Hayvanlar Alemi

Tavşanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir?

Her iki ayda bir doğabilen, her defasında en az dört yavru yapabilen ve eti için beslenen dev velikan tavşanlar

Tavşanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir?

Tavşanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir? Tavşan deyince akla hemen Tavşan eti yemek helal mi? sorusu geliyor. Tavşan eti yemek helaldir. Eti’de gayet lezzetlidir. uzun kulaklı, yumuşak ve yağsız etli, arka ayakları gayet uzunca ve çok hızlı koşan tavşan etinin helal olduğuna dair resulullah sav hadislerini paylaşalım.

Ve sonra da, tavşan nedir? Özellikleri nelerdir? Hep beraber inceleyelim:

Resulullah ile otururken, bir köylü tavşan kebabı hediye getirdi. Bize (Yiyin) buyurdu. Muhammed bin Safvan dedi ki: İki tavşan yakaladım, kestim. Resulullah’a sordum. İkisini de yememi emretti. (Bedayi)
Hazret-i Enes anlatır: Avladığımız tavşanı Ebu Talha’ya getirdim. O da tavşanı keskin bir taşla kesti. (Şu budu Resulullah’a götür) dedi. Hemen götürdüm. Resulullah onu yedi. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai)

Tavşan Nedir?

Tavşanlar memeli grubunda yer alan sıcakkanlı hayvanlardır. Tavşanların mutlu bir şekilde yaşayabilmeleri için gürültüden uzak bir ortamda olmaları gerekir. Tavşanların gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Bu sevimli hayvanların kuyrukları kısa, kulak ve bıyıkları uzundur.

Tavşanlar için oda sıcaklığı ideal ortamdır. Yaşam süreleri bu sevimli hayvanların ortalama olarak sekiz yıldır. Tavşanların boyu otuz ile altmış cm arasındadır, ağırlıkları ise üç ile on yedi kilo arasında değişebilir.

Tavşanlar otçul hayvanlardır. Tavşanların en sevdiği yiyecekler marul, havuç, salatalık, yonca gibi yeşillik ve sebzelerdir. Tavşanların gün su ihtiyaçları beş yüz ml kadardır. Sebzeler dışında günlük tükettiği tavşan yemi miktarı üç yüz elli gramı bulabilir.

Tavşanların Özellikleri Nelerdir?

Tavşanların kulakları oldukça gelişmiştir. Duydukları her sese şaşkınlıkla tepki verirler. Bu yüzden kendi türünden veya başka canlıların yaklaşması durumunda kaçabilirler. Hassas canlılardır, buna ek olarak ele alınmaktan hoşlanmazlar. Tavşanların koku alma duyuları da oldukça gelişmiştir.

Burunlarında dokunma hücreleri vardır. Tavşanların üst dudaklarında aşağı yukarı hareket eden yirmi ila yirmi beş adet duyum iplikçileri vardır. Bu duyum hücrelerini kullanarak çevre hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırlar. Bu yüzden tavşanların üst dudakları sürekli olarak hareket halindedir.

Tavşan ırkları Nelerdir?

Memeli grubunda yer alan otçul hayvanlara dâhil olan tavşanlar, gündüz uyuyup gece aktiftirler. Yaşam süreleri sekiz yıldır ve gebelikleri yaklaşık dört hafta süren tavşanlar, yılda yedi kez doğum yapabilmektedir. Koku alma duyuları çok kuvvetli olup genetik olarak atlara benzerler. Evde bakmak ve ticari olarak besleyip büyütmek için farklık farklı cinsleri olan tavşanları aşağıda sırasıyla inceleyelim:

Angora Tavşanı:

Ankara tavşanı olarak da bilinen Angora tavşanı tüyleri bakımından da çok kıymetli bir tavşan türüdür. Koyuna oranla ısıtma gücü 2 kat fazla olan bu tavşanların yetiştirilirken tüylerine ayrı bir özen gösterilir ve bakımları itinayla yapılır. Bu ırkın kökeni Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Gözleri kırmızı, başı yuvarlak, kulakları püsküllü, orta boylu canlılar olan Angora tavşanının yaklaşık ağırlığı dört kilogramdır.

Kutup Tavşanı:

Hızlı koşma özelliğine sahip olan kutuplar ve dağlık bölgelerde yaşayan tavşan türü Kutup tavşanı saatte altmış kilometre koşa bilmektedirler. Tüylerinin renkleri yaz aylarında gri ve kahverengi, kış aylarında da beyazdır. Renk değişimleri sayesinde kendilerini düşmanlarından koruyan bu canlılar, her doğumda sekiz yavru yapabilirler.

Himalaya Tavşanı:

Adını taşıdığı Himalayalar’da yaşayan Himalaya tavşanları hem yabani hem de evcil olabilirler. Ön bacakları kısa, arka bacakları uzun, iri gözlü, kulaklara ve bıyıkları uzun, kuyrukları kısa canlılar olan bu tavşan türleri tüylerinin üzerine buz konduğunda siyah tüylerini çıkarmaktadır.

Yeni Zelanda Tavşanı:

Asıl kökeni Amerika olan Yeni Zelanda tavşanı diğer tavşan türlerine göre daha iri ve tombuldur. Özellikle eti için üretilen bu tür her doğumda sekiz yavru doğurabilmektedir.

Velikan Tavşanı:

Almanların ikinci dünya savaşından sonra et ihtiyacını karşılamak için ürettiği Velikan tavşanları daha hantal ve daha sosyal canlılar. Fiziki olarak sekiz kilodan on beş kiloya kadar çıkabiliyorlar. Senede beş defa doğum yapıyorlar. Her doğumda sekiz ila on üç arası yavru veriyor. Tamamen et ırkı olan bu tavşanın kürkünden de faydalanılıyor. Kısa sürede gelişen ve hızla büyüyen bu tavşanın çok doğurgan olması ve çabuk kilo tutması bu tavşana ilgiyi artırıyor.

Türkiye dede yetiştiriciliği yapılan bu tavşanın eti lüks otellerde bir hayli rağbet görüyor.

Tavşanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir?
Tavşanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir?

Tavşanlar Ne Yer?

Tavşanlar bakım ve ilgi isteyen hayvanlardır. Her ne kadar ülkemizde birçok insan tavşanları zevk için beslilyor olsa da ticari değeri olan tavşanlar, ekonomik olarak ta gelir getirebilecek hayvanlardır. Yeterince ilgi gösterildiğinde karşılığı mutlaka alınacak olan bu hayvanlar otçuldur. Et yemezler. Ot yeşillik ve türevlerini severler.

Çoğu otu, yabani bitkileri, ağaç dallarını, yemişleri, kökleri ve meyveleri yerler. İçgüdüleri ise çok kuvvetlidir; hangi bitkiden ve ne kadar yemeleri gerektiğini çok iyi bilirler. Zehirli otları da güçlü koku alma duyuları sayesinde hemen anlar ve yemezler.

Yavru veya yetişkin tavşanınızı hazır paketlenmiş olarak satılan tavşan yemleri ile besleyebilirsiniz.
Bu yemler vitaminli tavşan yemi olarak satılır. İçinde temel vitamin ve mineraller, keçiboynuzu, arpa, buğday, yulaf, mısır ve ay çekirdeği bulunur. Bazı yemlerin içeriğinde ise keten tohumu, aspir, kadife çiçeği, soya kabuğu, deniz yosunu, havuç, bezelye, kızılcık, maş fasulyesi ve probiyotik bulunur.

Tavşanlar tam bir yeşil oburdur. Ayrıca gerçekten ama gerçekten çok yerler. Çeneleri hiç boş durmaz. bu yüzdende çok hızlı büyürler. Eğer evde tavşan besliyorsanız bol bol yeşillik verebilirsiniz. Marul, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları ve taze çimenler tavşanların en çok sevdiği yeşilliklerdendir.

Burada dikkat edilecek husus yeşilliklerin kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilmesidir. Çünkü aşırı miktarda yeşillik yemek tavşanlarda ishale sebep olur. Ayrıca tavşanlar sebzeleri de çok sever. Beslediğiniz tavşana hiç çekinmeden evde bulunan sebzelerden verebilirsiniz. Havuç, lahana, brüksel lahanası ve yeşil fasulye tavşanların en çok sevdiği sebzelerdendir.

Tüm bu yeşilliklerin arasında kuru ot vermeyi de unutmamalısınız. özellikle altıncı ayını dolduran yavru tavşanlara yeşillik ile beraber kuru otta vermelisiniz. zira kuru ot yemeyen yavru tavşanlar ishal olur ölebilirler. En önemli ve unutulan şey ise tavşanların her yaşayan canlı gibi tuza ihtiyaç duymalarıdır.

Doğada dolaşan tavşanlar kayaçlardaki tuzları alırlar. Ancak evde beslenen tavşanların böyle bir imkanı olmadığından zaman zaman tuz takviyesi yapılmalıdır. Bunun için tavşanların beslenme köşesine belirli aralıkla, az miktarda yemeleri veya yalamaları için kaya tuzu koyabilirsiniz.

Tavşanlar Kaç Yavru Doğurur?

Canlılar arasında belkide en savunmasız ve en çok avlanan hayvan tavşanlardır. Yeryüzünü bir denge üzerinde yaratan Allah belkide bu yüzden bu hayvanları hem sık hemde çok doğuracak şekilde yarattı. Çünkü bir tavşan senede maksimum yedi kez doğum yapabilir. Ayrıca tavşanların gebelik süreleri yaklaşık bir ay sürer. Her doğumda en az dört en fazla on iki yavru doğururlar.

Yavrular tüysüz ve gözleri kapalı olarak dünyaya gelirler. Gözleri açılıp yürüyünceye dek annelerine muhtaçtırlar. Anne tavşanlar yavrularını yirmi gün kadar emzirirler. Bir aylık olunca yavruları kendi başlarına bırakırlar. Yavru tavşanları büyüyünceye dek ellememek gerekir. Ele aldığınızda kokunuz yavrulara geçeceği için anne tavşan yavrusunu dışlar ve ölüme terk eder. Yavrular genelde on ayda ergenliğe kavuşurlar.

Tavşan Etinin Faydaları Nelerdir?

Tavşan eti Türk mutfağına nedeni belli olmayan bir şekilde çok fazla girmemiştir. Ama Avrupa da ve Amerika’da tavuk kadar beslenmekte ve tüketilmektedir.  Tavşan eti diğer birçok et türüne göre daha sağlıklı ve temizdir. Çünkü tavşanlar temiz ortamlarda yaşarlar ve temiz yiyecekleri yerler.

Tavşanları kesinlikle pis ortamda muhafaza edemezsiniz. Ayrıca gübreleri de bulaşıcı değildir. Bu yazıda tavşan etinin faydalarından bahsetmek istiyorum. Aşağıda maddeler halinde tavşan etinin insan vücudunda ne gibi faydalı olduğunu bulabilirsiniz.

  • Dişi ağrıyan kişi tavşanın beynini koyarsa ağrı kesilir.
  • Yine tavşankanı ağrıyan yerlere sürülürse ağrıları giderir.
  • Tavşan etinin yağ oranı çok düşük olduğundan diyet et olarak yenebilir.
  • Tavşanın ödü içilirse uyuya kalınır ve uyandırmak için sirke içirmek yeterlidir.
  • Tavşan etinin yağ oranı çok düşük olduğundan diyet et olarak yenebilir.
  • Tavşan eti kan yapar, kansızlığı engeller.
  • Bedeni zinde ve canlı tutar, insana güç verir.
  • Çocuklarda ve yetişkin insanlarda zihinsel ve bedensel gelişime çok faydası vardır.
  • Tavşanın kanı pişirilip zehirli olan bölgeye konulursa zehirin etkisi geçer.

Yukarıdaki maddelerin bazıları hurafe gibi görünse de denemekten zarar gelecek şeyler değildir. İnsan ihtiyacı olduğunda denemediği yöntem kalmıyor. Konuyla alakalı şikâyetleriniz varsa, pekâlâ yukarıdaki maddeleri deneyebilir veya sadece bir bilgi mahiyetinde kenarda bekletebilirsiniz.

Tavşan Açlığı Hastalığı Nedir?

Her şeyin fazlası zarar sözünü doğrularcasına tavşan etinin fazla tüketilmesi ve yanında karbonhidrat ve yağ içeren besinler alınmaması çok sık rastladığınız belki de adını ilk kez duyacağınız Tavşan Açlığı hastalığına yol açmaktadır.

Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu tavşan etini fazla tüketmemek ve yiyorsak da, hayvansal yağ ile birlikte yemektir. Dikkat edilmediği müddetçe ölüme bile yol açan bu rahatsızlığa yakalananlar, ne kadar yemek yerlerse yesinler asla tokluk hissi yaşamazlar.

YouTube video

Tavşanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir? adlı bu konumuza son verirken tavşanların özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek için buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir Yorum

  1. Pazar bulunursa, ve tavşan etini pek tüketmeyen halkımız tavşan eti tüketmeye başlarsa, Velikan tavşanları verimlilik ve üretim açısından mükemmel fırsatlar doğurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu