Hayvanlar Alemi

Sincapların Özellikleri ve 13 Önemli Bilgi

Her ne kadar Avrupa ülkelerinde kimi bölgelerde yeniyor olsa da, sincap türleri veba mikrobu taşıyıcısıdır

Sincapların Özellikleri ve 13 Önemli Bilgi

Sincapların Özellikleri ve 13 Önemli Bilgi; bu hayvanına en önemli ve en gösterişli organı kuyruğudur. Onu fareden ve diğer kemirgenlerden ayıran en büyük özelliği kuyruğunu olduğundan büyük gösteren uzun tüyleridir. Neredeyse kendi kadar büyük olan kuyruğunu tamamen kıvırarak sırtına değdirebilen sincapların gözleri ise iri ve parlaktır.

Sırtındaki tüylerin kış aylarında siyah rengini veren pigmentleri artar, böylece aslında kırmızıya yakın rengi olan sincaplar kışın siyaha yakın bir renkte daha koyu tonlarda görünür. Arka ayakları daha uzun ve güçlü olan sincapların gebelik süresi ise ortalama kırk gündür. Her seferinde üç ila yedi yavru arasında doğum yaparlar.

Sincaplar Nerede Yaşar?

Sincapların yaşam alanı genellikler ormanlardır. Park ve korularda da yaşayabilen sincaplar özellikle ağacın bol olduğu yerleri yaşam alanı olarak seçerler. Sincaplar kış uykusuna yatmamakla birlikte, kışın çok soğuk aylarda birkaç gün uyuşup hareketsiz kalabilirler.

Çiftleşme dönemi hariç tüm yaşamları boyunca yalnız yaşayan sincaplar, çok iyi tırmanma ve sıçrama becerilerine sahiptir. Tüm zamanlarını ağaç dallarının üzerinde geçiren sincaplar, ağaçtan baş aşağı veya baş yukarı kolaylıkla inip çıkabilirler.

Gündüz vakitlerinde en çok ikindi ve sabah saatlerinde haraketli olan sincaplar 3 aylık oldukları dönemde eve alınıp beslenilirse evcilleşir. Evde de çok hareketli olan sincaplar, belki iyi bir ev arkadaşı olabilir, fakat bizim insanımız için evde sincap beslemek çok makul görünmüyor.

Sincaplar neredeyse tüm Avrupa’dan, Japonya’ya kadar dağılmıştır. Türkiye’de Marmara bölgesinde İstanbul’daki ormanlık alanlarda Balıkesir, Ören‘de, Batı Karadeniz bölgesinde, Trakya’da, Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon, Kuzeydoğu Anadolu’da ve Toros Dağlarında yaşar. Ceviz ve meşe ağaçlarını çoğaltabilmek amacı ile son yıllarda Kayseri civarında dağıtılan sincaplar yaşama alanı bulmakta ve ağaçlandırma ya katkı sağlamaktadır.

Sincaplar Ne Yer?

Yetişkin bir sincabın boyu yaklaşık olarak otuz santim civarındayken, kuyruklarının boyu 15 ila 25 santim aralığında değişiklik göstermektedir. Sincaplar her ne kadar tüm görsellerde aklımıza kazınan halleri ile sürekli bir şeyler yiyor görünseler de şaşırtıcı derecede hafif hayvanlardır. Bir sincabın ağırlığı sadece 50 gram civarındadır.

Ot obur canlılar olan sincaplar; ceviz, badem, fındık, ağaç tohumları, ağaç kabukları ve iğne yapraklı ağaçların yapraklarını yerler. Fakat bunların haricinde salyangoz, mantar, böcek ve yavru kuşları da yedikleri görülmüştür.

Saydığımız badem, fındık ve palamut gibi tohumları toprağa gömerek besin stoğu yaparlar. Az önce de belirttiğimiz gibi bazen sakladıkları bu besinleri unutarak, yeni bir bitkinin filizlenmesini sağlarlar.

Sincapların Özellikleri Nelerdir?

En sevimli görünen ve birçok animasyonda da karakter olarak tercih edilen sincap, uzun ve kalın kuyrukları ile dikkat çeker. Daha çok karasal iklim bulunan alanlarda yaşam alanı seçen sincaplar, genellikle sarımsı ve kahverengi tonlara sahiptir. Nadiren siyah ve turuncu renk tonlarında olanları da mevcut olan sincapların genel özellikleri aşağıdaki gibidir:

01 Sincapların gözleri büyüktür ve başın yukarısında bulunur. Bu kemirgeni çevreleyen ortamın görme alanını biraz genişletebilir. B öylelikle daha büyük bir alanı rahatlıkla görebilir.

02 Vücudunun göz, bilek, çene, burun, bacaklar, yanaklar gibi bazı bölgelerinde titreme vardır. Bunlar dokunsal duyu organları olma işlevini yerine getirir.

03 Tüyleri ince ve yumuşaktır, ancak bazılarında kalın olabilir. Renklendirmeye gelince, siyah, kırmızı, beyaz veya kahverengi arasında değişebilir.

04 Bacaklarda, gerçekleştirdiği atlamaların etkisini hafifletmeye yardımcı olan ve altı metreye kadar ulaşabilen pedler vardır.

05 Ağaç sincapları, ağaca tırmanan memelilerin büyük çoğunluğunun aksine, ağaçtan baş aşağı inebilir. Ağaca çıkmak ve inmek için yönünün değiştirmeye gerek duymaz.

06 Arka ayakları beş, ön ayakları ise dört ayak parmağına sahiptir. Bir tür çivi olan başparmak hariç tüm parmakların pençeleri vardır.

07 Sincap uzun ve ince bir gövdeye sahiptir. Türlerin büyük çoğunluğunun arka bacakları ön ayaklara göre daha uzundur. Ön bacaklar yiyecekleri tutmak ve tutmak için kullanılır.

08 Sincaplar sürekli büyüyen büyük kesici dişler ve her çenede yiyecekleri öğütmek için kullanılan sekiz yanak dişiyle kemirgenlerin modelini takip eder.

09 Bu kemirgen, üst çene içine uzanan kökleri olan dört emaye kaplı keski şeklinde kesici dişe sahiptir. Bu dişler kemirmek için kullanıldığı için keskin ve kısa tutulur.

10 Atlama sırasında yere düşerse kuyruk paraşüt görevi görerek düşüşü yastıklar. Bu yapı, hayvanın dengesini korumasına ve düşüş sırasında manevra yapmasına izin verir.

11 Sincaplar, tohum dağıtıcı maddeler oldukları için ormanların yenilenmesinde önemli hayvanlardır. İlk olarak, dışkıları, yaşadıkları ekosistemlerin çeşitli alanlarına yayılmış tohumları içerir.

12 Sincaplar yuvalarını inşa edebilir veya ağaçkakan gibi bazı kuşların bıraktığı yuvaları veya diğer sincaplar da dâhil olmak üzere diğer memelilerin yuvalarını kullanabilirler.

13 Ağaç deliği barınakları, bazı kuşlar tarafından inşa edilmiş olabilir. Bu yuvalar yağmurdan, kardan ve rüzgârdan koruma sağladıkları için sincaplar tarafından tercih edilmektedir.

Sincaplar Ses Çıkarır mı?

Sincaplar çok seslidir. Bu kemirgenler çığlık atabilir, mırıldanabilir ve havlayabilir. Ayrıca, neredeyse her durum için ayrı çağrıları var. Böylece gençler annelerine seslenir ve yetişkinler saldırgan davranışlar sergilerken sesler çıkarırlar.

Ayrıca erkekler, dişileri çekmek amacıyla çiftleşme anında ses çıkarırlar. Bazı türler, belirli tehlikeleri uyarmak için çok özel alarm çağrıları kullanır. Bunlar, avcının mesafesi gibi ayrıntılarını ayırt etmemize izin veren bilgileri bile iletebilir.

Ayrıca, Sciuridae ailesinin üyeleri vücut diliyle iletişim kurabilir. Bunun için kuyruklarının çeşitli duruşlarını kullanırlar veya ayaklarını kuvvetli bir şekilde hareket ettirerek yere sertçe vururlar. Yer sincapları, sık sık birbirlerini oynadıkları ve birbirlerini tımar ettikleri gruplar oluşturdukları için en sosyal olma eğilimindedir.

Ağaç sincaplarına gelince, genellikle yalnızdırlar. Ancak yuvalama sırasında gruplar oluşturabilirler. Uçan sincaplar, gece alışkanlığı olan tek kişilerdir ve yuvada ısınmak için kış aylarında gruplar oluşturabilir ve ses çıkararak anlaşabilirler.

Sincapların Özellikleri ve 13 Önemli Bilgi

Sincap Eti Helal mi?

Sincap eti Müslümanlar için haramdır, sincap eti yenmez. Hem de sadece Hanefi değil, dört mezhepte de sincap eti haramdır, yenmez. Fakat bazı Avrupa ülkelerinde sincap eti yenmektedir. Eh modern çağda yaşadığımız şuanda fare ve köpek eti yendikten sonra sincap eti neden yenmesin ki?

Zaten birileri çıkıp “Sincap eti yemiyoruz” dese açıkçası garip olurdu. Hâlbuki sincaplar çok şirin ve sevimli görünmelerine rağmen veba mikrobu taşıyıcısı olan hayvanlardır. Hayır, yanlış duymadınız, veba mikrobu hala yaşıyor ve hala bu hastalık bulunuyor.

Ayrıca Sincaplar, kene, pire kaynaklı hastalıklar ve parazitler taşır. Bu yüzden avlandıktan sonra tüketilen sincapların, insanlara hastalık bulaştırma riski mevcuttur. Özellikle yaz ayları, sincapların en çok pire, kene, bit ve akar barındırdığı mevsimdir. Bunun dışında sincabın en tehlikeli bölgesi ise beynidir.

Çünkü bu kemirgenler arasında yaygın olan prion hastalığı, sincap beyninin tüketilmesi halinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu tür hastalıklara yakalanmamak için, sincap satan yerlerde omurilik sıvıları ve beyinleri dikkatli bir şekilde temizlenir. Ancak kaçak avlanma ile elde edilen sincapların tüketilmesi kesinlikle uygun değildir ve ciddi sorunlara neden olabilir.

Sincap Türleri Nelerdir?

Sincapgiller ailesi son derece fazla sayıda üyeyi bünyesinde barındırmaktadır. Sincap çeşitleri yaşamakta oldukları bölgeye, iklim koşullarına ve beslenme tarzlarına göre zaman içerisinde değişiklik göstermiştir. Sincapgiller familyası 5 alt familyaya, akabinde ise 51 cins ve yaklaşık olarak 300 türe ayrılır. En bilinen sincap çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Çayır Köpeği Sincapları

Yer sincabı türleri arasında yer alan çayır köpeği sincapları çok sevilen türler arasındadır. Doğal yaşam alanlarında daha çok koloni halinde yaşarlar. İletişim açısından farklı bir ses çıkarırlar. İri gövdeleri ile dikkati çeken bu türlerin genel olarak yaşam alanları Kanada, Meksika ve Amerika’da gelişme göstermiştir. İnsanlara karşı pek cana yakın oldukları söylenebilir. Kendi türlerini ise öperek selamlayan kemirgenlerdendir.

  • Üç Renkli Asya Sincabı

Üç renkli Asya sincabı renk tonları ile görenleri kendine hayran bırakan canlılardır. Çok keskin pençeleri olan bu türler birkaç metrelik kafeslerde yaşayabilirler. Ancak sosyalleşmeleri için kafeslerinin dışında bulunmaları gerekir.

Sempatik bir görünüme sahip olan sincap türleri otçul canlılar olarak bilinir. Doğal yaşam alanlarında yalnız yaşamayı tercih eden bu canlılar 5 civarında yavru dünyaya getirirler. Hamilelik süreleri ise 4 hafta ile 6 hafta arasında değişebiliyor. Çok iyi zıplama ve tırmanma özelliklerine sahiptirler. Ağaçların tepelerinde gezmeyi seven bu canlılar çok enerjik bir yapıya sahiptirler.

Çok kolay şekilde eğitebileceğiniz bu sevimli canlılara eğitim verebilmek için mutlaka 3 aylıktan itibaren sahiplenmeniz gerekiyor. Ev arkadaşı olmaya çok uygun olmaları günümüzde fazla beslenen petler arasında yer almalarını sağlamıştır. Yemek beslenme konusunda seçici olmaları kişileri zorlayacak özelliklerinden biridir.

  • Çizgili Sincap

Çizgili bir kürke sahip olan bu türler çok sevimli görünümleri ile dikkat çeker. Uysal bir karakter yapısına sahip olmaları kolaylıkla evcilleştirilmelerini sağlar. Genel olarak Kuzey Amerika’da bulunan bu türler en bilinen sincap türleri arasında yer alırlar.

  • Kaya Sincapları

Kaya sincapları en bilinen sincap türleri arasında yer alıyor. Bu türler genel olarak Güneybatı Amerika ve Meksika’ya özgüdür. Son derece sevimli görünümleri olan kaya sincapları boyutları ile dikkati çekerler.

Evcilleştirilebilen bu canlıların daha çok doğaya bırakılması önerilir. Çok sosyal olmaları ve otçul olmaları kişilerin dikkatini çeken özellikleridir. Bu canlılardan sahiplenmek istiyorsanız onlara geniş bir yaşam alanı sunabilmeniz gerekiyor.

  • Yer Sincabı

Kuyruklarını titretebilen bu sincaplara ‘titrek kuyruklu sincap’ da denilmektedir. Çok bilinen türlerden birisi de yer sincaplarıdır. Bu türler titrek kuyruklu sincap olarak da isimlendirilir. Böyle isimlendirilmelerinde kuyruklarını titretmelerinin önemli bir payı vardır. Görünüm olarak kaya sincabına benzeyen bu türler için yaşam alanı oluşturmak oldukça kolaydır. Kafeste de beslenebilirler.

  • Uçan Sincap

En iyi evcilleştirilebilecek türler arasında uçan sincap türleri sayılabilir. Bu türler farklı bir fiziksel özelliğe sahiptir. Ön ve arka ayakları arasında tüyle kaplı olan bir zar bulunur. Bu zar onlara kanat vazifesi görür. Az da olsa uçabilme yeteneğine sahiptirler.

Bu türler daha çok Avrupa ve Japonya’da kendilerine yaşam alanı bulmuşlardır. Doğada yaşayan türler son derece sessizdir ve karanlıkta bu canlıları fark etmek çok zordur. Yaşam alanı olarak genelde çok yaşlı ağaçları tercih ediyorlar. Türkiye’ye özgü türleri olmayan bu canlılar oldukça sıra dışıdır.

Sincapların Nesli Tükeniyor mu?

Sincaplar, postları için avlanırlar ve (yasak olmasına karşın) avlanma nedeniyle Türkiye’de sayıları hızla azalmaktadır. Kırmızı listede soyları tehlikede olmayan hayvanların yer aldığı nt statüsündedir. Ancak Türkiye’deki durumları daha hassastır. Gündüz yırtıcıları tarafından da avlanmaları sayılarındaki azalmayı desteklemektedir.

Kızıl sincaplar, yayılmacı türlerle rekabet edemeyebilir. Örneğin İngiltere’de yerli tür olmasına karşın sonradan Büyük Britanya adasına getirilen boz sincap tarafından yaşama alanının işgali nedeniyle rekabet edememiş ve sayıları giderek azalmıştır.

Ayrıca sincap, evcil olmayan, kümes hayvanı olmayan bir canlıdır. Sincap bir yaban hayvanıdır ve onu belli bir alana hapsetmek, yaşam alanından, doğadan koparmak ve daha sonra onu terk etmek ona yapabileceğiniz en büyük kötülüktür. Doğadan kopartılmış, sosyal ilişkileri insanlar ile kısıtlanmış bir yaban hayvanı için bu durum gerçek bir acıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan yaban hayvanlarından olan sincap türlerinin; CİTES sözleşmesi kapsamında doğadan alarak beslenmesi, büyütülmesi, satılması ve satın alınması yasaktır.

Meşe Palamudu ve Sincap

YouTube video

Sincapların Özellikleri ve 13 Önemli Bilgi adlı konumuza son verirken sincaplarla ilgili başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu