genel olarak daha düşük ağırlığı teşvik ettiğini ileri sürdü

  • 03 – Nohut Sindirime Fayda Sağlar

Nohut, yüksek lif içermektedir. Bu özelliği ise kabızlık problemi yaşayan kişiler için etkili olacaktır. Lifli bir besin olan nohut, bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını destekler. Sağlıklı bağırsaklar ise kilo alımını önler ve kolon kanserine karşı duvar oluşturur. Nohut faydaları ile kişilere daha sağlıklı günler temin eder.

  • 04 – Nohut İltihaplanmayı Önler

Nohutta bulunan kolin, uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza gelişimine yardımcı olur. Kolin ayrıca hücresel zarların yapısını korumaya, sinir uyarılarının iletilmesine, yağ emiliminde yardımcı olur ve kronik enflamasyonu azaltır.

  • 05 – Nohut Kötü Kolesterolü Giderir

Nohut, diğer baklagillerde olduğu gibi, kolesterol dostu protein, fitosteroller ve çözünür lif gibi besinlerle doludur. Çin tıbbının belirli formlarında nohut, çeşitli sağlık rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Araştırma çalışmaları ayrıca nohutun şeker hastalarında sindirim sağlığını ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak için kullanılabileceğini göstermiştir.

Nohut tüketmenin kolesterol seviyeleri üzerindeki etkilerini inceleyen çok fazla çalışma olmamasına rağmen, nohutun toplam kolesterol ve LDL seviyenizi biraz düşürmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bu, doymamış yağlar, lif, kompleks karbonhidratlar, folat ve minerallerden oluşan bileşimleriyle birleştiğinde, nohut kalp-sağlıklı bir diyete iyi bir katkı olarak nitelendirilecektir.

  • 06 – Nohut Kanseri Önleyebilir

Selenyum minerali çoğu meyve ve sebzede bulunmasa da nohutlarda bulunur. Karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasına ve vücudun kanser kaynaklı bazı bileşiklerinin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ayrıca selenyum iltihaplanmayı önler ve tümör büyüme oranlarını düşürür. Nohut ayrıca DNA sentezinde ve onarımında rol oynayan folat içerir ve DNA’daki mutasyonlardan kanser hücrelerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Nohutta bulunan saponinler, fitokimyasallar, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve vücuda yayılmasını önler. Nohut ve diğer baklagiller, bütün tahıllar, meyveler ve sebzelerden alınan yüksek lif alımları kolorektal kanser riskini düşürür. C vitamini güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur.

  • 07 – Nohut Kalp Sağlığını Destekler

Yüksek lif, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini içeriği kalp sağlığını destekler. Nohutlar önemli miktarda lif içerir, bu da kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olur, böylece kalp hastalığı riskini azaltır. Bir çalışmada günde 4.069 miligram potasyum tüketenlerin, iskemik kalp hastalığından ölüm riski, daha az potasyum tüketenlere kıyasla %49 daha düşüktü.

  • 08 – Nohut Kan Basıncını Düzenler

Düşük sodyum (düşük tuz) alımı düşük bir tansiyonu korumak için gereklidir, ancak artan potasyum alımı kan damarlarına etkileri nedeniyle de önemlidir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’na göre, yetişkinlerin %2 kadarından daha azı günlük 4.700 miligram önerisini karşılıyor.

  • 09 – Nohut Kemiklere İyi Gelir

Nohuttaki demir, fosfat, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve K vitamini, kemik yapısını ve gücünü korumak ve geliştirmek için katkıda bulunur. Fosfat ve kalsiyumun her ikisi de kemik yapısında önemli olmasına rağmen, iki maddenin dikkatli dengesi doğru kemik mineralizasyonu için gereklidir, çok az miktarda kalsiyum alımıyla çok fazla fosfor tüketilmesi kemik kaybına neden olabilir.

Kemik matrisinin oluşumu manganez minerali gerektirir ve demir ve çinko kolajenin üretiminde ve gelişmesinde önemli rol oynar. Yeterli miktarda K vitamini tüketimi, iyi kemik sağlığı için önemlidir, çünkü kalsiyum emilimi artırır ve idrardaki kalsiyum atılımını azaltabilir, böylece kemiğin yapımı ve onarımı için yeterli miktarda kalsiyum bulunabilir. Düşük K vitamini alımı, kemik kırığı için daha yüksek bir risk ile ilişkilidir.

  • 10 – Nohut Diyabeti Engeller

Nohutlar özellikle lif bakımından yüksektir. Çalışmalar, yüksek lifli diyetler tüketen tip 1 diyabetlilerin nohut tükettiklerinde, daha düşük kan şekeri düzeylerine sahip olduğunu göstermiştir. Tip 2 diyabetliler için yüksek lif alımı; kan şekeri, lipid ve insülin düzeylerini artırabilir. Amerikalılar İçin Beslenme Rehberleri, kadınlar için günde en az 21-25 gram lif, erkeklerde günde 30-38 gram lif alımı önermektedir.

Kaldı ki Kuru baklagillerin kan şekerini dengeleme özelliği bulunur. Nohut da bu sınıfta yer alan bir besindir. Yani nohut kan şekerini dengeleyen bir besindir. Ancak yanına tercih edilen yemekler, kan şekerinin yükselmesine neden olabilir.

  • 11 – Nohut Emziren Annelerin Sütünü Artırır

Zaman zaman stresli bir süreçten geçen emziren anneler, süt verimini artırmak için çeşitli besinlere yönelirler. Annelere tavsiyemiz, düzenli olarak nohut tüketmeleridir. Nohut gaz yapar mı diye endişe edilmesin. Bir gece önceden ıslayarak pişireceğiniz nohut gaz oluşturmayacaktır. Ayrıca pişirme esnasında bir tutam kimyon ekleyerek gaz riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

  • 12 – Nohut Hücreleri Onarır

Sağlıklı bir beden için hasar görmüş hücrelerin hızlıca onarılması gerekir. Nohut tam da bu noktada etkilidir. Hücre ve doku onarımını hızlandıran nohut, iltihap ve yara gibi durumlar için ilaç niteliğindedir. Nohut tüketen kişilerin sağlık sorunlarının oldukça düşük olduğu ifade edilir.

  • 13 – Nohut Göz Sağlığını Korur

Nohuttaki A, E vitaminleri, göz sağlığını gözeterek, kişiyi göz problemlerine karşı koruyor. Düzenli tüketildiğinde kataraktı ve farklı göz sorunlarını iyileştirici bir etki gösteriyor. Kişinin gece görüş yeteneği üzerinde olumlu etkiye sahip A vitaminlerini içeren nohut, kişiye keskin, sağlam ve daha güçlü bir görüş sunuyor. Göz kuruluğuna, göz tahrişine ve göz kaşıntısına da oldukça iyi geliyor.

  • 14 – Nohut Metabolizmayı Hızlandırır

İçeriğindeki lifler sayesinde metabolizmayı hızlandırıp, kalori yakımını kolaylaştırıyor. Düzenli nohut tüketimi, tok tutucu etkisi ile de zayıflamanızı sağlıyor. Özellikle sabahları aç karna haşlanmış nohut suyu tüketimi; hızlıca kalori yakmanıza, karın, bel ve basen bölgenizdeki yağları daha rahat yakabilmenize öncülük ediyor.

Nohut ile sağlıklı ve hızlı zayıflamak için bir gece önceden bir avuç nohutu 2 su bardağı kaynar su ekleyip cam bir kavanozda ağzı kapalı olacak şekilde bekletin. Ertesi sabah nohutun suyunu süzün ve için. Kalan nohut suyunu 1 hafta boyunca her sabah kahvaltıdan 25 dakika önce için. 1 hafta düzenli tüketim sonrasında 1 hafta ara verin. İstediğiniz kiloya inene dek haşlanmış nohut suyu tüketmeye devam edebilirsiniz.

  • 15 – Nohut Cilde Fayda Sağlar

Düzenli nohut tüketimi, cildi koruyup, besliyor ve nemlendiriyor.  Haşlanmış nohut suyu ile cildi temizlemek, cildi ölü hücrelerden derinlemesine arındırıyor. Cilde uygulanan haşlanmış nohut suyu, peeling etkisi ile ciltteki siyah noktaları derinlemesine yok ediyor. Ciltteki akne ve sivilcelere iyi gelerek, akne ve sivilce probleminizi çözüme kavuşturuyor.

Haşlanmış nohut suyu ile cildi silmek, ciltteki ton dengesizliklerini giderip, lekelerin rengini açıyor. Cildi kendi sağlıklı rengine kavuşturup,  ciltteki matlığa ve cansızlığa iyi geliyor. Güneş lekelerinden, çillerden ve yaşlanmayla birlikte cilde yerleşen koyu lekelerden korunmak için nohut suyu ile cildinize bakım yapabilirsiniz.

Ayrıca Kuru ciltleri nemlendiren haşlanmış nohut suyu, yağlı ciltlere uygulandığında ise ciltte sebum artışını önlüyor. Yağlanmayı kontrol altına alıp, ciltteki parlamaya engel oluyor. Yağlı bir cildiniz varsa cildinizdeki yağlanmayı en aza indirgemek için cildinize nohut suyu uygulayabilirsiniz.

  • 16 – Nohut Saçlara Fayda Sağlar

Düzenli nohut tüketimi ve haşlanmış nohut suyu ile saçları yıkamak, kafa derisindeki tıkalı gözenekleri açıyor. Böylelikle saç dökülmesini giderip, yeni saç oluşumuna öncülük ediyor. Anti inflamatuar etkiye sahip olan nohut ve nohut suyu; kepeklenmeye ve kafa derisindeki sedef, mantar vb. sorunlara iyi geliyor. Daha gür, canlı ve güçlü saçlar için saçlarınıza nohut suyu ile bakım yapabilirsiniz.

  • 17 – Nohut Akıl Sağlığına İyi Gelir

Bir fincan nohut, beyin ve sinir sistemi işlevine yardımcı olan 69,7 mg kolin içerir. Kolin, vücudun metabolizmasının yanı sıra ruh hali, kas kontrolü, öğrenme ve hafızada da rol oynar. ODS, yetişkinlere, cinsiyete ve yaşa bağlı olarak günde 400-550 mg kolin tüketmesini önerir. Bazı araştırmalar, selenyum eksikliğinin yaşlılarda bilişsel düşüş riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu selenyumun hafıza ve düşünme de dâhil olmak üzere bilişsel sağlığı destekleyebileceği anlamına gelir.

Nohut Hakkında Sık Sorulan Sorular

Nohutun Faydaları ve Nohut Hakkında 17 Bilgi

Nohutu Kimler Tüketmelidir?

Tüm baklagiller gibi nohut da gaz ve şişkinlik yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle, bir sindirim problemi veya huzursuz bağırsak sendromu yaşayan bireylerin nohut tüketmemeleri daha doğru olacaktır.  Eğer nohut yemeyi seviyorsanız ve şişkinlik hissi yüzünden vazgeçiyorsanız nohutu bir de kimyonla deneyin. Bir gece önceden ıslatmayı, ıslattığınız suyu dökmeyi ve yemeği pişirirken bol kimyon eklemeyi unutmayın. Yemeği iyi pişirmek ve iyice çiğnemek de sindirimi kolaylaştıracaktır.

Nohut Nerede Yetişir?

Nohut, ülkemizde sıkça yetişen bir baklagildir. Birden fazla çeşitte ekimi yapılır ve bakımı yapıldığında verimli bir hasat alınır. Ülkemizde Güneydoğu illerinde ve Akdeniz’den Ege’ye doğru devam eden illerde yetişme imkânı bulur. Ayrıca Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de bolca yetiştirilir.

Nohut Nasıl Saklanır?

Tüketmek için kuru nohut seçerek, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bunun yanında konserve nohutlar da güzel bir tercih olacaktır. Nohut seçerken buruşuk olmadıklarından emin olmalısınız. Kurutulmuş nohut tercih ederseniz mutlaka oda sıcaklığında kapalı bir kapta saklamanız gerekebilir. Nohudu nemden korumak sağlık açısından önemlidir.

Nohut Hangi Organa İyi Gelir?

Bağırsakta zararlı bakterilerin gelişmesini engellerken, sindirim sistemi için gerekli olan yararlı bakterilerin gelişimini de destekler. Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir

Nohut Tansiyonu Düşürür mü?

Nohut, yüksek tansiyonu düşürür. Dolayısıyla felç veya kalp krizi geçirme riskini de en aza indirebilir. Nohuttaki liflerin, kalp sağlığı için de iyi olan “kötü kolesterol” seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Bu bağlamda nohut, dolaylı ve dolaylı olmayan yollarla ilgili olarak tansiyonu düşürendir.

Haşlanmış ve yeşil nohut da olduğu gibi beyaz nohut da aynı şekilde kabızlık problemine iyi gelir. Düzenli ve sağlıklı bir şekilde tüketmek ile beraber, bağırsakların hareketlenmesine ve çalışmasına imkân tanır. Sonuç olarak sindirimi düzenler ve kabızlığın çözümüne olanak verir.

Nohutun Zararları Nelerdir?

Lif açısından yüksek değere sahip olan nohudu tüketirken dikkat etmek gerekebilir. Lif alımını ölçüsüz bir şekilde artırmak, midede rahatsızlığa, ishal ve şişkinliğe neden olabilir. Bunun yanında geçmeyen mide krampları görülebilir. Soya fasulyesinin bir akrabası olarak bilinen nohut, alerjiye sebep olabilir. Bir baklagil türüne alerjiniz bulunuyorsa, nohut tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışmanız gerekmektedir. Nohut alerjisi, ciltte görülebileceği gibi mide bulantısı, ishal, ciltte kaşıntı ya da öksürük gibi semptomları beraberinde getirebilir.

Nohutun Potasyum Etkisi Nedir?

Kalp hastalığı için en sık verilen bir ilaç türü olan beta-bloker, kanda potasyum seviyelerinin artmasına neden olabilir. Nohut gibi yüksek potasyumlu gıdalar, beta-bloker kullanırken nazikçe tüketilmelidir. Vücuttaki yüksek potasyum seviyeleri, böbrek hasarı veya böbrekleri tamamen işlevsel olmayan kişiler için ciddi bir risk oluşturabilir. Hasar gören böbrekler aşırı potasyumu kandan filtreleyemez ve bu ölümcül olabilir.

Her gün Bir Tabak Nohut Yemenin Faydaları

YouTube video

Nohutun Faydaları ve Nohut Hakkında 17 Bilgi adlı konumuza son verirken nohutun faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu