Kedilerin Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kedilerin Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir? Soğuk kış günlerinde bir soba önüne teklifsizce yatarak mışıl mışıl uyuyan bir kedi, sakin mırıltılarıyla insan gönlüne rahatlık verir. Yalnızlığınızı, onun varlığı, çekingen miyavlaması, yalvaran sürtünüşleriyle unutuverirsiniz.
Nankör ve vefasız olarak tanınsa da (Aslında öyle değil!) o, dostlarınız arasında yine de bir dostunuz, hem de dilsiz olduğu için zararsız, düşünemediği için de tehlikesiz bir dostunuzdur
Bazı kimseler, tüylerini döktükleri, pek nadir olarak ortalığı kirlettiklerini ileri sürerek, eve kedi sokmaktan çekinirler. Oysa iyi ve düzenli bakım, fırçalama ve tarama kedilerde kılların şuraya buraya dökülmesini geniş ölçüde azaltır. Küçük yaşlarındayken iyi terbiye edilen kediler de, kendilerine gösterilen yerlerden başka tarafları kirletmeyecek kadar ince ruhlu, nazik ve zarif tabiatlı olurlar. Şimdi gelelim Kedileri ve özelliklerini tanımaya…
Kedi Nedir?
Kediler anatomik olarak güçlü, esnek bedenleriyle, hızlı refleksleriyle, keskin, geri çekilebilen pençeleriyle ve küçük avları öldürmeye uyarlanmış dişleriyle diğer kedigillere benzerler. Kediler insan kulakları için çok zayıf ya da çok yüksek frekanstaki sesleri duyabilirler. Karanlığa yakın ortamlarda görebilirler. Çoğu memeli gibi, kediler insanlara göre daha zayıf renkli görüşe ve daha güçlü koku alma duyusuna sahiptir.
Kediler, tek başlarına avlanmalarına rağmen sosyal bir türdür. Kedilerde iletişim; salgıladıkları kokular, kedi feromonları ve kedilere özgü vücut dilinin yanı sıra seslenme çeşitliliğini (miyavlama, mırıltı, sesini titretme, tıslama, hırıltı) de içinde barındırır.
Kedilerin Özellikleri Nelerdir?
İnsanlarla beraber yaşayan, adeta evin içinde bir hane halkı gibi olan, yokluğu hemen hissedilen, hatta Müslümanlar için ev içinde beslenilmesine müsaade edilen nadir hayvanlardan biri olan kediler ve özellikleri aşağıda sizler için sıralandı:
- Kediler bize tatlı varlıklar olarak görünüyor olsa da gerçekten tatlı şeyleri yiyemezler. Çünkü kedilerin genlerinde tat almaçlarının ‘tatlı’ kısmı yoktur.
- Kediler bilgisayarların üzerinde oturmayı çok severler. Peki niye böyledirler ?Çünkü; bilgisayarlar sıcacıktır ve kediler de sıcak ortamı gördü mü bırakmazlar. Sadece bilgisayarlara değil, kış aylarında peteklerde de görürüz bu yüzden.
- Kedi çeşitlerinin de her birinin ise ayrı ayrı özelikleri vardır ki; apayrı yazılara konu olsun diye çoğunu açıklamıyorum. Örneğin Van Kedilerini ele alalım. Yetiştiği aileye oldukça bağlı olan Van Kedileri ev halkından bir ya da iki favori aile bireyini seçer. Van kedileri ayrıca oyuncu ve yükseklerde dolaşmayı seven kedilerdir. Bu yüzden Van kedisi sahipleri genellikle yüksek alanlarda kırılgan eşyalar bırakamaz! Yine Van kedileri suyu seven nadir kedi türlerindendir. Zira; kedi postlarının yalıtımı iyi değildir.
- Kedilerin evcilleşmesinde kedilerin katkıları yadsınamaz. Birtakım araştırmalara göre, kediler kendilerini doğadan ve diğer türlerden korumak için evcilleştirmişlerdir.
- Kedilerin milattan önce 3600 yılından beri dünyada olduklarına dair kanıtlar bulunmuştur, bu da Mısır Firavunlarından 2000 yıl önceye denk gelir.
- Kedilerin hafızası bir iPad’in 1000 katı kadardır ve uzun dönemli hafızası köpeklerden daha güçlüdür.
- Sıradan bir ev kedisi dünyanın en hızlı atletinden daha hızlı koşabilir.
- Kediler 20-140 Hz aralığında ses çıkarırlar. Bu aralıktaki bir titreşim birçok hastalığın tedavisinde de etkilidir. Kedi sahibi olan kişilerin, daha az kalp krizi riski vardır. Kas sakatlıklarında iyileştirici etkisi vardır. Bir kediyi sevmek, insanı sakinleştirir ve buna bağlı olarak stresi azaltır. Vücutta oluşan enfeksiyon ve şişliklere iyi gelir. Kedi mırlaması duymak, kan basıncını düşürür. Kedilerin çıkarmış olduğu ses seviyesi, kemik sağlığını korumada faydası olan en uygun aralıktadır.
- Kediler; asil ve mantıklı bir kişiliğe, mükemmel sezgilere ve akılcı bir duyarlılığa sahiptirler. Meraklı davranışları ve hayata pozitif bakışlarıyla hemen dikkat çekerler. Kendileri gibi dışa dönük yaşamayı seven ve hayata olumlu bakan insanlar tarafından tercih edilen bu kediler, iki-üç yıl içinde çocukluktan ergenliğe geçmiş olurlar. Kediler son derece meraklıdırlar. Ne olduğunu keşfetmek için her türlü şeyin içine girip tırmanmaya çalışırlar.
- Kediler tüm memeliler arasında en uykucu hayvanlardır. Her gün ortalama 16 saati uyuyarak geçirirler. Bu uykuya düşkünlükleriyle olsa gerek kedilere “Uykucu” da denmektedir. Sakin yaşayan ve bu nedenle de “Miskin” de denilen kediler sakin huzurlu ve mutlu olduklarında mırlarlar.
- Kediler karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görür. Yani; bizim görüş mesafemiz en fazla 160 dereceyle sınırlanırken, kedilerin 187 dereceye kadar görüş mesafeleri olur.
- Kedilerin köprücük kemikleri olmadığından dolayı; kafalarının sığabildiği her yerden geçebilirler.
- Bir yavru kedinin sağlıklı bir yetişkin olabilmesi için en azından 3 ay boyunca annesi ile birlikte kalması gerekiyor. Böylece annesinin vereceği sosyal disiplini de alarak daha uyumlu ve söz dinleyen bir kedi olur.
- Kedilerin özellikleri arasında renk körlüğü de vardır. Fakat bu konuda insanlarla bir ortak yanları bulunmaktadır. İnsanların renk körlükleri kedilerde de vardır.
- Kediler kendilerini tımar ederken yani tüylerini yalayıp temizlerken, hayatlarının üçte birlik kısmını bu işe harcamaktadırlar. Aynı zamanda bu sırada kullandıkları sıvı da, boşaltım sistemlerindeki sıvıdan daha fazladır. Bu yüzden kediler en temiz evcil hayvanlardandır.
- Yedikleri tüylerini de boşaltım yoluyla çıkartırlar. Evcil hayvanlar arasında çiş ve dışkı eğitiminin en kolay verildiği hayvanlar olduğu da unutulmamalıdır. Dışkısını ya da çişini yaptıktan sonra da özenle kendini temizlemekte ve bu konuda sizin yardımınıza ihtiyaç duymamaktadırlar.
Kediler Ne Zaman Çiftleşir?
Dişi kedi yavruları, beş aylıkken çiftleşebilirler. Kedilerin, köpekler gibi sınırlı çiftleşme evrimleri yoktur; ilkbahar ve yaz süresince, her birkaç haftada bir kızışabilirler. Her kızışma dönemi, birkaç gün ile üç hafta arası sürer. Bir dişi, çiftleşmediyse, hemen yeniden kızışabilir ve bunu erkeklere bağırarak bildirir.
Bir gebelik dönemi sonunda doğan yavruların her birinin babası başka olabilir; çünkü dişi, kızışma dönemi sırasında birkaç kez gebe kalabilir. Ortalama gebelik süresi, 58-62 gündür. Bu süre sonunda genellikle 4-5 yavru doğar. Siyam kedilerinin 8-9 yavrusu olabilir. Habeş kedilerininse genellikle yalnızca 1 ya da 2 yavrusu olur. Her yavru ayrı bir eten içinde doğar. Anne bu eteni diliyle yırtar ve yer; böylece hem yavruyu temizlemiş olur, hem de sütün memelerine gelmesini çabuklaştırır.
Gözleri on gün kadar kapalı kalan kedi yavrularına bir-iki günlükken dokunulmamalıdır. Ayrıca, siyam kedileri dışında, erişkin erkek kediler yeni doğmuş yavrulardan uzak tutulmalıdır; çünkü yavrulara zarar verebilirler. Anne kedi yavrularını iki ay kadar emzirir.
Kedi Cinsleri Nelerdir?
Kedi türleri hakkında bilgi edinerek sevimli dostlarımız kedileri yakından tanıyabilir, onların dünyasına yakından bakabilirsiniz. Kedi türleri incelemesi ile küçük dostlarımızın gizemli dünyası hakkında bilgi sahibi olarak onların özelliklerini öğrenebilirsiniz. Aşağıda en meşhur kedi cinsleri sizin için maddeler halinde sıralanmıştır:
Tekir Kedisi:
Saf bir cins olmayan tekir kedilerini hemen her sokakta görmemiz mümkün. Yapılan birçok farklı araştırma sonucunda tekir kedilerinin orman kedilerinden türediği ortaya konmuştur. Anavatanları Anadolu olarak bilinen Tekirler ile ilgili bir görüş de Afrika Orman Kedilerinden geldikleridir. Bir başka görüş ise Tekirlerin kökeninin Avrupa Vahşi kedilerine dayandığı yönündedir. Ortaya çıkış tarihi tam bilinmese de Tekir cinsi kedilerin birçok alt cinsi olduğu ortadadır. Bu nedenle birbirlerinden çok farklı fiziksel özellik ile karakter özelliğine sahiplerdir. Ülkemizde sokak kedileri olarak bilinen ve bol bulunan Tekir kediler, zorlu koşullara dayanıklılıkları, zekâları ve hayatta kalma çabalarıyla bilinirler.
Tekirler, zekâları sayesinde yaşadıkları ortama çabuk uyum sağlarlar. Sahiplerini ve yeni evlerini çabucak benimserler. Fakat Tekir kediler bağımsız doğaları nedeniyle pek de sosyal hayvanlar değillerdir. Dolayısıyla kendi türleri de dâhil başka evcil canlılarla birlikte yaşamaktan hoşlanmazlar. Hayatta kalma içgüdüleri yüksek olduğundan eve gelen diğer canlıları tehdit olarak algılayıp bölgelerini ve kendilerini korumak için hırçınlaşabilirler. Ama yavruyken alıştırıldığında sosyalleşebilirler.
Tekir cinsi kediler, melez kediler oldukları için her açıdan çok farklı özellikler gösterip çok farklı ihtiyaçlara sahiptirler. Ama tüm Tekirler hareketli ve oyuncudurlar. Uyumadıkları zamanın çoğunda oyun oynamak isterler. Sahipleriyle oynamaktan çok hoşlansalar da tek başlarına kendilerini oylamayı da becerirler. Her Tekir kedide değişse de Tekirler, diğer kedi cinslerine nazaran daha az ilgi beklerler ve kısa zaman dilimleri boyunca evde yalnız bırakılmayı dert etmezler.
Nil Kedisi:
Kedi türleri içinde boyutları ile öne çıkan Nil kedisi, Mısır’a has bir kedi türüdür. Nil kedisi türü genellikle doğal ortamda bulunmayı sever. Nil kedisi evcilleştirme bakımından oldukça bir zor bir kedi türüdür. Vahşi ve etçil yapıya sahip olan bu kedi türü, avcı ruha sahip ve oyun oynamayı çok seven yapıya sahiptir.
Cesaretli ve korkusuz yapıları ile dikkat çeken Nil kedisi ev ortamında da oyun oynamak ve hareket etmek ister. Nil kedisi yalnız bırakmaya gelmez. Yalnız kaldıklarında başınız belaya sokabilirler.
Burmese Kedisi:
Siamese ve Burmese ırklarının kısa tüylü kedi ırkları ile bir araya gelmesinden oluşan Avrupalı Burmese, çok çevik ve oldukça dayanıklı bir kedi türüdür. Orijinal kökeni Bumese’lere göre daha sosyal yapıya sahip olan Avrupalı Burmese, kedi türleri içinde zarif, kaslı ve atletik yapısı ile öne çıkmaktadır. Hayli zeki olan Avrupalı Burmese, evcilleştirme konusunda da oldukça sadık, sahipkar ve cana yakın bir kedi türüdür.
Yalnız kalmak yerine diğer kedi türleri ile vakit geçirmeyi seven Avrupalı Burmese, yorulmak bilmeyen hareketli yapıları ile etrafına enerji saçarlar. Ekstra tüy bakımına ihtiyaç duymayan Avrupalı Burmese, genellikle kahverengi, çikolata, kızıl ve leylak tonlarda olurlar.
Peterbald Kedisi:
Kedi türleri içinde benzersiz deri ve zarif görünüm ile dikkat çeken Peterbald, tüysüz hissi veren dokusu ile dikkat çeker. İlk defa 1988’de Rusya, Rostov’da ilk görülen Peterbald, çok nadir buluna ve çok talep gören kedi türleri içinde yer alır.
Dokunmaktan çok ona bakmaktan zevk alacağınız Peterbald, sıra dışı kaslı görünümü ve atletik yapısı ile kedi türleri içinde dikkat çekmektedir.Kedi türleri içinde en zeki kedi cinslerinden biri olan Peterbald¸ agresif olmasıyla da kedi türleri içinde dikkat çekici bir türdür. Peterbald sahibine karşı sadık ve sizi rahatsız etmeyecek hareket düzenine sahiptir.
Napolyon Kedisi:
Yuvarlak suratı, iri gözleri ve küçük dil kulakları ile kedi türleri içinde farklı görünümü ile dikkat çeken Napolyon kedisi yere yakın duruşları ile farklı bir kedi türüdür. Sempatik bir görünüme sahip olan Napolyon kedisi, diğer köpek ve kedi türleri ile sevgi dolu arkadaşlıklar kurabilirler. Cüce olarak da adlandırılan Napolyon kedisi kısa bacaklı olsalar da istedikleri yere kıvrak şekilde ulaşırlar.
İran Kedisi:
Geleneksel İran Kedisi en çok bilinen kedi türleri içinde yer alır. Dünyada Persian adıyla bilinen Geleneksel İran Kedisi, doğal mutasyonlar sonucunda İran’dan dünyaya yayılmış ve çok talep gören bir kedi türüdür.
Karayak Kedisi:
Karayak 1960’lı yıllarda Amerika’da geliştirilen bir kedi türüdür. Siyam ve Amerikan Shorthair türlerinin çiftleştirilmesi ile elde edilen bu kedi türü, evcil yaşama kolayca adapte olur, köpeklerle ve çocuklarla uyum içinde yaşarlar. Gelişmiş kişiliğe sahip olan bu kedi türü, sadık karaktere sahiptir.
Havana Kedisi:
Havana Kedisi, çikolata lokumu rengi ve muazzam tüyleri ile bütünleşen yeşil gözleriyle sıra dışı bir görünüme sahip olan Havana Kedisi, çok zeki, uyanık ve şakın halleri ile dikkat çeker. Köpekler ve çocuklarla iyi geçinen Havana Kedisi, çoğu zaman başına buyruk hareket eder.
Ankara Kedisi:
Ankara kedisi uzun ve parlak tüylere sahiptir. Hareket ettiklerinde uzun tüyleri adeta savrularak parlar. Ankara kedisinin tüy uzunlukları vücudunun çeşitli yerlerinde farklı uzunlukta olabilir, en uzun kısmı ise genelde boyun bölgesinde olur. Ankara kedisi sadece beyaz renkli olarak bilinse de, farklı renkleri de görülebilir.
Ankara Kedilerinin vücutları kaslıdır ve güçlü bir yapıları vardır. Bu kedi türünün bacakları da uzundur, ön bacakları arka bacaklarından daha kısadır. Patileri diğer kedi türlerinde olduğu gibi Ankara kedisinde de küçük ve yuvarlaktır. Ankara kedisinin kuyrukları incelerek gider, gözleri ise badem gözler ve mavi, sarı, yeşil renklerinde olabilir.
Somali Kedisi:
Güler yüzü ile dikkat çeken Somali Kedisinin kökeni M.Ö 900’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Çok zeki ola bu kedi, hızlı öğrenme ve takip etme kabiliyetine sahiptir. Somali Kedisi sevdikleri insanların etrafından bir an olsun ayrılmazlar. Farklı görünümü ile kedi türleri içinde dikkat çeken Somali Kedisi, adeta bir palyaçoya benzer.
Habeş Kedisi:
İnsanların Habeş kedisi yetiştirmeye başlaması çok uzun bir geçmişe dayanır. Bu ırkın kökeninin Asya olduğu düşünülse de günümüzde Etiyopya olarak bilinen bölgede yetişiyor. Antik Mısır devrinde Firavun İkinci Ramses, Habeş kralından bu kediyi Mısır’a göndermesini rica etmiştir. Habeş kedisi, aynı zamanda Somali Kedisinin atası olarak da bilinir.
Van Kedisi:
Bu topraklardan da Dünya’ya mal olan büyük bir marka var. Sahip olduğu tüm özellikleriyle Doğu Anadolu’dan, Van’dan tüm dünya yayılan ünüyle işte karşınızda Van kedileri, Van Gölü çevresinde görülen muhteşem bir ırktır. Hakkındaki rivayet de onu bir o kadar özel kılar.
Rivayete göre Nuh’un Gemisi’nden atlayarak Van Gölü’nde yüzdüğü rivayet edilir. Yüzücü özelliği ile tanınan Van Kedisinin yüzme yeteneğinin de buradan geldiğine inanılır.Birbirinden farklı renkteki gözleri, harika tüyleri, oyunculuğu, enteresan derecedeki yüzücülüğüyle muhteşem hayvanlar arasında yer alan Van kedisi cinsi, ortaya çıkış tarihi kesin olmayan fakat kitaplarda yer almaya 1950’li yıllarda başlayan canlılardır.
Beyefendi ve hanımefendi kelimelerinin vücut bulduğu Van kedisi türü, sakin, karizmatik, sadık ve naif özelliklere sahiptir. Tüm kedi türlerine ait olan muhteşemlik, tıpkı onlarda olduğu gibi Van kedisi türü için de son derece geçerlidir.
Kediler Ne Yer?
Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler. Bunlar karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Örneğin yulaf, mısır ve tatlı patates sevdikleri tahıllardır ve bunlara çoğu zaman kedi mamalarında rastlamak mümkündür.
Kediler Soğuk Havada Üşür mü?
Tıpkı insanlar gibi bazı kedi dostlarımız soğuk havada diğer kedilerden daha fazla üşürler. Özellikle yaşlı kediler, yavru kediler ve hasta kediler soğuk havada daha çok üşür. Evinizde her ne kadar ısıtma sistemi çalışıyor olsa da soğuk havalar için kedinizi ısıtma hususunda daha özverili ve daha dikkatli olmanız gerekir.
Kediler Neden Isırır?
Kedilerin ısırma alışkanlıklarının pek çok sebebi vardır. Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur. Şaka yollu ısıran kedi, ısırdığı zaman acıtmaz ve dişlerini batırmaz.
Kediler Neden Gözyaşı Döker?
Bu durum kedinin gözlerinin direkt ya da dolaylı olarak bir sağlık probleminden etkilendiğini gösterir. Kedinizde gözlemlediğiniz yoğun akıntının sebebi üst solunum yolu enfeksiyonu, göz nezlesi, üveit, göz kuruluğu, gözyaşı kanallarında tıkanıklık, kornea hasarı gibi ciddi durumlar olabilir.
Kediler Ortalama Kaç Yıl Yaşar?
Kediler ortalama olarak 12 ila 18 yıl arasında yaşamaktadır. Fakat burada sokak kedileri ile ev kedilerine ayırmak gerekir. Çünkü doğru beslenme ve sağlıklı bir yaşam ile beraber kediler ev ortamında çok daha uzun ömürlüdür.
Sokak kedileri ise ev kedilerine göre üçte bir oranında daha kısa yaşar. Bu çevre koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tabii salgın hastalık, açlık ve susuzluk ile araba çarpması ya da diğer kedilerle kavga gibi sebeplerden dolayı da sokak kediler hayatını erken zamanda kaydedebilir
Kedilerin Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir? adlı bu konuyla alakalı başka kedi videoları izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.