Bitkiler

Hayıt Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir?

Hayıt Otunun Hangi Hastalıklara Karşı Etkisi Nedir? Hayıt Otunu Kullanmanın Zararı Nelerdir?

Hayıt Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir?

Hayıt Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir? Aslında ot türü gibi görünen bir bitki değil, çalı veya maki görünümüne sahip bir bitkidir. Menengiçler familyasından olan hayıt otu, Haziran ve Temmuz aylarında mor çiçek açan bir bitkidir. Hayıt otunun faydaları ise oldukça fazladır. Hayıt otunun faydaları doktorlar tarafından da onaylanır.

Hayıt otu; aklınıza gelebilecek bütün kadın hastalıklarında doktor kontrolünde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Hayıt otu erkeklerde cinsel isteği azaltırken bir diğer yandan prostat kanseri önlenmesinde ise bitkisel ilaç olarak önerilir.

Kadın hastalıkları denilince akla gelen Hayıt Otu, geçmiş dönemlerde ruhbanlar tarafından karabiber olarak tercih edilmiştir. Ruhban biberi ismiyle anılan Hayıt Otu, Yunanca namus olarak bilinir. Erkeklerde cinsel isteği azaltıcı ot, alternatif bilimin önerdiği bitkilerdendir.

Öte yandan Regl dönemlerindeki ağrılardan tutun da anne sütü eksikliğine kadar birçok soruna çözüm olduğu iddia edilen hayıt tohumu nedir, ne işe yarar öğrenmek istiyor ya da “Ben daha önce duymuştum ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum” diyorsanız sizi hemen aşağıya doğru alalım.

Hayıt Otu Nedir?

Mine çiçeğigiller familyasının bir üyesi olan hayıt otu, genellikle mor tonlarındaki renkli çiçekleriyle dikkat çeken bir bitkidir. Bugün onu tanımak istememizin nedeniyse tıbbi bir ürün olarak dahi kullanılan ve faydalarıyla özellikle kadın sağlığını birçok yönden destekleyen tohumlarıdır.

Ruhbanların cinsel arzuları bastırmak maksadıyla kullandıkları Hayıt Otu, bununla kalmayıp onlarca faydaya sahip, bir bitki türüdür. Kadınların yaşayabilecekleri hormonsal sorunlarda kullanılabilen Hayıt Otu, bu açıdan yararlara sahiptir. Sadece erkeklerin cinsel isteklerini azaltmak veya kadınların hastalıklarını gidermek amaçlı kullanılmıyor. Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda kullanılabiliyor. Sivilce ve akne gibi cilt rahatsızlıklarında Hayıt Otu kullanılabilir.

Ülkemizde hem Anadolu’da hem de Trakya’da yetiştirilebilen bu bitkiye, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıkça rastlamak mümkün. Deniz kenarları ve kayalık bölgelerde kendiliğinden yetişme fırsatı da bulan hayıt otu, çok fazla bakım istememesi nedeniyle de oldukça kolay yetiştirilebilen bitkilerden biri oluyor.

Hayıt Otunun Faydaları Nelerdir?

Neredeyse “Mucizevi bir bitki” diyerek tanımlayacağımız ve namus bitkisi gibi isimlerle de anılan Hayıt Otu, insan sağlığı için önem ifade ediyor. Sağladığı faydalarla, rahatlama sağlayan Hayıt Otu, etkileriyle araştırma konularından birisi olmuştur. Hayıt Otunun faydaları ise aşağıda maddeler halinde, önemli faydaları ise açıklamalarıyla beraber şöyle sıralanabilir:

  • Öfke kontrolünün sağlanmasında etkili rol oynar.
  • Menopoz belirtilerinizi hafifletir
  • Kadınlarda çikolata kistinin tedavisi için etkindir.
  • Yüksek ateş ve baş ağrılarına iyi gelir.
  • Gaz giderici ve idrar söktürücü etkisi vardır.
  • Terleme sorununun giderilmesine yardımcı olur.

İlyada Destanı’nda namus simgesi olarak geçen hayıtın, şifa için kullanımı yaklaşık 2 bin 500 yıl geriye gider. Milattan önce 450 yılında Hipokrat’ın hayıtın yaraları iyileştirici özelliğine değinmesinden bu yana erkeklerde cinsel isteği azaltıcı, kadınlarda hormon dengeleyici etkisi ön plana çıkmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Yemişlerini toplamak için en uygun zaman eylül ayıdır. Yemişlerini öğüterek elde ettiğiniz tozu kapsüllere koyarak ya da çay yaparak kullanabilirsiniz. Ancak yemişlerin öğütülür öğütülmez kullanılması gerekir. Aksi halde öğütülmeyle açığa çıkan bazı maddeler oksijenle temas sonucu toksik etki yaratabilir. Şimdi ise açıklamalarıyla beraber Hayıtın faydalarına geçelim:

Hayıt Otu Prostat Kanserine İyi Gelir

Kadın hormonları için mucizevi sonuçlara sebep olan hayıt otu; erkeklerde prostat kanserine neden olan hormonların düzenlenmesinde kullanılır. Özellikle eski dönemlerde doktor olanaklarının sağlanamaması durumlarında oldukça iyi sonuçlar alınmış bir tedavi yöntemi olmuştur. Araştırmalara göre prostat kanseri başlamadan hayıt otu ile erken tedavi sağlanması mümkündür.

Hayıt Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir?

Hayıt Otu Cinsel İsteği Azaltır

Hayıt otu, kadınlarda cinsel isteği dengede tutarken erkeklerde tam tersi etki oluşturur. Hayıt otunun faydaları arasında erkeklerde cinsel isteği arttırma söz konusu değildir. Hayıt otu erkeklerde cinsel isteğin azalmasına sebep olur.

Hayıt Otu Depresyona İyi Gelir

Vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucu kadınların ruh halinde değişimler gözlemlenir. Bu tip duygu değişimlerini normal duruma getirmek ve depresyon gibi ruhsal sorunları giderebilmek açısından hayıt otu tüketimi oldukça faydalıdır. Düzenli olarak kullanıldığı takdirde hayıt otunun faydasını görebilir, duygu değişimlerindeki düzelmeleri birkaç gün içinde fark edilebilirsiniz.

Hayıt Otu, Akne ve Sivilcelere İyi Gelir

Hormon dengesizlikleri ve ruhsal dalgalanmalar sonucu canınızı sıkan akne ve sivilcelere son! Hayıt otu hormon dengesini sağladığı için özellikle her ay çene bölgesinde yaşadığınız akne ve sivilcelerin çıkmasını engelleyen doğal bir çözümdür.

Hayıt Otu Adet Düzensizliğine İyi Gelir

Hayıt otunun faydaları arasında en önemlisinin vücuttaki dengeli hormon üretimini yönetmek olduğunu artık biliyorsunuz. Doktorlar tarafından da doğal ve bitkisel ilaç olarak önerilen hayıt tohumu; yaşanılan düzensiz adet, adet öncesi ağrılar, göğüs ağrıları, adet gerginlikleri, adet şişliği, kanama miktarının dengelenmesi gibi durumları kontrol altına alır.

Hayıt Otu Hamile Kalma Şansını Artırır

Hayıt otunun faydaları arasında kadınların en sık sorduğu soru; ‘’ Hayıt otu hamile kalmayı sağlar mı?’’ Hayıt otu, yumurtlama periyodunuzu düzenleyeceği için hamile kalma şansınızı artırır. Ayrıca hayıt otu, rahim kanserine dönüşen rahim içi aşırı hücre büyümesini de engeller.

Önde gelen bir grup doktor tarafından; kadınlarda progesteron hormon yetmezliğinden çocukları olmamak kaydıyla hayıt otundan elde edilen damla ile tedavi denemesi yapılmıştır. Kadınlardaki progesteron hormon seviyesi yükselmiş ve bunlardan yedisi normal yollarla hamile kalmıştır. Tedavi denemesi 587 oranıyla başarıyla tamamlanmıştır.

Hayıt Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Hayıt otunun yapraklarında “viteksin” ve “viteksinin” adı verilen iki farklı heterozit (bitkisel bazlı bileşik) madde vardır. Flavonoidler ve esansiyel yağlar bakımından zengindir. Yaprakları, tohumlarından daha fazla flavonoid barındırır; ancak çay yapmak için genellikle tohumları kullanılır.

Meyvenin ana aktif maddeleri; casticin, kaempferol, orientin, quercetagetin ve isovitexin adlı flavonoidlerdir. Flavonoidler, bağışıklığı ve genel sağlığı destekleyen güçlü antioksidanlardır. Hayıt otu ayrıca, antidiyabetik etkileri olan “aucubin” ve “agnuside” gibi iridoid glikozitler de içerir. Diğer bir deyişle, çay kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Hayıt otu çayı için yaprakları ve tohumları kullanılır. Bazı sağlık sorunlarında etkili bir tedavi sunabilmektedir. Hayıt otu üzerinde yapılan araştırmalarda sayısız faydası keşfedilmiştir. Kadınlar başta olmak üzere erkeklerde de olumlu etkileri görülmüştür.

Özellikle dişi üreme sağlığı için tavsiye edilir. Kadın üreme sistemi ve adet sorunları üzerinde birçok faydası tespit edilmiştir. Kadınların adet döngüsündeki faydaları sebebiyle hormon dengeleyici özellikleri önemlidir. Erkekler de özellikle libido baskılayıcı özelliğinden yararlanabilir.

Öte yandan Hayıt otu çayının kendisi hormon içermez; ancak vücutta hormonal reaksiyonlara neden olur. Şimdi aşağıda hayıt otu çayının neden olduğu rekasiyonları maddeler halinde sıralayalım:

  • Adet döngüsünün luteal fazını optimize eder.
  • Hipofiz bezini uyarır.
  • Progesteron seviyelerini artırır.
  • Meme hassasiyetini azaltır.
  • PMS ile bağlantılı cilt sorunlarını azaltır.
  • Sinirlilik halini hafifletir.
  • Folikül uyarıcı hormon üretimini durdurur.
  • Laktasyonu uyarır veya azaltır.
  • Cinsel arzuyu baskılar.
  • Adet döngüsünde kilo almayı engeller.
  • Fibröz yumurtalık kistine karşı etkilidir.
  • Ruh hali dalgalanmalarını azaltır.
  • Prolaktin seviyelerini düzenler.
  • Menopozla ilişkili sıcak basmalarını hafifletir.
Hayıt Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir?

Hayıt Otu Nasıl Kullanılır?

Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz hayıt tohumundan çayını demleyerek ya da karışım haline getirerek yararlanabilirsiniz. Yine aktarlardan ve doğal ürünler satan mağazalardan temin edebileceğiniz hayıt tohumu yağını da harici olarak özellikle cilt sağlığınız için kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Hayıt tohumunu çekilmiş olarak (toz halde) alıp şu malzemeleri kullanarak şifa dolu bir karışım hazırlayabilirsiniz: 3 tatlı kaşığı hayıt tohumu tozu, 2-3 yemek kaşığı bal, çeyrek adet limonun taze sıkılmış suyu. Bu malzemeleri küçük bir kâsenin içinde güzelce karıştırın ve karışımı her sabah günde 1 yemek kaşığı kadar yiyin. İşte hepsi bu kadar!

Eğer “Ben ağız yoluyla tüketmek istemiyorum, yağını kullanacağım” derseniz hayıt tohumu yağını aynı oranda zeytinyağı ya da biraz yoğurt ile karıştırarak cildinizde uygulamak istediğiniz tüm alanlara sürebilir, bu şekilde bir süre bekleyip güzelce durulayabilirsiniz. Hayıt otu çayı tarifimiz ise hemen aşağıda…

Hayıt Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Hayıt otu yaprakları, çiçekleri ve tohumları kaynatılarak çay, tentür ve şuruplar elde edilir. Hayıt otu çayı, bitkisel çaylar gibi hazırlanabilir. 1 çay kaşığı olgun hayıt otu tohumu hazırlayın. Yaklaşık 250 ml suyu kaynatın. Suyun üzerine tohumları ekleyin. 10 ila 15 dakika demlemeye bırakın. Biraz soğumasını bekleyin. Tercihe göre bal gibi sağlıklı tatlandırıcılar eklenebilir.

Hayıt otunun tipik olarak günde 20 ila 40 miligram tüketilmesi tavsiye edilir. Bu miktarda tohumdan elde edilen çayın günde üç kez içilmesi avantajlarından yararlanmak için yeterlidir. Düzenli olarak en fazla 6 ila 8 ay tüketilmelidir.

Hayıt Otu Hakkında Genel Bilgiler

Hayıt otu, Akdeniz ve Batı Kafkasya’da yaygın olarak görülür. Türkiye’de Anadolu ve Trakya’da yaygındır. Anadolu’da hayıt bitkisi dallarından sepetler örülerek, pazarlarda satılır. Antalya’nın Kepez ilçesine bağlı Altınova beldesinin Koyunlar köyünde kurumuş gölde büyük miktarda hayıt otu yetişmektedir.

Antik Yunan, Roma ve Mısır’da hormonları dengelemek için hayıt otu kullanılmıştır. Rahipler, libidoyu bastırmak için bu ottan faydalanmıştır. Rahipler, “bekârlığa veda” yemine sadık kalmaları için hayıt otu ağacının bazı kısımlarını çiğnermiş.

Hayıt otu tohumu ekstresi cilde sürüldüğünde 6 saat boyunca kene ve pireleri, 3 ila 8 saat boyunca sivrisinekleri uzak tutabilmektedir. Hayıt otu kökleri, iplikleri sarı renge boyamak için kullanılır. Meyve ve tohumlarından ilaç yapımında faydalanılır.

Hayıt Otunun Zararları Nelerdir?

Hayıt tohumu özellikle hamile kadınlara ve emziren kadınlara tavsiye edilmiyor. Çünkü hayıt tohumunun hormonlara etki edebilme gibi bir özelliği var. Bu da hem anne için hem de bebek için hiç de hoş olmayan sonuçlara neden olabilir. Anne ve bebek sağlığı için bu dönemlerde hayıt tohumu tüketiminden uzak durmakta fayda var.

Miyom, rahim kanseri, yumurtalık kanseri ya da meme kanseri gibi hormona duyarlı rahatsızlıklarda hayıt tohumu tüketilmesinin östrojen düzeyleri üzerinde doğrudan etkisi var. Bu yüzden hormona duyarlılık durumlarında hayıt tohumu tüketilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Hatta bütünüyle kanser hastalığında hayıt tohumunu tüketmemek gerekebilir.

Hayıt tohumunun içerisinde beyni de etkileyebilecek olan bazı kimyasallar yer alıyor. Bu sebeple özellikle parkinson hastalarının hayıt tohumunu kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Çünkü hayıt tohumu, parkinson hastalığının tedavisi için kullanılan ilaçlar ile etkileşime geçip beklenmeyen bazı zararlar ortaya çıkartabiliyor.

Hayıt tohumu yalnızca parkinson hastaları için değil şizofreni ya da başka herhangi bir psikotik bozukluğu olan ve bunun için ilaçlı tedavi gören hastaların da uzak durması gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Çünkü hayıt tohumu vücutta dopamin adı verilen kimyasal bir etki yaratabiliyor.

Ancak ilaçlı psikolojik tedavilerde ruhsal bozuklukları azaltmak için kullanılan ilaçlar vücuttaki dopaminin azaltılması amacını taşır. O nedenle böyle bir durumda eğer hayıt tohumu tüketirseniz tedavinizde bir dengesizlik ortaya çıkabilir. Kullanmamanızı öneririz.

Çok yaygın olmasa da fazla miktarda hayıt tohumu tüketilmesi halinde kişide çeşitli mide rahatsızlıkları meydana gelebiliyor. Özellikle hastalarda mide bulantısı şikâyetinde bir artışa neden olabiliyor. Aynı şekilde hali hazırda gastrit ya da ülser gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin de hayıt tohumu tüketmeden önce dikkatli olmasında fayda var.

Çok fazla miktarda hayıt tohumu tüketilmesi halinde meydana gelebilecek rahatsızlıkların başında vücutta karıncalanma görülmesi geliyor. Bununla beraber kaşıntı, vücutta döküntüler, şiddetli ve ara ara gelen baş ağrısı ve sivilce görülme ihtimali de oluyor.

O sebeple hayıt tohumunu kesinlikle çok fazla miktarda tüketmemek ve bu etkilerden herhangi bir tanesi görüldüğünde hemen tüketimi sonlandırıp bir doktora ya da hastaneye başvurmak gerekiyor. Düzenli kullanılacağı zaman da mutlaka bir doktorun ya da uzmanın tüketim tavsiyesine uyarak tüketilmesi gerekiyor.

Hayıt Otu Neye Yarar?

YouTube video

Hayıt Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir? adlı konumuza son verirken, hayıt otunun faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu