Dev Deniz Salyangozundan Yemek Yapıyorlar
Dev Deniz Salyangozundan Yemek Yapıyorlar Özellikle Tayland ve Çin’de oldukça popüler olan bir deniz canlısı, videoyu ilk izlediğimde ne olduğunu anlayamadım ama biraz araştırınca bunun bir Dev Deniz Salyangozu olduğunu öğrendim. Kanserli hücrelerin tedavisinde çok faydalı olduğuna dair bilimsel araştırmalar var. Konuyla alakalı haber aşağıda:
Avustralya da yayınlanan haberde, bilim adamlarının, deniz salyangozu moleküllerin meme, prostat ve bağırsak kanserleriyle mücadelede etkili olabileceğini düşündükleri belirtildi.
Araştırmayı yürüten ekipte yer alan doktor Kara Perrow, deniz salyangozunda bulunan moleküllerin, laboratuvar ortamında kemoterapi ilaçlarına direnen kanser hücrelerinin tamamını kırk sekiz saat içinde öldürdüğünü söyledi.
Bilim adamları, araştırmanın sonuçları doğrultusunda deniz salyangozundan ilaç üreterek gerekli testlerin ardından ilacı kanser hastaları üzerinde denemeyi planlıyor.
Bunun dışında Tayland gibi ülkelerde dev gibi büyümüş bu deniz salyangozunu satmak ve onunla yemek yapmak gayet normal. Aşağıdaki videoda da deniz salyangozu itina ile temizlenerek yemek yapılıyor
Deniz Salyangozu Helal mi?
Hanefi mezhebi için denizden çıkan midye, salyangoz ahtapot gibi hayvanlar yenmez. Hanefi mezhebine göre helal olan deniz ürünleri solungaçlı ve yüzgeçli olmalıdır. Bu yüzden bu kriterlere uymayan deniz canlıları Hanefi mezhebine göre haramdır. Fakat Şafi mezhebinde denizden çıkan her canlı helaldir. Deniz suyu temiz sayılmış, böylelikle deniz ürünleri de helal kabul edilmiştir. Peki, Deniz Salyangozu Nedir? Özellikleri nelerdir hemen aşağıda bu konuyu da yeri gelmişken inceleyelim.
Deniz Salyangozu Nedir?
Tuzlu suda yaşayan karından bacaklılardan yumuşakçaların ortak adıdır. Bu ad tatlı sularda ve karada yaşayan salyangozların dışında denizde yaşayan ve kabukları olanları kapsar; denizde yaşasalar bile kabukları olmadığı için deniz sümüklü böceği, deniztavşanı, Nudibranchia gibi gruplar bu adlandırmaya dâhil değildir.
Denizkulağı gibi birçok türü insan besini olarak tüketilir. Kabukları süs olarak değerlendirildiği gibi deniz kabuğu koleksiyoncuları tarafından da aranan kabuklardır.
Türkiye’nin ihraç ettiği en önemli su ürünlerinden biri olan deniz salyangozunun hem eti hem de kabuğu, Karadeniz’deki firmalar tarafından Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD gibi pek çok ülkeye gönderiliyor. Yılda üç bin ton civarında ihracat yapan firmalar, ekonomiye on beş milyon dolar kazandırıyor. Fakat bizim ihraç ettiğimiz ürünler Dev deniz salyangozlarının küçük versiyonlarıdır.
Samsun ve Sinop’ta bulunan firmalar tarafından başta Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye deniz salyangozu ihraç ediliyor. Dalgıçlarca 5 ile 25 metre derinlikten tek tek toplanan deniz salyangozu, fabrikalarda yüksek derecede suda kaynatıldıktan sonra temizleniyor ve eti kabuğundan ayrılıyor.
Salyangozlar denizde dalgıçlar tarafından tek tek avlanıyor. Salyangoz, işlenmesi çok zor bir ürün, sırayla iki tür yıkamadan geçiriliyor. Denizden çıkan pislikler temizlendikten sonra kalibre makinesinde boyutlarına göre ayrılıyor. Daha sonra klorlu bekleme havuzlarına dökülüyor. Burada yaklaşık bir saat bekletiliyor. Kasalara konularak on kilogram olacak şekilde tartılıyor.
Ardından sıfırın altında 35-40 derecede şoklanıyor. Bir gün burada kalıyor. Ardından paketlemeye geçiliyor. Paketlendikten sonra sıfırın altında on sekiz derecedeki soğuk hava depolarında bekletiliyor. Daha sonra ihraç ediliyor. Etinden ayrılan kabuğu ise daha çok Uzak Doğu ülkelerine ahtapot avında kullanılması için satılıyor.
Japonların Deniz Salyangozu Yemeği
Dev Deniz Salyangozundan Yemek Yapıyorlar adlı konumuza son verirken Deniz Salyangozu ile alakalı başka videoları buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.