Bitkiler

Yer Elması Nedir Yer Elması Neye İyi Gelir?

Şekil itibariyle pek göz alıcı bir sebze olmayan yer elmasının faydaları ve iyi geldiği hastalıklar nelerdir?

Yer Elması Nedir Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Nedir Yer Elması Neye İyi Gelir? Rengi ve dokusuyla patatese benzeyen yer elması, patatesten farklı olarak üzerinde iri iri yumrular olmasıyla bilinir. Yer elması çiğ tüketilebildiği gibi pişirilerek de tüketilebilir. Birçok hastalığa iyi gelen yer elması tohumla değil, yine tıpkı patates gibi kendinden bir parça kesilerek toprağa gömüldüğünde filizlenir ve çoğalır.

Papatyagiller ailesinden bir bitki olan yer elmasının kanser, kalp ve kemik hastalıklarının oluşma aşamasını yavaşlattığı ve oluşma aşamasından önce kullanıldığında da oluşma riskini azalttığı görülmüştür. Şeker hastalığı ve kansızlığı faydalı olan ve çok köklü bir sebze olan yer elması bazı ülkelerde Tupinamba olarak da bilinir.

Yer Elması Nedir?

Yer elması toprak altında yetişen bir kış sebzesidir. Papatyagiller ailesine bağlı olup, anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Dikildikten kırk hafta sonra sökülür. Sağlık için de oldukça faydası olan yer elmasının içerisinde yüksek oranda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Her yaştan kişinin yer elması tüketmesi sağlık açısından bir hayli önemlidir.

Yer elmasının baharat olarak da kullanılabilen bitkisine göz atmak gerekirse, belirgin özellikleri, uzun yıllar boyunca yeniden çoğalabilen bu bitkinin üç metreye kadar uzayabilmesidir. Diğer kök bitkilerine benzer şekilde uzun süre yeşil kalan bir yapısı vardır.

Yer elmasının kök yapısı incelendiğinde ise sadece bir sene ömürlü bir kökünün olduğu ve sebze olarak sadece senede bir kez yetiştiği görülür. Yaz aylarında dikilen kök sonbahardan sonra bir daha kendini yenilemez ve ölür. Yumurta şeklindeki yaprakları ise yazdan sonbahara kadar yeşil kalır.

Yaprakları yaklaşık on santim civarına ulaşırken ağırlık olarak da on veya yirmi gram arasında değişir. Yaprak ve dalları tüysüzdür. Yer elması çiçeğinin papatyaya benzerlik göstermesi onun neden papatyagiller ailesinden olduğunu daha iyi açıklar. Sarı renkteki çiçeği aynı zamanda ayçiçeğine de benzetilebilmektedir.

Çiçeğinin bazı bölgelerde ekim ayından önce açtığı görülürken sıcaklık ve yükseklik bakımından kısmen farklı yerlerde ağustos ayı itibarı ile açtığı da görülür. Çiçeğinin yapraklarının büyüklüğü ise yine dört veya altı santim arasında değişir.

Temmuz ve ağustos aylarında toprağa yerleşmesi gereken yer elması, kökleri yetişinceye kadar bünyelerinde topraktan aldıkları karbonhidratı saklarlar. Köklerinin toprağa yerleştirilme biçimi olarak patatese ve havuca benzerlik gösteren yer elmalarının, kökün toprağa yerleştirilmesinden yaklaşık elli hafta sonra topraktan çıkarılarak tüketilmesi gerekir.

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elmasının patates ve diğer kök bitkilerinden farklı olarak tatlı olmasını içerdiği inulin nedeniyledir. İnulinin ne olduğuna daha yakından baktığımızda bu içeriğin aynı zamanda soğan, sarımsak, pırasa, enginar ve hindiba gibi diğer kök sebzelerinde de bulunduğunu görürüz.

İnulin; uzmanlar tarafından şeker hastaları, kalp hastaları ve kemik problemi yaşayanlar için önerilen önemli bir içeriktir. Aynı zamanda kanser hastalarına da iyi geldiği gözlemlenmiştir. Yer elmasının yapılan araştırmalarda içerisinde nişasta bulundurmadığı kanıtlanmıştır ve bu durum şeker hastalarının yer elmasını güvenle kullanabilmelerini sağlamıştır.

Aynı zamanda yer elması düşük kalorisi ile de kilosunu korumak için diyet yapanların tüketebileceği gözde sebzelerden bir tanesi haline gelmiştir. Yer elmasının aynı zamanda lifler bakımından zengin içeriği, bağırsakların çalışmasının düzenlemesine de yardımcı olur.

Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayan bu lifler aynı zamanda tokluk hissini arttırarak yer elmasının yine diyet yapanların tercih ettiği bir sebze olmasını sağlar. Sahip olduğu bu zengin lif içeriği ile bağırsak problemi olanlar ile kilo vermek isteyenlere önerilen bir sebzedir. Zengin besin değerleri kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı olmaktadır.

Öksürüğü kesmek için yine yer elmasının tüketilebileceği bilinmektedir. Bu durumda yer elmasının çorbasının yapılması ya da suyunun içilmesi önerilmektedir. İki durumda da göğsü yumuşatarak öksürüğü azalttığı görülmüştür. Yer elmasının bir diğer önemli etkisi ise kronik romatizma ağrıları çekenler üzerinde görülmektedir.

Bu tür sorunlara sahip olan kişilere düzenli olarak yer elması tüketmeleri önerilir. Aynı zamanda içeriğindeki besin değerleri ile çocuğunu emziren annelere tüketmeleri önerilen bir sebzedir. Bu durumda anne sütünün çoğalmasında önemli rol oynar.

Yer elmasının faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi önemli bir faktördür. Şayet tümüyle yer elmasının faydalarını zikredecek olursak; vitaminler ve değerli mineraller bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olan yer elmasının faydaları, maddeler halinde aşağıdaki gibidir:

  • Stresin etkilerini azaltır, sakinleştirir.
  • Yüksek A ve B vitamini içerir.
  • Afrodizyak etkisi bulunur.
  • Sinir sistemini korur.
  • Halsizlik ve yorgunluğu azaltır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Saça ve cilde iyi gelir.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Mide ağrılarını hafifletir.
  • Bağışık sistemini güçlendirir.
  • Yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
  • Düşük kalorilidir.
  • Kilo vermeyi destekler.
  • Nişasta içermez.
  • Romatizma ağrılarını hafifletir.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Şeker hastalığına olumlu etki sağlar
Yer Elması Nedir Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

01 – Basurun neden olduğu ağrıyı engeller. Bir tane yer elması haşlayın. İyice ezip basurun olduğu yere sürün. Bir süre bekledikten sonra ılık suyla yıkayın. Bir süre sonra ağrının dindiğini göreceksiniz.

02 – Göğüs iltihaplanması ve ağrıları içinde ideal besindir. Sürekli öksürüğü keser. Akciğerlerin hasar almasının önüne geçer. Balgam yoluyla iltihabı vücuttan atar.

03 – Yer elmasının haşlanmış suyuyla saçlarınızı yıkadığınızda saç köklerinin diplerini güçlendirir. Dökülme ve yıpranmayı önler. Saçlarınız daha canlı ve sağlıklı görünür.

04 – Böbreklerin işlevselliğini artırarak taş ve kum oluşumunun önüne geçer. Böbrek üstü bezleri çalıştırarak da vücudun susuzluk çekmesini engeller.

05 – Sadece şeker hastaları değil, kilo vermek isteyen sağlıklı kişilerde bu besinle diyet yapabilir. İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süreli tokluk hissi verir.

06 – Düzenli tüketildiğinde vücudun enerjisini de yükselterek yağ yakarken yorgunluk ve stres hastalıklarına zemin hazırlayan belirtileri önler.

07 – Kanserin önüne geçmek için antioksidan bakımından zengin besinler gerekir. Özellikle sindirim sistemindeki organlarda kanserin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

08 – yer elmaları cilt bakımı için en doğal yol anti aging yüklü besinlerdir. Anti Aging maddesi cildin daha diri ve genç kalmasını sağlar. Hücrelerin yenilenme hızını artırır.

09 – Şeker hastaları için uzmanlar kandaki şeker oranını etkilemeyen besinler tüketmelerini önerir. Yer elması ideal besinler arasında yer alır.

10 – Romatizma iltihabı giderek yaygınlaşan hastalıklar arasındadır. Bunun içinde çok az besin bulunur. Yer elması bu bakımdan faydalı bir besindir.

Yer Elması Nasıl Tüketilir?

Yer elmaları her ne kadar patates gibi kendinden çoğalan köklerden olsa da patatesten farklı olarak tatlı bir tadı vardır. Suyu çıkarılıp içilebileceği gibi, patates gibi kızartılması ya da tuzlu suda kaynatılarak, pişirilerek tüketilmesi de mümkündür.

Aynı zamanda salatalara rendelenebilen ve zeytinyağlı şekilde de tüketilebilen yer elmasının her ne kadar elma olarak isimlendirilmiş olsa da aslen bir sebze olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden yer elmasının farklı yörelerimizde ve dünya üzerinde yapılmış yer elmasından mamul birçok yemek çeşidi mevcuttur.

Yer elmasının sadece soyularak, pişirilmeden yenmesi de mümkündür ve en çok bu şekilde faydasını gösterdiği bilinmektedir. Pişirme ve tüketme bakımından da kolay bir sebze olduğu için genç, yaşlı herkesin tüketmesi önerilir.

Yer Elması Hakkında Sık Sorulan Sorular

YouTube video

Yer Elması Çiğ Yenir mi?

Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.

Yer Elması Çok Yenirse Ne olur?

Yer elması, prebiyotik etkiye sahip bir lif türü ve bağırsak düzenleyicisi olan inülin açısından zengindir. Bununla birlikte, bazı insanlarda bu life karşı hassasiyet meydana gelir ve bu durum şişkinliğe, karın ağrısına ve sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

Yer Elması Cinsel Gücü Artırır mı?

Yer elması, özellikle A ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Ayrıca kalsiyum, demir ve fosfor da ihtiva eder. Yer elması özellikle cinsel gücü arttırıcı etkisiyle bilinir. İçerisinde bulunan mineraller de kansızlığa karşı önemli bir yardımcıdır.

Yer Elması Yüksek Tansiyona İyi Gelir mi?

Yer elmasının en etkili faydaları arasında yüksek tansiyonu düşürmesi de yer almaktadır. Sürekli yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerin, tansiyonu dengelemeleri açısından düzenli olarak yer elması tüketmeleri önemlidir. Özellikle zeytinyağlı olarak pişirildiğinde günlük beslenme rutininiz için en sağlıklı besinlerden biri de yer elmasıdır.

Yer Elması Zayıflatır mı?

Yer elmasının 100 gram kadarında 75 kalori bulunur. Bu kalori miktarı diyet sırasında oldukça işimize yarayacak bir sayıdır. Diyette haftada 2 öğün yer elması tüketmek uzun süre tok kalarak diyet yapmamıza yardım edecektir. Yer elmasının düşük kalori sağlamasının yanı sıra diyet sırasında bir diğer önemli özelliği de uzun süre tokluk hissi vermesidir.

Yer Elmasının Kalbe Faydası Var mı?

250 gram yer elmasında yaklaşık 1150 mg potasyum vardır. Potasyum da artık hepinizin bildiği gibi, başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Kalp yetersizliği yaşayan hastalar idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrarla birlikte potasyum kaybı da olabilir.

Yer Elması Nasıl Temizlenir?

Yer elması patates gibi toprak altında büyüdüğü için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.

Yer Elması Grip ve Nezleye İyi Gelir mi?

C vitamini bakımından oldukça zengin olan yer elması, kış aylarında meydana gelen grip ve nezle gibi solunum yolları hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığa iyi gelir. Böbrekleri toksinlerden arındırır ve böbrek sağlığını korur.

Yer Elmasının Tadı Neye Benzer?

Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker yani diyabet hastaları ve tansiyon hastaları da korkmadan tüketebilir.

Yer Elmasının Zararları Nelerdir?

Yer elmasının bilinen bir yan etkisi veya zararı tespit edilmemiştir. Ancak alerjik reaksiyonu olan kişiler bu konuda biraz hassas davranmalıdırlar. Hangi maddelere alerjileri olduğunu biliyorlarsa ve o maddelerden yer elmasının içerisinde varsa çok az tüketmeli veya işi şansa bırakmamak için hiç yememelidirler.

Bunun dışında çok fazla tüketilirse safra kesesinde taş oluşmasına sebep olabilir. O nedenle abartıya kaçmadan yenmesinde fayda vardır. Yine kronik bir hastalığı olup da sürekli ilaç kullanan kişiler doktorlarına danışmadan yer elmasını yememelidir. Bu kural diğer tüm besinler için de geçerlidir.

Kabızlığa İyi Gelen Yer Elması Salatası

YouTube video

Yer Elması Nedir Yer Elması Neye İyi Gelir? adlı konumuza son verirken, yer elmasının faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu