Günde İki Öğün Yemenin Faydaları Nelerdir?
Günde İki Öğün Yemenin Faydaları Nelerdir? Modern tıp yıllarca şekeri olana insülin direnci olanlara çok öğünlü beslenme programları önerdi. Özellikle herkesin ağzında kahvaltının gerekliliğine dair cümleler terennüm edilirken, günde üç öğün yemenin şaşmaz ve vazgeçilmez bir düzen olduğu insan idrakine ezberletildi.
Hâlbuki çok sonraları atlanılmaması gereken sabah kahvaltısının bir reklam sloganından insanlara ezberletildiği ortaya çıktı. Bugün modern tıp insanlara ne 3 öğün beslenmeyi ne de tek öğün beslenmeyi öneriyor. Tüm tıp otoritelerinin şimdilerde hem fikir olduğu tek beslenme modeli, günde iki beslenmenin doğru olduğudur.
Oysa biz Müslümanlar iki öğün beslenmenin sağlıklı olduğunu zaten biliyorduk. Çünkü önderimiz, peygamberimiz bize ta 1400 sene önce iki öğün beslenmemizi tavsiye etmiş, üstelik sofradan tıka basa yiyerek değil, doymadan kalkmak gerektiğini emretmişti. Bugün modern tıp tam da bunu söylüyor. İki öğün ye, üstelik yerken tıka basa yeme, doymadan yemeyi terk et.
Yeni bir buluş olan ve Otofaji denen sisteme göre de iki öğün beslenmek gerekiyor. Bu iki öğün beslenme yüzünden aç kalınan 14 saatlik süre vücuttaki ölü hücreleri canlı hücreler yiyerek temizliyor ve ölü hücrelerin yerine yeni ve sağlam hücreler üretiliyor.
İslam’da oruç ibadetini anlatan otofaji uzun süren bu açlığın insülin direncinden, diyabete, kolesterol ve kalp damar hastalıklarına varana dek, birçok hastalığa çok iyi geldiği belirtiliyor.
Konumuz otofaji olmadığından burada uzun uzadıya otofajiye değinmeyeceğiz; fakat otofaji konusunu merak edenler aralıklı oruç tutmanın faydaları ile adlı konumuza göz atabilirler. Öte yandan tıbbın babası olarak bilinen ve ürettiği ameliyat cihazları hala kullanılan İbni Sina der ki “İki öğün sağlık, üç öğün ise hastalıktır”
Zaten ülkemizde altı öğün beslenmeyi öneren diyetisyenler yüzünden mi dersiniz veya uygun şekilde imkânsızlıklar yüzünden beslenememe yüzünden mi dersiniz bilemiyorum; lakin artık tıpkı Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de obezite sorunu baş göstermiş bulunmaktadır.
Bu arada konuyu araştıran, şeker hastaları veya insülin direnci problemi yaşayan kimi kardeşlerimiz olabilir. Onların iki öğün beslenme metodunu, doktorlarına danışmadan uygulamalarını istemiyoruz. Nitekim böyle bir şey yapacaklarsa bile doktor gözetiminde ve doktor tavsiyesi ile iki öğün beslenmeye geçmeleri uygun olacaktır.
Yemek Nasıl Yenmelidir?
Resulullah sav yemek yerken lokmalarını küçük tutar ve ağzınki lokmayı 33 kez çiğnerdi. Bizzat Resulullah sav bir hadisinde günde iki öğün ve az yemenin, doymadan sofradan kalkmanın, lokmaları ağza göre almanın ve iyice çiğnedikten sonra yutmanın önemine değiniyor. Yani ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğnemeden yutmamalıyız.
Şaşılacak bir şekilde modern tıp, bugün bize lokmamızı iyice çiğnememiz gerektiğini öğütlüyor. Besinlerin iyi çiğnenmesi, bir anlamda besinlerin tükürük salgısıyla belli bir süre yoğrulması demektir. İyi çiğnemenin, tükürükteki enzimler vasıtasıyla besinlerin çözünme, parçalanma ve dolayısıyla emilip kana geçme süresini ve kan düzeylerini etkilediğini bilimsel araştırmalar gösteriyor.
Bu aynı zamanda, hem besinlerin tadının daha iyi alınmasını hem de nörofizyolojik yollarla beyine doyma sinyallerinin zamanında gönderilmesini sağlar.
Öte yandan Daha çok çiğnemek daha çok enerji kazandırır. Çünkü bu yolla emilim süreci daha iyi sağlanır. Besinlerin iyi çiğnemeyle sindiriminin kolaylaştırılması, vücudun ihtiyacı olan besin maddelerini alabilmesini sağlar.
Böylece vücuda gereken enerji ham maddeleri sağlanmış olur. Beslenmedeki hedefler gerçekleştirilir. Aksi durumda iyi çiğnenmeyen besinler, sindirim sistemine büyük parçalar halinde gönderilir. Vücut bunlardan besleyici maddeleri alamaz ve bağırsakta bakterilerin etkisiyle kokuşma ve çürüme süreci başlar. Bu da bağırsaktaki zararlı bakterilerin sayıca artmasına yol açar.
Lokmalar Kaç Kez Çiğnenmelidir?
Çin’de bulunan Harbin Tıp Üniversitesi bilim adamları bir grup gönüllü ile yaptıkları incelemeler sonucunda her bir lokmayı 40 kez çiğnediğimiz takdirde kalori alımının %12 oranında daha az olduğu kaydedildi.
Ne kadar çiğnerseniz o kadar az yemek yiyeceğiniz teorisi yeni değildir. Pek çok uzman rahat ve yavaş yemek yemenin beyinde tokluk hissi yarattığına dikkat çekmiştir. Bu sayede ayrıca açlık hormonu olan grelinin seviyesi de düşmektedir.
Harbinli doktorlar 16 orta kilolu ve 14 obez kişiyi inceledi. Bu iki grubun farklı çiğneme alışkanlıkları oldukları ortaya çıktı. Obezler normal kiloda olanlarla aynı hızda çiğnerken, besinleri daha çabuk yuttukları gözlemlendi.
Diğer bir araştırmada tüm gönüllülere bir parça kek verildi. Lokmalarını ilk önce 15 defa, ardından 40 kez çiğnemeleri istendi. Araştırmanın sonucunda kilosu ne olursa olsun yavaş çiğnemeyi başarabilen kişilerin %12 oranında daha az kalori aldığı kaydedildi.
Yine 1800’lü yıllarda Amerika’da yaşamış, döneminde sağlık ve beslenme konularında lider olan Horace Fletcher (1814-1919) kendi adıyla anılan “Fletcherism” yani gıdaların en iyi şekilde çiğnenmesi akımını başlatmıştır. Bütün besinler ağızda sıvı hale gelene kadar (32 kez) çiğnenmeli ve sonra yutulmalı. İşte bu noktada ne yediğimizin yanı sıra nasıl yediğimizin de önemi ortaya çıkıyor.
Tüm bu bilimsel verilere bakarak, lokmanızı iyice çiğnemeniz gerektiğini önerirken, minumum 30 kez çiğneyip Resulullah sav uyduğunuzu düşünürseniz, bu fiilinizden bir sünnet sevabı alacağınız da muhakkaktır. Resulullah sav “Kim ahir zamanda benim bir sünnetimi yaşatırsa ona yetmiş şehit sevabı verilir” buyurmuştur
İki Öğün Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Acıkmadan yemek tüketmek zararlıdır. İki öğün beslenmenin temel felsefesi acıktığında ye, doyduğunda dur olan bu beslenme sistemi vücudu belirli bir süre sistematik bir açlığa maruz bırakmayı hedefliyor.
Vücutta oluşan bu sistematik açlık; kan şekerinin dengelenmesine, insülin seviyelerinin düşmesine ve büyüme hormonunun salgılanmasına sebep olur. Haliyle kilo verme süreçlerinde de yağ yakımı artar. Aşağıda iki öğün yemenin faydaları yine maddeler halinde sıralandı:
- Tüm gün ne yiyeceğinizi düşünmezsiniz
- Hayatınızı kolaylaştırır
- Tamamen vücudunuzu dinlersiniz
- Acıktığınız zaman yersiniz.
- Antioksidan etki hızlanır
- Bağırsaklarınıza iyi gelir
- Kanser riskini azaltır
- İnsülin duyarlılığına iyi gelir
- Trigliseriti düşürür
- İnflamasyonu azaltır
- Dengeli bir şekilde zayıflarsınız
- Enerjinizi yükseltir
- Vücutta otofajiyi başlatırsınız
- Karaciğeri dinlendirirsiniz
- İnatçı göbek yağlarını eritirsiniz
- Kalp ve damar sağlığına fayda sağlarsınız
Kaldı ki Aç kalmak hormonal dengeyi düzenler, yağ yakımını aktive eder. Sürdürülebilir olması sebebiyle de kilo vermenizi sağlar. Ayrıca Düşünülenin aksine doğru bir beslenme planıyla uzun açlık süreleri normalden çok daha enerjik olmanızı sağlayabilir. Toksinlerle dolu beslenme vücudunuzdaki serbest radikal ve inflomasyon oranını artırır. Sağlıklı bir beslenme planıyla desteklenerek uzatılmış açlık süreleri enerjinizi yükseltir.
Öte yandan birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğün yemek, sağlıklı bir insan için hem yeterli hem de hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca peygamberimizin de (sav) yukarıda bahsettiğimiz gibi iki öğün yemek tüketmek önemli öğütleri arasında yer almaktadır.
İki Öğünle Kilo Verilir mi?
Günde İki Öğün Yemenin Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, iki öğün yemenin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.