Bitkiler

Mandalina Neye Yarar Özellikleri Nelerdir?

Beyaz lifleri ve kabuğuyla bile birçok hastalığa şifa, kış aylarının vazgeçilmez meyvesi Mandalina ve faydaları

Mandalina Neye Yarar Özellikleri Nelerdir?

Mandalina Neye Yarar Özellikleri Nelerdir? Aynı familyadan olan büyük abisi portakala nazaran, kabuğu daha kolay soyulan ve portakaldan daha küçük olan ve yine portakal gibi suyu sıkılarak da tüketilebilen mandalina kendi başına şifa olduğu gibi, kabuğuyla da her derde şifa oluyor.

Turunçgiller ailesine mensup olan mandalina ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Turuncu ve sarı renkte kabukları olan mandalina sulu ve etli bir yapıya sahiptir. Tok tutma özelliği de bulunan mandalina Türkiye’de en çok Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde, Akdeniz’de ve kısmen de Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir.

Mandalina kelime anlamı itibariyle Türkçe bir kelime değildir. Türk diline İtalya’dan geçen bu kelimenin kökeni Çin’den gelmedir. Geçmişte bazı Çinli devlet adamlarının giydiği sarı renkli kaftana atfen Mandarin sözcüğünden türemiştir.

Mandalina Nedir?

Tam bir c vitamini kaynağı olan mandalina, bir sıcak iklim bitkisidir. Turunçgiller ailesinin şirin üyesi olan mandalina, yeşil ve turuncu renkleri ile karşımıza çıkmaktadır. Dışı kalın bir kabukla kaplı olan ve içi dilimlere ayrılmış olan bu meyve son derece sulu ve lifli bir yapıya sahiptir. Kendisi taze olarak tüketilebileceği gibi suyu da sıkılarak tüketilebilir.

Eylül ayının gelmesi ile beraber, tezgâhlarda bolca mandalina bulmak mümkündür. Ülkemizde de üreticiliği yapılan bu meyve ekonomik fiyatı ile herkesin ulaşabileceği yapıdadır. Mandalinanın sadece meyvesi değil yaprakları ve çiçekleri de çok güzel bir kokuya sahiptir. Bu nedenle mandalina çiçekleri kişisel bakım ürünlerinin içinde kullanılmaktadır.

Mandalina meyvesi birçok uzman tarafından mucize meyve olarak adlandırılıyor. Bazı çalışmalara göre, mandalina karaciğer kanseri ve meme kanseri gelişme riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Mandalinalarda bulunan antioksidanlar, kötü kolesterolü azaltmaya ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, kötü kolesterol arterlerimizi temizlemeye yardımcı olan lifler içerir. Bu anlamda mandalina damar sağlığını koruyan bir meyvedir

Mandalina Kaç Kaloridir?

Enfes tadı yerine hiçbir meyveyi koyamadığımız mandalina özellikle kilo problemi olan insanlar için besin değerleri ve kalorisi ile merak konusudur. Mandalina kaç kalori veya bir mandalina kaç kalori dendiğinde ortalama bir mandalinanın 65 kalori olduğunu söyleyebiliriz.

Diyet yapanlar için günde bir tane tüketilmesinde hiçbir sakınca bulunmayan mandalina şeker oranı açısından da diyet yapanları üzmez. Çünkü orta boy bir mandalinada yaklaşık on gram şeker bulunduğu için gönül rahatlığı ile yenebilir.

Mandalina besin değeri açısından ise zengin meyvelerden biridir. Önemli bir C vitamini kaynağı olmakla birlikte yüksek oranda A vitamini içerir. Ayrıca potasyum, kalsiyum, sodyum, lif ve karbonhidrat açısından da zengin bir kaynaktır.

Mandalina Saça İyi Gelir mi?

Mandalina saç dökülmesinin ve saç kırıklarının önüne geçer. Mandalina karbonhidrat açısından zengindir.  İçeriğinde bol lif, protein, E ve C vitamini, tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi pek çok mineral içerir.

Bu nedenle bağışıklığı güçlendirir, sağlıklı cilt ve doku oluşumunu sağlar. Kalojen üretimini tetikler. Bu sayede, yaralar hızlı iyileşir, tendonlar, lifler, bağlar ve kemikler bir arada tutulur. Ayrıca yemeklerden alınan demir mineralinin emilimini sağlar.

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Diyet listelerinde yer almasının önemli sebeplerinden biri tok tutma özelliği bulunması nedeniyledir. Ayrıca yüksek lif oranıyla sindirim sistemine fayda sağlayan mandalinanın insan vücuduna olan faydaları aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Soğuk algınlığı gibi hastalıklara bağışıklık sağlar
  • Kalp sağlığına faydalıdır
  • Kalp hastalığına neden olan riskleri azaltır
  • Yüksek tansiyonun düşürür ve düzenler
  • Yüksek kolesterole fayda sağlar
  • C vitamini bakımından zengindir
  • Kemik gelişimine katkı sağlar
  • A vitamini özelliği ile göz sağlığını korur
  • Yüksek bir antioksidan kaynağıdır
  • Bağışıklık sistemine fayda sağlar
  • Flavonoidler açısından zengindir
  • Vücuttaki kolajen miktarını dengeler
  • Cilde fayda sağlar ve yaşlanmayı geciktirir
  • Kanser önleyici özelliklere sahiptir
  • Tümörlerin büyümesini ve yayılması engeller
  • Yüksek lif oranı ile tokluk süresini artırır
  • Ameliyat sonrası yaralarda iyileşmeyi hızlandırır

Mandalina meyvesinin kabuğu da kendisi gibi pek çok antioksidan özelliği taşımaktadır. C ve A vitamini gibi antioksidanlar, naringin, hesperidin, tangeretin ve nobiletin gibi flavonoidler bakımından zengin içeriğe sahiptir. Fakat biz mandalina kabuğuna dair mandalina kabuğunun faydaları konu başlıklı bir makale yazmıştık. Mandalina kabuğu ile alakalı bilgi için bu sayfamıza göz atabilirsiniz.

Mandalina Neye Yarar Özellikleri Nelerdir?

Mandalina Çeşitleri Nelerdir?

Mandalina yetiştiği ülkeye, toprağına ve yetiştirilen fideye göre değişiklik gösterir. Hatta mandalinanın tadı bile bulunduğu coğrafya ile yakından alakalıdır. Mandalina ağacı yıl boyunca yapraklarını dökmez. Bu da ağacın görsel olarak daha güzel görünmesini sağlar.

Mandalinanın pazarlaması yoğun olarak yapılmaktadır. Mandalina ağacı ve meyvesi soğuğa karşı dirençlidir. Dönemsel olarak ta meyveleri olgunlaşmaktadır. Çekirdekli ve çekirdeksiz mandalina türleri vardır.

Mandalina ağacının ilkbahar zamanında ve nisan ayına kadar dikimi yapılır. Dikim öncesi ise fidanın budanması gerekir. Budama işlemi yapılmazsa fidanların tutması mümkün olmayabilir. Fidanlar toprağa dikilmeden önce bir süre güneşte tutulmalıdır. Bu dikimden sonra daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Aşağıda ise mandalina çeşitleri, yani mandalina fidelerinin özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Willowleaf Mandalina

Yetiştirildiği yere göre isimler almasına karşın, ismi Akdeniz’den gelmektedir. Bu çeşidin 1800’lü yıllardan beri Akdeniz çevresinde yetiştirildiği bilinmektedir. Onu diğerlerinden ayıran iki ağacın özelliğini taşıyor olmasıdır. Orta boylu, yayılan ve sarkmış bir ağaçtır. Dallar mızrak gibi incedir. Meyve; orta büyüklükte, pürüzsüz, hafif kenardan basık, mis kokulu portakal rengindedir. Meyve eti, sulu, tatlı, hafif portakal tadı verir.

  • Daisy Mandalina

Daisy; fortune ve fremont mandalinalarının çaprazlamasından, daha iyi bir mandalina elde etmek için düşünülüp geliştirilmiştir. Çekici, koyu portakal renginde, orta büyüklükte meyveleri vardır. Çok kolay soyulan bir kabuğa sahiptir.

  • Changsha Mandalina

Teksas’ta Mr. John Cree tarafından geliştirilmiştir. Bu ağaç 1962-63 yılındaki Teksas soğuklarına dayanmasıyla tanındı. Meyvesi küçük, hafif ve çekirdeksizdir. Aynı zamanda bol sulu ve çok tatlıdır.

  • Gold Nugget

Mandalina Gold nugget; Kaliforniya Üniversitesi’nde geliştirilmiştir. Ağaç dik olarak çabuk gelişir. Gold nugget meyveleri orta büyüklüktedir, kutuplardan basık, portakal kabuğuna yakın kabuğu vardır. Meyve kabuğu kolay soyulur. Meyve eti parlak turuncu renkte ve çekirdeksizdir. Oldukça hoş bir tadı vardır. Hasat zamanı genellikle mart ayı başlarıdır.

  • Pixie Mandalina

Pixie Kalifornia Üniversitesindeki B. H. Frost tarafından geliştirilen bir çeşittir. Ağaç genelde dik olarak ve hızlı büyür. Meyve hafif bir boyuna sahip ve kutuplardan basıktır. Kolay soyulabilen açık portakal renginde kabuğu vardır.

Meyve eti çekirdeksiz, bol sulu ve portakal renginde, tatlı ve yumuşaktır. Pixie kış sonuna doğru olgunlaşır, istisnai olarak meyve ağaçta diğer türlere göre daha fazla kalır. Ilıman bölgelerde yaz aylarına kadar kaldığı bilinmektedir.

  • Ponkan Mandalina

Ponkan; dünyada çok geniş bir üretim sahasına sahiptir. Çoğunlukla Çin, Hindistan, Brezilya taraflarında yetiştirilmektedir. Çok güçlü ve verimli bir ağaçtır. Orta hacimli bir meyve ağacıdır. Kalın kabuklu, kutuplardan basık bir meyvesi bulunur.

  • Ankor Mandalina

Menşei Amerikadır. 1965 yılında belirlenmiş, sarı portakal rengi olan bu mandalinanın meyve eti gevrek ve suludur. Meyve şekli iri ve basık, ağırlığı ortalama 100-120 gram olur. Bol çekirdekli olan bu türde olgunlaşma mart-nisan aylarındadır.

Ankor (Enchor) mandalina Ortanik Mandalina Anavatanı Jamaika olan bu tür, açık portakal renkli ve hafif pürüzlüdür. Meyve eti portakal renginde bol suludur. Yassı, orta büyüklükte meyvelere sahiptir. Yetiştirildiği bölgeye göre çekirdek sayısı ve usare miktarı değişiklik gösterir. Hasat zamanı mayıs-haziran aylarıdır.

  • Kara Mandalina

Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renkli ve pürüzlüdür. Kabuğun meyve etine bağlılığı orta sıklıktadır. Meyveler ağaç üzerinde bırakılırsa kalite önemli ölçüde kaybedilmeden muhafaza edilir ancak puflaşır. Depolamaya pek elverişli değildir. Meyveleri iri, basık yuvarlak şekillidir.

Meyve eti koyu portakal renginde, gevrek ve suludur. Meyve başına ortalama on beş adet çekirdek düşmektedir. Verimli bir çeşit olup periyodisiteye eğilimi azdır. Ağaç orta kuvvette, yaygın ve üst kısmı yuvarlak bir taç oluşturarak büyür.

Satsumaya benzer fakat daha kuvvetlidir. Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır. Geççi bir çeşit olup meyveleri şubat sonu mart başında olgunlaşır. Türkiye koşullarında geççi bir çeşit olmasına karşın meyve kalitesindeki yetersizliği nedeniyle yetiştiriciliği yaygınlık kazanmamıştır.

  • Dancy Mandalina

Dancy mandalina 1860’larda Colonel G. L. Dancy tarafından meyve bahçesinde geliştirilmiştir. Dancy geniş, güçlü, yoğun yapraklı bir ağaçtır. Meyve, genellikle orta büyüklükte ve kutuplardan basıktır. İnce kırmızımsı ve kolay soyulan bir kabuğu vardır. Meyve eti çok tatlı portakal rengindedir.

  • Nour Mandalina

Meyve eti sulu ve iyi bir aroma ve lezzete sahiptir. Meyveler, ocak ortasında olgunlaşır ve kalitesinden kaybetmeksizin mart ayı başlarına kadar ağaç üzerinde bırakılabilir. Bu geçici özelliği nedeniyle son yıllarda dikkatleri üzerine çeken bir meyvedir. Nakliye ve depolamaya dayanıklıdır.

Fas tarafından ABD ve Kanada gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Ülkemiz için yeni bir mandalina çeşidi olan nour, pazara meyve arz periyodunu uzatmak açısından üzerinde durulması gereken bir çeşit olarak görülmektedir. Ülkemizde adaptasyon çalışmaları henüz yapılmamış bir çeşittir.

  • Yerli Mandalina

Yerli mandalina Türkiye’ye 20. yüzyılın başlarında Doğu Ege Adaları ile Filistin’den geldiği sanılmaktadır. Meyve kabuğu sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür. Kabuk üzerinde sap kısmında hafif oluklar bulunur. Kabuk meyve etine hafif bağlıdır. Meyveler çabuk puflaşır, depolama ve taşımaya elverişli değildir.

Meyveleri yuvarlak basık şekildedir. Meyve eti sarı-portakal renginde, sulu, kendine has güzel aromalı, lezzetli ve yüksek kalitelidir. Meyvede çok çekirdek bulunması sofralık değerini düşürmektedir. Yerli mandalina Çok verimli olmasına karşılık, mutlak periyodisite gösterir.

Oldukça sık dallı ve söğüt yapraklıdır. Düşük sıcaklıklara ve güneş yanığına duyarlıdır. Orta mevsim çeşidi olup genelde aralık sonu ocak ayında olgunlaşır. Olgunlaşma sonrası dökümlere son derece duyarlıdır. Daha çok Bodrum ve çevresinde yetiştirilmektedir.

  • Lee Mandalina

Orta büyüklükte, hafif basık, ince kabuklu, kabuk ete yapışık fakat kolay soyulabilir durumdadır. Meyvenin dış görünüşü düzgün ve parlak, olgunlukta renk koyu sarımı-portakaldır. Meyve eti portakal renginde, bol sulu, lezzetli ve aromalıdır.

Olgunlaşma zamanı kasım-aralık aylarıdır. Ağaçları dikensiz orta büyüklükte, yaprakları mızrak şeklindedir. Meyve kalitesi çok yüksek değildir; bu yüzden, Florida’da yerini kalitesi ve verimi daha yüksek olan Robinson ve olgunlaşma zamanı aynı olan Nova’ya bırakmıştır.

  • Kinnow Mandalina

Kinnow mandalina Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renkli, parlak ve düzgündür; Kabuğun meyve etine bağlılığı sıkıdır puflaşma eğilimi azdır. Meyveleri basık yuvarlak şekillidir. Verimli bir çeşit olup ‘var’ yıllarında aşırı miktarda meyve tutması nedeni ile seyreltme yapılması önerilir.

Mutlak periyodisite gösterir. Ağaçları kuvvetli büyür, geniş taçlı, yüksek boyludur. Dalları dikensizdir. Geniş mızrak biçiminde bol yaprakları vardır. Geçici bir çeşit olup meyveleri mart başında olgunlaşır. Olgunlaştıktan sonra ağaç üzerinde uzun süre kalabilir.

  • Minneola Mandalina

Ağaçları kuvvetli ve geniş taçlı, yaprakları geniş ve sivri uçludur. Meyveleri hafif uzun ve biraz boyunludur. Meyve kabuğu kırmızımsı-portakal renkli, düz, pürüzsüz ve az çok ete bağlıdır. Meyve eti portakal renginde, sulu, aromalı ve hafif mayhoştur.

Çekirdek sayısı bahçedeki tozlayıcı sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte, 7-12 adet arasında değişir. 14 Oldukça verimli bir çeşit olup periyodisiteye eğilimlidir. Soğuklara oldukça dayanıklı bir çeşittir. Taşımaya ve depolamaya elverişlidir. Alternaria citri fungal hastalığına karşı hassasiyet gösterir.

Orta mevsim çeşidi olup meyveleri ocak-şubat ayında olgunlaşır. 1980’li yıllardan sonra, özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinde en fazla yayılan çeşittir; ancak, Alternaria citri fungal hastalığına hassasiyeti nedeniyle, üreticilerin bu çeşide olan talebi azalmıştır.

  • Fortune Mandalina

Fortune, klemantin ile dancy mandalinası melezidir. Son yıllarda geçici çeşitlere olan eğilim yüzünden önem kazanmış bir çeşittir. Ağaçları, hızla büyüme özelliğinde ve yuvarlaktır. Meyvesini genellikle eteklerde ve taç içerisinde oluşturur. Meyveleri orta büyüklüktedir.

Meyve kabuğu, koyu portakal renginde hafif pürüzlü, ince, meyve etine az bağlı ve kolay soyulabilir şeklindedir. Meyve eti portakal renginde sulu, tatlı ve lezzetlidir. Çekirdeksiz bir çeşittir. Çekirdek sayısı uygun tozlayıcıların bulunduğu bahçelerde artabilir. Fortune mandalinası Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kaliforniya ve İsrail’de asit oranının istenilen seviyeye düşmesinin beklenmesi durumunda puflaşma ve meyve dökümleri görüldüğünden, üretimi yaygınlaşmamıştır. İspanya’da bahçe tesisinde en fazla kullanılan ikinci popüler çeşit olup mandalina fidanına olan talebin %15’inden fazlasını bu çeşit oluşturmaktadır. Henüz ülkemizde adaptasyon çalışmaları tamamlanmamıştır.

  • Planellina Mandalina

Planellina, owari çeşidinden göz mutasyonu sonucunda oluşmuş bir satsuma çeşididir. Owariden beş, Clausellina’dan iki hafta daha erkencidir. Meyve özellikleri ve kalitesi bakımından owariye çok benzer. Clausellina’dan daha sulu, ince kabuklu ve büyük meyveli bir çeşittir.

Planellina mandalina Çok erkenci bir çeşit olması nedeniyle pazara mandalina meyve arz periyodunu genişletmek için ümit var eden bir çeşittir. Ülkemiz için yeni çeşitlerden biri olup henüz adaptasyon çalışmaları yapılmamıştır.

  • Robinson Mandalina

Ağaçların dalları dikensiz, kırılmalara eğilimli, yaprakları mızrak biçiminde ve geniştir. Meyveler sapa bağlandığı noktada ufak bir boyuna sahiptir. Kabuğu ince, pürüzsüz, meyve etine sıkı bağlı olmasına karşın, kolay soyulabilmektedir.

Taşıma ve depolamaya elverişlidir. Çekirdek miktarı tozlayıcıya göre değişkenlik gösterir. Puflaşmaya eğilimi azdır. Robinson mandalinası Verimli bir çeşit olup periyodisiteye eğilimi çok azdır. Düzenli meyve verir. Erkenci bir çeşittir. Meyveler kasım – aralık ayında olgunlaşır ve ağaç üzerinde uzun süre.

  • Fairchild Mandalina

Meyveleri orta büyüklükte ve biraz basık şekildedir. Meyve kabuğu orta kalınlıkta ve kolay soyulabilir, meyvenin dış görünüşü parlak düzgün, koyu portakal rengindedir. Meyve eti portakal renginde sert ve sulu, iyi lezzetli ve tatlıdır.

Çok sayıda küçük poliembriyonik çekirdek vardır. Fairchild mandalina Verimli bir çeşittir. Hafif periyodisite gösterir. Ağaçları kuvvetli, geniş taçlı ve sık yapraklı olup, hemen hemen dikensizdir. Kaliforniya ve Arizona’nın kurak bölgelerinde klemantine göre daha üstün vasıflı olduğu kanıtlanmıştır.

Adana koşullarında iyi performans göstermektedir. Erkenci bir çeşittir. Olgunlaşma zamanı aralık-ocak aylarıdır. Meyveler olgunlaştıktan sonra ağaç üzerinde uzun süre kalabilir. Osmaniye ve Hatay civarında da çiftçiler tarafından tercih edilmektedir.

  • Clausellina Mandalina

Clausellina, satsuma owari çeşidinden göz mutasyonu sonucunda oluşmuştur. Ağaçları owariden daha yavaş büyür ve daha küçük taç oluşturur. Meyve kabuğu sarımsı-portakal renginde, hafif pürüzlü, meyve etine gevşek bağlı ve kolay soyulabilir şeklindedir.

Meyve eti koyu-portakal renginde, owariden daha az kalitelidir. Çekirdeksizdir. Meyve iç olgunluğa, dış olgunluktan çok önce ulaşır; bu nedenle sararma işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Clausellina mandalina Owari’den üç hafta daha erkenci olup olgunlaşma zamanı eylül sonu ekim ayıdır.

Ağaç yapısı küçük olduğundan sık dikime uygundur. İspanya’da bir miktar yayılma alanı bulmuştur; ancak, Okitsu’nun daha kaliteli ve erkenci olmasından dolayı Clausellina üreticiler tarafından artık tercih edilmemektedir. Ülkemiz için yeni çeşitlerden biri olup henüz adaptasyon çalışmaları yapılmamıştır.

  • Marisol Mandalina

Marisol, bir klemantin seleksiyonu olan Oroval’den göz mutasyonu sonucunda elde edilmiştir. Soğuğa dayanıklı bir çeşittir. Meyve kabuğu portakal renginde hafif pürüzlüdür. Meyve kabuğu, meyve etine orta sıkı derecede bağlıdır. Meyveler büyük ve lezzetlidir. Meyveler ilk renk değişimi gösterdiğinde hasat edilir ve sarartma işlemine tabi tutulur.

Ağaç üzerinde uzun süre bekletilirse puflaşma gösterir ve kalite kaybına uğrar. Taşıma ve depolamaya uygundur. Oroval’den iki hafta erken, Owari’yle aynı tarihte olgunlaşması Marisol’u son yıllarda piyasanın aranılan bir çeşidi yapmıştır.

Marisol mandalina Olgunlaşma zamanı eylül sonu ekim başlarıdır. Bu çeşidin en olumsuz özelliği Akdeniz meyve sineğine olan duyarlılığıdır. Meyvenin tamamı bu sebepten dökülebilir. Ülkemiz için yeni bir çeşit olan marisol ile ilgili adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamıştır.

  • Fremont Mandalina

Ağaçları orta kuvvetlidir ve dikine büyür, dalları dikensizdir, erken yaşta meyveye yatar. Meyve kabuğu koyu kırmızı – portakal renkli parlak ve pürüzsüzdür. Kabuk meyve etine sıkı bağlı ve çok gevrek olduğundan soyulurken küçük parçalara ayrılır. Taşıma ve depolamaya elverişlidir. Meyveler yuvarlak şekilli ve çok çekirdeklidir.

Periyodisite gösterir. Fazla meyve tutması sebebiyle meyveler küçük olur, seyreltme işlemi gerekir. Olgunlaşma zamanı aralık-ocak ayıdır. Periyodisite göstermesi, meyvenin zor soyulması, çok çekirdekli olması gibi olumsuz özelliklerine rağmen albenisinin yüksek olması, meyve suyunun çok tatlı ve lezzetli olması, erken verime yatması, sık dikime uygun olması bu çeşidin önemini artırmaktadır.

  • Fremont Mandalina

Türkiye’de özellikle Adana-Mersin dolaylarında yetiştiriciliği yapılan bir çeşittir. Başka yörelerde yetiştirildiğinde çok küçük meyve verdiği için üretiminden vazgeçilmiştir. Orta Doğu Ülkeleri dışında ihraç edilmemektedir.

Soğuğa dayanıklı bir çeşittir. Ağaçları büyük, kuvvetli, parlak yapraklı, dikenli ve verimli bir çeşittir. Meyve kabuğu parlak, portakal renkli, hafif pürüzlüdür. Kabuk meyve etine sıkı bağlıdır. Meyveler hafif basık şekillidir.

  • Nova Mandalina

Oldukça büyük ve lezzetli meyvelere sahiptir. Meyve eti kalitesi çok yüksektir. Kabuk, meyve etine sıkı bağlı, soyulması çok kolay değildir. Meyve, puflaşmadan uzun süre ağaç üzerinde kalabilir. Periyodisiteye eğilimi azdır. Olgunlaşma zamanı kasım-aralık ayıdır. Doğu Akdeniz Bölgesinde hızla yayılmaktadır.

  • Klemantine Mandalina

Cezayir’de doğal mutasyon veya melezleme sonucunda elde edilmiş bir çeşittir. Ülkemize 1936 yılında İtalya’dan getirilmiş olup yetiştiriciliği daha çok Akdeniz Bölgesinde yaygınlık kazanmıştır. Ağaçları orta büyüklükte, sık yapraklı ve çok dallı olup, yuvarlak bir taç oluşturur.

Meyve kabuğu koyu portakal renginde, hafif pürüzlü görünümdedir. Kabuğun meyve etine bağlılığı orta sıkıdır. Fakat kolay soyulabilir. Diğer mandalinalar kadar puflaşma göstermez. Meyve eti koyu portakal renkte, gevrek, sulu ve aromalıdır. Tozlayıcı çeşide bağlı olarak çekirdek sayısı artabilir.

  • Klemantine Mandalina

Verimli bir çeşittir, periyodisite eğilimi azdır. İyi verim elde etmek için bahçe içerisinde yeterli miktarda tozlayıcı çeşit konulması veya hormon uygulaması yapılması gerekir. Soğuğa oldukça dayanıklıdır. Klemantin mandalinası erkenci bir çeşit olup meyveleri ekim ayı sonu – kasım ayı ortalarında olgunlaşır.

  • Okitsu Wase Mandalina

Son yıllarda İspanya’da da yetiştiriciliği yayılmaya başlamıştır. Ülkemiz için yeni çeşitlerden biridir. Ağaçları güçlüdür. Genç ve güçlü dalları dikenlere sahiptir. Bu çeşit, erkenciliği, iri meyve yapısı ve erken meyveye yatması nedeniyle 1996 yılından itibaren Doğu Akdeniz Bölgesinde yaygınlık göstermeye başlamıştır.

Satsuma grubu içerisinde dikene sahip tek çeşittir. Meyveleri oldukça büyük ve yassıdır. Meyve kabuğu, portakal renginde, hafif pürüzlü, meyve etine bağlılığı gevşek olup kolay soyulabilir. Meyve eti koyu-portakal renginde, tatlı, asit oranı düşük ve lezzetlidir. Owari’den 3-5 hafta daha erkencidir.

Meyvenin olgunlaşma zamanı eylül sonu ekim aylarıdır, periyodisiteye eğilimi azdır. Depolamaya elverişlidir. Son yıllarda İspanya’da Clausellina’ya olan ilgi azaldığından Okitsu’nun dikimleri artmıştır. Arjantin ve Uruguay’da da en popüler çeşitlerden biridir. Ülkemizde, adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamıştır.

  • Satsuma Mandalina

Türkiye’ye ilk defa Japonya’dan Batum yoluyla doğu Karadeniz bölgesine girmiştir. Daha sonra, özellikle Ege Bölgesinde ekolojisine uygun sahalar bularak büyük alanlara yayılmıştır. Ülkemizde yetiştirilen satsumaların tümü owari grubunda yer almaktadır. Tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilen ve tanınan bir çeşittir.

Ticari öneme sahip turunçgil çeşitleri arasında soğuğa en dayanıklı çeşit olarak bilinir. Meyve kabuğu, hasat döneminde sarımsı portakal renginde ve hafif pürüzlüdür. Kabuğun meyve etine bağlılığı gevşektir. Depolama ve taşımaya elverişlidir. Puflaşma eğilimi fazladır.

Meyveler orta büyüklükte, basık şekillidir. Meyve eti, koyu portakal rengindedir. Sulu, aromalı ve kalitesi yüksek bir çeşittir. Mandalina meyvesi çekirdeksizdir. Verimli bir çeşit olup düzenli meyve verir ve periyodisiteye eğilimi azdır. Ağaçlar yayvan taçlıdır. Erkenci bir çeşittir. Ekim ayı ortalarında olgunlaşır ve olgunlaştıktan sonra ağaç üzerinde fazla kalamaz.

Mandalinanın Zararları Nelerdir?

Mandalina taze olarak tüketilebileceği gibi suyu taze şekilde sıkılarak ta tüketilebilir. Ayrıca bazı tatlılarda görsel anlamda süs ve aroması için kullanılabilir. Bunun dışında bazı kozmetik ürünlerinin içinde mandalinayı çok sık görmekteyiz. Yine bir takım ambalajlı gıdalara da tat ve aroma vermesi için kullanılır.

Mandalinanın bilinen çok fazla zararı yoktur. Ancak bazı çeşitleri çok şeker içerdiği için diyabet hastaları daha dikkatli kullanmalıdır.  Ayrıca mandalinanın zararları çok fazla tüketilmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Yani aşırı mandalina tüketmek ishale neden olur.

Ayrıca asit içeren bir meyve olduğu için yine fazla tüketildiğinde özellikle gastrit gibi mide rahatsızlığı olan bireylerde mideyi rahatsız edebilmektedir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde ve küçük çocuklarda kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Mandalinanın Yararları Nelerdir?

YouTube video

Mandalina Neye Yarar Özellikleri Nelerdir? adlı konumuza son verirken, mandalinanın faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu