GenelYaşam

Deniz Kabuğu Nedir Deniz Kabuklusu Yenir mi?

Deniz kabukluları yani deniz yumuşakçaları helal mi? Deniz kabuklarının içinde ne var?

Deniz Kabuğu Nedir Deniz Kabuklusu Yenir mi?

Deniz Kabuğu Nedir Deniz Kabuklusu Yenir mi? Öteden beri deniz kenarlarında deniz kabuklarını görürüz. Hatta küçükken kulağımıza dayar, deniz veya okyanus sesi duyacağımızı sanırdık. Bu deniz kabukları, içinde yaşayan yumuşak canlıların kabuğunu terk etmesiyle sahile vurur.

Yani deniz kabukları, deniz salyangozu, midye, istiridye, deniz dişi gibi kabuklu yumuşakçaların deniz kıyılarına vuran kabuklarıdır. Görenlerin veya bulanların süs malzemesi olarak kullanıldığı gibi koleksiyon yapanlar tarafından da süs malzemesi olarak toplanırlar.

Japonya gibi balıkçılığın oldukça geliştiği ülkelerde, okyanus sularında içinde canlı yumuşakçaların yaşadığı deniz kabukları toplanarak, bunlarla yemek yapılır. Hatta bu yumuşakçalardan Japonların meşhur sashimi yemeği bile yapılır. Zaten aşağıda izleyeceğiniz videoda da dev bir deniz kabuklusunun Japon yemeği yapılışını izleyeceksiniz.

Deniz Kabukları Nasıl Oluşur?

Yumuşakçalar, kemiksiz ve yumuşak vücutlu deniz canlılarıdır. Vücutlarını kaplayan koruyucu, sert tabakalı olan dış iskeletlerine deniz kabuğu denilmektedir. Bu kabuk sayesinde yumuşakçalar vücutları tamamen su içinde olmadığı zaman bile nemli kalmaktadır. Yumuşakçalar, larvadan genellikle kabukları çok ince de olsa gelişmiş olarak çıkmaktadırlar.

Kabuğun oluşum ve gelişimini sağlayan hormon, element ve benzeri maddeler yumuşakçanın kendi metabolizmasından salgılanmaktadır. Salgılanan malzemeler sertleştikçe kabukları da büyür. Kabuk oluşumunda kullanılan temel malzeme kalsiyumdur. Yumuşakçaların kanlarında bolca kalsiyum bulunmaktadır. Kabuklarının altında bulunan ve iç organlarını çevreleyen yumuşak yapıdaki dokuya manto denmektedir.

Kandan ayrılarak vücuda yayılan kalsiyum, mantonun belli noktalarından salınıp kalsiyum karbonat kristallerini oluşturmaktadır. Manto, bu kristal yapıdaki katmanları çeşitli kalınlıklarda depolamaktadır. Bu katmanlı olan yapı, kabuğun daha çok sağlam olmasını sağlamaktadır. Manto, kabukların üzerinde bulunan damar ve diken türünde oluşumların gelişimini de sağlamaktadır. Kabuk geliştikçe kalınlık ve büyüklüğü de o oranda artmaktadır.

Mantonun bir diğer önemli özelliği de, kabuğa rengini vermesidir. Manto yapısında bulunan özelleşmiş bazı hücreler, yiyeceklerde bulunan boya maddelerini topluyor ve kabuk oluşumu sırasında bu boya maddelerini kullanıyor.

Renk maddelerinin bu oluşum sırasındaki hareketi, kabukların üzerinde bulunan renkli desenlerin de oluşmasını sağlıyor. Koni şeklinde olan bu kabukların kıvrımlarının sarmal yapısına bakıldığında, her birinin dolanma yönünün yelkovanın dönme yönü ile aynı olduğu görülmektedir.

Yumuşakçaların kabukları farklı üç katmandan oluşmaktadır. En dışta olan katman kalsiyum içermeyen ince bir tabakadan oluşur. Bunun alt bölgesi ‘kalsiyum-karbonat’ kristallerini içerir. Yumuşakçaların istiridye gibi bazı türlerinde olduğu gibi, bazı kabukların en içteki kısmında ise incinin temel maddesi olan sedef yer almaktadır.

Deniz Yumuşakçaları Yenir mi Helal mi?

Deniz kabuklusu yemek her ne kadar bir kültür veya birilerinin belki de vazgeçilmez en leziz menüleri arasındadır. Deniz kabuklusu derken, tabi ki şekil farkı olmaksızın üzerinde kabuk bulunan her deniz canlısını kastettiğimizi unutmayalım. Deniz kabukluları olarak adlandırılan bu yumuşakçalar, Hanbeli, Maliki ve Şafii mezhebine göre helaldir.

Fakat Şafii mezhebine göre bu yumuşakçalardan herhangi biri hem karada hem denizde yaşayabiliyorsa, o zaman o yumuşakça yenmez haram olur. Hanefi mezhebine göre ise deniz kabuklusu olarak adlandırılan yumuşakçaların tamamı haramdır. Yenmez.

Deniz Kabukluları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Deniz Kabuğu Nedir Deniz Kabuklusu Yenir mi?

Deniz Kabuklarının Şekli Nasıl Oluşur?

İçten protein ve mineral salgılayan yapı kabuk oluşumuna yardımcı olmaktadır. Doğal polimer yapıya sahip olan deniz kabukları oldukça yoğun kalsiyum içermektedir. Pek çok kişinin merak ettiği deniz kabukları ürettiği kalsiyum ve protein birleşimi ile kabuk formunu almaktadır.

Deniz Kabuğundan Ses Gelir mi?

Deniz kabuğunu bir rezonans haznesi olarak görebilirsiniz. Dışarıdan kabuğa ses girdiğinde kabuk içerisinde etrafa çarpar, bu da işitilebilir bir ses oluşturur. Yani, ne kadar gürültülü bir ortamda bulunursanız, duyduğunuz okyanus sesine benzer ses de o kadar yüksek olur.

Deniz Kabuğunun İçindeki Canlı Nedir?

Deniz kabuğunun iç kısmında yaşayan yumuşakça ölünce, geriye sağlam yapılı olan kabuğu kalmaktadır. İçindeki canlı ise kabuğun ne olduğuna ve nasıl bir şekli olduğuna göre değişir. Bu durumda bir deniz kabuğunun içinde deniz salyangozu, midye, istiridye, deniz dişi gibi farklı yumuşakça türleri bulunabilir.

Deniz Kabuğu En Çok Nerede Bulunur?

Genelde Türkiye denizleri deniz kabukları koleksiyoncuları açısından çok zayıf bir ülkedir. Türkiye denizlerinde deniz kabuğu çeşidi maalesef yok. Çünkü Türkiye bu canlıların bolca yaşadığı okyanus ülkelerinden biri değildir. Bu kabukların büyük çoğunluğu Filipinler, Japonya ve Hint okyanusuna komşu olan ülkelerde bulunur.

Dev Deniz Kabuğu Nasıl Pişer?

YouTube video

Deniz Kabuğu Nedir Deniz Kabuklusu Yenir mi? adlı konumuza son verirken, deniz kabukları ile alakalı başka video izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu