Bitkiler

Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diyabetten, sağlıklı bir şekilde zayıflamaya kadar birçok probleme iyi gelen mucizevi meyve şeftalinin faydaları

Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Ülkemizde özellikle Bursa ve yöresinde bolca ve en iyisi yetiştirilen şeftali, düşük kalorili olması ve sağlığa birçok yönüyle faydası bulunması nedeniyle en çok tercih edilen meyveler arasında yerini alıyor. Menşei Çin olan şeftali açlık hissini bastırmaya yarayan yüksek oranda lif ve su içeriğine sahip olmasıyla da bilinir.

Kilo vermek isteyenler için harika bir meyve olan şeftali, vücudumuz için zararlı olan serbest radikalleri önleyen iyi miktarda beta-karoten, C vitamini ve klorojenik asit içerir. Bununla birlikte şeftali, diyabet, kanser, kalp krizi ve ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıkları önleyen antioksidan etkisi olan sahip bileşiklere sahiptir.

Yaklaşık olarak otuz ile elli yıl arasında ömürleri bulunan şeftali, tüylü kabuğuyla diğer meyvelerden ayrılırken, tüysüz olarak tüketmek isteyeceğiniz türü ise nektarin olarak bilinir. Nektarin erik ve şeftalinin aşılanması neticesinde elde edilen bir meyvedir. Nektarin hakkında bilgi için Nektarinin faydaları adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Şeftali Nedir?

Ilıman iklimleri seven ve Gülgiller ailesinden olan şeftali yaklaşık elli yıllık yaşam süresinde, verimli bir şekilde meyve vermektedir. Bursa şeftalisi olarak meşhur olan Türkiye’de, en çok Bursa ve Marmara ve Akdeniz bölgesinde tarımı yapılmaktadır. Üç metreye kadar uzayan ağacın koyu yeşil ve uzun yaprakları bulunur.

Tek çekirdeği bulunan şeftalinin farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Kışın doğal yağışlarla su ihtiyacını karşılayan şeftali, çok sıcak iklimlerde daha sık sulanmalıdır. Genel olarak minerale ihtiyaç duymaz fakat şeftali ağacının filizlenme aşamasında alüvyal toprakların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

Şeftali meyve suyu ve meyve şeklinde tüketilirken çekirdekleri de birçok yerde yakıt olarak kullanılmaktadır. Çekirdekleri üzerinde küçük delikler bulunan şeftalinin kendi içinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Ağaç üzerinde yetişen şeftaliyi mevsiminde taze olarak tüketmek, keyif verirken aynı zamanda sağlığa katkılarıyla önem arz eder.

Şeftali çeşitlilik bakımından oldukça zengin bir meyve olduğundan neredeyse tüm mevsim tezgâhlarda görmek mümkündür. Olgunlaştığı zamanda taze olarak yenmesi en yaygın tüketim şeklidir. Fakat bunun haricinde; meyve suyu yapımında, meyve püresinde, bebek mamasında, pastaları ve tatlıları süslemede, reçel ve komposto yapımında da kullanılmaktadır.

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Şeftali, anti-enflamatuar ve antifungal özelliklere sahip antioksidan açısından zengin bir gıdadır. Bu nedenle şeftalinin bir dizi sağlığa yararları vardır. Şeftali, serinletici bir meyvedir. İçeriğindeki su zenginliği, az miktarda şeker içeriği ve organik asitlerin varlığı sayesinde susuzluk giderici özelliklere sahiptir.

  • Şeftali karotenoidler bakımından zengindir.
  • kardiyovasküler hastalıklara iyi gelir.
  • Katarakt gibi göz hastalıklarına faydalıdır.
  • Lif ve antioksidanlar yönünden zengindir.
  • Cilt üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
  • C ve B vitaminlerinin kaynağıdır.
  • Dişlere ve diş etlerine çok faydalıdır.
  • Uykusuzluk ve asabiyete iyi gelir.
  • Ağız kokusu sorunu olanlar için birebirdir.
  • Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
  • Ciltteki kırışıklıkları giderir.
  • Demirin bitkilerden emilimini arttırır.
  • İyileşmeyi hızlandırır.
  • Kemik ve kalp sağlığına faydalıdır.
  • Lif kaynağı olan şeftali, kabızlığı önler.
  • Kolon kanseri riskini azaltır.
  • Bağırsaklarda oluşan şişkinliği önler
  • Hücreleri onararak yaşlanmayı geciktirir.
  • Gut hastalığına ve kansere iyi gelir.
  • Kötü kolesterolün (LDL) oluşmasını önler.
  • Arterlerin içinde plak oluşumunu önler.
  • Şeftali güçlü bir demir kaynağıdır.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır
  • Zeaksantin gibi önemli antioksidanlar içerir.

Boşaltım sistemi, karaciğer, kardiyovasküler, sinir sistemleri ve ayrıca kas-iskelet sisteminin doğru gelişimini sağlamaya yardımcı olan şeftali, çocuk yaşlarda tüketildiğinde, bu bölümlerle alakalı kronik hastalıklarından kendini başarıyla koruyabilir. Bir yaşına kadar bebekler için günlük şeftali posası normu 50 gramdan fazla değildir. Bu kadarlık bir ölçü bebeğin vücudunu gerekli tüm vitaminlerle doyurmak için yeterli olacaktır.

Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali hakkında Sık Sorulan Sorular

Reçel ve komposto için kullanılan bol sulu ve yumuşak sonbaharın en sevilen meyveleri arasındadır. Bol miktarda A, B3, C vitaminleri ve folik asit, betakaroten, potasyum bulunduran şeftali hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemine yardımcı olur. Şeftali doymuş yağ içermez, Aşağıda şeftali hakkında sık sorulan sorular bulunmaktadır.

Şeftali Kanseri Önler mi?

Taze şeftali ve nektarin insan vücudunda bağ dokusu oluşturmak için gerekli olan bir antioksidan ve C vitamini kaynağıdır. C vitamini bakımından zengin gıdaların tüketimi, kişinin enfeksiyonlara karşı direnç geliştirmesine yardımcı olur ve bazı kanserlere neden olan zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Özellikle şeftali C vitamini yönünden nektarine göre daha zengin. Şeftali ve nektarinde bulunan bileşikler meme kanseri, beyin tümörü ve prostat kanseri gibi bazı hastalıklara karşı koruma sağlayabiliyor.

Şeftali Kansızlığa İyi Gelir mi?

Anemi (kansızlık), vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerinin üretiminde gözle görülür bir düşüş gördüğünde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu nedenle demir, bu hücrelerin düzgün üretimi için bir zorunluluktur.

Demirin vücudumuzda sağlıklı bir şekilde emilimini C vitamini artırır. O nedenle demir içeren ve C vitamini içeren gıdaları birlikte tüketmek kansızlığı önlemede önemli bir etkendir. Şeftali gibi meyveler C vitamininden zengin meyveler olarak kansızlığı önlemede etken yiyeceklerden diyebiliriz.

Şeftalinin Kalorisi Ne Kadar?

Şeftali tüketmeyi seven ancak diyetlerine zarar verip vermeyeceğinden emin olamayan kişiler, kalori kontrolünü yapma ihtiyacı duyarlar. Şeftalini bir adedi ortalama 200 gram gelmektedir. 200 gramlık bir şeftali 78 kalori etmektedir. Büyük boy bir şeftali 117 kalori kadar gelebilir. Bu düzeylerin çok da düşük olduğunu söylemek zordur.

Bu sebeple diyet yapıldığı dönemde kontrollü olarak tüketilmesi önemlidir. Şeftaliyi içecek olarak tüketmeyi düşünen kişiler daha yüksek seviyede kalori alırlar. 200 ml. alan bir bardağın içerisinde şeftali suyu 115 kalori gelir.

Bu değerlere dikkat edilirse gün içerisinde 1 adet kullanımı sakıncalı olmayacaktır. Şeftali tüketimi bir yandan insanların çok ciddi şekilde fayda görmesini sağlarken bir yandan da yüksek seviyede kalori almasına sebep olabilecektir. Bu sebeple de günde tek bir şeftali yeterli olabilir.

Kaliteli Şeftali Nasıl Seçilir?

Şeftali neredeyse her zaman aromatiktir ve görünüşte çekicidir. Bununla birlikte, bu meyvenin ana dezavantajıdır, çünkü zengin aroma ve parlak kabuk genellikle olgunlaşmamış küspeyi düşük tadı ile gizler. Bu nedenle kaliteli meyvelerin seçimi birçokları için gerçek bir zorluk haline gelir. Yüksek kaliteli bir şeftali her zaman yumuşaktır, ancak aynı zamanda yüzeyde yeşil lekeler olmadan dokunulduğunda elastiktir.

Şeftali Kalbe İyi Gelir mi?

Potasyum, kalp atış hızını ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir. Sinir iletimi ve hücre fonksiyonları için önem taşımaktadır. Potasyum aynı zamanda karbonhidratların kullanılması, kas dokularının elektrolit dengesinin sağlanması ve düzenlenmesinde yardımcı olur.

Potasyum yetersizliği hipokalemiye (kalsiyum seviyelerinde düşüklüğe) neden olur, kas güçsüzlüğü görülür ve düzensiz kalp atışlarına yol açar. Şeftalinin faydaları arasında hipokalemi oluşumunu engellemesine yardımcı olması da yer alır.

Şeftali Kan Basıncını Düzenler mi?

Şeftali, vücuttaki fazla sodyumun idrar yoluyla atılmasına yardımcı olan ve yüksek tansiyonu önleyen bir mineral olan iyi miktarda potasyum içerir. Ayrıca şeftali, kan damarlarının sağlığını ve elastikiyetini artıran, kan dolaşımını kolaylaştıran ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan antioksidan bileşikler olan C vitamini ve beta-karoten bakımından zengindir.

Şeftali Zayıflatır mı?

Şeftalinin faydaları olarak ilk bilmeniz gereken şey, bu tatlı meyvenin kilo verdirici özelliği olmasıdır. Şeftali, gün boyunca açlığı kontrol ederek tokluk hissini artırmaya yardımcı olan az miktarda karbonhidrat ve iyi miktarda lif içerdiğinden glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Şeftali, düşük yağ ve karbonhidrat içerdiğinden, kilo vermek isteyen ve diyet yapan insanlar için düşük kalorili harika bir meyve seçeneğidir.

Şeftali Diyabete İyi Gelir mi?

Şeftalinin faydalarından ölçülü bir şekilde şeker hastaları da istifade edebilir. Şeftali düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekeri seviyelerinin dengesini destekler, şeker hastalığını önler ve hâlihazırda hastalığı olanlarda kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. Ayrıca şeftali, pankreas hücrelerini serbest radikallere karşı korumaya, insülin fonksiyonlarını iyileştirmeye ve insülin direncini ve diyabeti önlemeye yardımcı olan beta-karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir.

Şeftali Kolesterolü Düşürür mü?

Kolesterolden şikayetçi olanlar da şeftalinin faydalarından yararlanabilir. Çünkü şeftali, vücuttaki yağ emilimini azaltan, kandaki “kötü” kolesterol seviyelerinin, yani LDL’nin azaltılmasını destekler. Kalp krizi ve ateroskleroz gibi hastalıkları önleyen iyi miktarda çözünür ve çözünmez liflere sahiptir.

Şeftali, antosiyaninler ve flavonoidler gibi büyük miktarda antioksidan etkiye sahip bileşikleri içerdiğinden, serbest radikallerle mücadeleye yardımcı olur, yağ hücrelerinin oksidasyonunu önler ve kandaki kolesterol seviyelerini dengeler.

Şeftali Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Şeftali ağacına düzenli bakım ve budama işlemleri yapılırsa ağaç uzun ömürlü ve meyveleri ise kaliteli olur. Şeftali ağaçlarında budama işlemi genellikle kış aylarında ve havanın çok soğuk olduğu dönemlerde yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok sert ve soğuk geçmediği bölgelerde ise, sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budama işlemi yapılır.

Kış sonunda ise ağaçlar yeniden açana kadar devam edilir. Çok soğuk olan bölgelerde ise budama yapılacak bölgelerin zarar görmemesi için çok soğuklar geçtikten ama ağaçlar daha uyanmadan önce yapmak gerekir.

Şeftalinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Tıbbi düzeyde şeftali, görüşü iyileştirmek, saç ve tırnaklara direnç kazandırmak, mukoza zarlarını iyileştirmek ve kemik ve dişleri güçlendirmek için önerilen bir meyvedir. Stresle mücadele edilmesi ve eklemlerde veya gutta iltihaplanmanın giderilmesi önerilir.

Öte yandan şeftalinin sinir sistemine faydasını garanti eden, kardiyovasküler ve dejeneratif bozuklukları önleyen bilimsel kanıtlar var. Aynı şekilde kandaki glikoz ve kolesterol seviyelerini kontrol ederek bağışıklık sisteminin düzenlenmesine katkıda bulunur.

Sık tüketilmesi, serbest radikallerin zararlı etkisini düzenlediği için ülser oluşumunu önleyerek bağırsak duvarlarını korur. Yüksek karotenoid, C vitamini ve selenyum içeriği sayesinde şeftali mükemmel bir antioksidan olarak kabul edilir.

Sindirim açısından şeftali, karaciğerin sindirim işlevini destekleyen hafif bir besindir. Bu anlamda safra üretimine katkı sağlarken, yağların emilimini ve parçalanmasını da kolaylaştırır. Şeftali, karaciğer fonksiyonu sırasında safra üretimini aktive ederek safra yetmezliğini iyileştirmeye yardımcı olduğu için kolinerjik bir meyvedir.

Öte yandan şeftali suyu, safra kesesi taşları ve böbrek taşlarını çözmek için kullanılan asidik ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Benzer şekilde şeftalilerin müshil özellikleri vardır ve bu da onları kabızlığı gidermede etkili kılar. Genel olarak şeftali meyvesi, sağlıklı kalmak için temel temel gıdalardan biri olarak kabul edilir.

Şeftalinin Zararları Nelerdir?

Sindirim sistemini hızlandıran şeftali kabızlık sorununu çözebilir ancak fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Yüksek potasyum içeriğine sahip olan meyve aşırı tüketildiğinde böbreklerin yükünü artırır. Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir.

Aşırı şeftali tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Şeftali K vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aşırı tüketimi K vitamini alımını artırır, K vitamini yüksekliği hamile kadınlarda kanama riskini artırır.

Şeftali kabuğunda yer alan tüyler hamile kadınların boğazını tahriş edebilir. Ayrıca kabuğu boğazı kaşındırır. Gebelik döneminde şeftali alerjisi nedeniyle tüketimine dikkat edilmelidir. Şeftalinin aroması ve yumuşak bir meyve olması böceklerin ilgisini çeker.

Bu yüzden şeftali üretiminde zirai ilaç kullanımı fazla olur. Bu durum pestisit kalıntısını artırır. İyice yıkanmadan tüketilmesi mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve hatta zehirlenmeye yol açabilir. Şeftali çekirdeği zehirlidir, yendiğinde zararlı etki yaratabilir. Şeftali yaprağı da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Uzun süre şeftali çayı kullanımı zehirleyici etki yaratabilir.

Şeftali Sirkesi Nasıl Yapılır?

YouTube video

Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, şeftalinin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu