Çocuklar

Çocuklarda Kötü Alışkanlık ve Küfür Kültürü

Hayatımızı etkileyecek, yaşamımıza yön verecek iyi veya kötü alışkanlıkların birçoğu çocukken kazanılır

Çocuklarda Kötü Alışkanlık ve Küfür Kültürü

Çocuklarda Kötü Alışkanlık ve Küfür Kültürü, aslında bu yazının konu başlığında “Küfür kültürü” şeklinde, küfürden sanki bir kültürmüş gibi bahsetmekten utanmadım dersem yalan olur. Fakat gerçek anlamda galiz küfürlerin televizyonda, internette, sokaklarda; adeta bir marifetmiş gibi peş peşe savrulması, küfrün ve küfretmenin geldiği noktayı tarif etme hususunda, ondan “Küfür kültürü” şeklinde bahsetmemiz bile durumun vahametini ortaya koymaya yetmiyor.

Bugün bu ülkede özellikle komedyenlik kılıfına sığınarak edilen küfürler, çevrilen sinema filmleri, koca koca milyon dolarlık sanatçılar, bütün esprinin belden aşağı küfürler vasıtasıyla olduğunu düşünüyor. Sırf bu yüzden olsa gerek, komedi filmlerinin her on tanesinden yine on tanesinin küfürlü ve müstehcen öğeler barındırması gayet sıradan bir mesele haline geldi.

Çocuklarımız bu meşhur sanatçıların küfürlerinden etkileniyor. Onlardan gördüğünü bir marifetmiş gibi sanıp, aynı küfürleri arkadaşlarına yapıyor. “O zaman çocuklara komedi izletmeyelim” diyebilirsiniz. Fakat pratik hayatta bunun karşılığı yok. Bütün galiz küfürler, kumandanın sadece bir tuşu kadar yakın. Hangi filmi izlemeyeceksiniz?

Söylesenize Allah aşkına sadece komedi filmlerimi küfürlü? Kahramanlık filmlerinin esas oğlanı, destansı, yiğit, baş aktörü de galiz küfürler eşliğinde rakibini yerden yere çalmıyor mu? İşin aslı hangi cihete dönerseniz dönün, önemli ölçüde küfre, küfrün her türlüsüne, hatta nitelikli küfürlerle muhatap oluyorsunuz.

Sokakta arkadaştan, televizyondaki esas oğlandan veya komedi filmi çevirdiğini düşünen maymundan, internette reyting uğruna en mahrem çıkıntılarını gösteren influencerden çocuklarımızı nasıl koruyacağız hiç düşündünüz mü?

Bütün bu olumsuz tablonun yanına bir de küfürbaz ebeveynleri yerleştirirsek, çocukların dünyasında, çocukların maruz kaldığı tacizi, ahlaksızlığı ve dejenerasyonu anlamak daha kolay olacaktır.

Efendiler, en büyük kötü alışkanlık küfürdür. Ağzı bozuk yetişen bir çocuğun nesli, aklı, fikri de bozuk olur. Böyle büyüyen bir çocuğun ortamı da bozuk olur. Küfür etmek, küfür öğrenmek, bolca küfre maruz kalıp, iyi bir küfürbaz yetişmek, kötülüklerin, kötü ortamların, kötülüğe açılan kapılan anahtarıdır.

Siz hiç eroinmanların, alkoliklerin, hainlerin, ırz düşmanlarının küfürsüz ve kibar olduğunu gördünüz mü? Küfretmeyen bir ırz düşmanı, küfretmeyen ve küfürlü ortamlardan rahatsız olan bir hırsızı gördünüz mü? Göremezsiniz, zira onlara bulundukları ortamın kapısını açan küfürlü konuşmalar ve yine gülerek en galiz küfürleri savurabilme pişkinliğidir.

Çocukları Küfürden Uzak Nasıl Yetiştiririz?

Belki de bu asrın en zor meselesi budur. Çünkü nereye dönsek, büyük küçük hepimizin maruz kaldığı bir meseledir küfür. Fakat eğer ebeveyn olarak küfür ediyorsak, ilk önce kendimiz küfürlü konuşmaları terk etmeliyiz.

Çocukların en büyük ve en önemli kahramanı, anne ve babalardır. Çocuklar önemli ölçüde anne ve babanın izine basar. Bu yüzden sizden küfür duymayan çocuk, gerçek anlamda tüm olumsuz tablolara rağmen, küfürden uzak durmaya çalışacaktır.

Ayrıca çocuklarla bolca vakit geçirmeli, küfreden çocuklarla arkadaşlık kurmamasını tavsiye etmeli, özellikle arkadaşlarının tavırlarını ve durumunu gözden geçirmeliyiz. Küfreden bir arkadaşla arkadaşlığın neticesi, küfreden bir çocuk olmayı gerektirir. En azından tenhalarda ve sizin olmadığınız yerlerde arkadaşına uyan çocukta bir küfürbaz gibi davranmaya başlar.

İnternette izlenilen ve takip edilen içerikler sınırlı olmalı, ne izlenildiği, kimlerin izlenildiği, izlenilen şeylerin faydalı olup olmadığı mutlaka bilinmeli, ahlaki değerlere uygun, eğlenceli videolar izlenilmesi sağlanmalıdır. Aynı şey televizyon içinde geçerlidir. Küfürlü bir komediyi kahkahalarla seyrettiğiniz müddetçe, evladınıza küfretmemeyi, küfürlü belden aşağı filmler izlememeyi öğretemezsiniz.

Değerli ebeveynler! Çocuklar gelecektir, geleceği şekillendirecek olan çocuklardır. Onlara güzel bir dünya bırakamıyor olsak bile, onlara faydalı olacak güzellikleri öğretebiliriz. Sıkmadan, bunaltmadan güzel ahlakı önce örnek olarak, onlara gösterebiliriz. Bu konu üzerine eğilirseniz, kısa sürede önemli bir mesafe kat edeceğiniz muhakkak. Yoksa bunu sizden başka hiç kimse yapmayacak!

Çocuklarda Kötü Alışkanlık ve Küfür Kültürü
Tırnak yeme alışkanlığının bir neticesi

Çocuklarda Kötü ve Garip Alışkanlıklar

Anne babaların önemli bir kısmı, çocuğunun tırnak yeme, parmak emme, saçını çekme veya kendini ısırma gibi garip alışkanlıklarının oluştuğunu ve haliyle bundan şikâyetçi olduğunu dile getirmektedir. Üstelik böyle kötü bir davranış edinen çocuk, bu davranışını genelde çocukluğunda terk etmez, ergenliğe ve olgun bir birey olduğu zamanlara, hatta kimisi ölene kadar bu alışkanlıklarına devam eder.

Koca koca adamların tırnak yemelerinin sebebi de tamamıyla çocukluk döneminde yaşadıkları sorun, sıkıntı ve stresten kaynaklanır. Tabi birde taş toprak yemek gibi durumlar söz konusudur. Onu bu alışkanlıklarla karıştırmamak gerekir. Çocuk taş ve toprak yiyorsa, bu demir eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır ki, doktora götürmeyi ihmal etmemelisiniz.

Stres ve sıkıntıdan kaynaklanan garip ve kütü alışkanlıklar, çoğunlukla zararsız görülebilir. Bu yüzden bu alışkanlıkların bırakılması hususunda bir çaba gösterilmez. Hâlbuki ortaya konacak yeterli bir irade, çocuktaki bu garip alışkanlıkların son bulmasına yetecektir.

Kötü Alışkanlıkları Yok Etmek İçin Ne Yapmalıyız?

Aşağıda çocuğunuzda gördüğünüz garip veya kötü bir alışkanlığı değiştirmek veya tümüyle o alışkanlığı terk etmesini sağlamak için bir takım yöntemler mevcut. Bu yöntemleri dikkate alarak, çocuğunuza yaklaşmalı ve çocuktan bu garip alışkanlıkları terk etmesini sağlayabilirsiniz.

Biraz sabır ve biraz zamanla bu işin üstesinden gelebilirsiniz. Aşağıda dikkat etmeniz gereken hususlar açıklamalarıyla beraber maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Çocuğunuzu Motive Edin

Her şeyden önce çocuğunuzu motive edin. Bu onu aşağılayıp, küçük düşürmekten çok daha iyidir. İyi bir motivasyonu yakalayan çocuk, gerçekten çok güç isteyen alışkanlıklarını bile kolayca terk edebilir. Ayrıca çocuğu motive ederken, neyin yanlış, neyin doğru olduğunu izah etmeyi unutmayın.

  • Çocuğunuza Kurallar Koyun

Tutarlı ve kararlı olun. Onları destekleyin. Çocuğunuzun sorumluluk almasına ve kendi kararlarını vermesine imkân sağlayın. Aldıkları kararların olumlu ya da olumsuz sonuçlarına katlanmaları gerektiğini öğreterek sorumluluk duygularını geliştirin. Böylece yaptıkları kötü davranışları düzeltmek adına inisiyatif almalarını sağlamış olursunuz.

  • Kötü Alışkanlığın Sebeplerini Bulun

Saçını çekme, tırnak yeme, saldırganlık, ısırma, parmak emme gibi istenmeyen kötü davranışlar, genellikle bir stres nedeniyle ortaya çıkar. Çocuğun bu davranışı sergilemesine neden olan stres ve baskı unsurunun tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu stres kaynağını bulmak ve onu ortadan kaldırmak çocuğun bu istenmeyen davranışı da bırakmasına önemli ölçüde yardım eder.

  • Çocuğunuzu Küçük Düşürmeyin

Çocuklar birden fazla olumsuz ve kötü davranış sergileyebilirler. Bu davranışların hepsini aynı anda ortadan kaldırmaya çalışmak yerine en az zararlı olan davranışı ortadan kaldırmakla yola başlamak önemlidir. Acele etmeyin. Sakin ve sabırlı olun. Çocuklarınızı bu davranışı sergilediği zaman özellikle toplum önünde azarlamayın ve onu utandırmayın. Özel olarak uyarmayı ya da konuşmayı tercih ediniz. Unutmayın ki bir insana başkaları önünde verilen öğüt, öğüt değil hakarettir.

  • Çocuğunuzu Eğitin

Çocuğunuz ancak bilinçli olursa kötü davranışı bırakabilir. Yaptığı davranışın neden kötü olduğunu çocuğun anlaması gerekmektedir. Çocuğunuza yaptığı davranışın neden hoş olmadığını ve olası zararlarını anlatın ve onu bilinçlendirin. Kaldı ki her insan gibi çocuklarda bir şeyin neden olmayacağını veya neden olması gerektiğini bilmelidir.

  • Çocuğunuzu Ödüllendirin

Çocukları iyi davranışlar sergilerken övmek ve ödüllendirmek, kötü davranışları önlemek için oldukça iyi bir stratejiktir. Çocuklarınızın iyi davranışlarına dikkat çekmeniz ve övmeniz o davranışları pekiştirmelerini sağlarken, kötü davranışlardan uzak durmaları içinde iyi bir neden olacaktır. Çocuğa kızma ve cezalandırma hususunda gayet heyecanlı ve hızlı olan ebeveynler, mesele çocuğu ödüllendirmek olunca yavaş davranmaları gerçek anlamda garipsenmelidir.

Çocuklarda Tırnak Yemeyi Nasıl Önleriz?

YouTube video

Çocuklarda Kötü Alışkanlık ve Küfür Kültürü adlı konumuza son verirken, kötü alışkanlıklar ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu