Bitkiler

Semizotuna Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey

Çiğ Olarak Tüketebileceğiniz Gibi Pastaya ve Böreğede Katabileceğiniz Semizotunun Faydaları ve Zararları

Semizotuna Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey

Semizotuna Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey; pirpirim diyerek de adlandırılan ve semizotugiller familyasından bir bitki olan, yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan sebzeye semizotu denir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.

Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa’da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara koyulur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır. Kimi yörelerde ise semizotunun yemeği yapılır. Bu yemeğin yapılışı için Semizotu Yemeği Tarifi adlı konumuzu inceleyebilirsiniz.

Semizotu Nedir?

Semizotu ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde yetişen yapraklı bir sebzedir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dâhil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı çeşitler ile mutfaklarımızı süslemektedir.

Gövdesi toprak üzerine yatık, yaprakları oval, pürüzsüz ve etli olan semizotunun, sapları sarı ve kırmızımsıdır. Genellikle sarı renkli çiçekleri olur. Yaz aylarında yetişen semizotunun yabanilerine tarla ve bahçelerde, dağda bayırda kolaylıkla rastlanabilir. Genellikle ekili alanların arasındaki ince ve çıplak alanlarda büyür.

Bazı yörelerde semizotu yaprakları koparılarak yoğurda karıştırılır, yemeklerin arasında böylece bir çeşni olarak tüketilir. Sıfır kalorili bu besinin, sağlığa her bitkide olduğu gibi büyük katkıları bulunmaktadır.

Maksimum fayda yabani ve tazesinden sağlanır. Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır. Aşağıda da semizotunun kullanım çeşitleri bulunmaktadır:

  • Balıkla birlikte garnitür olarak servis edebilirsiniz.
  • Semizotundan salata, cacık, yapabilirsiniz.
  • Böreklerde iç malzeme olarak kullanabilirsiniz.
  • Turşusunu yapabilirsiniz.
  • Ispanak ve ısırgan otuyla birlikte kavurabilirsiniz.
  • Semizotundan çorba ve yemek hazırlayabilirsiniz.

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağıdır. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan semizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.

Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür. Eğer diyet yaparken aç kalıyorum diyorsanız, diyetinize semizotu ile devam ettirmenizde fayda olacaktır. Semizotu yiyerek vücudunuza kalori yüklemesi yapmaz, uzun süre tokluk hissi yakalarsınız. Aşağıda maddeler halinde ve açıklamalarla beraber semizotunun faydalarına yer verdik:

Semizotu Sindirim Sistemine İyi Gelir

Semizotu, Çin tıbbında ishal ve bağırsak kanamasından hemoroit ve dizanteriye kadar pek çok hastalığı tedavi etmek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Semizotunun bu tür sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmesi çoğunlukla dopamin, malik asit, sitrik asit, alanin, glükoz ve diğerleri de dâhil olmak üzere içerdiği pek çok bileşikle bağdaştırılmaktadır.

Semizotu Göz Sağlığına Fayda Sağlar

A vitamini ve beta-karoten, göz sağlığı için önemli bileşenlerdir. Semizotu içerdiği bu bileşenler ile göz hücrelerine saldıran ve yaşla ilgili hastalıklara neden olan serbest radikalleri yok ederek maküla dejenerasyonunu ve kataraktları önlemeye yardımcı olmaktadır.

Semizotu Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Semizotunun içeriğinde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri vücuttaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp krizi risklerini önleyebilir. İçeriğindeki potasyum ise kan basıncını, yani kan damarlarını rahatlatıp kalp üzerindeki gerginliği azaltabilir.

Semizotu Kemikleri Güçlendirir

Semizotu içerisinde bulunan mineraller ile kemik kaybını önlemek isteyen insanlar için sağlıklı bir seçimdir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez, kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli unsurlardır. Bu da milyonlarca insanı etkileyen ve yaşla ilişkili bir durum olan osteoporozun önlenmesinde yardımcı olabilir.

Semizotu Kanseri Önler

Günümüz dünyasındaki en yaygın ve trajik hastalıklardan biri kanserdir, bu nedenle kanser önleyici herhangi bir gıda maddesi oldukça övgüyle karşılanmaktadır. Semizotu içerdiği C vitamini ve A vitamini sayesinde belirli kanserleri, özellikle de akciğer ve ağız kanserlerini önlemek için antioksidan olarak görev yapar.

Bununla birlikte, bitkiye sarı ve kırmızı renklerini veren betalain pigment bileşiklerini de içermektedir. Beta-siyaninler ve beta-ksantinler vücutta anti-mutajenik etkilerle doğrudan bağlantılıdır, yani serbest radikallerin sağlıklı hücrelerde mutasyona neden olmamalarını sağlar ve böylece kanser gelişimini önlemeye yardımcı olmaktadır.

Semizotu Sindirime İyi Gelir

Semizotu, Çin tıbbında ishal ve bağırsak kanamasından hemoroit ve dizanteriye kadar pek çok hastalığı tedavi etmek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Semizotunun bu tür sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmesi çoğunlukla dopamin, malik asit, sitrik asit, alanin, glükoz ve diğerleri de dâhil olmak üzere içerdiği pek çok bileşikle bağdaştırılmaktadır.

Semizotu Zayıflatır

Mutfakta daha çok salata ve mezelerde kullanılan semizotu, et yemekleri ile de lezzetli bir bütün oluşturmaktadır. Öte yandan bazı yörelerin mutfaklarında hamur işlerinde de tercih edilmektedir. Çin ve Hindistan’da ise semizotu, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için geleneksel tıpta kullanılmaktadır.

Semizotu bünyesinde yüklü derecede omega-3 yağ asitleri, lif, A vitamini, C vitamini, B vitaminleri, demir, magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum ve bakır barındırır. Tüm bunların yanında yediğinde tokluk hissi veren semizotu diyet yapanların adeta vazgeçilmezidir.

Semizotuna Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey

Semizotu Kan Dolaşımını Hızlandırır

Semizotunun içeriğindeki demir ve bakır mineralleri kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Bu minerallerin her ikisi de vücudun önemli kısımlarına daha fazla oksijen vererek ve hücreler ile organların iyileşme hızını artırarak dolaşımın hızlandırılması için gereklidir. Ayrıca demir ve bakır saçların uzamasına yardımcı olur.

Semizotu Böbrek Taşı Düşürür

Bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğundan vücudu hastalık yapıcı mikro organizmalara karşı koruyan semizotu, idrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahiptir. Semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır

Semizotu Şeker Hastalığına İyi Gelir mi?

Şeker hastaları semizotu yiyebilir mi?” gibi bir sorunuz varsa, cevabı evettir. Semizotu şeker hastaları için çok faydalı bir sebzedir. Örneğin salatalıklı semizotu salatası, şeker hastaları için iyi bir ara öğün olabilir. Ayrıca kolesterol hastaları içinde ideal bir öğündür. Çünkü semizotu sıfır kolesterol yapar.

Semizotu Diyette Yenir mi?

Bu soruya daha önce cevap vermiştik; lakin tekrar edelim. Düşük kalorili ve yağsız olması ile, kilo vermek isteyenler için de hem iyi bir garnitür hem de iyi bir ana yemek seçeneğidir. Sofranızda yer verebileceğiniz sade veya yoğurtlu semizotu salatası, diyette gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, düşük kalorili bir alternatiftir.

Semizotunun Tohumları Yenir mi?

Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa’dan Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin toprağın dibinde kalan kökü hariç her yeri yenebilir.

Semizotunda Omega 3 Var mı?

İşte mucize tam da burada başlıyor. Evet; semizotundaki asıl mucize; enerji değeri çok düşük kalori olmasına rağmen, omega-3 yağ asidi açısından son derece zengin olmasıdır. Sadece 16kcal/100g kalori içermesine karşın, yağ asitleri açısından bu kadar zengin ve işlevsel olması gerçekten şaşırtıcı bir durum…

Semizotunun Zararları Nelerdir?

Semizotu çok miktarda oksalat içerir ve bu durum böbrek taşı geliştirme eğiliminde olan insanlar için bir sorun oluşturabilir. Ancak yoğurt semizotundaki oksalat oranını önemli ölçüde düşürdüğünden ikisini aynı anda yemek, böbreğe zarar riskini azaltabilir.

Ayrıca kaynar suya sokulup 5 dakika sonra çıkartılırsa diğer yararlı besinlerin çoğunu kaybetmeden büyük miktarda oksalat yok edilebilir. Yine de doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Bunun dışında bilinen bir zararı ve yan etkisi yoktur.

Semizotu Nasıl Tüketilmeli?

https://youtu.be/QkQQWEDK-vs

Semizotuna Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey adlı konumuza son verirken, semizotunun faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu