Hayvanlar Alemi

Lagos Balığının 18 Faydası ve Özellikleri

Beyaz Etiyle Akdeniz sularının ekonomik değeri en yüksek ve lezzetiyle en unutulmaz tadı olan lagos Balığı

Lagos Balığının 18 Faydası ve Özellikleri

Lagos Balığının 18 Faydası ve Özellikleri; Akdeniz’in en şöhretli en meşhur ve ekonomik değeri en yüksek balıklarından olan lagos balığı, kimi yerlerde lahoz balığı veya grida balığı olarak adlandırılır.

Atlas okyanusunda da yaşayabilen bu balığın Akdeniz’de olanları yaklaşık olarak 30 kiloyu bulabilir ve bir metre uzunluğu geçebilir. Bazen ege sularında da bulunabilen lagos balığının en sevdiği sular Akdenizdir.

Lagos balığı çok derinlere inmeyen ortalama iki yüz metre derinliklerde bulunan çakıllı, taşlık ve kayalık alanlarda yaşar. Etçil bir balık olan lagos balığı gayet yırtıcı bir balıktır. Neredeyse kendinden küçük her tür canlıyı yiyebilen lagos balığı kabuklu deniz canlılarıyla da beslenebilir.

Orfoz balığına benzerliğiyle bilinen, zaten orfoz balığıyla yakın akraba olan lagos balığı mayın ve haziran ayları arasında üreme yaparlar. Lagos balığının nesli tükenmekte olmasına rağmen Türkiye’de 1996 yılında ticari amaçla avlanabilir hale getirilmiştir.

Lagos Balığının Özellikleri Nelerdir?

Lagos balığı özellikleri bakımından oldukça ilginç bir türdür. Yaşamının ilk yıllarında dişi olarak yumurta bırakan balık, ilerleyen yıllarda erkekleşir ve yumurta üretmezler. Mayıs ve haziran aylarında yumurtlayan lagos balığı mevsimi kıştır.

En lezzetli olduğu zamanlar şubat ve mart aylarıdır. Lagos balığının küçük olanını tercih etmek etinin sertlik derecesi açısından oldukça önemlidir. dört kilo civarındaki balıkların eti daha yumuşak olması sebebiyle, sıklıkla tercih edilmektedir.

Birçok farklı renge sahip olan bu balık, ülkemizde yaygın olarak yeşile yakın gri rengiyle görülmektedir. Benekleri ve düzenli noktaları olan renkteki balığın uzunluğu 1,5 metreye kadar çıkabilmektedir. Ağırlığı ise maksimum elli kilo civarındadır.

Lagosların yaşadıkları ortamlara fazlasıyla sadık oldukları bilinir. Bu türler genel olarak yaşadıkları bölgelerden ayrılmazlar. Ayrıca bu balıkların karnivor olarak adlandırılan fırsatçı bir beslenme özelliği bulunur. Lagoslar, su sıcaklığının 15 ila 30 derece olduğu subtropikal bölgelerde yoğun olarak yer alırlar. Aynı zamanda geniş tuz aralıklarında da yaşayabilirler

Denizin bereketi, suların insana muazzam ikramı olarak bilinen lagos, insan sağlığına olan faydasının yanı sıra lezzetiyle de hafızalarda her zaman yer edinen balıklar arasında bulunur. Sofraların vazgeçilmez tadı olan bu güzel ve yararlı balığın, sahip olduğu mineraller ve vitaminlerden dolayı tüketilmesi önemlidir. Aşağıda lagos balığının özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Tropikal bölgelerde yaşayan Lagos balıklarının göç etmedikleri bilinir.
  • Akdeniz’de ortalama olarak 30 ila 50 kilo ağırlığında olurlar.
  • Karayip bölgesinde üç yüz kilo ağırlığa ulaşabilirler.
  • Akdeniz’de boyları maksimum yüz otuz santimdir.
  • Gövde kahverengi, yeşilimsi ya da koyu gri renktedir.
  • Sırt bölgelerinde sarı lekeler bulunmaktadır.
  • Yaz aylarında taşlık ve kıyı kısımlarda yaşamayı severler.
  • Fırsatçı beslenme özelliği bulunur.
  • Baş kısımlarında da iki veya üç tane oblik çizgi bulunur.
  • Yirmi veya yirmi beş derece arasındaki sıcaklığı severler.
  • Lagos balığının derisi çok serttir.
  • Pulları normalinden çok daha kalın pullardır.
  • Türkiye’de bu balıklar on metre derinliklerdeki görülebilir.
  • Çoğunluk kayalık bölgelerde yaşarlar.
  • Bu balıklar yaşadıkları yerlere sadıktır, ayrılmazlar.
  • En iyi gelişim için tuz oranı % 35 olarak hesaplanmıştır.
  • Ağız kısımları turuncu renktedir ve dişleri de adeta bir fırçaya benzer.

Lagos Balığı Nasıl Pişirilmelidir?

Lagos balığı çok büyük ve pul oranı fazla olan bir balıktır. Balığın kullanılabilmesi için öncelikle hangi tarzda pişirileceğine karar verilmelidir. Lagos çorbası yapılacaksa derisinin soyulması gerekmektedir.

Diğer yemekler için ise, pullarının çok iyi ayıklanması gerekir. Balığın pullarının ayıklanmasında uygulanan doğru yöntem şu şekildedir: balığın pulları kızartılır ve balık ılık suda bekletilir. Bu sayede pulları kolayca temizlenebilmektedir.

Mevsiminde taze olarak tüketilen lagos balığının birçok farklı pişirme ve tüketme şekli vardır. Bunlar; buğulama, tuzlama, ızgara, kızartma, haşlama, pilaki, yahni, çorba ve salata. Lagos balığı ızgara yapılacaksa; balığın yaklaşık iki saat önceden tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine edilmesi gerekir.

Lagos Balığının Faydaları Nelerdir?

Lezzeti ve kalitesiyle göz dolduran, bu yüzden ekonomik değeri de çok yüksek olan nesli de tükenmekte olan bu balığın az yağlı beyaz bir eti bulunur. Düzenli tüketildiği takdirde, insan sağlığı açısından sunduğu yararlı etkileri mucize niteliğindedir. Lagos balığının faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Çocuklarda zekâ gelişimine fayda sağlar.
  • Hafıza güçlendirici etkisi vardır.
  • Retinada yaşanabilecek sorunları önler.
  • Hastalıklara karşı korur.
  • Mide sorunlarının yaşanmasını engeller.
  • Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
  • Depresif bozuklukları ortadan kaldırır.
  • Saç ve tırnakları güçlendirir.
  • Yara ve egzama gibi sorunlara iyi gelir.
  • Cilde parlaklık verir, canlılık katar.
  • Omega 3 vitamini son derece zengindir.
  • Kalp ve damar hastalıklarını önler
  • Baş ağrılarını azaltır.
  • Bağırsak sorunlarına fayda sağlar.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Çeşitli cilt problemi yaşanmasını önler.
  • Gözlere çok faydalıdır.
  • Çocukların fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Lagos Balığının 18 Faydası ve Özellikleri

Lagos Balığı Nasıl Yakalanır?

Taş balığı olarak anılan lagos, rapalanın taşlara oldukça yakın şekilde çekilmesiyle avlanır. Zıpkınla da avlamak mümkündür. Rapalayla avlanmada taşlara çok yakın olunmasından dolayı, avlanma yapılan denizin dip yapısının gerçekten iyi bilinmesi gerekir.

Eğer ki rapala dibe sürterse, dipteki otlardan ya da çöplerden alması ihtimali oldukça fazladır. Bu da pek istenmeyecek durumlardandır. Ancak bu durumlardan herhangi bir tanesiyle karşılaşılmaması ve uygun şekilde rapalanın çekilmesi halinde, taşların yanından süzülerek geçişi lagosu cezbedecektir.

Bu cezbediş onun deliğinden çıkması için fazlasıyla ikna edici olacaktır. Deliğinden çıkan balık, rapalayı kolaylıkla kaparak en yakın deliğe doğru ilerler. Asıl mücadele ise o an başlar. Lagosu avlarken yaşanan mücadeleye dayanıklı beden misinası kullanılması önemlidir. Yani kırk kilo çeker özellikte ve taşlara sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı.

Av için yapılacak kalama ayarı, ilk anda balığın kısa bir süre durmasını sağlar ve yol almasını engeller. Bu yüzden mücadelede balığa karşı öne geçilmesini sağlayacak avantajı sağlar. Bu esnada tekne durdurulmadan olabildiğince düşük devirde açığa doğru götürülürse, balığın da saklanabileceği ya da girebileceği taşların olması ihtimali ortadan kaldırılmış olur.

Lagos Balığı Kaç Kaloridir?

Balık tüketimi genel olarak sağlık açısından en çok tavsiye edilen durumlardan biridir. Lagos balığı kalori değeri bakımından düşük, içindeki besin öğelerinin ise fazla olması sebebiyle oldukça değerli bir balıktır. Sağlık için oldukça faydalı olan balığın düzenli tüketilmesi oldukça önem arz etmektedir.

Lagos balığının kalorisi, besleyici özellikleri ve aynı zamanda sahip olduğu eşsiz lezzeti, keyifle tüketilmesinin öncelikli sebeplerindendir.

Ortalama olarak 100 gram lagos balığı yaklaşık 160 kaloridir. Fakat balığın kalorisini etkileyen pişirme şekillerine bağlı olarak bu değer değişmektedir. Lagos balığının 100 gramı için; ızgara 244, buğulama 199, kızartma 239, çorba 49, salata 76 kaloridir.

Lagos balığının içindeki vitaminler ve mineraller ise şu şekildedir; omega-3, A vitamini, fosfor, D vitamini, çinko, iyot, magnezyum, selenyum ve demir barındırır.

Lagos balığı gibi beyaz etli balıklar, kara etli balıklara nazaran sindirimi daha kolay olan balıklardır. İnsanlar açısından alınması gereken omega-3 miktarının tamamı, haftada iki defa lagos balığı tüketilerek karşılanabilir.

Lagos Balığının Zararları Nelerdir?

Lagos balığının bilinen bir zararı yoktur. İçeriğinde sağlığı tehdit edecek herhangi bir madde yer almaz. Derin sularda yaşamadığı için, tüketildiği takdirde vücuda civa almış olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaz.

Lagos balığının zararları olarak nitelendirilebilecek net bir durum olmamakla birlikte, genel balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken kuralların geçerli olduğu ve bu kurallara dikkat edilmesi gerektiği söylenebilir.

Balığın taze ve bozuk olmamasına özen gösterilmelidir. Bozuk balık tüketimi zehirlenmeye yol açmaktadır. Tazeliğinden emin olmadığınız balığı tüketmemeniz daha doğru olacağı gibi tüketme durumu kaçınılmaz ise yanında yoğurt, krema gibi ürünler tüketilmemelidir. Çünkü bu ürünler lagos balığı içindeki histamini tetikler ve zehirlenme etkilerinin maksimum düzeyde yaşanmasına neden olur.

Lagos Balığı Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Lagos Balığının 18 Faydası ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, lagos balığı temizleme ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu