Hayvanlar Alemi

Tekir Balığı Özellikleri Hakkında 25 Bilgi

Solunum yolu hastalıklarından olan astım ve bronşite iyi gelen, akciğerleri yenileyen tekir balığı ve faydaları

Tekir Balığı Özellikleri Hakkında 25 Bilgi

Tekir Balığı Özellikleri Hakkında 25 Bilgi; güzelim tekir kedilerine benzeyen bıyıkları vesilesiyle tekir adını alan tekir balığı, üç metre derinliklerden başlayan ve yüz metre derinliklere ulaşan yaşam alanına sahiptir. Denizin dibinde bulunan kabuklu canlıları ve kendinden küçük balıkları yiyerek yaşamını idame ettirir.

Yaz ayları üreme mevsimi olan tekir balığı en fazla otuz beş santime kadar büyüyebilir. Tekir balığı ne kadar iri olursa, eti de o kadar lezzetli olur. Ekonomik değeri de bulunan tekir balıklarının en lezzetli olduğu zamanlar temmuzda ayıdır. Fakat her mevsim yenebilen tekir balıkları daha çok yaz aylarında avlanılır. Kışın suyun soğuduğu zamanlar, tekir balıkları denizin derinliklerine çekilir.

Pembe renginden ve önemli benzerliklerinden dolayı barbun balığıyla sıklıkla karıştırılan tekir balığı bir tropikal deniz balığıdır. Tekir balığı ayrıca barbun balığından daha küçük ve şeklen daha yassı bir yapıya sahiptir.

Bazen parlak kırmızıya çalan rengiyle tekir balıkları çok dikkat çeker. Kimilerinin süs balığı sandığı tekir balığı çok lezzetli bir balıktır. Öte yandan barbun balığını; tekir balığına benzerliğinden dolayı, incelemek isterseniz, Barbun Balığı Faydaları adlı konumuza göz atabilirsiniz.

Tekir Balığı Nedir?

Ortalama olarak on santim boya sahip olan tekir balıklarının yaşı ilerledikçe boyları ve gelişimleri artarak otuz beş santim büyüklüğe ulaşabilir. Büyüme oranı balığın yaşadığı ortama ve suya göre değişiklik gösterir. Bıyıklı bir balık olan tekir balığı yassı gövdeli ve parlak kırmızı veya pembe renklidir. Tekir biraz pullu bir balık olarak tanınır ve bu pullar kolayca dökülür.

Tekir balığının sırtında ise kırmızı ve sarı renkte şeritler bulunan tekir balıkları, ılıman ve sıcak denizleri sever. Ülkemizde bu sebepten dolayı daha çok suları en sıcak olan Ege ve Akdeniz’de görülür. Bıyıklarıyla denizin dibini eşeleyerek meydana çıkardığı kabuklu deniz ürünlerini yiyerek beslenen tekir balığının küçüklerine “mıcır” denir.

Mıcır adı verilen bu balıkların tıpkı hamsi gibi kılçıkları temizlenmeden yenebilir. En büyük boy tekir balıklarına ise “çuka” adı verilir. Daha iri ve daha lezzetli olan çukalar, on beş santim gibi bir ölçüye ulaştıklarında bu adı alırlar.

Yaz aylarında ve ilkbaharda Marmara, Ege ve Akdeniz’de görülen tekir balıkları yazın göç eder, kışın ise denizin derinliklerine çekilirler. Bu yüzden tekir avı için ideal zaman, mart ve haziran arasında kalan dönemdir. Dili olmayan tekir balığı, kalsiyum deposu ve omega-3 kaynağıdır. Bu yüzden haftada iki kez tekir balığı veya emsallerinin tüketilmesi zaruridir.

Ege bölgesinde tekir avı oldukça bereketlidir. Üç tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde her ne kadar balıkçılık sektörü yeterince gelişmemiş olsa da, özellikle kıyılarda yakalanan balıkları taze taze tüketme imkânına sahiptir. Tabi ki bir balığı konserve olarak tüketmektense, taze tüketmek daha faydalıdır.

Tekir Balığı Özellikleri Hakkında 25 Bilgi

Tekir Balığının Faydaları Nelerdir?

Dokuz yıla aşkın yaşayabilen tekir balıkları renkleri itibaren süs balığı zannedilir. Yağ asitleri bakımından zengin olmasının yanı sıra omega-3 yağ asidinin doğrudan vücuda geçtiği nadir balıklar arasında yer alır. Bu sayede insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle bağışıklığı güçlendiren tekir balıkları bu sayede virüs ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Vücut direncini artıran tekir balığı kalp, damar hastalıklarının yanı sıra saç dökülmesi ya da cilt hastalıklarına kadar fayda sağlar. Tıpkı barbunya balığı gibi kâğıt kebabı usulü pişirilerek tüketilmesi daha uygun olan tekir balıklarının faydaları ise aşağıdaki gibidir:

Tekir Balığına Dair 25 Faydalı Bilgi


  • Hamile kadınların bol bol tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Kan akışını önemli ölçüde artırır.
  • Damarların tıkanmasını ve yağ birikimini önler.
  • İyi kolesterol seviyesini artırır.
  • Erkeklerde görülen prostat kanserini önler.
  • Omega-3 yağ asidi bolca bulunur.
  • Göz sağlığı için faydalıdır.
  • Kalsiyum yönünden zengin bir türdür.
  • Kemik ve kas gelişimi için olumlu etkiler.
  • Diş gelişimine de katkı sağlar.
  • Konsantrasyonu ve dikkati artırır.
  • Vücuda ekstra oksijen takviyesi sağlar.
  • Bebeklerde beyin gelişimini destekler.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Astım ve solunum hastalıklarına iyi gelir.
  • Kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını önler.
  • Unutkanlığı önler.
  • Karaciğer fonksiyonlarını olumlu etkiler.
  • Vücutta yağ birikmesini önler.
  • Vücuda enerji ve güç verir.
  • Cilt dibi katmanı olan dermis tabakasını yeniler.
  • Akne ve gözenek oluşumu azalır.
  • Vücut hücrelerini güçlendirerek kanseri önler.
  • Şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
  • Akciğerlerin yenilenmesi için tekir balığı yenmelidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda, tekir balığının astım hastalığı için faydalı bir balık türü olduğu belirtilmiştir. Çocukluk döneminde, tekir balığı tüketmek ilerleyen yaşlar için önemli bir adımdır. Omega-3 barındıran balıklar, anti kanserojen değerlerinden dolayı tüm kanser türleriyle mücadele edebilirler. Bunlardan biri de prostat kanseridir. Prostat kanserine karşı önlem almak isterseniz tekir balığı tüketebilirsiniz.

Tekir Balığı Nasıl Pişirilir?

Tekir balığı, ızgarada pişirmeye elverişli bir balık değildir. Genellikle yağda kızartma olarak tüketilen tekir fırında kâğıt kebabı olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Fırında kâğıt kebabı yapmak için yağlı kâğıtları, dörde bölerek içlerine temizlediğiniz balıkları, domates dilimlerini, soğan halkalarını ve defne yapraklarını yerleştirin.

Balıklarınıza tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın. Daha sonra kâğıdı, kenarlarından dökülmeyecek şekilde toparlayın. Toparlanan paketin ağzını bir ip yardımıyla bağlayın. Daha önce ısıttığınız fırında yarım saat pişirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca 100 gram tekir balığı yaklaşık olarak 117 kalori enerji verir. Tekir balığı günlük protein ihtiyacının yaklaşık %35’ini, günlük potasyum ihtiyacının da yaklaşık %10’unu tek başına karşılar.

Tekir Balığı Zehirler mi?

Bazı kişilerin vücudu proteine karşı reaksiyon gösterebilir. Balık da protein açısından zengin bir besin olması nedeniyle protein alerjisi olan kişileri etkiler. Ayrıca karides, yengeç gibi kırmızı deniz ürünleri ile tekir, barbunya gibi kırmızı balıklar alerjisi olan kişiler üzerinde daha fazla etki gösterir.

Bunun yanında tekir bir dip balığı olduğundan civa gibi ağır metaller içerme ihtimali mevcuttur. Bu nedenle hamile ve yaşlılar ile çocukların haftada iki defadan daha fazla tüketmesi önerilmemektedir. Ayrıca her balıkta olduğu gibi tekir balığını da taze olarak tüketme hususunda dikkatli olmalısınız. Çünkü bayat balık zehirler.

Tekir Balığı Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Tekir Balığı Özellikleri Hakkında 25 Bilgi adlı konumuza son verirken, tekir balığı temizleme ve pişirme ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu