Bitkiler

Tarçın Nedir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kendine Özgü Aromasıyla Binlerce Yıldır Kullanılan Tarçın Nelere İyi Gelir? Fayda ve Zararı Nelerdir?

Tarçın Nedir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Tarçın Nedir Hangi Hastalıklara İyi Gelir? İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. Milattan önce 3000 yılında Çinliler tarafından kullanılıyordu. Avrupa’da 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar en değerli ve pahalı baharatlarından biri sayılıyordu. Tarçın için esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir.

Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır.

Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır. Mutfakta Kullanılışı Kuzu eti, tas kebabı, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler ve benzeri ürünlere katılarak tüketilir.

Tarçın Nedir?

Tarçın ağaçlarının sapları kesilerek tarçın yapılır. İç kabuk daha sonra çıkarılır ve odunsu kısımlar çıkarılır. Odunsu kısımlar kuruduğunda, tarçın çubukları adı verilen rulolar halinde kıvrılan şeritler oluşturur. Bu çubuklar, tarçın tozu oluşturmak için öğütülebilir. Tarçının farklı kokusu ve tadı, sinnamaldehit bileşiğinde çok yüksek olan yağlı kısımdan kaynaklanmaktadır.

Bilim adamları, tarçınların sağlık ve metabolizma üzerindeki güçlü etkilerinin çoğundan bu bileşiğin sorumlu olduğunu belirtiyor. Tarçın tropik ülkelerde yetiştiğinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Günümüzde başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

2 ila 5 yaşındaki Tarçın fidesinin gövdesi yerden 50 santim yukarıdan kesilince bitkinin kütüğünden yetiştiği yöreye ve toprağa göre şıvgınlar çıkar. Bu şıvgınların kabukları soyulur. Kabukların dışındaki mantarsı kabuk atılarak iç kabuklar iç içe geçirilerek kurumaya bırakılır.

Tatlılardan yemeklere ve hatta bitki çaylarına kadar pek çok yiyecek ve içecek için yaygın bir kullanım alanı sunan tarçın, sağlık açısından da oldukça faydalı olan değerli bir baharat türüdür. Lezzet amaçlı kullanımının yanı sıra sağlık üzerindeki faydaları nedeniyle aynı zamanda fonksiyonel besinler olarak adlandırılan ve sağlığın geliştirilmesi için bir takviye olarak da kullanılabilen besin grubu içerisinde yer alır.

Özellikle birçok tatlı tarifinin içerisinde lezzetlendirici olarak yer alır. Çok önemli faydalarının olmasına rağmen birçok fonksiyonel besin lezzetsiz ve tüketilmesi zor olduğundan tercih edilmezken; tarçın lezzetiyle de dikkat çeker. Ortaçağdan itibaren öksürük, boğaz ağrısı ve artrit gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılan tarçın, günümüzde de pek çok hastalıktan korunmada etkili olduğu bilinen değerli bir baharattır.

Faydaları açısından bilimsel araştırmalara sıklıkla konu olan ve pek çok olumlu etkisi araştırmalarla kanıtlanmış olan tarçın, sağlığını korumak isteyen bireylerin mutlaka düzenli olarak tüketmesi önerilen besin türleri arasındadır.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın, yüzyıllardır geleneksel Ayurveda ve Çin tıbbında ilaç olarak kullanılmıştır. Sindirim ve mide-bağırsak şikâyetleriyle bağlantılı yararları ile bilinen tarçın günümüzde de mide ekşimesi, hazımsızlık ve mide bulantısı için evlerde kullanılmaktadır. Bilimsel araştırma karmaşıktır ve sürekli gelişim göstermektedir.

Araştırmacılar; herhangi bir takviyenin, ilacın veya yiyeceğin faydalarını kanıtlamak için yıllarca sürebilen bir süreci üstlenir. Tarçınla ilgili birçok araştırma halen devam etmektedir. Tarçının sağlığa iyi gelebilen özelliklerinin çoğu, içinde doğal olarak bulunan sinnamaldehit adı verilen bir maddeden gelir. İşte tarçının insan sağlığına iyi gelebilen bazı faydaları aşağıdaki gibidir:

Tarçın Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kilo vermek veya formunu korumak isteyenlerin güvenle tüketebileceği bir besin olan tarçın, kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesini sağlayarak açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçer. Bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzenler, kabızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur.

Tarçın Nedir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

 Besinlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak öğünlerin ardından elde edilen tokluk hissinin süresini uzatır. Tüm bunlar diyet uygulayan kişilerde başarı oranının yükseltilmesine yardımcı olur. Sağlık üzerinde olumlu etkileri çok fazla olan tarçının, tüm bu faydalarına karşın kalori içeriği oldukça düşüktür. Bu nedenle diyet yapanlar de dâhil olmak üzere herkes tarafından güvenle kullanılabilir.

Tarçın Göz Sağlığına Fayda Sağlar

Bazı çalışmalar tarçının diğer bitkilerle birlikte kullanıldığında konjonktivit ve kuru göz gibi göz bozukluklarının tedavisinde faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu konuda tarçın ve zerdeçal öne çıkmaktadır. Ancak bunun tam olarak kanıtlanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtilmiştir.

Tarçın Annelerde Süt Üretimini Destekler

Tarçın, emziren annelerin güvenle kullanabileceği baharat türlerinden bir tanesidir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar tarçın tüketiminin süt üretiminin artması ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir.

 Gebelik döneminde oluşan cilt sorunlarının giderilmesinde de önemli etkileri bulunan tarçın düzenli olarak tüketildiğinde cilt elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu önler, derideki döküntü, tahriş ve iltihap sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur.

Emziren annelerde güvenle kullanılabilen bir baharat olmasına karşın tüm besinlerden kaynaklanabilen olası alerji risklerine karşı tarçın tüketmeye yeni başlayan anneler birkaç gün boyunca bebeklerini takip etmeli, herhangi bir yan etki görmesi halinde tüketimi bırakarak doktora başvurmalıdır.

Tarçın Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur

Tarçının faydaları arasında en önemli olanlardan bir diğeri ise Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarda ilerleyişi yavaşlatması ve hastalığı yatıştırmasıdır. Bazı bilimsel çalışmalarda düzenli tarçın tüketiminin Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı düşünülen tau proteininin beyindeki üretimini engellediği görülmüştür.

Buna ek olarak motor duyusal aktiviteleri ve nöronların sağlığını koruyarak Parkinson hastalığına karşı korur, mevcut hastalarda ise hastalığı yatıştırmaya yardımcı olur. Bilişsel fonksiyonları destekler, hafızayı güçlendirir ve çevresel etkilere duyarlılığı arttırır.

Tarçın Cildinizi Güzelleştirir

Tarçının, vücutta kollajen üretimini geliştirdiği bulunmuştur ve bu da cildin genç ve sağlam olmasını sağlar. Tarçın ile yapılan peeling, cildi ve saç derisini besler. Tarçını evde yüz bakımında ve sivilce tedavisinde de kullanabilirsiniz.

Tarçın Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır

Dünyada en çok ölüme neden olan hastalık grubu kalp ve damar hastalıklarıdır. Kardiyovasküler hastalıklar olarak da adlandırılan bu hastalık grubunun gelişiminde risk faktörleri arasında ise genetik yatkınlıktan sonra ikinci en önemli neden diyabet hastalığıdır. Tarçın, bu iki kronik hastalığa karşı vücutta önemli bir koruma sağlayan mucize bir besindir.

Tarçının sağlık üzerindeki faydaları arasında en çok bilinenlerden bir tanesi kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olmasıdır. Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında Tip 2 diyabet hastalarında günde bir gram tarçın tüketiminin kan parametrelerinde olumlu değişikliklere yol açtığı tespit edilmiştir.

Bu sayede tarçın diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken sağlıklı bireylerde insülin direncinin gelişimini önler. Aynı zamanda tarçın, kolesterolün dengelenmesine de yardımcı olur. Total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olan tarçındır.

Düzenli olarak tüketildiğinde hem diyabet hem de kardiyovasküler hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar. Kan basıncının düşürülmesi üzerinde de etkileri bulunan tarçın, hipertansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında tutulmasına destek olur.

Tarçın Diş ağrısına iyi Gelir

Ağızdaki bakterilerin çoğalması dişlerde plak ve diğer hastalıkların oluşmasına yol açar. Tarçın, bol miktarda anti bakteriyel özelliklere sahiptir ve düzenli olarak alındığında dişleri sağlıklı tutar. Ağrıyan bir dişe ve etraftaki bölgelere iki damla tarçın yağı sürmenin diş ağrısı ve diş çürümelerini azalttığı tespit edilmiştir.

Tarçın Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar

Tarçının vücuda sağladığı olumlu etkilerden bir tanesi de inflamasyonu azaltmasıdır. Eski çağlardan beri bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin iyileştirilmesinde tarçının kullanılmasının nedeni de budur. İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Bu enfeksiyonlar nedeniyle vücutta oluşabilecek hasarların önüne geçilmesinde de oldukça etkilidir.

Anti inflamatuar etkisi sayesinde özellikle kronik hastalıklarda hastalığın vücutta yol açabileceği harabiyetleri önlemeye katkı sağlarken tedavi sürecinde başarı oranının artırılmasına da destek olur.

Tarçının Antioksidan İçeriği Yüksektir

Tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türlerinden bir tanesidir. En güçlü antioksidanlar arasında yer alan flavonoidler, polifenol ve fenolik asit tarçında bol miktarda yer alır. Bu bileşenler vücutta serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Bu sayede hemen hemen tüm kanser türlerine karşı önemli bir koruma sağlar.

Buna ek olarak yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirir, iltihap hastalıklarına karşı korur ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği, doğal bir gıda koruyucusu olarak görev yapabilecek kadar yüksektir.

Tarçın Nedir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kabuk ve Toz Tarçın Nasıl Tüketilmelidir?

Kabuk tarçın kabuk şeklinde olan tarçın olmaktadır. Kabuk tarçın çaylarda veya diyet için kullanılan su ile karıştırılarak içilebilmektedir. Kabuk tarçın soğuk servis yapılan yiyeceklerde tercih edilmektedir. Sağlık için kullanılan kürlerde de kabuk tarçından faydalanılmaktadır.

Toz tarçın ise toz halinde olduğu için özellikle tatlılarda üzerine serpilerek kullanılmaktadır. Sıcak sütlü içeceklerde de toz tarçın daha hafif olduğundan tercih edilmektedir. Kabuk tarçın daha ağır etki bıraktığından ve tadını hemen almak mümkün olmadığından her yiyecek için tercih edilmemektedir.

Ayrıca tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Nitekim direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. Bununla birlikte kaynar su ile hazırlanan tarçın çayı da faydalarından yararlanmak isteyenler için idealdir.

Eğer ağrı kesici özelliklerinden ve cilde olan faydalarından yararlanmak istiyorsanız, aktarlarda kolayca bulunan tarçın yağını kullanabilirsiniz. Bu yağı ağrılı bölgelere iki damla şeklinde uygulayabilir, masaj yaparak cilde yedirebilirsiniz.

Tarçınlı Su Nasıl Yapılır Ne İşe Yarar?

Tarçınlı su iştahı bastırır ve uzun süre tok tutmasıyla bilinir. Anti bakteriyel özelliği sayesinde sindirimi zorlaştıran bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Kötü kolesterolü düşürdüğü için, günde bir bardak tüketilebilir.

Tarçınlı su yapımı için, 1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın. Suyun içerisine 3 adet çubuk tarçın ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın ekleyerek karıştırın. Su soğuduktan sonra süzerek içebilirsiniz. Tatlandırmak için, karanfil veya elma dilimleri ekleyebilirsiniz.

Günlük Tarçın Tüketim Miktarı Ne Olmalı?

Önerilen dozda tarçın takviyesi veya özü yoktur. Tablet şeklinde kullanıldığında, pek çok çalışmada yan etkilerden kaçınmak için tarçının genellikle karbonhidrat açısından zengin bir yemekle birlikte alınan günlük 500 miligram ile 6 gram (1 çay kaşığı) arasında tüketilmesi tavsiye edilir.

Öte yandan seylan tarçını, kasia tarçınından çok daha az kumarin içerdiğinden tedavi için kullanım açısından her zaman daha iyi bir seçenektir.

Tarçının Zararları Nelerdir?

Tarçının yan etkileri çok azdır. Ancak yine de kronik hastalıkları bulunanlar, ilaç kullananlar ve alerjik reaksiyonları olan kişiler düzenli olarak tarçın tüketmeye başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır. Çünkü her bitki ölçek miktarını aştığında hiçbir zararı olmasa da yine zarar verir.

Yoğun tarçın kullanımı, ağzınızı ve dudaklarınızı tahriş ederek küçük yaralara neden olabilir. Bazı kişilerin de tarçına alerjisi olabilir. Tarçını cilde sürmek kızarıklık ve tahrişe neden olabilir.

Tarçının kan şekerini düzenlemesi bir fayda olarak görülse de, fazla tüketimi durumunda tarçın kan şekerinin fazla düşmesine neden olabilir ve bu da pek çok sağlık problemini beraberinde getirir.

Ve yine düzenli olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, tarçın takviyesi kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Örneğin, kasia tarçın yüksek miktarda kumarin içerir, bu da yüksek miktarlarda tüketildiğinde karaciğer toksisitesine ve hasar görmesine neden olabilir.

Tarçın Kürü Nasıl Yapılır?

YouTube video

Tarçın Nedir Hangi Hastalıklara İyi Gelir? adlı konumuza son verirken, tarçının faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu