Hayvanlar Alemi

Denizlerin Gözdesi Trança Balığı Özellikleri

Ege'nin en irisi ve en gözdesi olan beyaz etli trança balığının faydalarına ve özelliklerine dair keyifli bilgiler

Denizlerin Gözdesi Trança Balığı Özellikleri

Denizlerin Gözdesi Trança Balığı Özellikleri; her balıkta bulunan omega-3 trança balığında yüksek oranda bulunur. İçerdiği vitamin ve minerallerle sağlıklı beslenme listelerinin vazgeçilmez öğesidir. Haftada iki kez tüketilmesi gereken trança balığı, hafıza kaybı ve unutkanlığı engeller. Bu balık etinin tüketimi depresyon ve sinirsel problemlerin üstesinden gelmek içinde idealdir.

Halk arasında antenli mercan, çavuş ve altın kaş gibi isimlerle bilinen trança, Ege ve Akdeniz’de görülen bir türdür. Bu tür Marmara ve Karadeniz’de görülmez. Buna rağmen dünya sularında, ılıman denizlerde bilinen ve avı yapılan bir türdür. Mercan ailesine ait bir tür olan trança balığı denizin yirmi metre derinliklerinde bulunur.

Sıcak ve ılık denizlerde yaşayan trança balığı, genellikle yosunlu, kumlu ve bitki örtüsünün olduğu taşlık alanlarda tek başına yaşar. Genelde otuz ile seksen santim arasında görülen trança balıkları kış aylarında denizin yüz elli metre derinliklerine iner.

Trança Balığı Özellikleri Nelerdir?

Kuvvetli bir çenesi ve güçlü dişleri bulunur. Bu özelliğinin ona sağladığı güçle, kabuklu her tür deniz canlısının kabuğunu kırarak etini yer. Bunun dışında dip balıklarını ve dip canlılarını da yiyebilen trança balığı, hem erkek hem de dişi özelliği bulunan bir balık türüdür. Hermafrodit denen canlılar gurubuna dâhil olan trança balığının eti beyaz ve oldukça lezzetlidir.

Aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan trança balığı, yaz aylarında özellikle, ağustos ve eylül arasında kalan zaman diliminde üreyip çoğalır. Yüksek oranda protein içeren Trança balığı A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, E vitamini açısından zengindir. Omega-3 yağ asidi içeriği ile de dikkat çeken balık; selenyum, magnezyum, iyot, omega-6, fosfor ve çinko gibi bileşenlerin de zengin bir kaynağıdır. 100 gram Trança balığı yaklaşık 120 ila 150 kalori içerir.

Trança balıkları çok hızlı yüzebilen ve iyi yüzebilen balıklardandır. Kalabalık sürüler halinde yüzerler. Özel olarak açık denizlerde, devasa sularda hızlı hareket ederek, özellikle sağlam dişleriyle yakaladığı ve hızla yediği diğer balıklar olmak üzere av ararlar. Bu nedenle trança avı oldukça zordur.

Başın ucu açıkça görülebilen bir çıkıntıya sahiptir. Büyük ve çıkıntılı gözler yanaldır. Yatay ağız, vücut ölçülerine göre oldukça küçüktür. Çenesi, çeşitli şekillerde sağlam dişlerle karakterizedir; ön dişler çengelli bir şekle benzerken diğerleri keskindir.  Ağız kapatıldığında ön dişler dudaktan dışarı çıkar.

Gövdeleri yandan sıkıştırılmış ve açık mavi, gümüş refleksleri olan büyük pullarla tamamen kaplanmıştır. Renk, çeşitli türlerin hepsinde benzerdir: Arka taraf koyu mavi, bazen yanardöner noktalarla, göbek ve yanlar simli iken pektoral yüzgeçlerin altındaki bölgede siyah, mavi bir nokta belirgindir.

Trança balığının yüzgeçleri çok gelişmiştir ve vücudu ile aynı renktedir. Sırt yüzgecinin üçüncü, dördüncü ve beşinci ışınları uzamış balığa antenli mercan denmesine neden olmuştur. Yan yüzgeci büyük ve oyukludur. Göçmen balıktır yaşadığı tüm sularda göçler yapar. Yazları havanın ısınması ile Ege sahillerinde görülürken kışın hava serinleyince güneye Kuzey Afrika kıyılarına sokulur. Üremeleri hariç genelde derin sularda bulunurlar.

Trança Balığı Nasıl Avlanılır?

Trança amatör balıkçılık açısından trofe değeri sinaritten bile daha büyük, muhteşem bir avdır. Amatör balıkçılığımızın geleceği, amatör balıkçılarımızın trofe balıkçılığa özendirilmesi açısından trançanın büyümesine önem verilmesi ve bu nadide balığın ülkemiz sularında iri, verimli avlanabilmesine yatırım yapılması sinaritten bile çok daha önem arz eder.

Trança balığını sığ sularda avlanıyorsanız zorlu bir direnişle karşılaştığınızda, bedene takmak için yanınızda bir şamandıra bulundurmanızda fayda vardır. Takımı kesmekten ziyade koparır. Bunun için sağlam ve kalın kesitli malzemeler kullanmak gerekir. Bağlantı noktalarındaki düğüm katları sağlam olmalıdır.

Balık yakalandığı anda sert kafa darbeleriyle yol isteyecektir. Mümkün olduğu kadar kontrolünü elden kaçırmadan balığa yol vermeli, ancak uzun ve seri kulaçlarla da çekerek onu yormalıdır. Bu mücadele amatör balıkçı için çok heyecanlı ve zevkli olduğu kadar da risklidir.

Trançanın bir diğer avcılığı da jigging ile yapılır. Ege ve Akdeniz’de derinliği 50 metre civarlarında olan taşlık, yarbaşı gibi alanlarda öncelikle kalamar-ahtapot benzeri jigler ardından 10-20 santim arası jigler tercih edilmelidir. Çeker değeri 40 lbden az olmamak kaydıyla ana bedende ip kullanılmalıdır. Trança hava kesesine sahip bir balık olduğundan ilk 10 metre dipten kalktıktan sonra hava kesesi şişerek gelişi kolaylaşacaktır. Balık tekneye yanaşınca mutlaka kakıç veya kepçe kullanılmalıdır.

Denizlerin Gözdesi Trança Balığı Özellikleri

Trança Balığının Faydaları Nelerdir?

Denizlerimizin en nadide ve en iri balıklarından olan trança balığının olgunlaşması için yaklaşık olarak iki yılın geçmesi gerekmektedir. Beyaz ve lezzeti etiyle göz dolduran trança balığı, düşük yağlı yüksek kaliteli bir proteindir. Aşağıda trança balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Damar tıkanıklığını ve yağ birikimini önler.
  • Yüksek oranda omega-3 içerir.
  • Depresyon ve sinirsel sorunları önler.
  • Kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  • Fosfor ve A vitamini yönünden zengindir.
  • Göz sağlığı için önem arz eder.
  • Unutkanlığı önler.
  • Kan akışını önemli ölçüde artırır.
  • Antioksidan özellikler gösterir.
  • İyi kolesterol seviyesini artırır.
  • Kemik ve kas gelişimi için olumlu etkiler.
  • Diş gelişimine de katkı sağlar.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Konsantrasyonu ve dikkati artırır.
  • Doku oluşumuna fayda sağlar.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Düşük kalorili olduğundan iyi bir diyettir.
  • Diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
  • Yüksek oranda protein barındırır.
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
  • Tümör hücrelerinin çoğalmasını önler.
  • Yıpranmış olan dokuların tamirinde etkilidir.

Trança Balığı Nasıl Temizlenir?

Trança balığı Pullu bir balık çeşididir. Trança balığının temizliği her balıkta olduğu gibi dikkat gerektirir. Önce bol soğuk suda bir süre bekletilen balıklar, akan suyun altında ovuşturularak yıkanması gerekir. Bu yıkama esnasında balığın pullarının bir kısmı dökülür. Bir sonraki aşama ise balığın pullarının kazınmasıdır.

Bu işlemi yapabilmek için balık yan yatırılıp, kuyruğundan sıkıca tutulur. Keskin bir bıçak yardımıyla balığın pulları aşağıdan yukarıya birkaç kez sert bir şekilde sürtülür. Balığın derisine ve etlerine herhangi bir hasar vermemek için bıçağın dik bir konumda tutulması gerekebilir. Parmakla balığın derisi üzerinde pul kalıp kalmadığı kontrol edilir. Her iki tarafı da pullardan arındırılan balık suyun altında tekrar yıkanır.

Daha sonra iç organlarının temizlenmesi gerekir. Balığın iç organlarını temizlemek için kuyruk tarafında yer alan anüs bölgesine derin bir bıçak darbesi atılır ve bu kesik yardımıyla bağırsaklar balıktan tamamen ayrılır. Karın bölgesi de temizlendikten sonra baş kısmında yer alan kırmızı solungaçlar parmaklarla tutularak çekilip temizlenir.

Tamamen temizlenen balık bol su ile yıkanır ve süzgece alınarak sularının süzülmesi sağlanır. Artık balıklarınız yapılış şekline göre bütün olarak ya da filetolara ayrılarak kullanıma hazırdır. Diğer balık çeşitlerinde balığın kafası da kesilerek atılır. Ancak Trança balığının kafası etli ve oldukça lezzetlidir bu nedenle kafasının da pişirilerek servis edilmesi önerilir.

Trança Balığı Nasıl Pişirilir?

Trança balığı filetolara ayrılıp mısır ununa bulanarak kızartması yapılabilir. Fakat bu yöntem balığın yararlı vitamin ve minerallerinde kayıp oluşturduğundan dolayı pek önerilen bir yöntem değildir. Ayrıca en sağlıklı yöntemde değildir. Zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile marine ettiğiniz trança balığı, defneyaprağı ile birlikte fırına verilebilir. Yanına eklenen patates, soğan ve limon dilimleri pişirme esnasında daha lezzetli bir aroma yaratır.

Trança balığının yahnisi de mükemmel bir lezzete sahiptir. Izgarada ya da mangalda da keyifle tüketilebilir. Izgara edilen Trança balığı parçalanarak salatalara atılabilir.

Ayrıca büyük parçalara ayrılarak mantar, soğan, patates, havuç ve limon dilimleri ile birlikte yağlı kâğıtlara sarılıp fırınlanan Trança balığı da oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Balık ile birlikte kullanılan defneyaprağı, balığın kendine özgü ağır kokusunu bastırır. Ayrıca defneyaprağının aroması balık yemeklerine farklı bir lezzet katar.

Trança balığının kafasını kullanılarak çorba da yapabilirsiniz. Patates, havuç, un, yumurta sarısı, margarin, maydanoz, defneyaprağı, baharat ve tuz kullanılarak hazırlanan Trança balığı çorbası; hem besleyici özellikleri hem de lezzeti ile en sevilen tariflerden biridir.

Trança Balığı Nasıl Tüketilmelidir?

Her ne kadar kızartılarak tüketilebilecek tarzda bir balık olsa da kızartılması sonrasında trança balığındaki yararlı mineral ve vitaminler kaybolacaktır. Bunun olmasını engellemek adına marine edeceğiniz balığı farklı sebzeler ile fırına verebilirsiniz. Ayrıca ızgarada, mangalda ve yahni olarak da rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Öte yandan dip balıklarının vücutları etraflarındaki su toksik kimyasallar barındırır. Trança gibi büyük balıklar diğer tüm balıklardan kimyasalları emer. Çocuklar da tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve gözlemlenmelidirler. Çeşitli alerjen tepkiler verebilirler. Böylece trança balığının zararları ortaya çıkabilir.

Trança Avı Nasıl Yapılır?

YouTube video

Denizlerin Gözdesi Trança Balığı Özellikleri adlı konumuza son verirken trança balığı avı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu