Bitkiler

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları

Rezene Nedir Zararları Nelerdir? Rezene Tohumunun Faydaları Nelerdir? Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları; şifalı bir bitki olan, koyu renkli ve kendine has kokusuyla yemeklere tat veren rezene, demlenerek çay olarak da tüketilir. Sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi değerli mineraller barındıran bitki, A ve C vitaminleri açısından da zengindir. Rezene bitkisinin kökü, uzun yıllar boyunca kabızlık ve gaz problemlerinin giderilmesi için kullanılmış, yaprakları ise çay olarak demlenerek pek çok farklı rahatsızlığın iyileştirilmesi için tüketilmiştir.

Rezene yapraklarından yapılan çayın yaklaşık olarak %85 civarı fenkton, %5 kadarı uçucu yağ, %3 ila 10’u flavonoidler, sabit yağ, furanokumarinler ve %1 ila 10’u estragolden oluşur. Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilir

Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinden geldiği düşünülen rezene, hafif fakat kendine özgü bir meyan aroması ve kokusu olan şifalı bir bitkidir. Rezenenin; kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, kemik sağlığının desteklenmesi, cilt sağlığının desteklenmesi, kan basıncının düşürülmesi, kolik bebeklerin tedavisi, aneminin giderilmesi, beyin fonksiyonunun korunmasına yardımcı olmak, iştahı teşvik etmek ve mevsimsel alerjileri yönetmeye yardımcı olmak gibi sağlık açısından pek çok faydası vardır.

Günümüzde rezene çayı, anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır. Rezene çayının bebeklere faydaları konusuna geçmeden önce rezene çayını yakından tanımak gerekir.

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Rezenenin neye iyi gelip neye iyi gelmediği konusunda oldukça fazla bilgi bulunur Rezene şifalı bitkiler arasında yer alan ve halk arasında da bilinen sıklıkla tüketilen bir bitki türüdür diyebiliriz. Rezene bitki olarak yemeklerde hoş koku vererek tüketilen ve çayı demlenerek içilebilen özelliklere sahiptir.

Rezene ciltte oluşan enfeksiyonlardan, mantar hastalığının tedavisine, ciltteki şişkinliklerin giderilmesinden yaşlanma karşıtı bir nemlendirici olma özelliğine kadar birçok alanda kullanılabilir. Yaprakları ve tohumunun kaynatılması ile elde edilen buhar, cildi temizler ve yüzdeki gözenekleri açar.

Dereotu otuna benzeyen tüylü yaprakları ve sarıçiçekleri olan ve çok yıllık bir bitki olan rezene, aromatik özellikleri ile bilinir, biraz anason gibi kokar. Rezene yapraklarından çay yapılır. Tohumu ise kabızlık ve gaz gidermek için kullanılır. Ayrıca bu tohumdan yağ, sabun, merhem ve şurup yapılır. Flavonlar ve uçucu yağlar sayesinde birçok bitkisel ilacın ham maddesidir.

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları

Bir Akdeniz bitkisi olan rezene, uzun ömürlüdür ve boyu iki metreyi bulabilir. Hoş kokusundan dolayı başta salatalar olmak üzere tavuk ile balık yemeklerinde kullanılır. Şimdi aşağıda rezenenin faydalarını açıklamalarıyla beraber paylaşalım:

Rezene Mide ve Bağırsak Sistemini Rahatlatır

Mide ve bağırsak motiletisini ya da farklı bir deyişle hareketliliğini artıran rezene çayı, sindirim sistemine ait şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için tüketilebilir.

Ülsere neden olan bakterilerle mücadeleye yardımcı olduğu düşünülen rezene çayı, hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Akşam yemeğinden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir. Kabızlığa iyi geldiği de bilinir.

Rezene Sağlıklı Bir Cilt Sağlar

Rezene tohumları düzenli olarak yenildiğinde, vücuda çinko, kalsiyum ve selenyum gibi değerli mineraller sağlarlar. Bu mineraller hormonları dengelemek ve oksijen dengesini arttırmak için çok faydalıdır. Tükendiğinde, rezene cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir, bu nedenle cilde parlaklık verir. Ayrıca sivilce ve akne gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.

Rezene Kötü Nefesi Önler

Rezene tohumlarını çiğnemek nefesinizi tazeleyebilir. Tohumlar tükürük üretimini arttırır ve böylece bakterileri temizler. Rezenenin yağı, mikroplarla savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Rezene Solunum Sistemine İyi Gelir

Grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak oluşan boğaz yangılarının giderilmesinin yanı sıra öksürüğe de iyi geldiği düşünülen rezene, çay olarak tüketildiğinde uçucu bileşenlerinden olan anetol ve fenkonun, solunum yollarını rahatlattığı düşünülür.

Vücutta bulunan patojenlere karşı immün sistemi destekler. Balgam söktürücü etkisinin yanı sıra burun kanallarının açılmasında da etkilidir. Boğaz ağrısı için gargara yapılarak kullanılabilir. Bronşit gibi hastalıkların iyileştirilmesinde etkili olabilir.

Rezene Astım Nöbetlerini Azaltır

Rezene tohumlarındaki bitki besin maddeleri sinüslerin temizlenmesine yardımcı olur ve bu astım semptomlarını hafifletebilir. Balgam söktürücü özellikleri bronşit, öksürük ve tıkanıklık gibi diğer solunum hastalıklarını iyileştirir.

Rezene Ödem Atar

Düzenli olarak rezene çayının içilmesi, idrar söktürücü olarak çalıştığı için fazla sıvıların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, rezene tohumu toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve idrar yolu problemleri riskini azaltır. Aynı zamanda terlemeyi teşvik eden terletici özelliklere sahiptir.

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları

Rezene Kan Basıncını Düşürür

Rezene, yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriği nedeniyle kan basıncını ve enflamasyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Potasyum, sodyuma karşı çalışır ve vücuttaki yüksek tansiyonla mücadeleye yardımcı olur.

Rezene Yaşlanmayı Geciktirir

Rezene, C vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. C vitamini erken yaşlanmaya yol açabilecek serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. C vitamini aynı zamanda kollajen oluşumu ve cildin görünümünü korumada güçlü bir araç olarak gereklidir, bu da doğal olarak yaşlanmayı yavaşlatmak için iyi bir seçimdir.

Kırışıklıkların görünümünü azaltmak ve cildin sağlıklı kalması için yeterli miktarda C vitamini alımı kritik öneme sahiptir. Günlük alınması gereken C vitamini 60 miligramdır, ancak tüm besin kaynaklarından daha fazla C vitamini içeren rezene cildinizin içten dışa doğru sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Rezene Kemik Sağlığını Artırır

Kalsiyum içeriği nedeniyle, rezene kemik gücünün ve sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Bir fincan rezene, yaklaşık 43 miligram kalsiyum içerir; bu da, kalsiyum bakımından yüksek miktarda yiyecek tüketmeyen ve kalsiyum eksikliği olan kişiler için faydalı olabilir.

Araştırmalar, besin kaynaklarından artan kalsiyum alımının kemik mineral yoğunluğunuzu arttırdığını göstermektedir. Rezene ayrıca, kemik direncinin korunmasında rol oynayan magnezyum, fosfor ve K vitamini içerir.

Rezene Anemiyi Önler

Rezene içinde bulunan bir amino asit olan demir ve histidin, anemi tedavisinde faydalıdır. Demir hemoglobinin ana bileşenini oluştururken, histidin hemoglobin üretimini uyarır ve ayrıca kanın diğer çeşitli bileşenlerinin oluşumunda yardımcı olur.

Rezene Çayı Nedir?

ay yapımında kullanılan bitkinin yaprakları da aromatik bir tada ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çay, genellikle bitkinin tohumlarıyla ve yaprakları kullanılarak yapılır. Yapılan araştırmalar ışığında, rezene bitkisinin tohumlarının çiğnenmesinin tükürükte bulunan nitrit miktarını artırdığı ve böylece tansiyonu düzenlediği görülmüştür.

Rezenenin yaprak ve tohumlarından yapılan çayın, A ve C vitaminleri açısından zengin olduğu ve mide bağırsak problemlerinin giderilmesi amacıyla kullanıldığı da bilinir. Kolesterole iyi geldiği düşünülen bu şifalı bitkinin pek çok farklı hastalığı önlediğine dair görüşler bulunur.

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından zengin olan rezeneden yapılan çayın faydaları konusuna geçmeden önce rezene çayının nasıl hazırlandığına bakalım:

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

Yapımı oldukça basit olan rezene çayını hazırlamak için yalnızca 2 çay kaşığı rezene tohumu ve 1 su bardağı su yeterli olacaktır. Öncelikle rezene tohumlarını güzelce ezin. Kaynamış suya rezene tohumlarını ekleyin.

Fincanın üzerini kapatın. 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz. İçerken ağız yakmayan bir sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Kronik bir rahatsızlığınız varsa düzenli tüketimine başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışın.

YouTube video

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Rezene çayı, rezene bitkisinin içerdiği yağ asitleri sayesinde antidiyabetik ve antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidan etkisi ile hücre hasarını önlemeye yardımcı olmakta, yeni hücrelerin oluşumunu desteklemekte ve yaşlanmayı geciktirici etki sağlamaktadır.

Ayrıca bakteri ve mantar enfeksiyonları ile savaşmaya yardımcı olmaktadır. Kan pıhtısı oluşumunu engellemeyede yarayan rezene çayının tüm faydalarını sizin için maddeler halinde aşağıda sıraladık:

  • Gazları giderir ve şişkinlik sorununu ortadan kaldırır.
  • Emziren annelerde süt üretimini artırır
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Hazımsızlığın giderilmesini sağlar.
  • Kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar.
  • Menopoz dönemlerinde kadınlar için faydalıdır.
  • Astıma iyi gelir.
  • Vücuttaki toksinlerin atımını kolaylaştırır.
  • Cinsel gücü arttırır.
  • Vücuttaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Saçları güçlendirerek saç dökülmelerini engeller.
  • Hormon aktivitelerini düzenler
  • Tümörlü hücrelerin büyümesini engeller
  • Kansere karşı koruma mekanizması oluşturur.
  • Boşaltım sistemine katkı yapar.
  • İdrarı miktarını arttırarak idrar söktürücü etki yapar.

Rezene Tohumu Nedir?

Rezene tohumu, genellikle çiğnenerek tüketilen, bunun dışında hamur işi gıdalarda da kullanılan bir bitki türüdür. Kek ve böreklerle birlikte kırmızı ve beyaz etle hazırlanan yemeklerde de kullanılır. Keskin bir tadı olduğu için genellikle ezilerek yemeklerin içine katılır.

Rezene tohumu yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlayan bir bitki türüdür. Avrupa mutfağında, sos yapımında da tercih edilir. Fakat bu bitkinin birçok çeşidi olduğu için yemeklerde ve çay yapımında sadece tatlı rezene kullanılmalıdır. Acı ve kök rezenenin ise tıbbi kullanımı yaygındır.

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları

Rezene Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Çok tüketilen bitkilerinden biri olan rezene tohumu, farklı birçok amaçla kullanılabilir. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir. Mide asidini dengeler ve bağırsaklardan kötü parazitlerin atılmasını hızlandırır. Hazımsızlık ve mide yanması şikâyeti olan kişilerin de düzenli aralıklarla rezene tohumu tüketmeleri öneriliyor. Yine rezene Tohumun faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Tokluk hissi verdirerek zayıflatır.
  • Kan basıncını dengeler
  • Göz sağlığına iyi gelir.
  • Sivilce ve akneyi önler.
  • Gastrit ve ülsere iyi gelir.
  • Toksinleri vücuttan atar.
  • Tansiyonu dengede tutar.
  • Kramplı sancıları önler.
  • Rahat uyku sağlar.
  • İltihap kurutucu özelliğe sahiptir.

Rezene Veya Rezene Çayı Zararlı mıdır?

Her şeyde olduğu gibi rezene çayının da fazlası bünyeye dokunabiliyor. Diğer taraftan bilinçli tüketilmediği zaman ortaya farklı etkileri çıkabilir. Öyleyse rezene çayı tüketiminde ortaya çıkabilecek olumsuz durumlara bir bakalım.

Bebeklerde Rezene Çayı Tüketimi

Bebekler için rezene tüketimini doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Çünkü rezene çayı bebeklerde huzursuzluk ve gaz sorunlarının önüne geçse de bebeğinizin sağlığı için ideal tüketim miktarını doktorunuzla belirlemelisiniz.

Rezene Endokrin Sistemini Etkiler

Rezene yapısı gereği endokrin sistemini bozan hormonlara sahiptir. Endokrin sisteminden kaynaklı rahatsızlık yaşayanların kesinlikle tüketmemesi gerekir.

Rezene ve Alerjik Problemler

Rezene çayı bazı durumlar için alerjik reaksiyon gösterebilir. Kereviz, kepek ve havuç alerjisi olan kişilerde rezeneye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu belirtilerin içinde yutma zorluğu ve yüz şişmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Rezenenin İlaçlarla Etkileşimi

Rezene bazı ilaçlar ile reaksiyona girerek metabolizmanın çalışmasını engelleyebilir. Bu reaksiyondan kaçınmak için rezene çayı içmeden en az iki saat önce ilaçlarınızı alınız. Ayrıca hiçbir bitki çayını doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

Rezene ve Hamile Kadınlar

Yapılan bazı araştırmalar hamile veya emziren kadınlar için olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır. Rezene tüketen hamile bayanlarda düşük yapma ihtimali ortaya çıkmaktadır. Hamilelik süresi içinde rezene tüketmekten kaçınmak gerekiyor.

Rezenenin Faydaları Video

YouTube video

Rezene Tohumu ve Rezene Çayının Faydaları adlı konumuza son verirken, rezenenin faydaları ve rezene çayının faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu