İçli Köfte İster Kızart Ye İster Haşla Ye
İçli Köfte İster Kızart Ye İster Haşla Ye; Arap mutfağından ülkemize girmiş olan, daha çok Hatay, Antep ve Diyarbakır yöresinde meşhur olan, yemeye doyamadığımız içli köfteden elbette haklı olarak vazgeçemeyiz. Genelde yaparken birçok kişi tam olarak şeklini tutturamamış olsa da lezzetini yakalayabiliyor. Eh şekilci olmamak lazım, lezzet malumunuz her şey.
Başlı başına bir ana yemek olan içli köftenin mükemmel lezzeti ile kaç tane yediğinizi fark edemeyeceksiniz bile. Bir kez yaptıktan sonra isterseniz haşlama yöntemi ile isterseniz kızartarak pişirebileceğiniz içli köfte için şimdiden kolları sıvayalım ve bu meşhur tarifi denemeyi ve deftere eklemeyi unutmayalım.
İçli Köftenin İç Harcı İçin Malzemeler
- 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 300 gram kıyma
- 3 orta boy soğan
- Yarım tatlı kaşığı salça
- Tuz
- Yarım demet maydanoz
- Pul biber
- Karabiber (baharatlar ve tuz isteğe göre ayarlanabilir)
İçli Köftenin Dış Harcı İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı soğuk su
- 1 su bardağından biraz az un
İçli Köfte İçin Talimatlar
1 Soğanlar ince ince doğranır. Tavaya sıvı yağ alınıp soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanlara kıyma eklenir suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Daha sonra salça eklenir üç dakika daha kavrulur. Biraz su eklenir tekrar (yumuşak kalması gerekiyor kuru olmamalı). Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır. İnce köftelik bulgur bir bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır.
2 Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip on beş dakika boyunca azar azar suyu eklenip iyice yoğurulur. Daha sonra un eklenir beş dakika daha yoğurulur. Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa tamamdır. Ele yapışabilir. Eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp başparmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır. İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Hepsine aynı işlem uygulanır.
İçli Köfte Tarifi Püf Noktalar
Yukarıda verilen ölçülerle ortalama on sekiz adet köfte çıkıyor. Oran hesabıyla malzemeyi artırıp, istediğiniz sayıda içli köfte yapabilirsiniz. Pişirme usulüne gelince bu aşamadan sonra isterseniz bir bardak kızgın yağda içli köfteleri kızartıp servis edebilirsiniz.
İsterseniz bir tencerede kaynayan sıcak suya üç parça küçük limon tuzu ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyerek, İçli köfteleri içine bırakın. Haşlanan içli köfte üste çıktıktan sonra süzgeç yardımıyla içli köfteleri alarak servis edebilirsiniz. Ayrıca fazla gelen içli köfteleri pişirmeden bir saklama kabına koyarak, derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
İçli köfte harcı yoğrulduğunda kıvamını ayarlamak için el ile yuvarlanıp yuvarlanmamasına dikkat edin. Eğer dağılmadan yuvarlanıyor ise hamurunuz istenilen kıvamda demektir. İçli köfteyi şekillendirme aşamasında, hamurunun ince olmasına özen gösterin.
Yapılan içli köfteler haşlanarak pişirilecekse tencerenin içerisine atıldığında karıştırılmamalıdır. Böylelikle dağılması engellenmiş olur. İçli köftelerin haşlama suyuna bir iki damla limon sıkmanız köftelerin haşlanırken dağılmamasını sağlar.
İçli köfteyi bir diğer pişirme tekniği olan kızartma yöntemi ile de pişirebilirsiniz. Ancak bol ve kızgın yağda pişirmeye dikkat etmelisiniz.
İçli Köfte Nasıl Yuvarlanır?
İçli köfteye şekil vermekte zorlanıyorsanız limon sıkacağından yardım alabilirsiniz. İçli köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak içerisine streç film serili limon sıkacağına koyulur ve yanlarına bastırılarak inceltilir. Ortasına iç harcından koyularak yan kısımları üzerine kapatılır.
Yirmi santim uzunluğundaki streç film alınır ve üzerine mandalina büyüklüğündeki iç harcından yerleştirilir, üzeri tekrar streç film ile kapatılır. Merdane yardımı ile harç genişletilir. Harcı uygun bir kalıpla daire şeklinde keserek içerisine iç harçtan yerleştirilir ve streç film ile ortadan ikiye katlanarak kapatılır. Tabi bütün bunlar köfteye el ile şekil veremediğiniz süreç için geçerlidir.
Adana Usulü İçli Köfte Tarifi
Yukarıdaki videoda Züleyha Ablamız tüm yönleriyle, hatta püf noktalarıyla beraber içli köftenin yapılışını göstermektedir. Züleyha ablanın tarifini ve içli köftenin yapılışını değerlendirebilirsiniz. Son olarak İçli Köfte İster Kızart Ye İster Haşla Ye adlı konumuzu nihayete erdirirken, içki köfte tarifi ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.
Değerlendirmeler ve Puan Tablosu
Yemeğin Lezzet ve Sunumu - 10
Yemeğin Yapım Kolaylığı - 6
Malzeme Tedarik Kolaylığı - 8
Yemeğin Pişme Süresi - 10
8.5
TOPLAM
Yukardaki kriterler göz önünde bulundurularak verilen puan: