Sağlık

Kalp Krizi Sonrası Beslenme ve Tedaviler

Asrın En Çok Ölüm Oranına Sahip Hastalıklarından Biri Olan Kalp ve Damar Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Kalp Krizi Sonrası Beslenme ve Tedaviler

Kalp Krizi Sonrası Beslenme ve Tedaviler; modern çağın en büyük tehlikesi, hatta ölümlerin büyük bir bölümünün sebebi kalp krizidir. Gençlerde yaşanan kalp krizi daha çok ölümle sonuçlanmaktadır. Özellikle 45 yaş sonrası geçirilen kalp krizi insan yaşamını derinden etkilemektedir. Kalp krizi sonrası hemen anjiyo yapabilecek bir hastaneye ulaşmak, kalp krizi etkilerini belki de büyük oranda engellerken, kalpte, büyük kalp krizlerinden sonra kalıcı hasarlarda oluşabiliyor.

Konuyu araştıran saygın bilim adamlarına göre tam bir senede hasar gören kalp ancak %5 oranında kendini yenileyebiliyor. Elbet ölüm Allah’ın emridir. Siz bu konuyu okuyorsanız, büyük ihtimal ya bir kalp krizi geçirdiniz, ya da kalp krizi geçirme hususunda şüpheleriniz var.

Konuyu iyi araştıran biri olarak şunu söyleyebilirim. Öncelikle korkmayın! Fakat tedbiri ve tedaviyi de elden bırakmayın. Unutmayın ki kalple alakalı üç tedavi çeşidi bulunmaktadır. Kalp krizi geçiren biri tıkanan damarları için anjiyodan sonra ya açık kalp ameliyatı ile tedavi olabilir, ya kendisine anjiyodan sonra stent takılır, ya da bunların hiçbirini yapmayarak bitkisel tedaviye yönelir. Tıpkı benim yaptığım gibi…

Elbette kimseyi yönlendirmiyoruz. Bu konuda doktorunuz ne der? Sizi nasıl yönlendirir bu önemlidir. Fakat ben kişisel tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Kalp krizinden on gün sonra gittiğim hastanede, anjiyo bile olmak istemedim. Doktor bu tercihim karşısında bana şöyle dedi “Zaten eskiden anjiyo teknolojisi olmadan önce, kalp krizi geçiren hastayı on gün müşahede altında tutar, sonra sana yazdığımız ilaçları yazarak taburcu ederdik” 

Fakat ben bu konuda tedaviyi reddetmiş değildim. İnternet üzerinden takip ettiğim birkaç doktora göre tıkanan damarlar için aslında ne stent, ne de açık kalp ameliyatı sorunu temelli olarak çözebiliyordu. Hatta bir zaman sonra stentin kendi de tıkanabiliyordu. Peki, bu konuda takip edilecek yol ne idi?

Yine internet üzerinden uzun araştırmalar sonucu bulduğum ve hala takip ettiğim bir doktorun tavsiyesi beni çok etkiledi. Olurda bu yazıyı bir gün okuma fırsatı olursa veya tesadüfen de olsa denk gelirse, hassaten kendisine, Sayın Doktor Murat Kınıkoğlu’na en derinden ve en kalbi duygularla teşekkür ederim.

Hayır, kesinlikle bu bir reklam değildir. Tek amacım kalp krizi geçiren ve kendini çaresiz hisseden kimi arkadaşlarıma, takip etmeleri gereken bir yolun daha varlığını duyurmaktır. Bu yol bitkisel tedavidir. Hayvansal yağların, et, balık, tavuk gibi etlerin tamamının, yine bitkisel yağların tamamının ve en önemlisi şeker, un ve paketlenmiş gıdaların tamamının terk edilerek, sadece sebze, meyve ve bakliyat ile beslenme yolunun en sağlıklı yollardan biri olduğu gerçeğini ifade etmektir.

Kalp Krizi Sonrası Beslenme ve Tedaviler

Yaklaşık 45 gündür, hayvansal gıdaların hiçbirini kullanmıyorum. Bitkiselde dâhil olmak üzere hiçbir yağ tüketmiyorum. Tuz ve paketlenmiş gıdalar yemiyorum. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tüketiyorum. Meyve tüketme hususunda bir sınır yok. Sebze ve bakliyat tüketme hususunda da bir sınır yok. Bu şekilde hayatınızı idame ettirdiğinizde ki ben ayrıca sünnet olduğu için sadece iki öğün besleniyorum. Göğsüme gelen ağrının büyük oranda kaybolduğunu ifade edebilirim.

Tabi ki doktorumun bana verdiği ilaçları kullanıyorum. Sadece kolesterol ilacını kendi isteğimle kullanmadım. Fakat düzenli yürüyüşler yapıyorum. Daha önce, mesleğimin de grafikerlik ve bilgisayar olması sebebiyle hareketsiz yaşam bana kilo aldırmış, belki de kalp krizini tetiklemişti.

Bitkisel beslenmenin neticesinde ve düzenli yürüyüşlerin sonucunda 12 kilo verdim. Verilen bu kilolar öyle sanıyorum ki göğsüme gelen ağrıların azalmasına, daha rahat yürümeme ve daha dinç hissetmeme sebep oldu. Ayrıca her sabah düzenli maydanoz limon ve sarımsak kürü ile öyle sanıyorum ki vücudumdaki ödemde gitti.

Tabi ki ben doktoruma ilaçlarımla beraber böyle bir kürün sakıncası olup olmadığını sorarak bu küre devam ettim. Siz de doktorunuza sorarak, onay aldıktan sonra limon sarımsak kürüne devam edebilirsiniz. Bu kürü sitemiz üzerinden Limon Sarımsak ve Maydanoz Kürü adlı başlık altında bulabilirsiniz.

YouTube video

Biliyorum, henüz yolun başındayım. İleride ne olur bilemiyorum? Ama kalp krizi geçirdiğim o günden bugüne sürekli bir gelişme kaydettiğimin farkındayım. Tamam, itiraf etmeliyim ki bazen bir dilim kek yediğim veya bir bitter çikolatan küçük bir ısırık aldığımda olmuştur. Fakat kahir ekseri Murat kınıkoğlunun bitkisel perhizine riayet etmeye özen gösterdim.

Amacım şu ki göğsünüzü yardırmadan önce veya stent taktırmadan önce (ki bu stent işi birazda ranta dönüşmüş durumda) bir de bitkisel tedavi alternatifi olduğunu bilmenizi istedim. Şimdi hemen yukarıda kendisi aynı zamanda bir yazar olan Sayın Murat Kınıkoğlunun videolarından bir video paylaştım. Bu videoyu izledikten sonra youtube kanalındaki diğer videolarını da izleyerek, hatta hastaları ile yaptığı röportajları da dinleyerek kalp krizinde bitkisel tedavi ve bitkisel perhiz hakkında geniş bir malumat sahibi olabilirsiniz.

Kalp Krizi Nedir?

Miyokardiyal infarkt olarak da ifade edilen kalp krizi; kalbin oksijen ve besin desteğinden sorumlu koroner damarlardaki tıkanıklık veya aşırı daralmalara bağlı olarak kalp kasına kan akışının kesilmesi durumudur. Kalp dokusunun yeterince kanlanamadığı her saniye kalıcı hasar gelişme riskinde bir artış söz konusudur.

Kalbi besleyen atardamarlarda gelişen herhangi bir ani tıkanma kalp kasının yeterince oksijen alamamasına neden olarak kalp dokusunda hasara yol açabilir. Kalbe kan akışından sorumlu olan damarların duvarlarında yağ yapıdaki kolesterol gibi maddeler birikir ve plak olarak adlandırılan yapıları oluşturur. Plaklar zaman içinde çoğalarak damarı daraltır ve üzerlerinde çatlaklar oluşur.

Bu çatlaklarda meydana gelen pıhtılar veya duvardan kopan plaklar damarları tıkayarak kalp krizine neden olabilir. Erken zamanda ve doğru bir müdahale yapılarak damar açılmazsa kalp dokusu kaybı meydana gelir. Kayıp, kalbin pompalama gücünü azaltır ve kalp yetmezliği oluşur. Türkiye’de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu oran neredeyse trafik kazası nedeniyle yaşanan ölümlerin 30 katıdır.

Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır.

Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir. Genel olarak 10-15 dakika kadar sürer. Dinlenmek ya da koroner damarları genişleten nitrat içerikli ilaçları kullanmak ağrının hafiflemesini sağlayabilir.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

  • Gövdenin üstünde meydana gelen ağrı
  • Göğüs Kafesi Ağrısı
  • Göğüste Yanma
  • Sol Kolun Uyuşması
  • Ağrının Çeneye Vurması
  • Sırt Ağrısı
  • Nefes Darlığı
  • Bulantı ve Kusma,
  • Aniden soğuk ter basması,
  • Ani baş dönmesi,
  • Sebepsiz ani yorgunluk atakları
  • Mevcut şikâyetlerin daim artıyor oluşu

Kalp Krizi Hakkında En Çok Sorulanlar

Bu bölümde arama motorlarına kalp krizi hakkında sorulan soruları ve onlara verilen cevapları yayınlayacağım. Böylece arama motorlarında bulunan kalp ve damar sertliği veya kalp krizi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulma imkânını elde etmiş olalım. Sözü burada sorulara ve cevaplara bırakırken, hepinize sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir yaşam dilerim.

Kalp Krizi Nasıl Geliyorum Der?

Kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla­rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır. Bu şikâyetleri olan kişilerin en kısa zamanda bir kardiyoloji uzmanına başvurup, gerekli kontrolleri yaptırması önemlidir.

Hafif Yiyeceklere Yönelip, Yürüyüş Yapmak Gerekli mi?

Sigara, kalp krizine yol açan en önemli bir faktörlerden biridir. Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.

Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıda tüketimi artırılmalı, haftada en az iki gün balık yenilmelidir.

Obezite yani aşırı kilo çağın en büyük sorunlarından biridir. Beslenme tarzı ve alışkanlıkları zamanla değişmekte, fiziksel aktivitenin minimum seviyede olması ve hareketsiz yaşamın etkisiyle obez birey sayısı gittikçe artmaktadır.  Hareketsiz yaşam tarzı, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir.

Günde en az otuz dakika yürümek bile yaşam kalitesini artırır ve yaşam süresini uzatır. Egzersiz, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Aktif spora başlamak için de mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Hangi yaşta hangi egzersizlerin yapılabileceği büyük önem taşırken, sporu bir yaşam felsefesi haline getirmeden önce gerekli kontrollleri yaptırmak ve vücudun hazır olup olmadığını öğrenmek gerekir.

Kalp Krizi Her İnsanı Öldürür mü?

Kalp hayati bir organdır. Fakat her kalp krizi öldürmez. Dolaşımda olan kan, koroner arter adı verilen atardamardan kalbe pompalanır. Kanın kalbe pompalanamaması durumu kalp krizi olarak adlandırılır. Ani gelişen kalp krizine tıpta akut miyokard infarktüs denir. Kalp krizi sonucu, kalp kasları oksijensiz kalır ve kalp dokusu zarar görür. Kalp krizi sonucunda yaşamı tehdit eden ciddi sonuçlar doğabilir.

Kalp Krizi Ne Kadar Sürer?

Kalp krizi çeşitli genetik ve çevresel faktörler nedeniyle oluşabilir. En bilinen ve sık rastlanan sebebi, kalbi besleyen atardamarın tıkanmasıdır. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz; damarlarda yağ, kolesterol gibi maddelerin birikmesiyle oluşur. Bu birikintilere plak denir. Kalbi besleyen atardamarlarda oluşan ya da vücudun başka yerinde oluşup atardamara ulaşan bu plaklar, atardamarı tıkayarak kalp krizine neden olabilir.

Kalp Krizi Ne Kadar Sürer?

Kalp krizi belirtilerinin başında göğüs ağrısı gelir. Söz konusu ağrı kimi zaman saatlerce sürerken kimi zaman dakikalar içerisinde yok olabilir. Kalp krizinin bir başka belirtisi olan göğüs ağrısı yaklaşık olarak 20 dakika kadar sürer. Kalp krizi anında belirtiler 20 dakikadan fazla ve saatlerce de sürebilir.

Kalp Krizinde Kolun Neresi Ağrır?

Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir. Erkeklerde genelde sol kolda ağrı görülür. Kadınlarda ise her iki kolda ağrı ya da omuzla ağrı olabilir.

Kalp Krizi Geçiren Kişiye İlk Müdahale Nasıl Yapılır?

Öncelikle sakin davranmalı, karşınızdaki kişiyi de sakinleştirmeye çalıştırmalısınız. Hasta uygun bir yere yatırılıp, rahat nefes alması sağlanmalıdır. Üstündeki dar, sıkan elbiseler gevşetilmelidir. Kalbe kan dolaşımını arttırmak için ayaklarını kalp seviyesine kadar kaldırmak gereklidir.

Kalp Krizi Anında Ne Yapmalı?

Kalp krizi belirtileri başladığı hissedildiği anda, mutlaka bulunduğunuz yere oturup dinlenin ve ayakta durmayın. Üzerinizde gömlek ve kravat varsa, gömleğin yaka bölgesini ve kravatı gevşetin, ferahlamaya çalışın. Derin derin nefes almaya çalışın. Hatta kimi söylemlere göre kalp krizi esnasında şiddetli bir şekilde öksürmek kalp krizini durdurabiliyor.

Çok çaresiz kalırsanız denemenizde fayda var. En önemlisi de Kaç miligram olduğuna bakmaksızın, aspirin tableti çiğnemektir. Çiğnediğiniz tableti bir süre ağzınızda beklettikten sonra suyla yutabilirsiniz. Ayrıca ambülans çağırmayı da unutmayın.

Genç Yaşta Kalp Krizi Neden Öldürür?

Çünkü ileri yaşlara ulaşmış bireylerin ana kalp damarı tıkandığında otomatik olarak yan damarlar devreye giriyor. Böylece kişinin yaşamı kurtulabiliyor. Fakat 50 yaşından sonra gelişen ve gençlerde henüz gelişimi tamamlanamayan yan damarlar nedeniyle daha ölümcül sonuçlarla karşılaşılabiliyor

Kalp Krizi Geçiren Hasta Nelere Dikkat Etmeli?

Kalp krizi sonrası sigaradan uzak durulmalı ve doktorunuzun belirlediği süreden sonra düzenli egzersiz veya yürüyüş yapılmalı, dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Sigara içiyorsanız, bırakmalısınız. Düzenli egzersiz yapmalısınız. Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz

Kalp Krizi Kalpte Hasar Bırakır mı?

Miyokardiyal infarkt olarak da ifade edilen kalp krizi; kalbin oksijen ve besin desteğinden sorumlu koroner damarlardaki tıkanıklık veya aşırı daralmalara bağlı olarak kalp kasına kan akışının kesilmesi durumudur. Kalp dokusunun yeterince kanlanamadığı her saniye kalıcı hasar gelişme riskinde bir artış söz konusudur.

Kalp ve Damar Sağlığı Pehrizi

YouTube video

Kalp Krizi Sonrası Beslenme ve Tedaviler adlı konumuza son verirken, kalp krizi ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu